uzyskania brązowo-złotego koloru. Ciasto po upieczeniu może być bardzo miękkie, więc należy ostrożnie wyjąć je z blachy, najlepiej przeciągając je na deseczkę wraz z papierem do pieczenia. Ciasto twardnieje, gdy przestygnie. W ten sam sposób upiec pozostałe płaty. Do uzyskania gładkiej masy dodałam o 3 łyżki więcej miodu i odrobinę więcej wody, ponieważ masa była zbyt sypka. Najlepiej dodawać(...)przełożyć nim płaty miodownika. Polewa czekoladowa: 4 łyżki masła 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao Przygotowanie: Mleko, masło i cukier zagotować. Następnie dodać przesiane kakao i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Gdy polewa jest za rzadka dodaj trochę kakao, jeśli za gęsta - odrobinę więcej mleka. Lekko przestudzoną polewę wylać na ciasto i posypać garścią płatków migdałowych
Mojewlasne.plmlekiem bez laktozy Łowicz a ono powoduje, że dzień zaczyna się pysznie i nie odczuwamy żadnych nieprzyjemnych dolegliwości. Można do nich dodawać ulubione dodatki, u nas są to czekoladowe gwiazdki choć nie uważamy, że jest to najzdrowszy wybór xD Składniki: -115g mąki ryżowej -65g kukurydzianej -20g mielonego lnu -30ml mleka bez laktozy Łowicz(...)kurkumy (my nie dodałyśmy ale można podkręcić kolor) Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na ok 30 minut do lodówki. Następnie wyciągnąć część ciasta (resztę pozostawić w lodówce), rozwałkować między foliami (sprawdza się cienka reklamówka) i wycinać gwiazdeczki. Piec je w 150’C ok 10 minut do zarumienienia. Przenieść je do pudełka dopiero
Candy PandasPrzepis na pełnoziarniste muffiny z orzechami brazylijskimi, ekologicznymi jabłuszkami i polewą czekoladową. Przepis jest prosty, a przede wszystkim muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebne będą (składniki na ok.16 muffinek): - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej; - 1,5 łyżki oleju kokosowego; - 3 łyżki oleju rzepakowego; - 200g jogurtu naturalnego; - 1/2 szklanki ksylitolu/cukru; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli morskiej(...)łyżka malibu luk słodkiego likieru; - garść orzechów brazylijskich; - 1 jabłko; - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżka oleju kokosowego do przygotowania polewy. Przygotowanie ciasta : - do miski dodajemy wszystkie składniki czyli: mąkę pełnoziarnistą, oliwę, wodę, sodę oczyszczoną, cukier/ksylitol, sól, jogurt, likier i delikatnie mieszamy wszystko łyżką; - po połączeniu się składników ciasto powinno samo odchodzić z łyżki, czyli nie powinno być
MintTasteucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1 1/3 szklanki cukru(...)wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki
Kulinarne przygody Gatitymargaryny Cukrowe róże: 125 g PALMY 65 ml wody 0,5 szklanki mąki pszennej 30 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Kolorowe barwniki Dodatkowo: 100 g wiśni w spirytusie Czekoladowe kuleczki do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach(...)ciasta: Wiśnie odsączymy z alkoholu. W tortownicy układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni. Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy. Rozkładamy na nim wiśnie, smarujemy kremem toffi (zostawiamy 3 łyżki na wierzch). Układamy ostatni biszkopt, smarujemy go resztą kremu. Na wierchu układamy wykonane cukrowe róże i czekoladowe kuleczki
VioletoweKucharzenienajzdrowszych ciast, jakie w ogóle upiekłam. ;) Słodkie, choć bez cukru, bo lekko karmelowej słodyczy dostarczają daktyle, które niosą ze sobą cały worek wartości odżywczych, minerałów, błonnika i witamin, a nawet przeciwutleniaczy i salicylanów, które działają jak aspiryna. Być może dlatego mieszkańcy krajów arabskich nazywają te podłużne owoce chlebem życia. A oprócz daktylowo- karmelowego posmaku, brownie jest też bardzo czekoladowe, wypełnione(...)mocno rozdrobnij. 2. Wymieszaj daktyle z mąkami, proszkiem do pieczenia i kakao. 3. Do sypkiej masy dodaj jajka i mleko- miksuj do czasu dokładnego połączenia się składników. 4. Do ciasta wmiksuj bardzo dokładnie miękkie masło. 5. Orzechy lekko posiekaj i dodaj do ciasta- wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta). 6. Formę do pieczenia (25cm x 25cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWczoraj robiłam sernik na konkurs E. Wedel. Jest smaczny, o bardzo delikatnym wnętrzu z wyczuwalną nutą cytryny. Oryginalny przepis znajdziecie pod linkiem Sernik podwójnie czekoladowy z
Passions hobbies lifeByły już ptysie, czas na eklerki. Aby urozmaicić zrobiłam je z kremem waniliowym (ale może być również bita śmietana, lub krem czekoladowy). Nowy post Eklerki z
Wypieki i RumieńceW sezonie nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, a szczególnie na pieczenie, dlatego często przygotowuję szybkie desery. Najlepiej w szklankach czy pucharkach, aby każdy miał
Z miłości do słodkościDzień dobry!Zostało już zaledwie kilka dni do Walentynek, więc mam dla Was kolejną smakowitą propozycję! Tym razem postanowiłam przygotować nieco inne brownie. Oczywiście czekoladowe, ale
Pora coś zjeśćkremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą, koniecznie podane z dobrą kawą. Gdy już chwilę poleżą, wystarczy odgrzać je w piekarniku, mikrofalówce lub w tosterze i ponownie staną się cudownie puszyste:) Nie ma wątpliwości, że pyszności przygotowane w domu są znacznie smaczniejsze, a już na pewno znacznie zdrowsze. Ich wygląd, smak i aromat w niczym nie mogą równać się ciastami czy pieczywem
karmelowyPyszne, szybkie i proste ciasto z sezonowymi owocami. Miałam akurat truskawki, więc u mnie wersja z truskawkami, dodałam także kilka poziomek z ogrodu (nie jest to konieczne). Wyszło bardzo delikatne, wilgotne, w mojej wersji lekko kokosowe, po prostu przepyszne. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej, małej blaszce o wym.27x22cm Składniki: - 200g mąki orkiszowej typ700, lub pszennej(...)wanilią lub cukru waniliowego - 2 jajka - 200g jogurtu naturalnego - 70ml oleju - dałam 80g płynnego oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka sody - 5g - 2 łyżki płatków migdałów - 200g truskawek Polewa czekoladowa: - 30g czekolady - 30g kremówki 30% Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, tj.: mąkę, ksylitol (lub cukier), ksylitol z wanilią, sodę, wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy
Smaczne Zdroweczekoladowe mleko sojowe i też smakowało Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70 g miękkiego masła roślinnego 100 g cukru 50 ml mleka sojowego lub innego roślinnego (w wersji wege- wiadomo) Przygotowanie: Masło z cukrem zblendować/utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i mleka. Wyrobić ciasto
greenscarfpolecam i zapraszam do pieczenia :). Z podanego przepisu otrzymamy około 25 sztuk ciastek. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England . Ciastka podwójnie czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki pszennej użyłam tortowej 3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250g miękkiego masła(...)rękoma. 5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). 6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 15 minut. 7. Ciastka podwójnie czekoladowe podawać przestygnięte. Udanych wypieków
Mała Cukierenka