dzieciaki chciały osobne torty, więc nie musiałam kombinować jak połączyć ich zainteresowania na jednym torcie. Chłopiec bardzo lubi zygzaka Mcqueen'a, więc wykonałam tort w stylu angielskim, biszkopt, czekoladowy krem, krem maślany do otynkowania i dekoracja z lukru plastycznego. Przyznam, że robiłam już kilka tortów z lukrem, jednak za każdym razem mam kłopot z jego położeniem na tort, aby było(...)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan, następnie włożyć ponownie do piekarnika (już wyłączonego) i pozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi. Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. Biszkopt rozkroić na 3 części. Krem czekoladowy: * 500 ml śmietany kremówki
Zrób to smaczniedobrej jakości czekolady (najlepiej po 75 g czekolady gorzkiej i 75 g mlecznej) 50 g masła łyżka wódki Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo aby nie powstała nam "jajecznica(...)cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości
Słodka Stronazupełnie przez przypadek, w wyniku nieudanego, czekoladowego biszkoptu, który po tym jak wyrósł, zwyczajnie opadł Miał iść do kosza, ale po spróbowaniu okazał się tak smaczny i tak mocno czekoladowy, że było mi go żal i od razu pomyslałam o truflach. Dodałam jedynie masło orzechowe, za którym ostatnio bardziej niż mniej przepadam. Trufle, jak się okazało wyszły genialne. Z racji(...)boki natłuszczamy. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte biszkopty kruszmy. Do pokruszonych biszkoptów dodajemy masło orzechowe, całość zagniatamy lekko dłonią. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w zmielonych orzeszkach ziemnych. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. The post Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym appeared first
Made By Mom And Sonkilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne i pyszne! Składniki: 5 jajek szklanka cukru szklanka miodu szklanka mleka lub maślanki(...)Inki po 1 łyżeczce mielonych goździków, cynamonu, pieprzu i łyżeczka przyprawy do piernika Delecta masło do posmarowania foremki polewa: pół opakowania serka mascarpone + 3 łyżki soku z cytryny Kamyczki czekoladowe Decorada do posypania polewy Przygotowanie: Jajka ubijamy mikserem z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami, czyli miodem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, sodę
Ugotowane pozamiatanefajnym rozwiązaniem do ciasta szczególnie jak dodajemy różne owoce i nie wiadomo jaki kolor galaretki wybrać. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana: 1 litr zimnej kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody 200 g kamyczków czekoladowych 3 galaretki krystaliczne(...)chwilkę zmiksować. Na końcu wsypać posypkę i wymieszać łopatką. Na biszkopcie rozsmarować 3/4 bitej śmietany, przyłożyć drugim biszkoptem, rozsmarować resztę bitej śmietany, posypać owocami i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki
Ala piecze i gotujeczasie ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach ok. 21×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej. składniki na galaretkę z bananami: 3 galaretki o smaku cytrynowym 750 ml gorącej wody ok. 10 bananów(...)Banany obieramy i układamy na kruchym spodzie jeden przy drugim. Wolne miejsca uzupełniamy pokrojonym ananasem. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. składniki na czekoladową bezę: 3 białka 60 g czekolady gorzkiej 150 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy
Domowy Smak JedzeniaNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smażymy. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. wykonanie ciasta: Na jeden z biszkoptów wykładamy równomiernie 1/2 cz. masy jabłkowej, a na nią wykładamy 1/2 cz. masy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wykładamy pozostałą część masy jabłkowej, na nią pozostałą masę budyniową i przykrywamy trzecim blatem. Wierz polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniacukru pudru 100 g białej czekolady ulubione batoniki i cukierki czekoladowe kilka malin Wykonanie: W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Sypkie składniki wrzucić do mokrych, wymieszać, dodać posiekaną czekoladę i maliny, wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do papilotek. Piec ok 25 minut do efektu suchego patyczka
Trufelkowołyżki kakao - 2 łyżeczki mleko - 1//2 litra budyń czekoladowy - 1 op cukier - 2 łyżeczki truskawki cukier perlisty Mąkę pszenna przesiać z kakao na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. Ciasto
Camilla w kuchniłyżki ciasta, układać po 1 łyżeczce masła orzechowego i dopełniać ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Wystudzić i udekorować kremami. Krem z masła orzechowego 150 g masła orzechowego gładkiego 60 g cukru pudru Zmiksować na jednolitą masę. Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 200 ml kremówki, schłodzonej 2 łyżki kakao
Słodkie inspiracjeKto z nas nie pamięta wyjazdów nad polskie morze i tych pysznych chrupiących gofrów z bitą śmietaną i owocami. Obecnie już nawet nie musimy jechać nad
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru waniliowego 100 ml mleka 1 torebka budyniu czekoladowego (45 g) Dekoracja: 300 ml śmietany 30% (schłodzonej) 20 g cukru waniliowego 1-2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przeznaczone na spód przekładamy do miski i miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
MyCookBook.plwaniliowo-cynamonowy budyń z borówkami (także w środku) i kremem czekoladowym z ciecierzycy ~ Ale mnie tato wczoraj zaskoczył! Mamy drugi tydzień października, a on przywiózł mi 5kg borówek i 2kg malin! :o Takie niespodzianki to ja lubię ♥ Ale nie lubię tego, że przez to w zamrażarce jest tak ciasto, że strach ją w ogóle otworzyć :D Zapraszam też po przepis
breakfast of dreamssernik na zimno.Na pewno przypadnie Wam do smaku, spróbujcie. Ciasto podałam na pięknym zestawie RAJSKI OGRÓD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 kg sera w wiadereczku naturalnego cukier puder do smaku 200 ml smietany kremówki 300 g serka mascarpone 2,5 opakowania ciastek np oreo 3 łyzki żelatyny wiórki czekoladowe różowe ze sklepu SŁODKI ŚWIAT 40 dag margaryny Wykonanie
Z Majeczką w kuchni