Ciasto Maxi King Składniki na blaszkę 23x33cm: Do przekładania: około 400g herbatników Na masę mleczną: 300g masła lub margaryny 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii 400-500g mleka w proszku (nie w granulkach!) Na masę kajmakową: puszka gotowej masy krówkowej Na polewę czekoladową: 2 tabliczki(...)masy mlecznej. Na masie układamy trzecią warstwę herbatników. Polewa: czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Gdy się rozpuści dodajemy orzeszki, mieszamy i rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto schładzamy minimum 3 godziny, najlepiej smakuje po 12 godzinach schładzania. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniPyszny serniczek w sam raz na upały z dodatkiem czekolady i bananów bez pieczenia.Prosty, a jakże smaczny sernik na zimno cieszył domowników swoją obecnością :). SKŁADNIKI Masa serowo-czekoladowa 750g sera białego mielonego 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 100g ciemnej czekolady najlepiej gorzkiej 2 i 1/2 łyżki żelatyny 6 bananów Masa śmietankowa 500 ml schłodzonej śmietanki(...)mleko dodajemy żelatynę i odstawiamy aby napęczniała.Następnie podgrzewamy mleko i mieszamy aby żelatyna się rozpuściła.Wystudzić.Śmietankę ubijamy na sztywno, wlewamy żelatynę i miksujemy.Masę wykładamy na wierzch ciasta,wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.Ciasto wstawiamy jeszcze do lodówki najlepiej na noc aby dobrze stężało. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszamożna przybrać malinami. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto. Użyłam foremki 25x28
Monia miesza i gotujewiem jak Wam, ale mnie większość tortów kojarzy się ze słodkim okazjonalnym ciastem, niekoniecznie smacznym, ale wymaganym w pewnych okolicznościach. Najgorsza opcja to gotowy z hipermarketu, gdzie każdy smakuje plastikiem. Osobiście wychodzę z założenia, że tort ma być w pierwszej kolejności smaczny, a w drugiej ładny. Smaczny oznacza dla mnie(...)słodki, kwaskowy, o wyraźnie wyczuwalnej głównej nucie. Ładny to skromny, bez zbędnych ozdób i szczegółów. Oczywiście numer jeden ma u mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest
To co kochamCzym są trufle czekoladowe? Są to niezwykłe smakołyki, o których trudno zapomnieć. Robione na kilka sposobów z różnych receptur i w różnych kształtach. Różne są też wersje ich wytwarzania amerykańskie, europejskie, szwajcarskie... Jakie by nie były, zawsze smakują wyjątkowo. Moje trufle w yszły pyszne, doskonałe i myślę, że idealnie wpasują wśród innych deserów na świątecznym stole. Składniki(...)sztuk: 450 gotowego brownie 70 g kakao 120 g masła orzechowego 50 g cukru pudru 20 g posiekanych płatków migdałowych Wykonanie: Do miski wsypałam pokrojone w małe kawałki ciasto Brownie, które upiekłam wcześniej. Wsypałam połowę kakao, dodałam masło orzechowe i cukier puder. Wymieszałam. Z masy formowałam kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę zważyłam. Ich waga wahała się między
Kuchnia u Krysiobsypujemy mąką blat, wykładamy na niego ciasto i delikatnie rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm. Szklanką wykrawamy kółka, resztę ciasta zbieramy, wałkujemy i znowu wykrawamy kółka, aż całe ciasto będzie zużyte. Przykrywamy kółka ściereczką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Teraz szykujemy garnek do parowania. Najlepiej, żeby był duży i szeroki, żeby jak najwięcej sztuk na raz dało się uparować(...)każdą porcję. Buchty rosną w trakcie gotowania, więc pokrywka nie powinna być płaska. Podawać najlepiej na bieżąco gorące, bo na takich najlepiej rozpuszcza się olej kokosowy vel masło, krem czekoladowy, konfitury, itd. Osobiście robię więc po 6 sztuk na raz, akurat w sam raz na jedno rozdanie na naszą czwórkę, a w czasie kiedy jemy, gotuje się już następna porcja
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEidealnie nadaje się do krzątania po kuchni i realizacji już dawno zaplanowanych bułeczek ;) przepis znalazłam już jakiś czas temu na stronie zmiksowani . Wyszły puszyste i pyszne ;) W połączeniu z czekoladowym kremem z fasoli stanowią ŚNIADANIE IDEALNE :) Przy okazji tego posta chciałabym Wam przypomniać o konkursie, o którym już kiedyś pisałam na blogu: To już ostatni tydzień konkursu żywieniowego firmy Nestlé(...)jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy formy na bułki) górę bułek posypujemy makiem pieczemy w temp. 160 stopni przez około 10-15 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPostanowiłam dzisiaj upiec ciasto i tak też zrobiłam. W smaku jest bardzo dobre, gorzej z prezentacją :( Jednak stwierdziłam, że wkleję go na bloga z tego względu, że nie jestem profesjonalistką (im chyba też zdarzają się porażki) tylko amatorką. I dlatego też dzisiaj dodałam nowy dział a mianowicie moje porażki kulinarne ;) Składniki: biszkopt(...)mąki 60g cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia rolada: 5 jajek 1/4 szklanki
Amatorka kuchennachłopczyk jest już poważnym mężczyzną. Życzenie było takie aby był czekoladowy z solonym karmelem. Tort o średnicy 20 cm. Przełożony kremem z orzeszków ziemnych i kremem czekoladowym (ganache) a przełamany jest porzeczkową galaretką. Drip z solonego karmelu. Polecam Wam. Jest słodki, orzechowy, z solonymi orzeszkami. Praca przy tym torcie była czystą przyjemnością i fantastyczną zabawą(...)patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na cztery części. Krem z masła orzechowego i mascarpone 250 g mascarpone 200 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) opcjonalnie łyżka cukru pudru Masło orzechowe wymieszać z mascarpone i jeśli będzie potrzeba dosłodzić. Czekoladowy krem (ganache
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDzisiaj zapraszam na babeczki, które robiłam w Sylwestra. Karnawał w pełni, a takie małe słodkości idealnie pasuja na karnawałowe przyjęcia z przyjaciólmi. To zresztą moje ulubione
Gosia gotujenależą do naszych ulubionych słodkości prawie wcale nie goszczą na naszym stole. Jeśli już coś robię to raczej z delikatną korzenną nutką, którą jeszcze staram się złagodzić dodatkiem polewy czekoladowej. Te proste i szybkie pierniczki bakaliowe są dla nas idealne. Miękkie, nie są suche i z lekką nutką piernika. składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich(...)Ciasto jest gęste i lepkie ale takie powinno być. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce zwilżyć wodą i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 12-15 minut, funkcja termoobieg. Po wystudzeniu można polukrować lub polać polewą czekoladową
Monia miesza i gotujeostatnio torcik w wersji piernikowej. Nie użyłam bananów lecz startych jabłek. Do dekoracji użyłam owoców. Wersja bardzo smaczna i ładna - zobaczcie sami! Świąteczny piernikowy tort Koliber Składniki na ciasto: 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 3 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka ananasa posiekanego w drobną kostkę 1 szklanka startych w łezkę jabłek(...)włoskich Krem: 200 g masła 100 g cukru pudru około 500 g twarożku śmietankowego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo na orzechy w karmelu: płatki czekoladowe owoce rodzynki brazylijskiej, kiwi orzechy podprażone na suchej patelni Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko
Gotuj Sam!zimnego masła 1 żółtko polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej 75 g ciemnej czekolady (75%) 75 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekoladę i kakao, powstaje pyszotka. Do naleśników czy ciast jest rewelacyjny, tym razem zrobiłam z nutką cynamonu który uwielbiam. Jeśli macie jeszcze winogron taki ogrodowy ciemny to zapraszam do wypróbowani :) Składniki : około 4 l winogronu z sokownika 2 szklanki z brzuszkiem cukru lub do smaku 1 słoiczek kremu czekoladowego np : Nutelli 2 łyżki cynamonu 1 cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chilitabliczki czekolady deserowej 5 łyżek mleka wiórki czekoladowe 2 litry oleju do smażenia Mąkę przesiać do miski. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać wodą podgrzaną do 40*C. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Następnie wlać spirytus i wyrabiać, po chwili dolewając olej. Wyrabiać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Miskę z ciastem przykryć ściereczką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaposmarowania rogalików i dowolne nadzienie-czekolada w kostkach, krem czekoladowy, powidła itp. drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą i będą płynne. Do płynnych drożdży dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i drożdże ze śmietaną. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto odkładamy na 15 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuformę i posyp mąką, ułóż truskawki na dnie, polej ciastem, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w temp. 200C w programie góra-dół na środkowej półce do 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180C i piecz jeszcze około 25 minut. Moja rada: Możesz tę słodkość podać w towarzystwie lodów, polewy czekoladowej lub bitej śmietany. Czasem można słodko poszaleć:) Smacznego słodkiego
Zasmakuj KuchniNastępnie zestawiamy z ognia i dodajemy stopniowo jajka, miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką np. Wilton 1M. Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy partiami paseczki. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać z sosem czekoladowym*. *Sos czekoladowy: np. 100 g czekolady z dodatkiem paru łyżek
Domowy Smak JedzeniaPyszne czekoladowe naleśniki z białym serem z dodatkiem wanilii i świeżymi truskawkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto: 250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego
potrawyregionalnekompotu Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy Przełożenie ciasta : Jasny biszkopt Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Połowa drylowanych wiśni z kompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Reszta wiśni Jasny biszkopt Schłodzić i udekorować wg uznania. Ja zrobiłam" esy- floresy" z polewy czekoladowej i posypałam posiekanymi orzechami. SMACZNEGO
Maślane ciasteczkonatychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem z ricotty: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 300 g owoców kandyzowanych (u mnie skórka z limonki(...)czekolady Owoce kandyzowane pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając. Delikatnie wmieszać do masy pokrojone owoce i płatki czekoladowe. Wstawić masę do lodówki. oraz: 50 ml likieru Maraschino lub likieru Amaretto 3 łyżki konfitury lub dżemu morelowego kandyzowane owoce do dekoracji Dekoracja: 400 g masy marcepanowej 125 g cukru
maniapieczeniaubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać masę czekoladową i zmiksować do dokładnego połączenia składników. Do masy jajecznej dodawać partiami na zmianę suche, wymieszane wcześniej składniki oraz śmietanę.Za każdym razem mieszać tylko do połączenia składników. Do papilotek (umieszczonych wcześniej w formie) lub foremek silikonowych nakładać po łyżce ciasta*. Na wierzch położyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Uzupełnić resztą ciasta
Chocolate Muffin BlogOderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia.Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć.Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć.Roladę po wierzchu posmarować masą czekoladową, nie robiąc tego zbyt równo dla stworzenia imitacji kory. Odciąć
Mix smakuspisku satanistów i żydokomuny. Dobrze, że Piechocińskiego na papieża wybrali, bo naród już by całkiem zidiociał.Stres koi czekolada, dużo czekolady i jeszcze więcej czekolady. Dziś muffiny bardzo czekoladowe, niesłodkie i z karmelem. Proste jak aparycja przeciętnego hipstera z Krakowa. Dwie miski, jedna rózga, blacha do muffinów i piekarnik gwarantują doskonały środek uspokajający. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni grzanie(...)Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka będzie stała. Gdyby było za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste dodajemy mleka. Jak już mamy ciasto to zaczynamy zabawę. Na dno papilotki dajemy odrobinę ciasta, wypukłą
ladykitchen