rodzai muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek mięciutki poprzez czekoladę i budyń. SKŁADNIKI : porcja na ok 16 muffinek 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)suche osobno i mokre tzn mleko, masło, jajka - łączymy ze sobą i dodajemy pokruszoną czekoladę mieszamy do połączenia składników- nakładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki łyżkę ciasta na to łyżkę budyniu i ponownie łyżkę ciasta, wypełniamy do 3/4 wysokości foremki aby nam nie wypłynęło podczas pieczenia- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut
Basia w kuchniPyszne i dziecinnie proste batoniki czekoladowe, które polubi każdy, i mały i duży. Spód jest mocno czekoladowy, wilgotny, ala brownie a wierzch posypany piankami, orzechami i czekoladą nie tylko pięknie je zdobi ale również pięknie smakuje. Mój syn był wniebowzięty gdyż pianki marshmallows to jego smaczne odkrycie ostatnich miesięcy Ja osobiście za nimi nie przepadam, więc jeśli macie podobnie wystarczy(...)ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy piankami, posiekanymi orzechami i posiekaną czekoladą. Wkładamy ponownie do piekarnika na 3-5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki, mniejsze lub większe wedle uznania. Źródło (z niewielkimi zmianami): Divine Chocolate ; C.Bardi/T.Morris The post Batoniki Czekoladowe
Made By Mom And SonPyszne i dziecinnie proste batoniki czekoladowe, które polubi każdy, i mały i duży. Spód jest mocno czekoladowy, wilgotny, ala brownie a wierzch posypany piankami, orzechami i czekoladą nie tylko pięknie je zdobi ale również pięknie smakuje. Mój syn był wniebowzięty gdyż pianki marshmallows to jego smaczne odkrycie ostatnich miesięcy Ja osobiście za nimi nie przepadam, więc jeśli macie podobnie wystarczy(...)ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy piankami, posiekanymi orzechami i posiekaną czekoladą. Wkładamy ponownie do piekarnika na 3-5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki, mniejsze lub większe wedle uznania. Źródło (z niewielkimi zmianami): Divine Chocolate ; C.Bardi/T.Morris The post Batoniki Czekoladowe
Made By Mom And SonMasa śmietanowa: 800 ml. śmietany 30% 3 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Mus nektarynkowy: 8-9 nektarynek 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo: 100 gram żółtych wiórek czekoladowych Cukieteria Kolorowa posypka konfetti Cukieteria Kwiatki cukrowe Cukieteria Tortownica 18 cm. Podkład pod tort 21 cm. Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, obydwie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)ubijamy na sztywno z odrobiną soli, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Tortownicę smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Nektarynki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka
Bajeczna KuchniaSobota, trzeba było przygotować jakieś ciasto. Mój P. uwielbia serniki, więc pomyślałam, że będzie to idealne rozwiązanie. Dzieci też lubią sernik, więc wszyscy byli zadowoleni. Nie do końca miałam pomysł jak go stworzyć i nie mogłam znaleźć idealnej inspiracji, więc postanowiłam zdać się na wyczucie. Wyszedł pyszny. Wyjadany na ciepło i po wystygnięciu stał się idealnie mokry Składniki: Spód(...)śmietany 18%; - 5 jajek; - szklanka cukru; – dwa opakowania cukru wanilinowego; – łyżka mąki ziemniaczanej; Polewa krówkowa: – 3 większe mleczne krówki; - 1-2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: - 80 g mlecznej czekolady; – łyżka mleka Wykonanie: 1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około 26 cm). Wstawić
dom-agi.plSpokojnie można je robić razem z dziećmi ponieważ robi się je bardzo łatwo i nie wymagają umiejętności kulinarnych. Zawsze wychodzą smaczne i znikają zdecydowanie za szybko. Moje babeczki są czekoladowe, marchewkowe, kokosowe oraz cytrynowe. Z tego przepisu, przygotowywałam również babeczki jabłkowe oraz z truskawkami, i były równie pyszne. To co dodacie do nich to Was wybór. Babeczki są średniego rozmiaru(...)mieszamy delikatnie metalową łyżką. Rozlewamy masę na 4 porcje. Dodajemy po kolei nasze dodatki, i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę na babeczki wykładami papierowymi foremkami i nakładamy w nie łyżkę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 28-30 minut, aż przy naciśnięciu ciasto będzie jak gąbka, czyli powróci do pierwotnego kształtu, a odcisk palca się nie wgniecie. Babeczki kokosowe
Klasyka GotowaniaCiasteczka, duże, czekoladowe, mięciutkie, chrupiące… Nie było u nas ich dawno i zdecydowanie zdążyliśmy za nimi zatęsknić. Uwielbiamy je za łatwość, prostotę, ilość, smak, niezawodność… Jedynie co boli to nie moc i bezradność w odmówieniu sobie kolejnego… Są tak cudownie smaczne i uzależniające, że nie sposób poprzestać na jednym. Bardzo Wam polecamy. Składniki na około 23 sztuk(...)ciasto, w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasteczka rozchodzą się na boki. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Zostawiamy około 10 minut na blaszce zanim przeniesiemy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Ciasteczka mogą Wam się wydawać nieupieczone ale nic mylnego Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Źródło : marthastewart.com The post Ciastka Czekoladowe
Made By Mom And Sonnowoczesnym wydaniu. Moim zdaniem to najlepszy przepis na piernik. Przepis jest banalny w wykonaniu a piernik do jedzenia jest już dobry po dwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł(...)przypraw do piernika tj. cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami
SMYKWKUCHNIdeserowych, połączenie moich dwóch ukochanych smaków w jednym deserze, a na dodatek w uwielbionej przez moją osobę formie. Mowa o jagodach i czekoladzie w tarcie, prosty sposób na zapiekany mus czekoladowy z dodatkiem jagód i borówek. Zapraszam do kuchni! Do przygotowania dwóch spodów do tart potrzeba nam: 300g mąki pszennej 200g masła (zimnego) 100g cukru (drobny kryształ lub kryształ) 1 całe(...)tabliczka gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 200 ml śmietanki 30% 400-500g jagód 4 łyżki mąki pszennej 300-400g borówki amerykańskiej Na początku zróbcie kruche ciasto, wszystkie składniki dodajcie do miski, tylko masło powinno być pokrojone w kostkę i wyróbcie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie równe części i z każdej odbieramy odrobinę na kruszonkę. Ciasto zawińcie
Kuba Gotujepamięta z dzieciństwa puszystych, pachnących drożdżami i posypanych cukrem pudrem racuchów?? Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce w zależności na jakie mamy ochotę. I tak, oprócz racuchów z jabłkami i cynamonem zdarzały się w naszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy(...)gorzkiej czekolady, racuchy z suszonymi owocami. Dziś racuchy z borówkami. Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem pokruszonych orzechów. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko 1,5 szklanki borówek 1 opakowanie cukru
Zasmakuj Kuchnidobrze schłodzić. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujeostawiam na 15-20 min aby ciasto ze sobą popracowało smażę na rozgrzanej patelni aż pojawią się pęcherzyki na górze pancakesa i przerzucam na drugą stronę Podajemy na ciepło lub zimno, smakują tak samo wyśmienicie. Można polać dodatkowo czekoladą. ale to już dla mnie za duża rozpusta :) Ale wiórki czekoladowe jak najbardziej pasują :) Smacznego
Gotowanie z pasjąspożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciastkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Dekorujemy polewą czekoladową, cukrem pudrem bądź lukrem. Same również dobrze smakują
Wędrówki po kuchnigłowy z jednej łyżeczki – podczas pieczenia ciasto jeszcze trochę urośnie. Owoce myjemy i przekładamy na ręcznik do wyschnięcia. Na talerzu układamy naleśniki wokół nich robimy tło z owoców. Przydadzą się małe foremki do ciasteczek, którymi można wyciąć np. kwiatki. Buzie zajączków namalowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (można użyć też kremu czekoladowego np. Nutelli). Kawałki banana można zamoczyć w soku
Ciastkozercykolejce czekają już cztery ciasta. Jednak pisanie przepisów nie idzie mi tak szybko i chyba jeszcze sobie w kolejce poczekają :) 300 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) posypka czekoladowa Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Dodać otartą skórkę
O kuchni z uczuciem