ciastem. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy czekoladowej: Rozpuścić masło, dodać mleko i kakao i podgrzewać wszystko na małym ogniu mieszając
Na słodko lub wytrawnieSkładniki na ciasto ciemne: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki(...)czekoladowa: tabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki masła 2 łyżki kakao cukier orzechy drobno posiekane Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać
Pychotkaaajednak poniższa nieco zmodyfikowana wersja - jak najbardziej. Składniki: Polewa: 125ml wody 20g cukru demerara 1 spora łyżeczka melasy 150g margaryny ALSAN-bio 300g posiekanej gorzkiej czekolady (najlepszej jakości) Ciasto: 50g przesianego kakao 75g cukru demerara 2 duże łyżki melasy 250ml wrzątku 100g margaryny ALSAN-bio 120g drobnego cukru ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 225g mąki 1/2 łyżeczki(...)dorzuć do garnka czekoladową lawinę. Kołysząc garnkiem okrężnymi ruchami, poczekaj aż czekolada nieco się zagrzeje i stopi, po czym wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką na gładki lśniący krem. Początkowo polewa może wydać Ci się zbyt płynna, jednak odstaw ją na godzinę w chłodne miejsce, a zrobi się doskonała do smarowania. Teraz kolej na ciasto. Do średniej miski wsyp kakao, cukier
Roślinna - blog wegańskiwiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie :) W razie pytań chętnie odpowiem :) A Wy jakie torty najbardziej lubicie
Ptasia KuchniaKażdy z nas wie, że połączenie mięty i czekolady zawsze do siebie pasuje. Poszłam o krok dalej i dobiegłam od standardów robiąc miętowy biszkopt i czekoladowy krem. Całość wyszła zdumiewająco dobra. Składniki: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kropli miętowych 200 g czekolady mlecznej 65 ml letniej wody(...)Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią biszkoptową masę. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10-15 min. Gotowe ciasto wyjmujemy i układamy na wilgotnej czystej ścierce papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Wyjmujemy czekoladę z lodówki, przekładamy do miski i ubijamy. Dodajemy ser mascarpone
Malinowe Pocałunkiśmietany. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Przepis na poncz:Gorącą wodę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat).Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę dżemu i kremu. Nakładamy na to kolejny blat, również go zwilżamy i nakładamy dżem oraz krem(...)odwracamy bokami do siebie, tak aby powstały skrzydła motyla. Całość tortu pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch dekorujemy według uznania - ja użyłam do tego drażetek czekoladowych. Na środek tortu kładziemy banana i wbijamy dwie rurki z kremem. Tort przed podaniem pozostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny
Emcia PichciPyszny lekko słodki sernik, kremowy, lekki, puszysty, rozpływający się w ustach, delikatny i mocno czekoladowy spód, dość ciężki, dość słodki. To połączenie to dla nas strzał w dziesiątkę. Wbrew pozorom, sernik robi się dość szybko. Spód można przygotować wcześniej i podpiec. Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo po paru godzinach w lodówce, smakuje wybornie, smaki fajnie się przegryzają. Sernik robiłam(...)misie miksera ubić całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (końcówką do ubijania bitej śmietany). Do obitych jaj powoli wlewać czekoladę z masłem, miksować, następnie dodać mąkę, zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Dokładnie wyrównać. Piec 25 min w 180 st. Przygotować masę serową podczas gdy spód się piecze. Składniki na masę serową
moj przepis namojprzepisna.pl | Mus czekoladowy Przepis był obecny z nami jak byliśmy na diecie South Beach, często go robiliśmy, potem nam się troszkę znudził, a teraz z wielką
moj przepis naBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchnisamą myśl ślinka cieknie. I tak też było po pierwszym kęsie. Babeczki są mięciutkie, delikatne kokosowe, idealnie czekoladowe, wprost rozpływające się w ustach. Zdecydowanie polecam. Warto zrobić. Smaki czekoladowo-kokosowe wspaniale ze sobą współgrają i powinny posmakować niejednemu. Składniki na 12 sztuk: 175 g masła 150 g cukru szczypta soli 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)muffiny wykładamy papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości lub odrobinę wyżej. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy babeczki są gotowe. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w formie. Następnie wyciągamy na kratkę, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami. The post Muffiny Czekoladowo – Kokosowe appeared first on Made
Made By Mom And SonPożyczyłam od rodziców foremkę do gotowania babki i od razu wzięłam się za jej zrobienie. Przepis wzięłam z tej strony. Wspaniała, wilgotna, aromatyczna babka z dodatkiem polewy czekoladowej, to jest dokładnie tego czego mi było trzeba :-) Składniki na babkę: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 8 g cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 6 jajek 1 czubata łyżeczka(...)proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i rodzynki i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką wstawić do garnka z wrzątkiem. Woda musi sięgać do 2/3 wysokości garnka. Babkę gotować na małym ogniu
Na słodko lub wytrawnieostatnie ciasto jakie wydał mój piekarnik...ostatnio wyzionął ducha i trzeba rozglądnąć się za nową kuchenką :-) mowa o roladzie,konkretnie roladzie cappuccino z kremem :-) Pyszne,lekkie,szybkie i łatwe czegoż chcieć więcej :-) SKŁADNIKI BISZKOPT 5 jajek 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kawy cappuccino (ja dałam czekoladową) KREM -1 kubeczek(...)miksera i dodajmy cukier,chwilę miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę,proszek do pieczenia i kawę cappuccino. Mieszamy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Wylewamy ciasto na blachę,wyrównujemy i pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy ciasto na ściereczkę,ściągamy papier i zawijamy w rulon razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia. Zimną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCukiernia Lidla” od razu wpadł mi w oko przepis na ciasto z kaszy gryczanej. Lubię kaszę na słodko i wypieki z mąki gryczanej więc stwierdziłam, że to coś dla mnie. Zdjęcie tym bardziej zachęciło mnie do wypróbowania więc przystąpiłam do działania :) Wypiek miło mnie zaskoczył. Wilgotny, intensywnie czekoladowy i intrygujący ponieważ czuć było smak kaszy gryczanej. Na następny dzień(...)składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę oraz zmiksowaną kaszę. Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia po czym przygotowujemy polewę. Śmietankę zagotowujemy, wrzucamy do niej posiekaną czekoladę i mieszamy
Mienta blogBułeczki z czekoladową bombą w środku W obecnej edycji weekendowego Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się wszyscy z przepisem na Drożdżówki z Nutellą zaczerpniętym z bloga Kuchnia włoska i nie tylko! Przyznam szczerze, że byłam lekko zaniepokojona brakiem jajek w przepisie, ale skoro innym wyszło, dlaczego i ja mam nie spróbować. Było to słuszne i właściwe podejście, bo drożdżówki okazały się(...)przepyszne a samo ciasto mięciutkie i smaczne. Bułeczki z równym zapałem pałaszowałam następnego dnia, po ich uprzednim kilkuminutowym "odświeżeniu" w gorącym piekarniku czy mikrofali. Trochę bólu w krzyżu przysporzyło mi bułeczek formowanie w charakterystyczne ruloniki z grzebykiem na górze . Zeszło mi się przy tym najdłużej, bo pierwszy raz mierzyłam się z takim formatem drożdżówek. Nic to, dojdę do wprawy
Grunt to przepis!delikatnie wymieszać łyżka. Blaszkę o wymiarach 24x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, po upieczeniu placek ostudzić. Składniki na masy: Śmietanka kremówka 30% 2 szt. po 500 ml Żelatyna 4 łyżki Kawa cappuccino o smaku czekoladowym Czekolada mleczna gorzka 1 szt. Czekolada mleczna do dekoracji 1 szt. Wykonanie: Śmietanę kremówkę (500ml
Tradycyjna Kuchnia