Jako ze jestesmy przy tlustym czwartku....Oto przepis na rewelacyjne pączki, któresa mieciutkie i nie chłonątłuszczu jak gąbka...Podajęskładniki na około 40 sztuk: 1 kg mąki
Z Kuchni Do Kuchnibanan5 łyżek poziomekPrzepis:Ciasto wykonujemy zgodnie z podanym wyżej przepisem. Po usmażeniu naleśników na każdy rozsmarowujemy najpierw masło orzechowe następnie nutellę i układamy albo plasterki banana albo po 1 łyżce poziomek i zawijamy. Jeśli ktoś ma pod ręką sos do lodów, jak najbardziej można nim ozdobić z wierzchu naleśniki :) ( u mnie padło tym razem na sos czekoladowy).Smacznego
Emcia Pichciminuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę (nawet z małą rezerwą) i gotujemy przez ok 2,5 godziny. Czekoladowy krem z mascarpone
Symfonia Smakówchili, kuleczki czekoladowe z posypki Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruchy spód: mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli oraz plastry masła, które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy
Symfonia SmakówCiasta i desery z motywem czarno-białych ciasteczek stały się niezwykle popularne. Zbliżające się święta również można przygotować w tym klimacie! My bardzo lubimy te ciasteczka (nie tylko ze względu na pandzie kolory) ale bez kremu wewnątrz 😃 Bezglutenowa wersja od Schar dostępna w Kuchnie Świata smakowała nam bardziej niż oryginalna (nawet krem), więc jeśli też je bardzo lubicie koniecznie spróbujcie(...)rodzinnych polach i łąkach, dlatego taki wypiek spełnia nasze marzenia 🏃🍰 Składniki: Babka proteinowa -700g ugotowanej czerwonej fasoli* -3 jajka -40 g odżywki białkowej WPI** (naturalna bądź smakowa np. czekoladowa) -100g ksylitolu -50g gorzkiego kakao - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym Polewa daktylowa -80g daktyli -2 pełne łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki
Candy Pandaspowideł śliwkowychPolewa czekoladowa twarda:100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej40 g masłaPolewa czekoladowa miękka:100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej100 ml śmietany kremowejGlazura czekoladowa:przepis znajdziecie TUTAJDodatkowo:orzechy włoskie, posiekane lub masa marcepanowaETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI)1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Doprowadzamy do wrzenia(...)było szybciej).2. W misce łączymy mąkę, przyprawę korzenną i sól, wsypujemy do miodu. Sodę rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy do masy miodowej, wbijamy jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto na tym etapie jest klejące i lejące, ale po leżakowaniu zgęstnieje. Przekładamy do szklanego (ja miskę uprzednio sparzyłam i wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką
My Culinary ArtZaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem – dzięki zaparzaniu mleka, baba jest dłużej świeża od tradycyjnych drożdżowych babek. Z czekoladą ciasto drożdżowe smakuje wybornie! Aby uzyskać waniliowy smak ciasta, użyłam naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru. Zaparzana babka jest nieco pracochłonna, ale zdecydowanie warto przygotować ją na Święta. Polecam w wersji z farszem, jak i pustą z dodatkiem(...)mleka (3/4 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon (Dr. Oetkera) 4 żółtka ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru szczypta soli Farsz czekoladowo-cynamonowy: 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka) 80 g miękkiego masła 1 opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem z Cejlonu (Dr. Oetkera) 1 łyżka gorzkiego kakao listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakuWeekendu Bei, oraz mojego prywatnego projektu, "52 tygodnie", przy czym jak sami pewnie zauważyliście, w tytule posta "włączyłam" już odliczanie w dół. Życzę Wam bardzo smakowitej i czekoladowej niedzieli! Czekoladowe cr ê pes z kremem chantilly 100g mąki pszennej 20g kakao 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru pudru 2 lekko roztrzepane jajka 1 łyżka roztopionego i schłodzonego masła 300ml(...)nawet wstawić na 5-10 minut do zamrażarki. Ubić ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy bądź zapach. Przykryć i wstawić do lodówki. Kiedy ciasto odstoi już swoje, rozgrzać dobrze patelnię z odrobiną oliwy z oliwek bądź kawałkiem masełka. Na rozgrzaną patelnię wlewać po 3/4 chochli, rozlać na całą jej powierzchnię i smażyć
Przepysznik - BLW i nie tylkoPoza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie(...)może mieć wiele twarzy. W tym przepisie biała czekolada z serkiem mascarpone. Jak ktoś lubi dużo słodyczy może spod posmarować ulubioną konfiturą i dopiero na nią wylać masę czekoladowo-serową. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: Spód: 175 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 20 g cukru pudru różanego lub zwykłego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej
SzczyptaSmaQPropozycja na słodką Wielkanoc- mazurek na kruchym, maślanym spodzie, wypełniony po brzegi konfiturą różaną, do tego biała czekolada oraz chrupiące płatki migdałów. Przepięknie wygląda, jeszcze lepiej
Kraina Miodem Płynącałyżki likieru czekoladowego, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE Babeczki: W misie malaksera mieszam obie mąki z cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą, dodaję zimne masło, włączam urządzenie, aż powstanie gęsta kruszonka, następnie dodaję olejek i jajko, mieszam aż składniki się połączą. Gotowe ciasto wkładam
słodki bratek10 sprawdzonych przepisów na pyszne babki Wielkanocne! Począwszy od tych tradycyjnych drożdżowych, skończywszy na szampańskich i miętowych :) 1. Tradycyjna Babka Wielkanocna 2. Babka sojowa 3. Babka
Tradycyjna Kuchniaminut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Nadzienie: -250g śmietanki 30% -125g białej czekolady -3 duże jajka -250g mrożonych malin Białą czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie należy dolewać śmietankę cały czas mieszając. Do nadzienia wbić jajka i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć maliny, zalać masą czekoladowo-śmietanową i piec
Receptura smakupolewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. SKŁADNIKI: Oponki: 250g mąki, 50g margaryny, 200g sera białego, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, olej do smażenia, Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1,5 łyżki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i białym serem. Dodaję cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie :) Dzisiaj postanowiłam upiec lekkie oszukane serniczki bez sera :) Jako spód użyłam pysznych ciasteczek Oreo a masę serkową zrobiłam z jogurtu naturalnego, serka waniliowego i wiórków
Sama słodycz i szczypta chili