gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao, a nie mlecznej. Cupcakes wyszły śliczne, a przede wszystkim przepyszne i od razu poprawiły mi humor ^^ Cupcakes mocno czekoladowe około 12 babeczek Krem czekoladowy 250 ml śmietanki kremówki 36% 200 g czekolady gorzkiej Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, żeby mogła się szybciej rozpuścić. Śmietankę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia!). Zdejmujemy z palnika(...)pomocą miksera (tak jak bitą śmietanę) na gęsty krem. Masa będzie gęsta, ale nie koniecznie bardzo puszysta. !UWAGA! nie ubijacie zbyt długo bo masa się zważy! Składniki na ciasto: 110 g masła 90 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 55 ml mleka 55 ml śmietanki kremówki 30% Wszystkie składniki powinny
PatiGotujeNa naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą
Niezły MłynekNa szczęście tylko kształtem przypomina wyboistą drogę, bo wykonanie to szybka prosta :) W sumie zajęło mi to nie całe 10 minut. Bez pieczenia i zbędnej zabawy
Blondynka GotujeSufletami z tego przepisu uraczył mnie ostatnio Olik - są przepyszne i wydaje mi się, że całkiem proste - idealne na letni deser z owocami! Suflet czekoladowy 5
sierotka maRysia w kuchniSKŁADNIKI: 6 białek z jajek 3 żółtka 2 miarki kazeiny (zazwyczaj są w opakowaniu) 30 g płatków owsianych 30 g otrąb 200 ml jogurtu greckiego 2
ClauditteMissCookingNastał czas mazurów. Przedstawiam dzisiaj bardzo proste rozwiązanie dla tych którzy chcą mieć mazurka ale im nie wychodzi. Myślę że zrobienie mazurka z piszingera będzie dobrym
Bernika - moj kulinarny pamietnikJak co roku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi
Mienta blogNie, nie piję alkoholu. Zazwyczaj...Praktycznie nigdy. Jednakże likiery, nalewki, wina...Robię. I częstuję wszystkich dookoła.Posiłkuję się ... nie książkami, ale gustami smakowymi tych,których chcę
W kuchni Karmel-itkiPamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)Kawowa Bita Śmietana: 250 ml śmietanki kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (ja użyłam typu Crema) DODATKOWO użyłam: kilkanaście truskawek mikro wiórki czekoladowe mleczne mini rurki duo Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy do miseczki. W drugiej misce masło miksujemy na puszystą masę
Blondynka Gotujewrócę do regularnej aktywności, choć pewnie z bardziej dietetycznymi potrawami.....Tymczasem na zakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku czekoladowego całość polałam czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze(...)puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz i polewamy/posypujemy
Z butelką mleczka w tledłuższego czasu "chodził" za mną tort czekoladowy. Szukałam przepisu na coś nowego i znalazłam to cudo na blogu Moje pasje . Tort może nie jest, aż taki ładny jak u autorki ale smakiem powalił wszystkich. A o to mi właśnie chodziło, by było pysznie. Zrobiłam małe modyfikacje według oryginału. Składniki: Biszkopt 6 szt jajek (dużych) 3/4 szkl cukru sól szczypta(...)proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać pod koniec dodać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stopniach. upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki. Krem: Dzień wcześniej kremówkę
Ala piecze i gotujepolecam! Zapraszam na moje ciasto póki jeszcze jest Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej poł szklanki wiórków kokosowych 1 szczypta soli 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki słoik dżemu pomarańczowego, wiśniowego, truskawkowego skórka otarta z jednej cytryny do ozdoby: lukier lub polewa czekoladowa, bakalie Przygotowanie: W misce mieszam
Zasmakuj Kuchniupieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie: Biszkopt+ truskawki krem + biszkopt Krem na górę i dookoła. Obkleić całość pokruszonymi skrawkami biszkoptu. Smacznego! Artykuł Czekoladowy tort z truskawkami i kremem
greenscarfupieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie: Biszkopt+ truskawki krem + biszkopt Krem na górę i dookoła. Obkleić całość pokruszonymi skrawkami biszkoptu. Smacznego! Artykuł Czekoladowy tort z truskawkami i kremem
greenscarfłyżeczki Sól – szczypta Polewa czekoladowa Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Następnie do masy dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy. Formę
Camilla w kuchni