polewę czekoladową: 120 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki Wykonanie: suche składniki wymieszać w misce w garnuszku podgrzać miód z masłem, nie zagotowywać. Odstawić do przestudzenia do suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam starłam skórkę ze świeżej cytryny. Ciasto będzie dość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasta i sprawił , że z kawą i w gronie przyjaciół nieźle smakował.Zapraszam.! 2 szklanki.mąki 2 jajka 2 łyżki cukru marcepanowego 0.5 szkl.cukru trzcinowego 0.5 szkl.oliwy 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szklanki.mleka 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżka powideł śliwkowych ****************************************** Wszystkie składniki ze sobą wymieszać mikserem, piec 40 minut w 180 stopni.Polac polewą czekoladową
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie „Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej
Kuchenne WariacjeLusette czekoladowy 1 sztuka, wafelek Lusette cappuccino 1 opakowanie jajka z cukrem mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem i sodą, wlać olej rzepakowy, połączyć składniki dodać marchewkę startą na drobnych oczkach lub resztek z wyciskarki soku, wsypać cynamon i krótko połączyć składniki marcepać połamać i w rozdrabniaczu rozdrobnić, wsypać do ciasta
W Mojej Kuchni Lubięproszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej ) 60 gr cukru pudru ( ja dałam kokosowego ) 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 całe jajko Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek deserowej czekolady lukier Posypki dekoracyjne od Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli
Gotowanie...to proste !możecie użyć puszkowanej) - jeden duży banan - proszek do pieczenia - 2 łyżki mąki owsianej - łyżka stewi ( lub inny słodzik np. syrop klonowy) - 2-4 łyżki mleka - łyżka masła orzechowego Część czekoladowa: - 3 łyżeczki kakao - rządek utartej gorzkiej czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy - pokruszone ulubione orzechy Wykonanie: Wszystkie składniki na masę podstawową wrzucamy do miski(...)pomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca się, tak by dało się z niej uformować ciasteczka). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do osobnych naczyń. Do pierwszego wsypujemy kakao i utartą czekoladę, a do drugiego dodajemy masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i ulubione orzeszki. Ponownie obie porcje
Gawron w rosoleciast. Jest też odpowiednio szeroki. Dzięki niemu nic nam nie przywiera. Cechuje się też wytrzymałością]. Uformowane ciastka układam w odstępach na blasze. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20 minut/ po 15 minutach wyłączyć dolną grzałkę Ilościowo wychodzi ich tyle, by zmieściły się na jednej blasze. Podczas pieczenia przygotowuję polewę. Zamiast czekolady mlecznej można użyć niechcianych czekoladowych figurek
Kuchnia co dniamiksujemy, aż się połączy. Wsypujemy małymi porcjami obie mąki i proszek. Miksujemy do połączenia. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką (ciasto sporo urośnie). Przelewamy około 2/3 ciasta do formy. Do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy na wierzch. Wkładamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem czy babka majonezowa(...)jest już upieczona – łatwo ją przesuszyć). Upieczoną babę podajemy polaną czekoladą, lukrem, polewą lub posypaną cukrem pudrem – jak lubimy. U mnie – z polewą kakaową i czekoladowymi jajeczkami w pastelowych skorupkach. Post Babka majonezowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuTen smakowity tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową
Czerwień i błękitwersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy
Cakes By KejtTo zdecydowanie jeden z najelszpszych serników jakie jadłam, jeśli nie najlepszy! Ma wszystko co kocham w sernikach - jest ciężki, ale kremowy, pachnie wanilią, czuć w nim
DefinicjaSmakupolewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka 125 ml oleju 2 jajka Wykonanie: Wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mleko olej i jajka. Mąkę dodać do reszty składników i szybko oraz niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto przelać
Mama Gotujeczekoladowej, wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka. Jako ostatnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz whisky. Mieszamy do momentu kiedy masa będzie gładka i jednolita. Rozlewamy do kokilek do 3/4 ich wysokości. Na środek kładziemy po łyżce masy kajmakowej. Boki mają być ścięte, natomiast środek ma pozostać płynny. Piec: 10-15 min w temperaturze 220 stopni Talerz i wierzch ciasta posypujemy
KreatywnePinymasa czekoladowa pół szklanki cukru pół szklanki wody 3 łyżki kakao 3 paczki herbatników przepis Ucieramy margarynę z cukrem pudrem . Do puszystej masy dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno
Smakowite Dania