Bułeczki bogato nadziane! Ciasto drożdżowe od pewnego czasu stało się moim ulubionym rodzajem wypieku. Zachwyca mnie łatwością przygotowania i rewelacyjnie wychodzi - a co tam, będę nieskromna! :P . Piekę regularnie przeróżne placki drożdżowe , jak również wszelakiego rodzaju drożdżowe bułeczki . Ostatnio mocno eksperymentuję też z nadzieniem . Faszerowałam już bułeczki twarogiem, powidłami, dżemem i kremem czekoladowym. Całkiem niedawno przerzuciłam się jednak na bardziej(...)ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem
Grunt to przepis!torcie z owocami leśnymi lub w czekoladowo truskawkowym ), oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego! Zatem do dzieła! Dziś tort truskawkowy. Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki(...)mieszczą mi się do piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek
Ciastkozercyprzestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki.Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę. 3. Pieczenie: około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół z termoobiegiem(...)CZEKOLADA "NASTROJOWY WIECZÓR":Magiczna, jakby stworzona specjalnie do piernika. Jej nazwa jest jak najbardziej trafna - trudno wyobrazić sobie bardziej nastrojowy jesienny lub zimowy wieczór niż ten, który będzie otulony czekoladowym aromatem z korzenno-cytrusową nutką. Świętami nam zapachniało i smak również iście świąteczny całkowicie nas ujął. Szczerze mówiąc, bez niej piernik nie byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto
Wypisz Wymalujniedzielę też nie dałam odpocząć piekarnikowi – wręcz przeciwnie! Pracował na pełnych obrotach a za zadanie miał uraczyć nas pysznymi smakołykami! Udało mu się! Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego(...)łyżki- mąka pszenna – 3 łyżki- cukier puder – 3 łyżki- masło – 250 gWIERZCH:- wódka – ok . 200 ml- okrągłe biszkopty – 1,5 op- polewa czekoladowa – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak.Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok. 25 minut. MASA: Do połowy
Ostra na Słodkobedzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do foremek [ do wysokości 3/4 foremki ] i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 13 min., na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Jeżeli wasza blaszka do wypieku mini babeczek ma tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie(...)piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie upieczone babeczki (tylko najpierw dajcie im chwilkę ostygnąć) z papilotkami wypełnionymi nieupieczonym ciastem i …do piekarnika Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie
Domowe TortyZapraszam na połączenie idealne, kruche ciasto, które smakuje niebanalnie, lekko kwaśną marmoladą wyłożone oraz delikatną, słodką rozpływającą się w ustach Panna Cottą – moją Monte Cottą wypełnione. Składniki: Koszyczki 12 szt.: 200 g świeżo zmielonych ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej, 150 g margaryny do pieczenia, 50 g cukru trzcinowego, ½ łyżeczki soli, 150 g ziaren sezamu, 100 g otrębów owsianych(...)jajko, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonej żurawiny, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody. Monte Cotta składniki na 8 porcji: 200 ml śmietanki 30%, 300 g Monte - orzechowo czekoladowe , 3 płaskie łyżeczki żelatyny (bez gotowania), 3 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki zimnej wody, ponadto: twarda marmolada np. wieloowocowa, ziarna granatu, starta gorzka czekolada. Przygotowanie: KOSZYCZKI: Ziarna orkiszu mielimy
Moniki Smakołykijedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie podać z owocami, syropem klonowym, albo polewą czekoladową. Z samym cukrem pudrem też będą fajnie smakować. Nasza wersja będzie z borówkami i syropem klonowym… tak, tak będzie słodko :) Składniki 140g mąki 100g serka ricotta 100g jogurtu naturalnego(...)cukru szczypta soli 1 łyżka miodu olej do smażenia Dodatki owoce sezonowe syrop klonowy Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie – przepis Wszystkie składniki dokładnie mieszamy/miksujemy na jednolitą masę. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Dodajcie po prostu albo odrobinę mleka albo mąki :) Na odrobinie oleju smażymy niewielkie placuszki na złoto – rumiany kolor. Odsączamy na papierowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki na masę kokosową: 100 g wiórek kokosowych 110 g mleka w proszku 200 g masła 125 ml mleka krowiego 180 g cukru wykonanie: Masło, cukier
Domowy Smak Jedzeniakilka i podajcie na najbliższym spotkaniu z przyjaciółmi i rodzinom. Goście będą zachwycenie. Dlaczego ? Może dlatego, że ciasteczko rozpływa się w ustach, beza chrupie, a krem dopieszcza kubki smakowe czekoladowym smakiem ...Ciasteczka z serii pracochłonnych, ale zapewniam, że nie pożałujecie tych minut spędzonych nad ich przygotowaniem. Ciasteczka ( około 40 szt. )* 1,5 szklanki mąki* 125 g zimnego masła(...)mąką - nożem lub przy pomocy robota. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka.Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia.Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia.Bezy kawowe
kolorowotorcikowołyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód; Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło i miksujemy jeszcze raz. Powstałą masą wyklejamy dno tortownicy śr ok 23 cm. Warstwa malinowa : wodę mieszamy z żelatyną, dodajemy(...)rozpuszczamy w wodzie dodajemy cukier. Następnie wlewamy do blendera razem z wyciśniętym sokiem z cytryny, miksujemy na jednolitą masę . Wylewamy na przestudzoną warstwę malinową., Dekorujemy posypkami Delecty . To szybkie ciasto jest wspomnieniem smaku i zapachu lata . Maliny ukryły się na dnie zamrażarki i do dziś nie wiedziałam ze jeszcze tam są. Do tego mascarpone, herbatniki i mamy lato na talerzu
Gotowanie jest łatweUparłam się na to ciasto. Pierwsze nie wyszło. Jajka były za zimne. Zważyły masło. A i masło potrzebne te z zawartością tłuszczu 82% . Za drugim razem wyszło. Zmieniłam składniki na logiczne i mam je. kostka miękkiego masła 82% !!! szklanka mąki szklanka cukru 4 jajka w pokojowej temperaturze 3 łyżeczki proszku(...)masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i warzącą wodę. Wykładaj do formy wysmarowanej masłem. Najpierw waniliową część, potem czekoladową. Piecz 60 minut w 180 stopniach. Polewa z prawdziwej czekolady: 60 ml kremówki 70 gr gorzkiej czekolady szczypta soli 50 gr masła Kremówkę podgrzej ale nie dopuść
AZgotuj!tego zaparzyłam przecudowną ziarnistą czekoladową kawę OTRĘBY ŻYTNIE Z ZARODKAMI są źródłem błonnika pokarmowego, cynku, magnezy, fosforu, potasu i, ważnego zwłaszcza w diecie kobiet, żelaza. Dodatkową zaletą jest zawartość zarodków zbożowych, zawierających duże ilości białka, witamin z grupy B i witaminy młodości –E. WANILIA to niezwykle aromatyczna, słodko pachnąca przyprawa jest idealnym dodatkiem do ciast, babek, tortów i ciasteczek, używa(...)twarogiem, dodajemy na patelnię gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż zacznie bulgotać, dosładzamy wg. smaku przekładamy do miseczki i studzimy, na koniec dodajemy pokrojone truskawki SMACZNEGO ! ! ! :) Kawa czekoladowa idealnie dopełnia całości, jestem w niej zakochana! to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów. Jest to najwyższej jakości, wyselekcjonowana, aromatyzowana kawa ziarnista na bazie Arabici Columbia Excelso o smaku czekoladowym.Całość
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzepis na to cudo znalazłam u Diany i zauroczyło mnie ale był mały problem, przynajmniej u mnie: nigdzie nie mogłam zakupić tych cudnych czekoladowego koloru herbatników
Moje Małe Czarowaniemieć identyczną temperaturę. Polecam! Na około 24 sztuk babeczek: Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 1,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru ½ pomarańczy ½ łyżeczki pomarańczowego ekstraktu szczypta soli Dodatkowo: 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Dowolna polewa czekoladowa-u mnie o smaku pomarańczy Przygotowanie: Z pomarańczy zetrzeć skórkę
Wanilia i KardamonDodatkowo: 100g mieszanki keksowej (u mnie Helio ) Opcjonalnie: lukier/polewa czekoladowa W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać mieszankę keksową. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami
Di gotuje