Ciasto jest lekkie, pyszne i łatwe! Jest świetnym pomysłem do kawki! Gwarantuję, że każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia! Ps. zamiast dwóch różnych ciasto możemy zrobić jedno w takim samym smaku. SKŁADNIKI: ( 24 X 26 ) BISZKOPT MAJONEZOWY: * Majonez Kielecki 310 g – 0,5 słoika * mąka pszenna – 3/4 szkl ( 1 szkl = 250 ml ) * mąka ziemniaczana(...)przerywając miksowania dodajemy serki i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: Na spodzie układamy biszkopt szpinakowy – delikatnie nasączamy wodą z cytryną. Smarujemy 3/4 kremu, wygładzamy, przykrywamy majonezowym, biszkoptowym blatem, dociskamy, smarujemy resztą kremu i układamy małe biszkopciki. Do dekoracji możemy użyć „skrawków” biszkoptu. Pycha! Projekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Majonezów Kieleckich
Ostra na SłodkoGdzie się nie obejrzeć tam piłka nożna myślałam, że nikt w mojej rodzinie już się nią nie zarazi. A jednak zaraził się mój starszy synek i
Pieguskowa KuchniaJeśli zalega Wam gdzieś jeszcze marcepanowa masa, to zapraszam po przepis na pyszną roladę. Ciasto biszkoptowe z dodatkiem przyprawy korzennej nie wyrosło mi co prawda tak jakbym oczekiwała, ale niczego to nie zmieniło, rolada wyszła wspaniała. Myślę sobie po cichutku, że to jednak krem zawojował serca domowników;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 3 łyżki oleju 2/3 szkl. mąki pszennej(...)marcepan dodajemy do ubitej śmietany, krótko miksujemy. Biszkopt rozwijamy, nasączamy wodą z miodem i cytryną. Wykładamy masę marcepanową i zwijamy roladę. Odkładamy owinięte folią aluminiową w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (kawałki czekolady wraz ze śmietanką umieszczamy w rondelku i kładziemy na inny garnek wypełniony do 1/4 objętości lekko gotującą się wodą). Źródło
Smaki Na TalerzuPokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym
Ostra na SłodkoBardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)rozsmarowujemy na wierchu. 4) Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta
Bajeczna KuchniaNa serniki zawsze mam ochotę i jeszcze na tej liście „sernikowych marzeń” sporo się znajduje! Dziś przygotowałam dla Was przepis na sernik z pierniczkami
Ostra na Słodkochoć boki w smaku super, to środek był niczym lawa wypływająca z krateru :D Piekłam długo, ale jednak chyba i tak za krótko... W tej wersji ciasto biszkoptowe z proszkiem do pieczenia zamieniłam na brownie, które wcześniej dodatkowo podpiekłam. Trzy różne smaki, składające się w całość. Tego nie możecie nie spróbować! Normal 0 21 false false false(...)ubijamy pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy ją z masą twarogową. Dodajemy także obtoczone i pozbawione nadmiaru mąki owoce. Przelewamy na podpieczone brownie i pieczemy 45 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy najlepiej kilka godzin w piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Pianka malinowa: Gdy ciasto będzie zimne zabieramy się za piankę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Tężejącą galaretkę łączymy
Kuchnia w czekoladzieCzarne porzeczki to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Wiem, że nie każdy je lubi, bo są kwaskowate, ale idealnie komponują się z deserami czy jako dodatek do ciast. Przy okazji warto pamiętać, że są bardzo bogatym źródłem witaminy C, zawierają jej cztery razy więcej niż pomarańcze. W kuchni robione są z niej też przetwory na zimę w postaci dżemów(...)Witamina B6 - 0.066 mg Witamina A – 230 IU Witamina E - 1 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czarna porzeczka na blogu koktajl z czarnej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami domowy kisiel z czarnej porzeczki dietetyczny jogurtowiec na zimno sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki ------------------------------ ------------------------------- Semifreddo z czarną porzeczką Czas przygotowania: Proporcje na keksówkę Składniki
Kulinarne przygody GatityCiasto Arbuz już chyba od 2 lat króluje na blogach kulinarnych. Dziś i u mnie zagości ten przepis – tym razem znów przygotowany przez mamę. Kto
Ostra na SłodkoZanim w moim ogrodzie pojawią się świeże owoce, wykorzystuję w kuchni własne mrożonki. Tym razem do ciasta użyłam mrożonych czerwonych porzeczek. To kolejne ciasto, które zawsze
Kuchnia co dniaDUPA PAWIANA – tak, właśnie pod taką nazwą w sieci krąży ten przepis. Przepis, który moja mama postanowiła wypróbować na tegoroczne Święta Wielkanocne, a który „
Ostra na SłodkoPiekąc FIT CIASTO BANANOWE nawet przez myśl mi nie przeszło, że zrobi aż tak niesamowitą furorę! Dostałam od Was już ponad ( grubo ponad! ) 200 zdjęć upieczonych
Ostra na Słodkoupieczony z dodatkiem mąki ziemniaczanej jest bardziej wilgotny ze względu na higroskopijne właściwości skrobi (pochłania wodę), lecz za razem bardziej kruchy . Kruchość ta związana jest z redukcją glutenu w cieście biszkoptowym, o właściwościach glutenu poczytasz tutaj . Ja osobiście mąkę ziemniaczaną stosuję w zależności od efektu jaki pragnę osiągnąć. Lubię dodać ją do mąki glutenowej, szczególnie gdy piekę biszkopt z użyciem
SmartBake.plBrownie to pyszny deser pochodzący z kuchni amerykańskiej. Jest nie tylko pyszny, ale i prosty w przygotowaniu. U mnie w domu znika od razu. Zajadają się
SmartBake.plCiasto cytrynowe …. pyszne, wilgotne, a to co w nim najlepsze to intensywny cytrynowy smak . Wprost idealne dla miłośników kwaśnych słodkości. Mnie przekonuje w 100%. Ciasto
SmartBake.plMurzynek to bardzo proste i smaczne ciasto. W sam raz do porannej kawki. Mocno kakaowy , smakuje każdemu. Tym małym i tym dużym. Uwaga! szybko znika Poniższy
SmartBake.plpomysłem jak zrobić tort, udekorowany masą cukrową. Miesiąc temu sama borykałam się z tym tematem. Pracę z tortem zaczęłam dwa dni przed planowaną imprezą. 1) Najpierw pieczemy blaty z ciasta biszkoptowego. Blaty możecie upiec opierając się na moim ulubionym przepisie na biszkopt rzucany ze strony Moje Wypieki lub możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu. Po upieczeniu i wystudzeniu blatów należy
moj przepis namojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około
moj przepis naziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez gęste sito, wymieszać. Delikatnie wmieszać drewnianą łyżką te składniki do ubitych jajek. Formę o wymiarach 25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto biszkoptowe, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 25-30 minut . Pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, uchylić drzwiczki
niecodziennikparyDeser w sam raz dla kawowych smakoszy - tort z bitą śmietaną i kawą. Przygotowałam go z ulubioną aromatyzowaną kawą mojej starszej córki na jej urodziny. Tort
Przepisy KulinarneBardzo delikatna pianka na cieście biszkoptowym. Przepis w sam raz na lato, na tzw. sezon owocowy, ale poza sezonem też można zdobyć świeże owoce lub wykorzystać owoce z syropu. Biszkopt z 4 jajek upieczony na blaszce 23x32 Pianka: 1/2 l mleka skondensowanego słodzonego 2 opakowania galaretki np. malinowej 1 szklanka owoców borówki amerykańskiej lub inne ulubione owoce 2 szklanki wody
Praktyczna plCzęść z Was ( szczególnie Ci, którzy bacznie obserwują mojego Instagrama – o TU! ), dobrze wie, że jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z siłownią! Przygodę, która
Ostra na SłodkoGotowe w : 2 h Ciasto to powstało właściwie jedynie dlatego, że pozostało mi 5 białek jaj, a beza nie wchodziła w grę, ponieważ kilka dni
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisypieczenia. Białka mieszamy z wiórkami kokosowymi. W ręce formujemy kulki (bylejakie) i układamy na blaszce. Pieczemy ok. 20 min (aż się zezłocą). Inne pomysły na wykorzystanie białek: Dietetyczne ciasto biszkoptowe z pianką jogurtową Mini Pavlova Inne przepisy z kategorii NIE MARNUJĘ
CzarnawisienkaCiasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zawsze w pierwszym zbiorze. Bardzo drobno zmielona (konsystencja pudru), tradycyjnie służąca do rytualnego picia podczas japońskiej ceremonii chanoyu, oraz do przyrządzania wykwintnych napojów, deserów, sosów i słodyczy np. lodów, ciasta biszkoptowego lub drożdżowego. Dobrej jakości herbatę matcha możemy zakupić w herbaciarniach, w większych sklepach lub w sieci m.in. w Kuchnie Świata
Tajemnice SmakuNo i zaczynamy serię pysznych, marokańskich przepisów. Od czego innego miałabym zacząć, jak nie od słodkości?! Dziś zapraszam Was na przepyszne marokańskie ciasto MESKOUTA . Meskouta jest
Ostra na SłodkoCiasto, które totalnie rozkochało w sobie moją mamę i tak naprawdę to Ona jest teraz w domu mistrzynią w jego przygotowywaniu! A przygotowywała je już kilka
Ostra na SłodkoDobrze wiem, że uwielbiacie na blogu tą bezglutenową serię! Dziś na grona przepysznych bezglutenowych wypieków dołącza kolejne – przepyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem obłędnych, nadziewanych ciasteczek
Ostra na Słodkobazie serka mascarpone i inne. Dzisiaj chciałam wam przypomnieć krem grysikowy, do którego przygotowania potrzebujemy 4 składniki. Podstawowym jest oczywiście kasza manna. Nadaje się on do przełożenia pierników, ciast biszkoptowych i innych. Składniki: 3 szklanki mleka 200 g masła 7 łyżek kaszy manny 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Do garnka wlać mleko. Dodać kaszę manną. Wstawić
Danka PichciDobrze wiem, że uwielbiacie takie proste i szybkie ciasta ucierane. Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto, które przygotowała dla mnie mama w dniu mojego przylotu
Ostra na SłodkoW kuchni dzieją się różne cuda, ale takich cudów pewnie jeszcze nie widzieliście! Dziś mam dla Was przepis, jakiego jeszcze nie było – na ciasto z
Ostra na SłodkoPieczenie tortu, a szczególnie jego dekorowanie jest dla mnie zawsze wielką przyjemnością. Ten ozdobiłam ostatnimi owocami zebranymi w ogrodzie - ciemnymi i jasnymi winogronami. W warstwach bitej
Przepisy KulinarneAleż mnie cieszy, że tak uwielbiacie tą bezglutenową serię na blogu! Mam głowę wypełnioną nowymi pomysłami po brzegi, także z całą pewnością pojawiać się tu będą
Ostra na SłodkoDługo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ten przepis na początku był dla mnie wielką zagadką, a potem… kolejną miłą niespodzianką. Sposób pieczenia pewnie i Was zaskoczy. Torcik jogurtowy z malinami przełożony bardzo
mojewypiekiinietylkoProjekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Majonezów Kieleckich
Ostra na SłodkoCiasta z owocami zawsze się cieszą dużym zainteresowaniem, a biszkopt i jabłka stanowią połączenie idealne. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu nie powinno sprawić kłopotu nawet
mojewypiekiinietylkojest mój najbardziej dopracowany i najlepszy przepis na biszkopt z truskawkami . Dodaję do niego trochę oleju oraz proszek do pieczenia, by to puszyste ciasto biszkoptowe z truskawkami było też wilgotne. - idealne dobrane składniki i proporcje - super wyrośnięty, puszysty i wilgotny biszkopt - duża ilość świeżych truskawek i gwarancja super smaku
AniaGotuje.plCiasto biszkoptowe charakteryzuje się lekkością, gdyż do jego przygotowania nie używa się tłuszczu, a swoją puszystość zyskuje dzięki odpowiednio ubitym białkom jaj. Tradycyjne przepisy na biszkopt nie zawierają w sobie proszku do pieczenia, a cały sekret wyrośnięcia biszkopta tkwi w odpowiednio ubitych/napowietrzonych białkach. Continue reading Biszkopt z 5 jaj at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.plTaki tort z bitą śmietaną jest najprostszy do wykonania i jednocześnie bardzo smaczny. Ma zdecydowanie owocowy smak dzięki malinom, borówkom amerykańskim i wiśniom. Tort nie jest
Przepisy KulinarneNiedawno robiłam pizzę ze szpinakiem i pozostało mi sporo tej rośliny warzywnej. Zdecydowałam się zużyć szpinak do zrobienia małego zielonego tortu. Tak powstało moje pierwsze Ciasto
Kuchnia co dniaPomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Strasznie się cieszę, że z tego rabarbarowego sezonu! To już kolejne ciacho, które królowało w mojej kuchni! Ucierane z rabarbarem zrobiło prawdziwą furorę zarówno na blogu
Ostra na SłodkoJak wiecie niedawno wróciłam ze swojej kolejnej podróży do krajów Arabskich ( tym razem zwiedzałam Synaj, a o swojej podróży pisałam już TUTAJ ). Zainspirowana tą arabską podróżą
Ostra na Słodkomoże wypróbujesz jakieś inne ciasto z galaretką? Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną Chatka Baby Jagi Galaretki z serkami Kora orzechowa Ciasto meduza Sernik gotowany siostry Anastazji Kalejdoskop Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i malinami Wiśniowa pychotka Shrek Bananowiec bez pieczenia
Cukiernia PychotkiŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami ( ależ ten czas leci! ). Mam nadzieje, ze przepisy z bloga zagoszczą na Waszych stołach ( czekam jak zawsze na Wasze zdjęcia
Ostra na Słodkowielkich umiejętności cukierniczych. A samo przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż 15-20 minut. PRZEPIS NA TARTĘ KAWOWĄ Składniki: Ciasteczkowy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Kawowe nadzienie: 250 g sera twarogowego 100 ml śmietanki 30% 100 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki cukru 1 pełna łyżka kawy
kolorowotorcikowoTego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miód płynny akacjowy. Jest on lekki w smaku i z winem oraz sokiem pomarańczowym skomponował się bardzo fajnie. Lubisz desery owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką . The post Gruszki w winie appeared first on MeCooks
mecooksZnacie ciasto Leśny Mech na zielonym biszkopcie? Pewnie znacie! Dziś taki zielony biszkopt postanowiłam wykorzystać do zrobienia innego ciacha – przyznaje, że było ono totalną improwizacją
Ostra na Słodkomieć. Opiekacz befsztyk-gofry posiadam już prawie 5 miesięcy i jestem naprawdę z niego zadowolona! Urządzenie to jest przeznaczone do pieczenia mięsa, a także gofrów z ciasta biszkoptowego i wytrawnego, warzyw oraz kanapek. Dzięki niemu można przygotować naprawdę mnóstwo lekkich, zdrowych i smacznych potraw, ponieważ zarówno mięso, jak i warzywa po takiej obróbce termicznej nie zmieniają swoich
Di gotujeCiasto Kinder Bueno to połączenie biszkoptu przełożonego kremem na bazie wafelków oraz masła orzechowego udekorowanego bitą śmietaną wraz z dodatkiem masła orzechowego i startą, gorzką czekoladą
UgotowaćPyszne i aromatyczne ciasto dziś zaproponuję. Lubię takie niespodziewane w smaku ciasta, słodycz, kwaskowość i kokos uzupełnia całość. Jest super do kawy, herbaty czy czystka. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kokosem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieAby przygotować ciasto wiśniowo - czekoladowe wystarczy upiec biszkopt, rozkroić go na dwie części i przełożyć kremami. Są to kremy na bazie bitej śmietany i sera mascarpone
Przepisy KulinarneDomowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosty, skromny, przepyszny! Ciasto biszkoptowe. Na krem mus jabłkowy. Do dekoracji bita śmietana. Nie da się prościej. W tej prostocie jest harmonia smaku. Tort nie musi być skomplikowany aby był smaczny. Przygotowałam tak bez okazji na niedzielne popołudnie. Blaty biszkoptowe przełożone tylko samym musem jabłkowym, na drugi dzień stają się wilgotne bez potrzeby wcześniejszego nasączania. Bita śmietana dosłownie
Leśny Zakątekananas 1 puszka Wykonanie: Tak oto z tych składników powstał biszkopt.Jaja zmiksowałam na puch z cukrem, dodałam przesianą mąkę i delikatnie wymieszałam. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto biszkoptowe. Wstawiłam do pieca i piekłam 20 minut w 170 stopniach. Biszkopt nie jest wysoki, ale ma taki być. Po upieczeniu i wystudzeniu wyłożyłam ananasa z puszki całe krążki
Różowa kuchniaTort urodzinowy w formie pnia drzewa z dwoma małymi jeżami ma wyrazisty kakaowo - kawowy smak. Kakaowy biszkopt przełożony jest delikatną bitą śmietaną. Tort na zewnątrz pokryty
Przepisy KulinarneKakaowe ciasto biszkoptowe, przełożone kremem śmietankowym, z bananami zatopionymi w galaretce cytrynowej, z dodatkiem wyrazistego akcentu w postaci dżemu z czarnej porzeczki. Wszystko to tworzy razem doskonałą całość. Smakuje wybornie, a jeszcze do tego ładnie wygląda. Czytaj dalej
Arabeska waniliowafont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Połączenie sernika, tortu i deseru : tym właśnie jest upichcony przez mnie Ponczowy pląs 😊 Bardzo delikatna serowa pianka na szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone 😊 Spróbujcie… Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru
Domowe ciastaNo i znów poprowadziłam kolejny, nieziemsko słodki Kurs Cukierniczy I stopnia. Królowały drożdżówki, ciasta na bazie musów, mirror glaze , chrupiące ciasteczka, mono desery i pyszne tartaletki
Ostra na SłodkoBajecznie pyszne, meeega uzależniające, ot po prostu poezja smaku. Choć ciasto do łatwych i szybkich nie należy, to warto się skusić. Ten smak wynagradza trudy
Smaczne ZdroweJuż Wam wielokrotnie mówiłam, że moja mama od kiedy ja zaczęłam blogować z dużo większą przyjemnością piecze. Piecze, wymyśla, kombinuje w kuchni i szuka inspiracji. Tutaj
Ostra na Słodkododaję jajka, stopione i ostudzone masło, śmietanę, mąkę i sól, miksuję do połączenia składników. Można zrobić to także w misie blendera lub utrzeć w makutrze. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta biszkoptowego. Rozgrzewam olej i smażę partiami nieduże placuszki, na rumiano z obu stron. Podaję na ciepło same lub z dodatkami, np. cukrem pudrem, puree z owoców, konfiturami, syropami, miodem. Źródło
Zasmakuj KuchniKolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w
Smaczne ZdroweIdą już idą! Zbliżają się wielkimi krokami. Tak, tak – o świętach mówię! Na krakowskim rynku błyszczy przystrojona choinka, w głośnikach słychać świąteczne piosenki, w galeriach
Ostra na SłodkoTort piernikowy pachnący korzennymi przyprawami i kandyzowanymi pomarańczami doskonale będzie pasował na zimowe uroczystości i na świąteczny stół.
Przepisy Kulinarnebiszkoptu: Składniki na biszkopt podzielić na dwie części. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 24x24 wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut (pieczemy dwa jednakowe biszkopty). Po upieczeniu biszkopty ostudzić, oskrobać ze skórki, nasączyć ostudzona mocną kawą i odstawić. Wykonanie
Tradycyjna KuchniaWiem, że bardzo lubicie ciasta ucierane ! Ja też! Czy to takie zwykłe jogurtowe , czy też jakieś z owocami – wszystkie smakują genialnie! Zwłaszcza takie prosto z
Ostra na Słodkonaprawdę szybko. A często w efekcie końcowym ciacho wygląda jak z najlepszej cukierni. Polecam bardzo ! PRZEPIS NA TARTĘ "REESE'S" Składniki: Ciasteczkowy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Krem orzechowy: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów
kolorowotorcikowoMoja miłość do serników nigdy się nie skończy i jestem o tym święcie przekonana! Dziś kolejny sernik zagościł w mojej kuchni, a co za tym idzie
Ostra na Słodkolodówce, po czym pokroić na paski. Krem: Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, miksując stopniowo wsypywać cukier puder wymieszany z kakao, wymieszać z likierem lub rumem. Zimne ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki, wysmarować ¾ kremu, ułożyć paski galaretki, zawinąć w roladę, resztą kremu posmarować wierzch, udekorować tartą czekoladą i malinami, schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonTort z ułożonymi plastrami owoców ma bardzo przyjemny, orzeźwiający smak, który zawdzięcza lemon curd dodanemu do śmietany.
Przepisy KulinarneLekki tort z bitą śmietaną przede wszystkim nie jest bardzo słodki. Dzięki czerwonym porzeczkom jest trochę kwaskowy w smaku. Taki tort jest bardzo prosty w przygotowaniu
Przepisy KulinarneCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!upiekłam go wedle swojego pomysłu. ciasto biszkoptowe składniki (duża blaszka) 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie Białka ubić na sztywno i dodać cukier, następnie żółtka a potem olej. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia mieszamy już łyżką, jak będzie jednolita masa
Moje Wyroby11-12.08 poprowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy I stopnia. Jakie smakołyki tym razem przygotowaliśmy? Zobaczcie! I moja cudowna grupa! Dziękuję za te fajne 3 dni!
Ostra na SłodkoBiszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY Moja propozycja na dziś – biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY Biszkopt przekładany masą
Pomysłowa kuchniaCiasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oddzielnym naczyniu z wiśniowymi, odstawić do wystudzenia. Owoce umyć, osuszyć, czereśnie wydrylować, jeśli są duże przekroić na pół, a morele po wyjęciu pestek pokroić w plasterki. Zobacz również: ciasto biszkoptowe skubane
Kuchcik gotujeKolejny Kurs cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów prowadzony przeze mnie zakończony sukcesem! Tym razem był to Kurs I stopnia. Zobaczcie jakie słodkości przygotowaliśmy! Ps. kolejna fantastyczna
Ostra na Słodkołyżki Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, przesiewamy nad nią mąki i delikatnie mieszamy łopatka w jedna stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe .Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek. Nasączamy biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem
Różowa kuchniaWpis pochodzi z mgotuje.pl Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z delikatną masą z
Marta GotujeTort w kształcie piłki nożnej może być oryginalną niespodzianką dla fanów futbolu.
Przepisy KulinarneOd 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w
Ostra na SłodkoSezon na truskawki w pełni. Zachęcam Was do przygotowania poniższego sernika, który składa się z biszkoptu, masy serowej o smaku truskawkowym, kremu śmietanowego i świeżych truskawek
Ugotowaćorkiszowej czy pszennej) Kilka truskawek, garść borówek Odrobina sody Woda Banana rozgnieść widelcem i połączyć dokładnie z jajkami Dodać mąki, sodę i wymieszać. Dodawać wody do uzyskania masy konsystencji ciasta biszkoptowego Masę wylać do foremek, na górę powkładać owoce Piec 20-25 minut w 180 stopniach
HealthyCreationsMama zrobiła mi niespodziankę i w dzień mojego przylotu z Azji przygotowała nowe, pyszne ciacho. Tym razem truskawkowe! Delikatny, szpinakowy ( słodki ) biszkopt pokryty lekką, puszystą truskawkową
Ostra na SłodkoWpis pochodzi z mgotuje.pl Ciasto bananowiec to ciasto na kakaowym spodzie z kremem kawowym z dużą ilością bananów oraz bitą śmietaną posypaną
Marta Gotuje4,5 i 6 maja poprowadziłam Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. Zobaczcie co stworzyliśmy! Stoły uginały się od słodkości! Jestem niesamowicie dumna ze swoich kursantów
Ostra na SłodkoNa targach pojawiły się już świeże maliny, truskawki i borówki, więc grzechem byłoby ich nie spróbować! Może nie są one jeszcze tak wspaniałe jak w sezonie
Ostra na SłodkoTort z bukietem kwiatów może być miłym prezentem urodzinowym. Czytaj więcej »
Przepisy KulinarnePyszne czekoladowe ciasto przełożone masą śmietanową, czyli popularna wuzetka, ciasto W-Z. Ciasto z gatunku tych niezbyt słodkich, dla mnie idealne, kto preferuje
Smaczne ZdroweWitajcie, Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pysznego zajączka wielkanocnego. Przepis ten wymyśliła moja Mama 30 lat temu. CIEMNE CIASTO BISZKOPTOWE: Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki 3 łyżki mączki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej, powoli dodawać cukier. Następnie dodać
Przepisy BabciNie mam zdolności do dekoracji ciast i czasem wstyd pokazać co tam mi się uda zrobić,ale co tam..Wieczorem upiekłam biszkopty, przełożyłam masą , a rano
Moje domowe kucharzenieDawno nie piekłam biszkoptów i nawet do córki mówiłam , że chyba już nie mam wprawy w pieczeniu ciast ..No, ale coś tam wyszło, nie tak jakbym
Moje domowe kucharzenieWiecie, że serniki i ciasta ucierane to zdecydowanie moje ulubione wypieki. Głowa pęka mi od pomysłów na nie i pewnie z chęcią cały blog zapchała bym
Ostra na SłodkoKiedy jest wystarczająco ubite dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy łopatka silikonową w jedna stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy łopatką.Pieczemy w nagrzanym piecu 170 stopni 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, ściągamy papier i zostawiamy do ostudzenia. Formę wykładamy folia aluminiowa i wkładamy ostudzony biszkopt
Różowa kuchniaRobiliście kiedyś ciasta na kefirze? Jeśli nie to najwyższa pora! Takie ucierane na kefirze ciasta na bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Świetnie komponują się z każdymi
Ostra na Słodkocukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę do ostatniej mąki.Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia dno i boki.Przelewamy ciasto biszkoptowe i do pieca. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w 170 stopniach przez jakieś 20-25 minut. Sprawdzamy czy się upiekł.Po upieczeniu kroimy na 4 blaty. Kiedy będzie całkiem chłodny
Różowa kuchniaWy nawet nie wiecie jak to bardzo cieszy, kiedy każdego dnia dostaję od Was wiadomości o tym, że wypatrujecie nowego ciacha na blogu! Motywacja wzrasta niesamowicie
Ostra na SłodkoCiasto czekoladowe z bezą to ostatnio mój faworyt wśród przekładanych ciast. Czekoladowy biszkopt, krem z mascarpone i czekoladowa, chrupiąca beza, to mój przepis na idealne ciacho
Pieguskowa KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja dzisiejsza propozycja świątecznego wypieku to rolada z makiem i kremem cytrynowym. Puszysty biszkopt, cytrynowa orzeźwiająca masa to
Marta Gotujemasło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe. Smacznego
Ciasta z tradycjamiSą ciasta, bez których święta nie miałyby swojego uroku. U nas do takich ciast należą głównie tradycyjne wypieki: sernik, rolada makowa, korzenny piernik i lukrowane pierniczki
Przepisy KulinarnePomysł na smaczne i szybkie do przygotowania ciasto - biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową. Jestem pewna, że ciasto KRÓWKA przypadnie do smaku osobom
Ugotowaćłyżki Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesiane obie mąki delikatnie mieszamy do połączenia.Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno) i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 4 krążki. Każdy krążek nasączamy ponczem( sok z cytryny trochę wody i cukru). Ubijamy śmietanę na sztywno
Różowa kuchniaRóżowy tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu, musu truskawkowego i kremu śmietanowego Tort jest nieco pracochłonny, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci gości. Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 4/5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie lyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Przeczytaj cały
AleTorcikKostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto
Pieguskowa KuchniaKostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto
Pieguskowa KuchniaKlasyk wśród wypieków. Bohater wielu przyjęć, w tym urodzin, ślubów, chrzcin i nie tylko. Przygotowywany na cieście biszkoptowym, przekładany kremem lub bitą śmietaną, wykończony lukrem bądź masą cukrową, piętrowy albo płaski – zawsze dopasowany do okazji i niezmiennie pyszny. Jednak smak tortu to nie wszystko. Ważna jest również odpowiednia jego dekoracja, która podkreśli wzniosły charakter uroczystości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneCiasto z galaretką o lazurowym odcieniu posypane wiórkami kokosowymi.
Przepisy Kulinarnetermoobieg lub 170 st. C ustawienie góra - dół ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ciasta do których m.in. wykorzystałam biszkopt to CIACHO Z NIEWIDZIALNĄ GALARETKĄ Ciasto biszkoptowe podzieliłam na połowę i piekłam w dwóch blaszkach o wymiarach 25/40 cm około 20 minut. Temperatura 150 st. C termoobieg. Smacznego
Pani na deserPyszne czekoladowo-kawowe ciacho, to gratka nie tylko dla wielbicieli kawy i czekolady. Choć osobiście nie jestem fanką ani jednego, ani drugiego, to sama
Smaczne ZdroweLubicie ciastka WZ ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was przepis inspirowany własnie tymi słodkimi wypiekami! Delikatne, czekoladowe ciasto pokryte lekkim jak chmurka i puszystym kremem mascarpone
Ostra na Słodkogram 1. Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy obydwie maki przesiane i delikatnie mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno tylko i przelewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy go na cztery krążki. 2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka ścieramy na tarce i razem
Różowa kuchniaTort z malinowym kremem na bazie śmietany z dodatkiem mascarpone. Lekki i pachnący kończącym się latem, dojrzałymi owocami i kwitnącymi gałązkami lawendy.
Przepisy KulinarneZ wiśniami to jest tak, że jedni je kochają, a inni nienawidzą. Ja do ich wielbicieli nie należę, ale za to ciasta z ich dodatkiem przyrządzam
Ostra na SłodkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto leśny mech czyli ciasto szpinakowe z śmietaną kremówką z mascarpone i owocami. To dzięki szpinakowi ciasto ma
Marta GotujeTak pysznego ciasta już dawno nie jadłam. Przepis dostałam od koleżanki i gdybym go nie spróbowała, przed otrzymaniem receptury, nie zrobiła bym go. Odstraszałby mnie dodatek
Pieguskowa KuchniaTo moja pierwsza czekoladowa rolada we wzorki. Bałam się, że nie wyjdzie, ale okazuje się, że nie taki diabeł straszny jak go malują:). Wygląda bardzo efektownie
Pieguskowa KuchniaOtrzymałam sporo próśb o przepis na ten tort z frużeliną truskawkową. Bardzo mnie zaskoczyliście, nie miałam pojęcia, że wzbudzi on takie zainteresowanie. Jest mi niezmiernie miło
Pieguskowa KuchniaTo ciasto chałwowe zdecydowanie zasługuje na to, aby pojawić się na świątecznym stole. Cudownie czekoladowe z przepysznym kremem jest moim faworytem wśród ciast. Nie może zabraknąć
Pieguskowa KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Torcik porzeczkowy przełożony kremem porzeczkowym na bazie frużeliny i serka mascarpone. Całość rozpływa się w ustach i smakuje
Marta GotujeJak wiecie torty tworzę bardzo rzadko ( za to nadrabiam słodkimi ciachami ;) ). Nadarzyła się jednak okazja na stworzenie czegoś wyjątkowego, więc nie mogłam odpuścić! Zwłaszcza, ze pomysł
Ostra na SłodkoTort z ananasem zatopionym w kremie z naturalną dekoracją imitującą kwiaty jest puszysty i delikatny w smaku.
Przepisy KulinarneRóżowy tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu, musu truskawkowego i kremu śmietanowego Tort jest nieco pracochłonny, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci gości. Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 4/5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie lyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka... Artykuł Różowy tort truskawkowy pochodzi z serwisu
AleTorcikcukrem pudrem, dodajemy do mascarpone i miksujemy do połączenia się, na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. dodatkowo: parę świeżych truskawek ok. 60 g rozpuszczonej czekolady wykonanie ciasta: Na ciasto biszkoptowe wykładamy tężejący mus truskawkowy, a następnie krem. Całość wstawiamy do lodówki na min 2 godz. Przed podaniem dowolnie dekorujemy truskawkami i czekoladą
Domowy Smak JedzeniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto prince polo to pyszny przekładaniec czekoladowo – orzechowy. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wspaniale. Nada się na wszelkiego
Marta GotujeTort idealny na urodziny lub świętowanie zdanego egzaminu na prawo jazdy :) Jasny biszkopt nasączony sokiem z cytryny i przełożony kremem śmietanowo-czekoladowym oraz dżemem truskawkowym. Na
UgotowaćTort urodzinowy w formie dwóch baranków ozdabiał nasz stół wielkanocny. Święta zbiegły się z podwójną uroczystością urodzinową. Baranki jak najbardziej pasowały i do Wielkanocy i do
Przepisy KulinarneWiosną zdecydowanie częściej mam ochotę na ciasta cytrynowe, pomarańczowe, z dodatkami owoców i galaretek albo serniki na zimno. Do kąta absolutnie nie odstawiam swoich ukochanych orzechów
Ostra na SłodkoMały torcik dekorowany kwiatami ze słodkiego kremu na bazie bezy szwajcarskiej swobodnie mieści się na spodku od filiżanki do kawy. Średnica biszkoptów użytych na tort to
Przepisy KulinarneUwielbiam przygotowywać przekładane ciasta, chociaż nie będę ukrywać, że takie wypieki są bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować
UgotowaćDzisiaj zachęcam do przygotowania zdrowszego ciasta - biszkoptu kokosowego nadzianego jabłkami. Ciasto łatwe do przygotowania, kokosowe, z delikatnym biszkoptem i bardzo smaczne! Dodatkowo jeżeli użyjecie bezglutenowego proszku
UgotowaćPrzepis ten pochodzi z książki mojej babci. Jest to lżejsza wersja tradycyjnego keksu. Jako miłośniczka ciasta biszkoptowego od razu zapragnęłam go zrobić i oto jest, i wyszedł pyszny. U mnie cięższe daktyle raczej opadły na dno ale za to orzechy i morele pozostały wyżej. Niestety nie zdążyłam zrobić lepszego zdjęcia bo zostało zjedzone 150 g mąki 150 g cukru
cukrem pudrem posypaneWiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego
Ostra na SłodkoJak wiecie uwielbiam kokos ( najchętniej to sypałabym go o wszystkiego :D ). Dziś mam dla Was kolejny przepis na kokosowe ciacho – tym razem bez żadnych kremów
Ostra na SłodkoTort z trzech pięter przełożony słodkim kremem na bazie bezy szwajcarskiej jest złożony z białek ubitych na parze i z masła. Z takim kremem, obłożony cukrową
Przepisy Kulinarneżółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLubicie ciacha kokosowe ? Ja bardzo! Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy to mama przyniosła od koleżanek z pracy nowy przepis o słodko brzmiącej nazwie Kapucynek! Dziś jednak
Ostra na Słodkołopatka mieszamy w jedną stronę,aż do ostatniej mąki.Formę 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia ( tylko dno) boki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką.Teraz spokojnie można przelać nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy zostawiamy na 10 minut do schłodzenia, wyjmujmy z formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz
Różowa kuchniawlewać żółtka, również stopniowo nieustannie miksując. Po dodaniu całych żółtek wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki oraz wlać olej. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać przy pomocy szpatułki. Biszkoptowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać!), wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.c przez
Nastoletnie WypiekanieO zrobienie tego ciasta mama prosiła mnie już chyba z pól roku! Postanowiłam dogodzić Jej na weekend i tak oto w mojej kuchni narodziło się ciasto
Ostra na SłodkoFrankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś Barbórka! Święto, które od lat obchodzi mój Tata :). Na tę okazję specjalne wielowarstwowe ciasto. Kakaowy biszkopt, zielona i czerwona galaretka, krem kakaowy i kilka
Nastoletnie WypiekanieKiedy pierwszy raz spróbowałam Ciasta Leśny Mech rozpłynęłam się nad nim z zachwytu! Ciasto smakuje obłędnie, jest delikatne i ma piękny kolor – mimo dodatku szpinaku
Ostra na Słodkowanilii Biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe. Piekę 20 minut w 170 stopniach.Po ostudzeniu kroję biszkopt na trzy placki. Pierwszy placek smaruje kremem, przykładam drugim plackiem i kładę gruszkę karmelizowaną,przykładam trzecim plackiem i na wierzch
Różowa kuchniadużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy
Cynamonowe szczęścieżółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera na najmnijesze i dodaj żółtka. Po chwili mąkę i chia. Delikatnie zmiksuj. Na dużej patelni rozgrzej olej i wylej biszkoptowe ciasto. Wyrównaj. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami . Smacznego
Kuchnia bezglutenowaI kolejne pyszne ciasto dyniowe przed Wami! Ostatnio pokazywałam Wam takie ucierane z dodatkiem cynamonu, a dziś mam dla Was kolejne pyszności, ale z dodatkiem jabłek
Ostra na SłodkoUbijamy jaj cale z ksylitolem na puch( masa nam się potraja). Przesiewamy mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.Formę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu formę wykładamy folią aluminiową i wkładamy nasz biszkopt. Masa jogurtowa: Żelatynę wsypujemy do garnuszka zalewamy wodą ( tyko tyle aby zamieszać, żelatyna spęcznieje
Różowa kuchniaSpód tego ciasta to biszkopt , środkowa warstwa to pianka zrobiona z bitej śmietany wymieszanej z zieloną galaretką. Ciasto zalane jest galaretką, w której zatopione są plastry
Przepisy KulinarneTen tort w środku przełożony jest kremem z bitej śmietany połączonej z serem mascarpone i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Boki i wierzch zostały pokryte kremem maślanym
Przepisy KulinarneWitajcie kochani:) Dzisiaj przy sobocie zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z masą z serków Danone, galaretki, malin i jeżyn. Powiem Wam że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki typ 550 1 łyżeczka proszku
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto trociniak to przekładaniec na bazie biszkoptu, kremu budyniowego i warstwy galaretkowej ze startymi jabłkami. Jego nazwa pochodzi stąd, że wierzch ciasta przypomina drobne wióry, tj
Ugotowaćproszkiem i kakao partiami przesiać do miski i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć dno papierem do pieczenia a tylko boki nasmarować. Przełożyć ciasto biszkoptowe do blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut, do suchego patyczka, ale nie nakłuwać zbyt wcześnie. Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Gotować przez kilka
Czerwony Gupikwykonaniu. W sam raz na ciepłe, letnie popołudnie. Przepis ten znalazłam tutaj i cytuję go z moimi niewielkimi modyfikacjami. Autorka proponuje, aby użyć […] Artykuł Brzoskwiniowiec – ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i budyniem. pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaTort na grubym i puszystym biszkopcie z truskawkami przykrytymi kremem z bitej śmietany z serem mascarpone i ozdobiony kawałkami truskawek oraz miętą. Czytaj więcej »
Przepisy KulinarneCiasto ze słonecznikiem zatopionym w kajmaku, z dodatkiem masy brzoskwiniowej, to ciacho, które zauroczyło swym smakiem wszystkich imprezowych gości. Było tak pyszne (cudnie chrupiący
Smaczne Zdrowebiałej Biszkopt: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem na puch( masa potraja objętość). Dodajemy mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie
Różowa kuchniadelikatnie mieszamy( w jedna stronę), aż do ostatniej mąki. Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia( wiemy , że teraz nam się papier przyklei do formy).Przekładamy ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy, pieczemy w 170 stopniach koło 20-25 minut. Krok 3 Wystudzony biszkopt wkładamy do prostokątnej formy, wyłożonej folią spożywczą, kładziemy poziomki i zalewamy cytrynową galaretką( lekko
Różowa kuchniamasłem, a pod koniec ucierania dodaj aroniówkę. WYKONANIE: Zetnij skorupkę z obu ciast. Ciasto czekoladowe połóż na paterze. Wyłóż 2/3 masy budyniowej i dokładnie rozsmaruj po wierzchu, przykryj ciastem biszkoptowym i rozsmaruj po wierzchu i bokach pozostałą masę. Ozdób według uznania. Schłodź w lodówce około 2h. Gotowe
Kulinarna (nie)codzienność(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej 50 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta
Domowy Smak JedzeniaAjj będzie dziś czekoladowo , będzie! A to wszystko za sprawą marki LINDT i obłędnych czekolad Lindt Excellence , które posłużyły mi do przygotowania przepysznego tortu. Mus czekoladowy
Ostra na SłodkoMalinowo-borówkowa rozkosz to biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą. Wypiek, który podarowałabym swojemu mężusiowi, ponieważ uwielbia lekkie i owocowe biszkopty. Poniższe ciasto to
UgotowaćWarstwowiec kakaowo- kawowy to inny pomysł na ciasto kakaowo-kawowe . Ciasto przygotowywane jest na dużej blasze. Kiedy przetniemy je na pół i ułożymy jedną część na
Przepisy KulinarneSKŁADNIKI ciasto 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki przesianej mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem z bitej śmietany 660 ml śmietanki kremówki 30% 3
Przepisy KulinarneMąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy do przestudzenia. Białko mieszamy
Gotowanie i blogowanieWspaniałe babeczki tiramisu, które mogą być naprawdę niezłą konkurencją dla klasycznego deseru :) Puszyste biszkoptowe ciasto w dwóch wersjach: jasnej i z kakao, nasączone kawą z alkoholem, do tego pyszny krem z kremówki i mascarpone, a całość oprószona ciemnym kakao. Babeczki rozpływają się w ustach, świetnie przechowują się w lodówce, a następnego dnia smakują równie dobrze. Aby krem był sztywny
Słodko-Słony Świat IlonyTIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku! Tiramisu – po włosku znaczy ” PODERWIJ MNIE ” , a ja my ślę , że każdego z
Ostra na SłodkoPolecam ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem
Ugotujmy CośDziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami , który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości! Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika
Ostra na Słodkopomysłem jak zrobić tort, udekorowany masą cukrową. Miesiąc temu sama borykałam się z tym tematem. Pracę z tortem zaczęłam dwa dni przed planowaną imprezą. 1) Najpierw pieczemy blaty z ciasta biszkoptowego. Blaty możecie upiec opierając się na moim ulubionym przepisie na biszkopt rzucany ze strony Moje Wypieki lub możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu. Po upieczeniu i wystudzeniu blatów należy
moj przepis namojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około
moj przepis naPomysł na efektowne ciasto - biszkopt przełożony dżemem truskawkowym, kremem maślano-budyniowym i udekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem
UgotowaćSuper ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki
Kto ugości moich gości?Rolada z makiem i budyniem to pomysł na tanie, smaczne i efektowne ciasto. Wystarczy przygotować biszkopt, budyń i całość ze sobą zrolować. Poniższa rolada to
Ugotowaćdekorację tortu....można obłożyć nimi cały tort lub tylko jego górę..dekoracja łatwa a efektowna...naprawdę polecam PASJA: wspaniałe połączenie pralinki i ciasteczka.Pasja skrywa w sobie porcję kruchego lub biszkoptowego ciasta,wyśmienitej czekolady i kremu,który zachwyca puszystością. KREMISIE: coś dla dzieci,coś co sprawi,że pojawi się uśmiech i to nie tylko na twarzach naszych dzieci
Niespełnione zdolności kulinarneRada . U nikać zabierania gruszek na podróż , a przede wszystkim dawania ich komuś na drogę. W Chinach gruszka przypomina fonetycznie wymową wyrażenie „rozstawać się. 9). Biszkopt Wypiekacie ciasto biszkoptowe, koniecznie zamknijcie okna i drzwi do kuchni. Kto wie jakie licho może przez nie wpaść . W końcu nie tylko n am ciacho może smakować, a poza
Grunt to przepis!dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Dodatkowo: polewa orzechy Złożenie ciasta: 1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczterech smaków: słodyczy cukru, marchewki, wanilii i gorzkiego kakao. Jeśli ktoś uważa, że w cieście musi być mąka, ciasto z marchewki może wylać na gotowy spód z ciasta biszkoptowego. Można też nie dodawać do niego bakalii, jeśli ktoś nie lubi rodzynek i migdałów. Można również ozdobić bita śmietaną:) przepis od koleżanki Jadzi. Ingredienti
w mojej kuchniNajprostsze na świecie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Idealne do kubka gorącego mleka. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne
UgotowaćJak wiecie jestem ogromną ( baaa! przeogromną ! ) wielbicielką kokosu i wszystkiego, co ten kokos w sobie ma :D Rafaello , ciasta kokosowe , kremy kokosowe , lody kokosowe czy też
Ostra na Słodkodelikatnie mieszać. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę
Krakowskie smaki AniMoje Serowe cappuccino zrobiło furorę – zarówno wśród Was, na blogu, jak i wśród mojej rodziny i znajomych! ( każdego dnia słyszę czy to od Was czy
Ostra na SłodkoSoczyste ananasy kojarzące nam się z egzotycznymi wakacjami i kwaskowate wiśnie z naszych ogrodów. Połączenie tych dwóch smaków komponuje się świetnie! Dziś mam dla Was przepis
Ostra na SłodkoPyszne ciasto na piegowatym biszkopcie, z moją ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka , tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową
Kto ugości moich gości?miksujemy . Wyłączamy mikser i przesiewamy mąkę ( wsypuje do kubka z sitkiem i ruszam nim nad miską i mieszam do ostatniej mąki . Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przeglądam ciasto biszkoptowe. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę w 160 stopniach koło 25 minut . po upieczeniu i ostudzeniu kroje biszkopt na 3 blaty . Dodatki : śmietana 30% 4 pojemniczki
Różowa kuchniaDziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie
Ostra na SłodkoSkoro już mamy upieczony wegański biszkopt *klik* możemy albo zjeść go "na sucho" albo przemienić w jakieś ciasto...Ja wybrałam tę drugą opcję. Ponieważ mamy lato
chili & sugarByły już bezy z wody po ciecierzycy , przyszedł czas na biszkopt... ;) Gdy przy robieniu bez zauważyłam, że ubita woda zachowuje się identycznie jak ubite białka musiałam
chili & sugarNie chcecie wiedzieć jak długo ten przepis czekał na publikacje...A mam jeszcze sporo takich "perełek", które nie wiem kiedy pojawią się na blogu, bo sezon
chili & sugarmyślą o akcji amore del tropico , chociaż pomysł na nie zrodził się w mojej głowie już dość dawno. Akcja zdecydowanie jednak przyspieszyła jego realizację. Babeczki zrobione są z ciasta biszkoptowego z dodatkiem bananów i orzechów pekan, które sprawiają, że jest bardziej wilgotne. Uzupełnienie smaku stanowi krem na bazie kokosa. Ja użyłam do jego wykonania świeżo utartych wiórków kokosowych, bardzo drobnych
Wiem co jemJeszcze nigdy nie udało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek. Zniknęła błyskawicznie". Czytaj więcej
Wiem co jemTo ciasto nie było robione bez okazji. Było robione na urodziny mamy. A ciasto dla mamy musi mieć w sobie to, co mama lubi. A mama
chili & sugarJeśli po Wielkanocnych wypiekach zostały Ci białka - koniecznie wypróbuj to ciasto! A nawet jeśli nie to i tak je upiecz! Co tu dużo pisać...Jest
chili & sugarLato już w pełni, więc sezon na ciacha wyjmowane z lodówki, zamiast z piekarnika również. Wiadomo też, że latem każdy z nas chce czuć się lekko
chili & sugarWitajcie w poniedziałkowy poranek! :) Tydzień na blogu rozpoczynam sezonowym ciastem - z rabarbarem. Przeglądając blogi i natrafiając na przepisy z tym warzywem co raz czytam jakie macie
chili & sugarNazwę do ciasta jak i samo ciasto wymyśliłam sama...Dlaczego taka nazwa? Zostałam poproszona o zrobienie ciast na pewne wydarzenie i to było jednym z nich
chili & sugarTo był dla mnie ciężki tydzień...W szkole masa zaliczeń, bo z powodu miesięcznych praktyk pojawię się tam z powrotem dopiero 7 stycznia. Całe szczęście większość
chili & sugarbiszkopt: 1 szklanka maki tortowej 1 łyżka budyniu 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie ciasta biszkoptowego: Utrzeć żółtka z proszkiem do pieczenia, a białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z utartymi żółtkami. Następnie dodać mąkę, budyń, ocet i dokładnie wymieszać. Całość wylać
Tradycyjna Kuchniaprzyozdobić tort. Dekorujemy schłodzone ciasto i zjadamy ze smakiem:) sklep.sirwilliamstea.pl tu znajdziesz herbatę,której używam do zadań specjalnych.Ma bardzo wyrazisty smak i intensywny aromat.Świetnie sprawdza się do nasączania ciast biszkoptowych. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytPomyślałam jednak, że szczęścia nigdy nie za wiele i wykorzystałam je do jednego z moich ulubionych deserów. Trifle to wywodzący się z Wielkiej Brytanii deser składający się z ciasta biszkoptowego nasączonego sosem lub dżemem owocowym, przełożonego kremem i udekorowanego owocami. Ta wersja doczekała się oczywiście wielu wariacji, w tym mojej czekoladowej z lodami czekoladowymi i kawałkami brownie. Uwierzcie
KUCHARNIAżółtku i po dwie łyżki cukru. Make przesiewam i dodaję do masy jajecznej zmniejszając obroty miksera na drugi stopień. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto biszkoptowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem
Ciasteczkowy Potwórbrązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto biszkoptowe z kawowym nadzieniem, mało słodkie, co akurat mi się podoba Millet casserole with broccoli and smoked quark Millet is not only suitable for desserts but also
Qlinarnie i QlinarnieMiękkie, delikatne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto makowe. Świetne dla osób, które mają w domu mak, a niestety nie są w stanie go zmielić. Poniższe ciasto
UgotowaćDziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto! To jedno z tych niezwykle tanich, łatwych i szybkich, które wykonamy w mgnieniu oka! Delikatny biszkopt z
Ostra na SłodkoPokazałam Wam ostatnio na moim fanpage ciacho Monte i nie dawaliście mi spokoju! Przepis miał być opublikowany dopiero za 2-3 tygodnie, ale prosiliście w komentarzach
Ostra na Słodkooraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie placka: Połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej-ciasto kokosowe-druga połowa masy budyniowej-druga połowa biszkoptu-masa kokosowa. Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto biszkoptowe przed przełożeniem dobrze jest lekko naponczować
In my kitchencukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje. Dodatki: 1 puszka ananasów; 3-4 kostki czekolady; Przełożenie ciasta: Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada. Uwagi ode mnie: Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu, żeby "zaostrzyć
In my kitchenserii "smak mojego torta" tort "Tiramisu". Ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym, o zapachu kawy... I taka szybciutka dekoracja
In my kitchenKeks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem, jakami i olejem wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał. Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli
Moniki SmakołykiPoniższe ciasto zrobiło furorę na rodzinnym stole - zachwyca zarówno wizualnie jak i smakowo. Lekki biszkopt czekoladowy, który został przełożony kremem mlecznym i polany polewą przygotowaną z
UgotowaćDziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa
Ostra na SłodkoPrzepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić
Smakowy RajJedno z moich ulubionych ciast, które ma bardzo ciekawy smak i konsystencję. Nie powiem żeby w zrobieniu było ekspresowe, ale warto poświęcić na niego czas. Polecam
Smakowy RajPrincepolek jest nieco inny od wszystkich ciast, zresztą kto wpadłby na pomysł, żeby do ciasta dodać wafle :) przepis mam od mojej mamy, ale jego historia sięga
Smakowy RajUwielbiam serniki i staram się nie piec w koło tego samego. Ostatnio zalazłam zakamuflowane biszkopty, wiec stwierdziłam, że trzeba spróbować zrobić na nich sernik. I tak
Smakowy RajJedno z moich ulubionych ciast :) W ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie
Smakowy Rajdwie warstwy biszkoptu lub dwie warstwy Prnice polo. Truskawki też możecie śmiało zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami :) W każdym razie tort jest bardzo smaczny i polecam jego zrobienie :) Warstwa biszkoptowa ciasta: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy przez
Smakowy RajNiespodziewani goście wpadają … szafki świecą pustkami … ciasteczek brak … ciasta brak … Któż z nas tego nie zna?! ;) Znam jednak doskonałe rozwiązanie na taką
Ostra na SłodkoTeraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp. Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu
Przepisy i porady kulinarnedekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem na jednolitą masę. Dodać połowę żelatyny,wymieszać i lekko tężejącą wylać
Przepisy i porady kulinarneszklanki likieru porzeczkowego bądź 1/4 wody i 3/4 soku porzeczkowego u mnie 1/4 wody i 3/4 likieru z aronii Do przełożenia: 700 gram dżemu porzeczkowego Wykonanie: Wystudzone ciasto biszkoptowe, kroimy wzdłuż na pół. Każdy z blatów nasączamy połową przygotowanego wcześniej płynu. Na pierwszy blat nakładamy połowę dżemu oraz całą masę serkową,wygładzamy. Na to nakładamy drugi blat, na który również
Krakowskie smaki Aniżurawiny. Rozłożyć do wyschnięcia na folii lub pergaminie na minimum 1 godzinę. WYKOŃCZENIE Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć folią. Na spodzie ułożyć jeden z krążków ciasta biszkoptowego i nasączyć go likierem (u mnie pomarańczowo-kawowy). Pałeczki biszkoptów ułożyć wokół obręczy tortu. Nałożyć mus czekoladowy, a na nim położyć drugi blat biszkoptowy - również nasączony likierem. Kolejną warstwę stanowi
KUCHARNIACały bukiecik cake pops. Cake pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu
KUCHARNIAnawet tuczące - sposoby :) Niedługo również pojawią się kolejne odsłony truskawkowego szaleństwa - także na słono. SKŁADNIKI - minimum 500g truskawek - opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu) SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym
Zofiana"Odliczam dni do prawdziwej wiosny! Już się nie mogę doczekać, szczególnie dlatego, że gdy będzie ciepło, będę mogła rozpocząć na całego remont mojego przyszłego gniazdka. Na
Słodkie Przyjemności"Jakieś plany na weekend? Ja calutki spędzam w pracy, dziś zaś prowadzę Dzień Dziecka w mojej starej Szkole Podstawowej. Będzie się działo! Będą tańce, zabawy
Słodkie Przyjemności"Dziś czeka mnie sporo pracy. Tej prawdziwej z dziećmi a nie przy remoncie, choć pewnie w wolnych chwilach, będę myślami wracała mimo wszystko do remontu. Przede
Słodkie PrzyjemnościZ góry oświadczam, że tego przepisu sama nie skomponowałam :) Został mi przekazany jako rodzinny sekret idealnego ciasta bratowej - a właściwie jej taty. Ciasto banalne, ale smakowo
Słodkie PrzyjemnościCzasami smaki dzieciństwa znaczą dla nas tak dużo, że staramy się je odszukać za wszelką cenę . Tak jest właśnie z tym ciastem, które przygotowałam od razu
Słodkie PrzyjemnościSesja zbliża się wielkimi krokami, co to oznacza? Dużo, dużo czasu spędzonego na wszystkim tylko nie na nauce :) Na przykład to ciasto które wczoraj upiekłam dla
Słodkie PrzyjemnościWczorajszy tłusty czwartek zaliczacie do udanych? Pochwalcie się, ile zjedliście pączków? Ja 5, łatwo poszło, bo nie były za duże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia
Słodkie PrzyjemnościBanan w cieście biszkoptowym z miodem i tahini; malinami
More food, love and dreamsorzeszkach laskowych i mielonych migdałach…Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra,tym razem z dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki:250 g ciemnego ciasta biszkoptowego 150 ml jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka
Made By Mom And SonMango niejednemu z nas kojarzą się te owoce z egzotycznymi , wymarzonymi wakacjami.Ale zanim na takie wakacje się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango.Delikatny
Ostra na SłodkoPokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy
Ostra na Słodko