ozdobach nie jestem mocna, dlatego postanowiłam spróbować i postawić chociaż na smak. Ostatecznie wygrał tort z trzema kremami, które najlepiej wpasowywały w nasze gusta: z musem malinowym i chrupiącą warstwą na bazie czekolady ruby, czekoladowym ganache z żelką malinową i kremem pistacjowym. W wyobraźni już jadłam ten tort. To miał być mój pierwszy tort profesjonalny , dlatego przygotowałam się i zakupiłam(...)waflowych) Żelka malinowa: 300 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny (+2 łyżki wody) Krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 36% 150 g mascarpone 120 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Krem pistacjowy: 300 ml śmietanki kremówki 36 % 250 g mascarpone 150 g białej czekolady 70 g masła pistacjowego (100% mielone pistacje
Poezja smakuCiasto czekoladowe: 1 ¼ szklanki mąki 170 g masła ( temperatura pokojowa ) 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 duże jajka ( temperatura pokojowa ) 1 ¼ szklanki maślanki ( temperatura pokojowa ) 2/3 szklanki kakao 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Krem śmietankowy: 250 gram mascarpone 500 ml śmietanki kremowej 30 % 3 łyżki cukru pudru 8 ciastek oreo Dodatkowo : około(...)ciastek oreo ( na całość ciasta kupiłam 2 opakowania ciastek po 173 g ) 500 ml śmietany kremowej 30 % 2 śmietan fix ( niekoniecznie ) 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z sodą proszkiem do pieczenia, kakao i solą . Masło miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym na jednolity puch ( kilka minut ) , stopniowo
Darcia w kuchniolej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny ma być krem 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe(...)utrzeć mikserem na jasny puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się za rzadka, krem najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem. Wierzch można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Ja wybrałam drugą opcję. Rozpuściłam 1 tabliczkę mlecznej czekolady z orzechami w kąpieli wodnej i rozcieńczyłam z odrobiną mleka
Fabryka pomysłówekstraktu waniliowego Dodatkowo: posypka jajka czekoladowe Wykonanie: Babeczki: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania babeczek powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy umieścić w misie miksera, dodać też mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta, następnie wlać mleko i ponownie zmiksować, aż ciasto będzie gładkie. Papilotki umieścić w formie(...)oraz sok z cytryny i ponownie zmiksować. Przed dekorowaniem można wstawić krem na kilkanaście minut do lodówki, by bardziej stężał. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdabiać babeczki tworząc okręgi w formie gniazdka. Do każdego włożyć po 3 czekoladowe jajka. Babeczki najlepiej zjeść krótko po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Artykuł Wielkanocne babeczki gniazdka pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuinne nasze wersje karpatki! Składniki (23x24 cm): Ciasto parzone (składniki na jeden blat, zrobić dwa) -200 ml wody -60g oleju kokosowego -60g mąki ryżowej -40g skrobi -40g mąki kukurydzianej -4 duże jajka Krem „Bueno” -600ml mleka kokosowego* -40g budyń czekoladowy -40g skrobi ziemniaczanej -170-200g ksylitolu -300g pasty(...)zastygnie! **stałej części z puszki mleka kokosowego z Lidla, puszkę schłodzić w kilka godzin w lodówce Dodatkowo -orzechy laskowe Nutura -kilka kostek deserowej czekolady -tabliczka „mlecznej” wegańskiej (lub zwykłej) CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką
Candy Pandaspopularnym ciastem milky way, którego masa zrobiona jest między innymi z mleka w proszku, cukru i margaryny…. Niezbyt zachęcające prawda? D latego w mojej wersji jako bazę do kremu wykorzystałam serek naturalny bez cukru. Dla charakterystycznego smaku podobnie jak w oryginale dodałam mleko w proszku. Słodkości zaś nadaje odrobina miodu. Górna warstwa to z kolei istna czekoladowa rozpusta! Mimo(...)lekkiego stężenia Po tym czasie wyłożyć na schłodzony spód Warstwa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym Małymi porcjami dodawać czekoladę do serka, cały czas mieszając, aby uniknąć zważenia Jeśli smak gorzkiej czekolady okaże się dla Was zbyt intensywny, można dodać odrobinę miodu Krem wyłożyć na białą warstwę Całość schłodzić w lodówce
HealthyCreationsZazwyczaj zamieszczałam w tym okresie na blogu przepis na Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano”, tradycyjne francuskie ciasto świąteczne, które wyglądem przypomina polano lub kłodę drewna, choć dzisiaj francuskie bûches najczęściej przypominają wyglądem roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominkach dużą kłodę drewna, która ogrzewała dom przez całe święta, i której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie(...)rolady są przygotowywane z nadzieniami o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, a dziś także tiramisu i wiele, wiele innych. Kiedyś podałam na blogu przepis na roladę z kremem kasztanowym SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska: BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM , a tym razem proponuję Wam dla odmiany pyszne, proste w wykonaniu ciasto z kremem kasztanowym i mascarpone. Jeśli chcecie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTort węgierski był przeznaczony wyłącznie dla dorosłych, my dzieci mogliśmy tylko łyżeczkę skubnąć od mamy, pewnie dlatego tak bardzo mi smakował. Tort jest z dużą ilością alkoholu, z maślanym czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Babcie strzegła swojego przepisu aż do śmierci, a przepis, pobieżnie napisany, dostałam od cioci, która go potajemnie spisała. Długo zbierałam się aby przygotować ten tort(...)ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę, wyłożoną ściereczką. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Całkowicie wystudzić. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem czekoladowy
moj przepis nacały sernik, jednak jak dla mnie byłoby zbyt słodko, dlatego zrobiłam na wierzchu sernika jedynie paski. Można jeszcze podobne paski zrobić z polewy czekoladowej, żeby nadać bardziej świąteczny charakter ciastu. Modyfikacja objęła również spód i samą masę serową, z której wyrzuciłam serek mascarpone z powodu jego braku ;). Jak zwykle, polecam mój ukochany ser z Wielunia, który jest tak pyszny(...)u0105 wstawiamy na 10 min do gor\u0105cej wody i podgotowujemy.\r","Do krem\u00f3wki dodajemy cynamon i p\u00f3\u0142 puszki masy.\r","Mieszamy.\r","Ciasto smarujemy mas\u0105 lub robimy z niej paski."]} Drukuj Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie Składniki Spód 175 g herbatników czekoladowych 25 g mielonych orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa 1 kg sera
Mieszam w Garnkukropelek aromatu waniliowego składniki potrzebne do przygotowania domowego majonezu 1/2 szklanki Oleju Wielkopolskiego Miksu z Kokosem 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru szczypta soli krem serowo-czekoladowy 1 opakowanie serka twarogowego naturalnego (135 g) 1 tabliczka białej czekolady (100 g) do dekoracji płatki w kształcie śniegu cukrowe perełki Na samym początku przygotować domowy majonez(...)lekko stężeje to przełożyć ją do szprycy i udekorować nią mini babki. Na sam koniec krem posypać cukrowymi perełkami i udekorować płatkami śniegu. Etapy przygotowywania domowego majonezu Krem serowo-czekoladowy przed wymieszaniem
Ugotowaćwiórki kokosowe (do posypania kremu kokosowego) BURACZANE MUFFINY CZEKOLADOWE Buraki obrać, pociąć na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, następnie zrobić z nich puree widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać(...)trochę więcej napoju. Wypełnić nim do ¾ foremki na babeczki i piec w 180’C ok 15-20 minut. Po wystudzeniu ściąć z każdej babeczki górę. Obłożyć kremem kokosowym, posypać wiórkami kokosowymi, nałożyć ciasteczko i rozpuszczoną czekoladą wykończyć łapkę
Candy Pandasjajka 200 g cukru 200 g mąki 125 ml Coca Coli 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru do smaku Polewa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 400 ml Coca Coli 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: 3 op. galaretki o smku Cola Jajka ubijamy wraz(...)cukrem na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum. Dodajemy mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy coca colę. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy
Smaki Na Talerzupartiach i delikatnie wymieszać łyżką.Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie delikatnie wymieszać.(Jeżeli ktoś obawia się,że ciasto nie wyrośnie można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia). Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno).Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180 º C przez 20 minut lub do suchego patyczka.Wyjąć(...)Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z śmietan-fix,dodajemy serek mascarpone,cukry i mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.Pierwszy blat wkładamy z powrotem do tortownicy i wykładamy rabarbar,odstawiamy,aż stężeje.Na rabarbar kładziemy krem i przykrywamy drugim blatem.Odstawiamy do lodówki. POLEWA CZEKOLADOWA 125 g margaryny 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka żelatyny
Anielskie wypiekiBardzo atrakcyjne, kuszące ciasto, przyznacie, że wygląda świetnie, a równie wspaniale smakuje! Połączenie smaku wiśni i czekolady daje wspaniały efekt, a jeszcze wzmocniony nutą użytego cynamonu, po prostu - poezja smaku! Skł adniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia M us czekoladowy 1 czekolada deserowa (mleczna(...)śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i łączyć w trzech partiach z kremem czekoladowym delikatnie mieszając. Dolny biszkopt posypać cynamonem, skropić amaretto, rozsmarować 3/4 musu czekoladowego, posypać sitkiem kakao, przykryć drugim biszkoptowym blatem, na wierzchu rozłożyć resztę musu czekoladowego, udekorować wiśniami, posypać czekoladową posypką. Ciasto przygotowała Janeczka Smacznego
kgwjanczewo