wiem , że na targach i w sklepach są one cały czas dostępne!A skoro są – to trzeba to wykorzystać! Dziś mam dla Was błyskawiczny przepis na lekkie , biszkoptowe ciasto , które każdy zje z przyjemnością nawet w największe upały!Smacznie … szybko … tanio! SKŁADNIKI:- jajko – 6 szt- cukier – 1+1/3 szkl- mąka – 2 szkl- proszek
Ostra na SłodkoGłosów: 2 Average: 5/5] składniki na ciasto biszkoptowe: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 120 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mąkę orkiszową(...)mieszamy z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy olej i wodę. Mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 – 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa równe blaty. składniki na masę
Domowy Smak Jedzeniasmakuje:) Znajomi zachwycali się smakiem tego ciasta, dla którego najlepszą rekomendacją będzie to, że koleżanki pieką ten smakołyk na ten weekend:) Polecam:) Składniki na formę o wymiarach 33x23 cm: Ciasto biszkoptowe: 6 dużych jaj; 1 szklanka cukru kryształu; 1 op.cukru waniliowego; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej; Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić(...)ubijać do momentu aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt
In my kitchenDziś zrobiłam pyszny biszkopt z jabłkami. Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. Idealne dla niespodziewanych gości;-) Jabłka można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Piekłam już ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami - (zajrzyjcie TU ) Składniki: 5 sztuk jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek cukier puder do posypania Jajka zmiksowałam z cukrem(...)Wszystko zmiksowałam i przelałam do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Średnica formy 26cm. Obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie kawałki. Jabłka układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygło, posypałam je cukrem pudrem. Smacznego
potrawyregionalnesłodkie, a pracy przy nim jest niewiele. Jeżeli upieczecie wieczorem biszkopt i ugotujecie budyń to na drugi dzień roboty zostanie odrobina. Wypatrzone na blogu Marty upiekę jeszcze nie raz CIASTO AMBASADOR /blaszka 24×36 mierzona na górze/ BISZKOPT 4 jajka 2/3 szkl cukru 1/2 szkl mąki tortowej 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA (PODSTAWOWA(...)dodawać porcjami cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca, a cukier rozpuszczony. Dodać kolejno żółtka i miksować, aż się połączą. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać łopatką. Masę biszkoptową przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 175st. przez 25-30 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzić. Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki
Pieguskowa Kuchniaskładniki na ciasto biszkoptowe: 50 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 110 g cukru pudru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 30 ml oleju 30 ml mleka 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Żółtka miksujemy z 60 g cukru pudru. Dodajemy mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Białka ubijamy(...)sztywno. Dodajemy stopniowo pozostały cukier puder i miksujemy. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok. 26 cm x26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok. 170-180 st. C przez ok. 10-15 min. Po upieczeniu przekładamy ciasto na nowy papier do pieczenia spodem do góry, usuwamy papier
Domowy Smak Jedzeniababki, do tego truskawki, śmietanka i odrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki: 300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 5g startej czekolady. Przygotowanie Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić(...)łyżce truskawek. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami i resztą śmietanki. Posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkościramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to – upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru(...)białek – 2 łyżki ekstraktu z wanilii – 375g mąki – 4 łyżeczki proszku (jedno opakowanie) – pół łyżeczki soli – 355 g mleka – barwnik do ciasta w formie żelu (Wilton) * wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Masło ubić na puszystą, jasną masę, dodać cukier puder. Po kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik
Szybko Tanio SmacznieCiasta biszkoptowe przekładane masą są najlepsze i proste do przygotowania. A jednocześnie bardzo smaczne. Ten torcik jest częstym gościem na naszym stole.Biszkopt :5 jajek ( rozmiar L )5 łyżek mąki pszennej typ 5004 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szk cukru16 g cukru waniliowegoMasa :3 budynie śmietankowe ( po 40 g )1 l mleka 3,2%200 g miękkiego masła1/2(...)cukruDodatkowo :1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g )50 g masłakolorowa posypka do ciastdowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu330 g dżemu wiśniowegoRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniłyżka słonecznik 150 g Wykonanie: Zmiksowałam całe jaja z cukrem na puch, dodałam przesiane mąki i delikatnie mieszałam. Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia( tylko dno) i przelałam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam w poprzek biszkopt. Zmiksowałam śmietanę na sztywno,dodałam serek mascarpone i nadal delikatnie miksowałam do połączenia składników(...)połowę masy, wstawiłam do lodówki. Kajmak przełożyłam do małego rondelka , dodałam masło i rozpuściłam. Polałam jeszcze ciepłym kajmakiem masę i obsypałam prażonym słonecznikiem i z powrotem do lodówki. Ciasto wyszło rewelacyjne doskonałe w smaku i konsystencji. Gdyby jednak ktoś mi zarzucił że ciacho ze sklepu wstawiłam hi hi to wstawiam fotki w trakcie przygotowania
Różowa kuchniaciasto biszkoptowe jest bardzo smaczne, a upieczone w dużej foremce przyda się większą imprezę rodzinną. Może być na Tłusty Czwartek ale i na Walentynki też będzie ok :) Składniki na biszkopt : 1 i 1/2 szklanki cukru 8 jaj 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Z białek ubić pianę na sztywno, dodawać cukier i po jednym żółtku, ubijać(...)Teraz dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia Piec w temp. 180 *C , do momentu aż ciasto będzie odstawać od foremki ( sprawdzić ewentualnie patyczkiem) Składniki na krem ananasowy : puszka ananasów ( a jeszcze lepiej dwie) budyń waniliowy 3 łyżki cukru 5 żółtek kostka masła roślinnego Przygotowanie kremu : Jednej szklankę soku ( zostawić trochę do rozmieszania budyniu) zagotować, dodać 3 łyżki cukru, wlać
Proste Potrawysmakowego alkoholu Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy ale już na wolnych obrotach tak aby połączyć składniki zachowując napowietrzoną masę . Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia(...)masę wylewamy do tortownicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ja wykładam nawet boki tortownicy i to o 5 cm wyżej niż blaszka bo biszkopt potrafi wyrosnąć ponad blachę :) Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni (pamiętajmy aby go wcześniej nagrzać bo wymieszana masa nie powinna czekać) i pieczemy ok 40 minut ,ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem
Wypieki ReneBardzo delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe z równie delikatną masą serowo-kawową. Niezbyt słodkie, co pozwala nam bezkarnie ukroić sobie większy kawalek, ba, nawet dwa kawałki. Jeden blat biszkopta nasączony jest kawą, a drugi posmarowany Małym Szczęściem - Białym Jabłuszkiem. Małe Szczęścia przybyły do mnie niedawno. To sama natura zakręcona w słoiczkach.Bez sztucznych dodatków, bez polepszaczy ,czy zagęszczaczy. Są takie(...)jakimi ich stworzyła natura, prawdziwy smak w objęciach przypraw. Zachęcam do odwiedzenia strony oraz polubienia na Facebook Dziś przygotuję Pyszne ciasto z książki "Domowe wypieki" Joanny Niedobeckiej. Składniki podam na około 24 porcje i na blachę 35 x 24 cm. Ja podwoiłam ilość wszystkich składników i zrobiłam ogromne ciacho! Powiem tak-warto podwoić składniki i podawać większe kawałki. Zobaczycie
Z Kuchni Do KuchniCiasto przelewamy do blaszki, dno wyłożone papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170*C, pieczemy ok.20-25, na programie góra-dół lub na programie do pieczenia biszkoptów. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. A następnie przekrawamy na dwa blaty. Składniki na krem: - 500ml kwaśnej śmietany 18% - 200g białej czekolady - 120g śmietanki w proszku- 2 śnieżki - 250g wiórków kokosowych - 100g płatków(...)masy wsypujemy śmietankę w proszku i powoli miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy. Na jednym blacie biszkoptu rozsmarowujemy ok.3/4 kremu, wygładzamy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, rozsmarowujemy na nim pozostały krem. Całość posypujemy płatkami migdałów i odstawiamy do schłodzenia do lodówki. Smacznego
Smaczne ZdroweWitajcie. Dziś znów propozycja ciasta - tym razem sezonowego z truskawkami. To pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm) : 4 jajka niepełna szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śnieżka truskawkowa: 1 śnieżka 200 ml zimnego mleka 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki wrzątku Galaretka: plasterki truskawek(...)wierzch galaretka agrestowa +400 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej
Kuchnia domowa AniCiasto biszkoptowe 2 jajka ½ szklanki miałkiego cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka dobrego kakao 1 łyżka oleju 4 banany 1 opakowanie serka Danio waniliowego ½ opakowanie budyniu waniliowego Cukier puder do posypania Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier a na samym końcu żółtka. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać(...)masy jajecznej i delikatnie wymieszać, na samym końcu dodać olej. Na blachę wyłożoną pergaminem wylać 4 koła ciasta i cienko rozprowadzić na ok. 0,5 cm grubości. Piec ok. 10 – 15 minut w 170 stopni Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie
Jadło i czytadło