ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:47/197)

CIASTO SZPINAKOWO-MAJONEZOWE Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ 94

Ciasto jest lekkie, pyszne i łatwe! Jest świetnym pomysłem do kawki! Gwarantuję, że każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia! Ps. zamiast dwóch różnych ciasto możemy zrobić jedno w takim samym smaku. SKŁADNIKI: ( 24 X 26 ) BISZKOPT MAJONEZOWY: * Majonez Kielecki 310 g – 0,5 słoika * mąka pszenna – 3/4 szkl ( 1 szkl = 250 ml ) * mąka ziemniaczana(...)przerywając miksowania dodajemy serki i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: Na spodzie układamy biszkopt szpinakowy – delikatnie nasączamy wodą z cytryną. Smarujemy 3/4 kremu, wygładzamy, przykrywamy majonezowym, biszkoptowym blatem, dociskamy, smarujemy resztą kremu i układamy małe biszkopciki. Do dekoracji możemy użyć „skrawków” biszkoptu. Pycha! Projekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Majonezów Kieleckich

Ostra na Słodko
Piłka 118

Gdzie się nie obejrzeć tam piłka nożna myślałam, że nikt w mojej rodzinie już się nią nie zarazi. A jednak zaraził się mój starszy synek i

Pieguskowa Kuchnia
Piernikowa rolada z marcepanowym kremem 166

Jeśli zalega Wam gdzieś jeszcze marcepanowa masa, to zapraszam po przepis na pyszną roladę. Ciasto biszkoptowe z dodatkiem przyprawy korzennej nie wyrosło mi co prawda tak jakbym oczekiwała, ale niczego to nie zmieniło, rolada wyszła wspaniała. Myślę sobie po cichutku, że to jednak krem zawojował serca domowników;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 3 łyżki oleju 2/3 szkl. mąki pszennej(...)marcepan dodajemy do ubitej śmietany, krótko miksujemy. Biszkopt rozwijamy, nasączamy wodą z miodem i cytryną. Wykładamy masę marcepanową i zwijamy roladę. Odkładamy owinięte folią aluminiową w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (kawałki czekolady wraz ze śmietanką umieszczamy w rondelku i kładziemy na inny garnek wypełniony do 1/4 objętości lekko gotującą się wodą). Źródło

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami 159

Pokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym

Ostra na Słodko
Ciasto ,,niebo w gębie’’ 154

Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)rozsmarowujemy na wierchu. 4)  Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta

Bajeczna Kuchnia
SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE 124

Na serniki zawsze mam ochotę i jeszcze na tej liście „sernikowych marzeń” sporo się znajduje! Dziś przygotowałam dla Was przepis na sernik z pierniczkami

Ostra na Słodko
Sernikobrownie z owocami i malinową pianką 150

choć boki w smaku super, to środek był niczym lawa wypływająca z krateru :D Piekłam długo, ale jednak chyba i tak za krótko...  W tej wersji ciasto biszkoptowe z proszkiem do pieczenia zamieniłam na brownie, które wcześniej dodatkowo podpiekłam. Trzy różne smaki, składające się w całość. Tego nie możecie nie spróbować! Normal 0 21 false false false(...)ubijamy pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy ją z masą twarogową. Dodajemy także obtoczone i pozbawione nadmiaru mąki owoce. Przelewamy na podpieczone brownie i pieczemy 45 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy najlepiej kilka godzin w piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Pianka malinowa: Gdy ciasto będzie zimne zabieramy się za piankę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Tężejącą galaretkę łączymy

Kuchnia w czekoladzie
Semifreddo z czarną porzeczką 187

Czarne porzeczki to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Wiem, że nie każdy je lubi, bo są kwaskowate, ale idealnie komponują się z deserami czy jako dodatek do ciast. Przy okazji warto pamiętać, że są bardzo bogatym źródłem witaminy C, zawierają jej cztery razy więcej niż pomarańcze. W kuchni robione są z niej też przetwory na zimę w postaci dżemów(...)Witamina B6 - 0.066 mg Witamina A – 230 IU Witamina E - 1 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czarna porzeczka na blogu koktajl z czarnej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami domowy kisiel z czarnej porzeczki dietetyczny jogurtowiec na zimno sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki ------------------------------ ------------------------------- Semifreddo z czarną porzeczką Czas przygotowania: Proporcje na keksówkę Składniki

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO ARBUZ – BISZKOPT SZPINAKOWY ZE ŚMIETANOWYM KREMEM, BORÓWKAMI I GALARETKĄ 1142

Ciasto Arbuz już chyba od 2 lat króluje na blogach kulinarnych. Dziś i u mnie zagości ten przepis – tym razem znów przygotowany przez mamę. Kto

Ostra na Słodko
Puszyste ciasto z owocami 113

Zanim w moim ogrodzie pojawią się świeże owoce, wykorzystuję w kuchni własne mrożonki. Tym razem do ciasta użyłam mrożonych czerwonych porzeczek. To kolejne ciasto, które zawsze

Kuchnia co dnia
DUPA PAWIANA – CIASTO Z LODAMI CIEPŁYMI 162

DUPA PAWIANA – tak, właśnie pod taką nazwą w sieci krąży ten przepis. Przepis, który moja mama postanowiła wypróbować na tegoroczne Święta Wielkanocne, a który „

Ostra na Słodko
FIT CIASTO KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ – bez białej mąki, bez tłuszczu, bez białego cukru 107

Piekąc FIT CIASTO BANANOWE nawet przez myśl mi nie przeszło, że zrobi aż tak niesamowitą furorę! Dostałam od Was już ponad ( grubo ponad! ) 200 zdjęć upieczonych

Ostra na Słodko
Mąka ziemniaczana 84

upieczony z dodatkiem mąki ziemniaczanej jest bardziej wilgotny ze względu na higroskopijne właściwości skrobi (pochłania wodę), lecz za razem bardziej kruchy . Kruchość ta związana jest z redukcją glutenu w cieście biszkoptowym, o właściwościach glutenu poczytasz tutaj . Ja osobiście mąkę ziemniaczaną stosuję w zależności od efektu jaki pragnę osiągnąć. Lubię dodać ją do mąki glutenowej, szczególnie gdy piekę biszkopt z użyciem

SmartBake.pl
Brownie czekoladowe 52

Brownie to pyszny deser pochodzący z kuchni amerykańskiej. Jest nie tylko pyszny, ale i prosty w przygotowaniu. U mnie w domu znika od razu. Zajadają się

SmartBake.pl
Ciasto cytrynowe – bardzo wilgotne 53

Ciasto cytrynowe …. pyszne, wilgotne, a to co w nim najlepsze to intensywny cytrynowy smak . Wprost idealne dla miłośników kwaśnych słodkości. Mnie przekonuje w 100%. Ciasto

SmartBake.pl