konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku, ja zrobiłam słodsze nadzienie, ponieważ polewa czekoladowa nie jest zbyt słodka). Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę
JejKuchniaroku dojrzewający piernik staropolski, nadszedł czas, aby upiec ciasta, które do tej pory spokojnie czekały w chłodnych miejscach. W moim domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową. Jeśli dziś nie macie czasu, upieczcie
W mojej kuchnizaplanowanych potraw przygotować listę zakupów. Jeśli zaplanowaliście np. upieczenie ciasta, to sprawdźcie ile mąki i cukru jest w zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować, bo na dnie szuflady leży kolorowa posypka, drażetki czy czekoladowe płatki. Taki sposób, oprócz czasu, zaoszczędzi nasze pieniądze. Lista
Codzienna kuchnia niecodziennafamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto 3 bit Składniki: 7 paczek herbatników puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 l mleka 2 śnieżki 2/3 kostki dobrego masła 250 ml śmietanki 30% tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna Sposób wykonania: Mleko skondensowane gotować w puszce
Smaki Nataliicukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy
Kocham Czekoladęzajączki, jak na zdjęciu. Resztę formy wypełnić białym ciastem całkowicie przykrywając zajączki. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce. Polukrować. Lukier: [ u mnie polewa czekoladowa] 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki wrzątku
Moje domowe kucharzenieJeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników. Składniki na dekorację: dowolne owoce świeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki, lub starta na tarce bita śmietana - Śnieżka albo tradycyjna 30 lub 36% + fix do śmietany + cukier puder do smaku sos czekoladowy, toffii, owocowy - wedle gustu (opcjonalnie) Wykonanie dekoracji: Bitą
Mania Wypiekaniamascarpone owocowa, lepsza niż bombonierka czekoladowa. Przy okazji inni też ją skosztowali i jedząc słodko się uśmiechali. W lodówce 2 godziny postała i dzięki temu jeszcze lepszy smak miała. Jeśli Was czasem smak słodyczy dopada, to zwalczcie swoimi wypiekiem tego „słodkiego gada” J Składniki: składniki na ciasto, (na formę ok. 26 cm): 200 g mąki
Moniki Smakołykiprzepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie 0,5 szkl wody (ciepłej
CoolinarniePLwięc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Inspiracje na te naleśniki znalazłam na stronie winiary.pl
Świat Domowej Kuchnisera, że po waniliowej i czekoladowej (pierwotna wersja pochodzi z tej strony ) postanowiłam upiec sernik malinowy. Przez całe lato zbierałam pieczołowicie owoce, więc nadszedł czas aby część z nich użyć. Sernik wyszedł wspaniały. Ma konsystencję pianki i nikomu by do głowy nie przyszło że to jest ciasto pieczone. Gdy piekł się, tak pachniało w całym domu malinami
Na słodko lub wytrawniesamym dostosować do każdej okazji. Polecam.5 opakowań budyniu waniliowego (można użyć malinowego lub czekoladowego jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka)3 jajka1/2 torebki proszku do pieczenia35 dag masła50 dag mąki tortowej25 dag cukru pudruDodatkowo:marmolada do sklejania ciastekczekolada lub lukier do dekoracjicukier puderZ podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wychodzi dosyć klejące. Zawinąć je w folię i włożyć na pół godziny
Praktyczna pllodówki. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Ciasto rozwałkować nie za grubo , wycinać malutkie okrągłe ciasteczka. 4. Piec w temp 180 st. około 15 minut. 5. Czekoladę i cukier waniliowy rozpuścić w miseczce nad gorąca wodą , gdy troszkę ostygnie dodać śmietanę . Wymieszać . 6. Spód jednego ciasteczka smarować masą czekoladową i zlepiać spodem drugiego ciasteczka
Sama słodycz i szczypta chilikandyzowane ananas,papaja,melon, 1 opakowanie polewa czekoladowa mleczna z orzechami jajka ubijamy mikserem z cukrami i solą na kogel-mogeldo masy jajecznej dodajemy śmietanę i mikserem na gładką masę wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na mąkę owoce kandyzowane i mikserem wymieszać na gęste ciastoforma silikonowa z kominkiem 24 cm - ciasto przełożyć do formy i piec w 200C
W Mojej Kuchni Lubięjakiegoś czasu miałam w planach zrobienie sosu czekoladowego w celu nauki latte art. W końcu znalazłam trochę czasu i oto on: Składniki: 3/4 szklanki (250ml) ciemnego mocnego kakao 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki wody szczypta soli (wydobędzie słodycz z sosu) według upodobań: kilkanaście kropli aromatu do ciasta np. waniliowego szczypta chilli Do garnka wsypujemy kakao, cukier
Pudełko rozmaitości