Dziś przepis na chyba najbardziej wypasione ciasto na blogu. Tym razem to wypiek mojej Mamy ale było tak pyszne, że nie mogłabym się nim nie podzielić. To ciasto to zlepek kilku przepisów: królewicza, sernika i oczywiście bezy, której moja Mama jest absolutną mistrzynią. Z podanej porcji wychodzi duża, solidna blacha więc spokojnie wystarczy dla sporej gromadki. *blaszka(...)budyniu waniliowego 100 g masła stopionego 1/2 szklanki rodzynek na krem budyniowy: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 300 g masła na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru dodatkowo: 400 g gęstych powideł śliwkowych 2 łyżki polewy czekoladowej (opcjonalnie, można pominąć) Blaty miodowe: sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzekladowy Ganache, to pyszny sos sporządzony na bazie śmietanki i czekolady, posiadający wiele smacznych zastosowań. Możecie wykorzystać go do ciast, tortów, lodów, deserów czy trufli lub
Domowe Tortydlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :)Składniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić(...)sztywno kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu,budyń czekoladowy,nasączony biszkopt,śmietana,pokrojona na drobniejsze kawałki galaretka z owocami.Deser możemy podawać od razu lub odstawić do lodówki nawet na kilka godzin. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnie podawanych przekładanych kremem ciast. O tym, że wygląda atrakcyjniej niż kawałek ciasta na talerzu
Codzienna kuchnia niecodziennaśmietany 36% 3 łyżki cukru polewa czekoladowa Sposób wykonania: Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody(...)galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki. Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce. Życzę smacznego! http://www.porcelanabogucice.pl
Wanilia i Kardamonniż zazwyczaj) ciastem kokosowym. Wilgotne, przesiąknięte zapachem waniliowego sera pięknie komponuje się z mocno czekoladowym biszkoptem i słodyczą kokosa. Zapewne często będę korzystać z przepisu na ciasto kokosowe: nie jest suche, a lekko kwaskowe( dzięki dodatkowi soku z cytryny) i dość miękkie Słodkie ciacho, bez kremu a takie deserowe;) Bardzo polecam! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki(...)żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 22cm x 26 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek 200 g cukru 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej
Domowe ciastakorzystałam) krem: 2 tabliczki czekolady deserowej ( ja dałam mleczną) 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Schłodzone masło posiekać , dodać przesianą mąkę , cukier puder , kakao i rozgniecione żółtko , zagnieść ciasto . Zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim dno i boki(...)lekko się zarumieni. Śmietankę i mleko podgrzać , wrzucić pokruszoną czekoladę , podgrzewać , mieszając aż składniki się połączą, zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem pudrem, wymieszać z masą czekoladową i podgrzewać na małym ogniu ( nie gotować) , aż składniki się połączą i będą mieć gęstą konsystencje. Masę przelać do wcześniej upieczonego spodu. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym
Cukier&Puderpudrem, polane ulubioną czekoladową polewą, ozdobione prostym lukrem lub kremem. Jednak, jeśli szykuje się specjalna okazja – święta, urodziny, rocznica, przyjazd rodziny, dawno nie widzianych przyjaciół – wypiek poza smakiem musi mieć też piękny wygląd. Technik na ozdabianie wypieków jest obecnie bardzo wiele. Można użyć tradycyjnej dekoracji przy użyciu kremu. Wystarczy odpowiednio dobrana szpryca, barwnik do kremu(...)wybór jest naprawdę duży. Od prostych kwiatuszków, misiów, kotków, piesków, ulubionych postaci z bajek moich dzieci, po urocze marchewki, którymi bardzo często zdobię marchewkowe wypieki wielkanocne. Babeczki i ciasta z takimi ozdóbkami, aż kuszą żeby je zjeść i strasznie podobają się dzieciom. Czasem starczy wyłącznie taka marcheweczka przyklejona na lukier i dekoracja gotowa Niegdyś, aby ozdobić ciasto mieliśmy do wyboru
Słodkie okruszkisoli na nadzienie: słoik dżemu ( u mnie wiśniowy), lub krem czekoladowo-orzechowy białko do posmarowania, cukier puder do posypania WYKONANIE : Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
Mia Cucina SofietaLetni torcik kakaowy z masą mascarpone, czekoladą i owocami. Bez cukru, idealny na letnie przyjęcia. Delikatny, mokry biszkopt + czekoladowy krem + świeże owoce = ❤️ Składniki na
CzarnawisienkaTort w stylu rustykalnym na czterech grubych kakaowych blatach biszkoptowych przełożonych lekkim kremem z bitej śmietany o smaku czekoladowego cappuccino. Nasączony alkoholem, pełen owoców, zapachów i
Przepisy KulinarneLubicie wuzetki? Pewnie tak no bo kto nie lubi jednego z najbardziej typowych polskich ciast... ciemny biszkopt, pyszna śmietana i czekoladowa polewa.. mniam... ale moja
Bernika - moj kulinarny pamietnikkoncepcji do czego je wykorzystamy, czy koktajl, czy deser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak, to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna, z niespodzianką w środku w postaci konfitury truskawkowej, krem jest czekoladowy a pyszne, soczyste truskawki na wierzchu idealnie przełamują
Made By Mom And Sonkoncepcji do czego je wykorzystamy, czy koktajl, czy deser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak, to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna, z niespodzianką w środku w postaci konfitury truskawkowej, krem jest czekoladowy a pyszne, soczyste truskawki na wierzchu idealnie przełamują
Made By Mom And Sonłyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba serki, skórkę z cytryny i proszek(...)masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy bita śmietaną. Smacznego
Mia Cucina Sofieta