ciasto czekoladowe z kremem - 5760 przepisów (strona:201/384)

Chleb "Zebra" 222

porannego śniadania. Najlepiej podawać go w towarzystwie dżemów, miodów i kremów czekoladowych, ale zapewniam, że nawet w towarzystwie żółtego sera spisał się świetnie! Składniki: Na 1 bochenek (keksówka 20x9cm) Zaczyn: 125 ml ciepłej lecz nie gorącej wody 125g mąki pszennej (użyłam tortowej Basi) 2 g świeżych drożdży Ciasto: 300g mąki (tej co i do zaczynu) + do podsypywania 1 płaska łyżeczka

Kuchnia w czekoladzie
Biedronka 625

masą budyniową i biszkoptami nasączonymi galaretką. A wszystko oblane jest czekoladową polewą. Idealne ciasto na stół świąteczny :) Składniki: ciasto jasne: 3 szklanki mąki szklanka cukru 250 g margaryny ciasto ciemne: 3 jajka 1/2 szklanki cukru szklanka śmietany 18% 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ciepłej wody krem budyniowy: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej opakowanie budyniu

na moim stole...
3 BIT 268

puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g); Wykonanie: Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać powoli mleko, cały czas przy tym ucierając. Dodatkowo: 400 g herbatników szkolnych; Przełożenie ciasta: biszkopt-masa-herbatniki (ułożone jeden obok drugiego)-masa-herbatniki-masa-herbatniki-masa-biszkopt. Wierzch ciasta posmarować masą i polać polewą czekoladową. Ciasto udekorować według własnego uznania

In my kitchen
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson) 313

Przepis "przerzucony" z mojego poprzedniego bloga:) Wrzesień, wrzesień... i kolejna Weekendowa Cukiernia . W tym miesiącu Tofka nam gospodarzy i tym samym zaproponowała nam na wspólne pieczenie

In my kitchen
Oszukaniec, czekoladowe ciasto z masą budyniową 297

Przepyszne ciasto, które może udawać tort urodzinowy. Ale nie z tego powodu nosi taką nazwę. Oszukaniec - ponieważ zawiera w sobie tylko 1 jajko. Pewnie pomyślicie, że

CookYourself
Tort makowy z pomarańczami 192

czekoladową - po raz pierwszy zobaczyłam i spróbowałam w Costa Coffee. Zaraz po tym postanowiłam, że muszę zrobić taki sam w domu :) Jednak przeglądając przepisy świąteczne zobaczyłam, że nie byłam pierwsza w tym postanowieniu. Zdecydowałam się więc, skorzystać z przepisu na stronie kwestiasmaku.com - i była to bardzo słuszna decyzja :) Torcik wyszedł przepyszny. Połączenie makowych blatów z pomarańczami i delikatnym kremem(...)śmietan-fix. Pierwszy blat makowy położyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć 1/3 kremu  (fot.2) , następnie pomarańcze  (fot.3)  i znów 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki pokryć kremem. Wyrównać  (fot.4) .   Wstawić do lodówki. Polać polewą czekoladową (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę razem z olejem i masłem). Udekorować gwiazdkami

Świat Ciasta
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 161

regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę(...)Kremówkę ubij na sztywno z 30 g cukru (przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na 10- 15 minut do zamrażarki), i delikatnie połącz z przestudzonym kremem. Przygotowany krem wstaw do lodówki.   Przygotowanie polewy malinowo-czekoladowej: 100 g malin zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Białą czekoladę posiekaj, włóż do miski. W rondlu zagotuj śmietankę. Wlej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Świąteczny piernikowy Tort Koliber 191

cynamon i przyprawę do piernika.. Wymieszaj.  Dużą prostokątną formę wyłóż papierem.  Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około  40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź.  Przekrój  ciasto na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty.  Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody(...)twarożku zależy od jego gęstości.  Jeśli jest gęsty - można dodać go więcej. Na końcu dodaj  tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj.  Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłóż 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Udekoruj owocami i płatkami czekolady.  Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni - posyp nimi boki.  Pozostałe orzechy rozsyp

Gotuj Sam!
Muffinki waniliowe z czekoladą 220

Proste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka(...)użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu. Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.KREM:Składniki na krem muszą być dobrze

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka kocie języczki 162

wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku(...)łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść  łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki i podawać do kawy lub herbaty

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;) 2504

ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe 700 ml mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 300 g cukru 6 żółtek 7 łyżek mąki 250 g miękkiego masła 350 g ciemnych markiz, np. oreo 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, np. nutelli Przygotowanie(...)potrzebne będą 3 kawałki). Na każdym waflu rozsmarować krem. Na jednym z nich na środku wetknąć wkład serduszkowy, a następnie pokryć go kremem - najwięcej nałożyć na górze, aby po złożeniu chatki nie było dziury. Pozostałe wafle przykleić do boków chatki, przełożyć na talerz, na którym będzie serwowana i polać dowolną polewą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki - Rudolf Czerwononosy 167

Na Święta przygotowuję tradycyjne potrawy oraz ciasta, ale lubię też czymś zaskoczyć bliskich:) Na przykład takimi fantastycznymi babeczkami:) Ciasto jest bardzo aromatyczne, korzenne z dodatkiem czekolady

Z miłości do słodkości
Bita śmietana z mascarpone do ciasta – pomysły na obłędnie pyszny deser 105

można wykorzystać jako bazę do ciast, tart oraz deserów. Szukasz inspiracji? Poznaj nasze sprawdzone przepisy i zachwyć się ich smakiem. Jak zrobić podstawowy krem z bitej śmietany i mascarpone? Zacznij od bazy, czyli przygotowania kremu z bitej śmietany i mascarpone. Możesz go później wykorzystać do wielu domowych deserów . Oto kroki, jak przygotować ten krem: Składniki: 250 g mascarpone(...)położona jest warstwa kremu z mascarpone i bitą śmietaną. Opcjonalnie możesz dodać ulubione owoce lub polewę czekoladową, by nadać deserowi jeszcze bardziej wyrazisty smak. Krem z bitej śmietany, mascarpone i galaretki to nietypowa, ale smaczna kombinacja. Po przygotowaniu kremu z mascarpone i bitą śmietaną dodaj rozpuszczoną galaretkę o wybranym smaku. Schładzaj, aż krem stężeje, a potem podawaj w miseczkach

Ugotowane pozamiatane
Tort Milka 832

dużo czasu na ostygnięcie. Moje biszkopty upiekłam w dwóch foremkach. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Biszkopty przekrawamy(...)ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy

Ciastkozercy