połączenia składników.Do foremek nakładać ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku.Po upieczeniu wystudzić, najlepiej układając je na kratce. Udekorować według uznania - ja użyłam kremu czekoladowego Czeko'la Blond otrzymanego ze sklepu Anielskie(...)Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko w proszku, mleko skondensowane, cukier puder i olej.Konsystencja kremu zależna jest od jego temperatury. Wyjęty z lodówki jest dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę. Smak kremu? No cóż, nie będę się rozpisywać ;) Jest tak pyszny, że znika zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić
Codzienna kuchnia niecodziennajest zbyt sucha. Postanowiłam, więc suto posmarować je dżemem. Składniki : blaszka 24x24 Na ciasto: 250g mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 100g mleka, 100g cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, szczypta soli Na krem: 250g masła, 330ml mleka, 50g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 4 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego(...)sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto ostrożnie wykładamy na ułożone w blaszce biszkopty, tak aby ich nie poprzesuwać. Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 35 – 40 minut (do suchego patyczka) i studzimy. Wierzch ciasta smarujemy resztą dżemu, rozrobionego z przegotowaną wodą (dżem wsiąknie w ciasto, przez co stanie się ono wilgotne
Nie tylko w kuchniDodajemy wymieszane z sobą sodę, kakao, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwa równe blaty. (Możemy również składniki podzielić(...)dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 duża paczka biszkoptów, podłużnych 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa, przepis tutaj wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski. wykonanie ciasta: Na jeden blat makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Układamy
Domowy Smak JedzeniaSzybka tarta bez pieczenia. Na kakaowym spodzie z pokruszonych kruchych ciastek, z pysznym i delikatnym kremem z gorzkiej czekolady, śmietanki i masła. Udekorowana borówkami. Idealna w
cool and mintymąkę i mikserem z hakami wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej wałkujemy placek wielkości dna od standardowej tortownicy. Każdy placek pieczemy po 8 minut w temp 190 stopni. Po upieczeniu każdy placek przyciskamy następnym i następnie talerzem- to zapobiegnie wywijaniu się mac. Składniki na krem czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao
Domowe ciastałyżeczka przyprawy do piernika szczypta amoniaku 5 jajek 70 g drożdży 2 płaskie łyżeczki sody krem grysikowy: 500 ml mleka 6 łyżek kaszy manny (grysiku) 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru (w oryginale 6 łyżek) 200 g masła dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych polewa czekoladowa Białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy miód, olej, żółtka(...)ucieramy mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Mieszamy i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto przekładamy na 2 brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 10-12 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu każdy placek kroimy wzdłuż na 2 części otrzymując
Trzeci talerzszklanka cukru 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej pól szklanki wody 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki żelatyny dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa Wykonanie: Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić(...)pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. Na dól dajemy jeden
Z Majeczką w kuchniosobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki zwykłej 2,5 łyżka mąki ziemniaczanej Na krem śmietanowy: 350 ml śmietanki(...)soku z cytryny Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 0,5 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Na polewę czekoladową: 85 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki kremu Nutella Dodatkowo: 0,5 słoika kwaśnego dżemu (np. malinowy, porzeczkowy) Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem
My sweet a lifeosobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki zwykłej 2,5 łyżka mąki ziemniaczanej Na krem śmietanowy: 350 ml śmietanki(...)soku z cytryny Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 0,5 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Na polewę czekoladową: 85 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki kremu Nutella Dodatkowo: 0,5 słoika kwaśnego dżemu (np. malinowy, porzeczkowy) Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem
My sweet a lifeCiasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest to już prawie zapomniany przepis na krem do tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego. A krem przygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu polewą czekoladową
coolinarnastrefa.blogspot.comDzisiaj zapraszam na ciasto Milki Way. W zasadzie proste i w miarę szybkie. Ten pyszny deser robimy z masy mlecznej, doskonałej plewy czekoladowej biszkoptów. Polecam. SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Polewa czekoladowa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru(...)opakowane białej polewy Krem: 1 kostka masła 3 serki Danio (3x150g) 250 g mleka w proszku 1 śmietan fix Dodatkowo: 1/2 szklanki mocnej kawy cappucino ( 10 łyżeczek) opakowanie okrągłych biszkoptów 180g WYKONANIE: Przygotowujemy biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, stale ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie całość krótko mieszamy do połączenia
W kuchennym oknie Ewyczekolady. Kruchy spód, gorzko-czekoladowy krem, przełamany smakiem soczystych, orzeźwiających malin. Dla mnie rewelacja. Mocne espresso, pyszna latte i jestem w raju. Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 105 g masła 150 g cukru kryształu szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, sól i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę. Zawijamy(...)masła Śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i syrop. Mieszamy. Dodajemy masło. Całość mieszamy do rozpuszczenia. Na przestudzony spód rozrzucamy przekrojone na pół maliny. Zalewamy kremem czekoladowym. Odstawiamy w chłodne miejsce, na 2-3 h. Przed podaniem dekorujemy dodatkowymi malinami. Źródło: Divine Chocolate, C. Bardi/ T. Morris The post Czekoladowa Tarta z Malinami appeared first
Made By Mom And Sonwolnych obrotach ok. 3 minut. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, tak by powstał nam ładnie czekoladowy kolor. Ciasto przelewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa dlatego już niczym jej nie smaruje). Pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach. Babka jest nie za dużych rozmiarów, dlatego jeśli(...)upieczeniu wyciągamy babkę z foremki i studzimy (ja upiekłam ją na wieczór i odstawiłam na całą noc, po 2 godzinach przykryłam ściereczką). Na następny dzień przekroiłam babkę i przełożyłam kremem. W rondelku rozpuściłam białą czekoladę i polałam nią babkę. Na jeszcze ciepłą czekoladę ułożyłam migdały w czekoladzie
Aga w kuchniserowa z pistacjami to istna poezja smaków w sam raz na wielkanocny stół. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń czekoladowy firmy Gellwe 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao firmy Gellwe 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 500 g serka naturalnego 3 ugotowane żółtka 100 g miękkiego masła 150 g cukru pudru firmy Gellwe 3/4 szkl pistacji(...)firmy Targroch 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem. 2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40- 50 minut w 180 stopniach. 3. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z z serem. 4. Masło ucieramy z cukrem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty