świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 85 g kropelek czekoladowych (groszku) lub deserowej/ gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 białko lekko roztrzepane - do zlepiania cannoli 1 l oleju do smażenia cukier puder do posypania metalowe rurki (ja swoje kupiłam na allegro - 30 rurek(...)Przygotowanie: Rurki: 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i kakao. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ocet winny, wino, a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli jest za bardzo zwarte można dodać kilka kropel wina. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę
Domowa Cookierenka Agiproste, tanie i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Czego chcieć więcej na śniadanie albo drugie śniadanie lub obiad. Tym razem pora na delikatne i mięciutkie naleśniki na cieście jogurtowym. Zrobione zupełnym przypadkiem (zabrakło mi w lodówce mleka, ale z to znalazłam jogurt naturalny). Oczywiście mogłam zrobić naleśniki na samej wodzie, ale wolałam aby były bardziej treściwe i pulchne(...)względu na nadprogramowe ilości owoców w mojej kuchni postanowiłam je nafaszerować gruszkami. Oczywiście to z czym podacie naleśniki zależy w zupełności od Was. Może macie akurat ochotę na krem czekoladowy, jagody, truskawki, a może twaróg. Nie ważne z czym, bo te naleśniki smakować będą bajecznie z każdym dodatkiem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu
rabarbarowoJako ,że do Magii mam raczej sceptyczne podejście ,dlatego też do upieczenie tego ciasta zbierałam sie chyba z rok . I muszę powiedzieć ,że przygotowując to cudo po raz pierwszy czułam się w trakcie pieczenia jak w laboratorium. Było to dla mnie troszkę dziwne , bo zazwyczaj nie posługuję się wagą , często odmierzam produkty "na oko" A dziś wszystko(...)pieczenia powstały trzy piękne warstwy - dość zbity spód , miękka warstwa budyniowa i na górze delikatny , puszysty biszkopt . Co do smaku to jest raczej jajeczny, budyniowy . Ponoć w wersji czekoladowej jest bardziej aromatyczny . Składniki : 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 150 g cukru 1 łyżka wody pół kostki masła stopionego i schłodzonego 120 g mąki 3 łyżeczki soku
Malinowa Kawiarenkaupiec.Do ciasta użyłam Polewy od Helio, do świątecznych wypieków będzie w sam raz. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni(...)rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej. Zapraszam :) Składniki : 3 szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cukier waniliowy 2 lyżki kawy rozpuszczalnej 1 budyń czekoladowy Winiary 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju 600 g sera białego z wiaderka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka
Sama słodycz i szczypta chilimąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy kilka łyżek soku z pomarańczy 70 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną(...)skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
My simple kitchenmoim faworytem, ale za to uwielbiam je w wypiekach i innych deserach. Sernik jest naprawdę przepyszny - delikatny i kremowy. Uważam, że nie trzeba być fanem fistaszków, aby polubić ten czekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika. (Tortownica średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków Masa serowa(...)Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie. (Miksować do połączenia się składników, aby nie napowietrzać ciasta. Wtedy sernik niepotrzebnie nam nie urośnie a następnie nie opadnie.) Piec z parą wodną przez około 50-60 minut (do momentu ściętego i sprężystego wierzchu) w temperaturze 170 stopni
Di gotujedość długi. Ale warto go wypróbować! 🙂 Ciasto (składniki na 1 blachę/2blaty. Potrzebujesz 4 blaty): 150g masła 120g cukru 3 łyżki kakao szczypta soli 150g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 3 jajka w średniej wielkości garnku rozpuść masło z cukrem, kakao i solą wyłącz gaz. dodaj mąkę [...] Artykuł TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIĄ W AGARZE pochodzi
SandraFrej.comokresie), Miśki to oczywiście polewa czekoladowa :P Składniki: 1 szklanka śmietany 1 jajo 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody olej lub masło do smażenia Przygotowanie: jajko rozbełtać z cukrem dodać do niego śmietanę i dokładnie wymieszać dodać suche składniki i wymieszać - konsystencja gęstego ciasta odstawić dosłownie na chwilę
Gotowanie z pasjądodatki (np. bita śmietana, polewa czekoladowa) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na rozgrzaną gofrownicę nakładać chochlą ciasto i w razie konieczności rozprowadzać ciasto
My sweet a lifedługiej przerwie znowu razem pieczemy czyli Ciasto na niedzielę wróciło na swoje tory a tym razem tematem jest Masło orzechowe w wypiekach . Chodziło za mną coś słodkiego już jakiś czas a jak Asia podała tytuł wydarzenia zaraz wiedziałam że będzie to sernik, a potem wymyśliłam te mini serniczki. Są mega waniliowe, kremowe, z czekoladowym spodem z masłem orzechowym. Idealny deser
Moje Małe Czarowanieprzenikające przez okna do mieszkania, zapach ciasta, aromatyczny obiad, potem spacer w lesie z Bufetem, oj tak! :) Mogłabym tak zawsze! A na weekend mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! Przepyszny serniczek na spodzie z sucharków i Nutelli z musem truskawkowym! Niebo w gębie! Składniki na spód: 200 g sucharków 350 g kremu czekoladowego, np. Nutella Składniki na masę serową
Trufelkowoaksamitny i taki mocno czekoladowy. Ja się w nim po prostu zakochałam, więc spróbujcie koniecznie i Wy. Spód: 1/2 (100 g) kostki masła 1 i 1/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do momentu aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Wykładamy
Cynamonowe szczęścieokoło 20 minut) w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, udekorować karmelem lub polewą czekoladową. Pistacje (i nie tylko) dobrej
Di gotuje240g). Na polewę czekoladową: - pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 40 ml). Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. 3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z malinami. 4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremek
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachnadaje się do smażenia. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt gęsta to dolewamy wody. Patelnię smarujemy olejem a gdy się dobrze nagrzeje zaczynamy smażyć naleśniki. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym nadzieniem i zajadamy. Moje ulubione to te z serkiem na słodko i dżemem wiśniowym. Naleśniki z mąki razowej Możemy polać je dodatkowo sosem karmelowym lub czekoladowym. Mniam :) Naleśniki z mąki razowej
Pyza i Surówka