Ciasto na niedzielę, nasz cotygodniowy cykl wypieków z dziewczynami na FB, zapraszam chętnych do wspólnej zabawy. Tym razem Bożena namówiła mnie na babkę. Niedługo Wielkanoc i bab będzie mnóstwo więc najpierw powiedziałam nie a potem jak znalazłam tą pyszną pełnoziarnistą babę to upiekłam ją i zajadałam ze smakiem. Na Wielkanoc upiekę jeszcze inną. Babka mocno czekoladowa, z pyszną polewą, pulchna
Moje Małe Czarowaniepaskiem niezrumienionego ciasta. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony, przekładając je na drugą stronę przy pomocy widelca. Temperaturę tłuszczu należy regulować przez cały czas smażenia pączków, zwłaszcza, jeśli smażymy ich sporą ilość. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na grubej warstwie ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu. DEKOROWANIE PĄCZKÓW Pączki można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub inną
Smakołyki Berenikisztuka, ciasteczka czekoladowe 75 gram, wiórki kokosowe 18 płaskich łyżeczek, śmietana 30 % 200 ml, cukier 2 łyżki, wiórki kokosowe 1/2 szklanki, śmietan fix 1 opakowanie jajka "L", olej, kefir, woda, cukier rózgą dobrze roztrzepać do spienienia, wsypać mąkę, proszek i parę razy zamieszać, wlać sok z 1 limonki i parę razy zamieszać 18 sztuk silikonowych różnych foremek - ciasta włożyć
W Mojej Kuchni Lubięczekoladowe groszki, które były w tym przepisie, zamienić na kolorowe M&M's. Składniki na 12 sztuk 1 gorzka czekolada, 2 łyżki masła, 1/3 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1 jajko, 4 łyżki cukru. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie dodajemy mąkę i resztę składników. Okrągłe kleksy ciasta wylewamy za pomocą
Mój Smak na ŻycieOstudzić. Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać do okruszków, dodać dżem i spirytus - dokładnie wymieszać składniki. Herbatniku ułożyć w niedużej formie. Na herbatniki wyłożyć masę z okruszków, dobrze docisnąć. Bajaderkę odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Bajaderkę posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą. Smacznego
kolorowotorcikowoskrócie ciasto wyszło mi dość rzadkie, aż lejące się, więc nie było czego wyciskać na olej. Z drugiej strony może to był ten ostatnio modny lany chrust? Kto wie :-). Poniższy przepis jest jak najbardziej sprawdzony, churros wychodzi takie jakie powinno, więc nie zostaje mi nic, niż gorąco polecić ten przepis. Chrupiące, małe ciasteczka zamoczone w sosie czekoladowym smakują wybornie. Jeśli
Pora coś zjeśćspiralki czekoladowo-waniliowe, które jak powiedziała córka, urzekły ją zarówno wyglądem jak i łatwością wykonania. Przepis znalazłyśmy tutaj. Składniki: -70g ksylitolu(może być cukier) -175g miękkiego masła -230g mąki orkiszowej -2 łyżki nutelli -1 łyżka kakao - kilka kropli aromatu waniliowego Masło zmiksować z cukrem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy
Smaczne Zdrowedrobnego do wypieków 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 50 ml oleju drylowane wiśnie z kompotu ( ze słoika o poj. 900ml) duży budyń czekoladowy z cukrem przyrządzony według przepisu na opakowaniu ( na 750 ml mleka) Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C (termoobieg 150 stopni C). Blachę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem(...)małe kawałki tłuszcz i dalej miksować. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką pszenną i na zmianę z ubitą pianą z białek i mąką ziemniaczaną dodawać do ciasta. Już nie miksować tylko delikatnie mieszać np. łyżką lub łopatką. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia. Nałożyć równomiernie wiśnie. Przykryć gorącym budyniem. Na budyń łyżeczką kłaść porcje pozostałego ciasta. Piec
Maślane ciasteczkofajnie wyszło. Jako, że nie lubię tortów z kremem z dodatkiem masła zrobiłam masę ze śmietaną i serkiem mascarpone. Do tego kakaowy biszkopt i truskawki. Pycha!!! Wykończyłam go czekoladowymi wafelkami, ale zamiast nich można użyć dowolnych batoników czy czekolady. Wszyscy podobno byli zachwyceni tortem. Zarówno jego wyglądem jak i smakiem. Kolejny tort na moje urodziny;-) Przepis jest na mały(...)cukru na gładka masę. Następnie dodajemy ubitą pianę do żółtek i delikatnie za pomocą miksera mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, kako i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy w 160C przez 35-40min. Studzimy w otwartym piekarniku. Po wystygnięciu biszkopt przekrajamy dwa razy. Powstaną nam 3 płaty biszkoptu
Passion of Cookingsernik, jak jadłam. Ma wszystkie sernik pod sobą. Jest kremowy, aksamitny i delikatny. Dla mnie jest numerem 1 ! Czytaj więcej >> 5) SERNIK A'LA MONTE Sernik czekoladowy z sera twarogowego, z dodatkiem deserów a'la Monte. Czytaj więcej >> 6) SERNIK DYNIOWY Delikatny i puszysty sernik z serka mascarpone i jogurtu greckiego, z dodatkiem puree(...)lżejszy i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Czytaj więcej >> 8) JAGLANE RAFFAELLO Z OREO Jest to kokosowy sernik bez sera, za to z kaszą jaglaną. Ciasto smakuje i wygląda jak prawdziwy sernik, ale jest zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Czytaj więcej >> 9) SERNIK NA ZIMNO Z MANGO Sernik na zimno, jest
Kuchnia MagdaLenyŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki mąka pszenna, 3 szklanki jajka, 5 sztuk cukier, 1 i 1/2 szklanki olej, 1 szklanka woda gazowana, 1 szklanka cukier waniliowy, 1 opakowanie
Gotowanie moimi oczamiIdealne połączenie! Lekko gorzki naleśnik ze słodką ubitą śmietaną 30% i banan. Dla mnie super efekt smakowy. Przepis pochodzi z tej strony. Nie będę
Blondynka Gotujejuż czas na przetwory (pudełeczko 500 g kosztuje około 8-10 zł) to do wypieków i deserów można je wykorzystywać teraz jak najczęściej. Dziś na przykład zaproponuję Wam torcik czekoladowy z lekkim kremem z serka naturalnego i śmietanki w którym wykorzystałam świeże maliny. Przygotowałam go na urodziny brata, jednak śmiało można zaserwować go na rodzinny obiad czy niedzielny deser. Wszystko(...)jajka, dodajemy cukier i ubijamy - gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, które dodajemy stopniowo do wcześniej wymieszanej masy.Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej i pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut - do suchego patyczka. Następnie ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Słodkie Przyjemnościresztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco. Wierzch posypać pokrojonymi drobno orzechami pistacjowymi oraz czekoladowymi kamyczkami. Piec
Grunt to przepis!