ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:41/197)

Obłędny bananowiec na biszkopcie 188

Przepis na ciasto biszkoptowe przełożone lekkim kremem jogurtowo-śmietanowym i bananami. Pyszne i efektowne! Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek szklanka mąki tortowej (250 g) 3/4 szklanki cukru łyżka octu 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu pół szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 300 g śmietany 30% Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny(...)żółte galaretki Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm, ale można dać trochę większą). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką

e-PrzepisyKulinarne
Boskie ciasto czekoladowe z kremem bananowym oraz polewą czekoladowo-orzechową 571

niby sprawdzonych i świetnych, ale zawsze coś było nie tak lub czegoś mi brakowało. Tym razem mogę śmiało powiedzieć: to jest to. Nie miało to być lekkie i puszyste ciasto biszkoptowe, ale też nie bardzo ciężkie brownie (choć do tego jest trochę zbliżone). Chciałam, żeby było intensywne w smaku i bardzo wilgotne. Udało się! Przepis to kompilacja kilku receptur. Główny(...)Próbowałam sobie coś przypomnieć, przeglądałam przepisy, w pobliżu których się znajdował, ale nic mi do głowy nie przychodzi. No trudno, nic nie wymyślę. Mogę jedynie zaprosić na naprawdę pyszne ciasto, z równie dobrym kremem i polewą (mojego pomysłu). Torcik czekoladowo-bananowy podane składniki wystarczą na upieczenie okrągłego ciasta o średnicy 24 cm Do przygotowania ciasta należy przygotować: 200 g ciemnej

Ratunku obiad
kostka kawowa z bezą 609

kawy - lekki, ciemny biszkopt przełożyłam delikatną kawową śmietanką i budyniowym kremem z dodatkiem alkoholu. Całość wieńczy chrupiąca, kawowa beza. Co Wy na to? Inspiracją był przepis Katriny . składniki:   ciasto biszkoptowe:   4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1/2 szklanki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu  pianka kawowa(...)masła 1 szklanka cukru pudru kieliszek wódki (opcjonalnie) beza:   4 białka (1 miarka) szczypta soli 2 miarki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej przetartej przez sitko wykonanie:   Przygotowanie ciasta rozpoczynam od upieczenia bezy. Moja beza idealna jest sucha i chrupka zarówno na zewnątrz jak i w środku (nie lubię pianki ani ciągutki). Aby osiągnąć taki efekt zawsze odmierzam białka

babka w formie
Ciasto biszkoptowe na naleśniki 191

ugniatać się i przede wszystkim smakować. Przepisów na ciasto naleśnikowe jest wiele. Na moim blogu także znajdziecie inne pomysły na ciasta naleśnikowe, ale dziś opiszę Wam jak przygotować ciasto biszkoptowe. Jest lekko puszyste, dzięki dodaniu wody gazowanej i piany z białek. To w ogóle fajny pomysł, wodę gazowaną dodaję także do kotletów mielonych i burgerów, są soczyste i puszyste(...)żółtka z cukrem pudrem, szczyptą soli i masłem. Ubijając stopniowo, ale cały czas dodawajcie powoli mleko i wodę gazowaną, mieszajcie dokładnie. Następnie dodajcie 3/4 szklanki mąki, wymieszajcie. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na kilka minut, by odpoczęło. W innej miseczce ubijcie na sztywno pianę z białek, a następnie dodajcie resztę mąki. Na koniec wymieszajcie bezową masę z pozostałą, dokładnie

Zasmakuj Kuchni
Co z tą temperaturą pieczenia? 96

Więcej o glutenowym procesie wyrastania ciasta znajdziesz w artykule „ Dlaczego ciasto rośnie? „. Denaturacja białek Temperatura pieczenia jest ważna równ ież w procesie przygotowywania ciasta, a w szczególności ciast biszkoptowych . Jak już pisałam w artykule o ubijaniu pian , część białek wchodzących w skład jaj, ulega denaturacji (rozkręceniu i zmianie struktury) w temperaturze wyższej niż pokojowa. Oznacza(...)białka ulegają denaturacji, czyli zmieniają swoje właściwości. Denaturacja termiczna białek jest procesem nieodwracalnym . Różne białka denaturują w różnych temperaturach. W trakcie tego procesu białka usztywniają swoją strukturę, powodując, że ciasto staje się coraz lepiej wypieczone (aby lepiej sobie to wyobrazić pomyślcie o białkach jaj kurzych, które zmieniają swój wygląd w trakcie smażenia). Pamiętajmy jednak, że najszybciej rozgrzewa się powierzchnia naszego

SmartBake.pl
Biszkoptowy przysmak nie tylko dla dzieci - Biszkopt z mąki Szymanowskiej 149

szklanka wrzątku   Do misy  wsypujemy mieszankę na biszkopt,dodajemy wodę i jaja i miksujemy koło 6 minut.Tortownice 24 cm wykładamy same dno papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy go na połowę.Galaretkę rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia(...)dociskamy drugim krążkiem biszkoptu.Banany kroimy w plastry i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.Zalewamy tężejącą cytrynową galaretką i do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do spożycia

Różowa kuchnia
Kostka biszkoptowa z pianką brzoskwiniową. 378

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z pianką brzoskwiniową. W sam raz do kawki , moim gościom smakowało mam nadzieję że Wam też posmakuje :) Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka skondensowanego nie słodkiego 2 łyżeczki(...)kremówki 30 % 3 brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta Blaszka 36/25cm Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel mogel,następnie dodać olej, mleko skondensowane oraz mąkę z proszkiem,wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto Śliwkowa Pokusa 119

Pyszne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i masą budyniową. Troszkę pracochłonne, ale bardzo efektowne. Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa śliwkowa: 600-800 g śliwek 2 galaretki Masa budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół kostki masła Polewa: 100 g masła 3 łyżki mleka(...)łyżki cukru Ponadto: 100 g biszkoptów okrągłych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką

e-PrzepisyKulinarne
128. Kubusiowiec 172

Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kubusiowa: 750 ml. soku typu Kubuś  marchwiowy - pomarańczowy 3 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe 2  łyżki mąki ziemniaczanej Masa kremowa: 0,5 litra kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Czekolada do posypania Upiec biszkopt(...)będą sztywne powoli dodawać cukier (dobrze aby był drobny), następnie po jednym żółtku. Odstawiamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem delikatnie mieszając łopatką, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół i zwilżamy przegotowaną wodą. Gotujemy 500 ml soku wraz z cukrem. W reszcie soku

Jadło i czytadło
Tarta biszkoptowa z chia i wiśniami 194

Pomysł zaczerpnięty z bloga wspaniałej blogerki kulinarnej Małgosi  Gotowanie i blogowanie.  Polecam Wam serdecznie. Ps.A wiecie że w jakieś 40 minut macie gotowe ciasto? Nawet niezapowiedzianych gości możesz zaskoczyć;) Składniki:  biszkoptowy spód: 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 300 g śmietanki(...)patyczka. Studzimy w zimnym miejscu. Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do połączenia. Dodajemy nasiona chia i mieszamy do połączenia się składników. Składamy ciasto. Na biszkoptowy spód nakładamy krem śmietanowy z chia, a następnie galaretkę wiśniową z wiśniami

Życie zaczyna się w kuchni
Biszkopt z mirabelkami 143

Mirabelki występują powszechnie w ogrodach, na polach czy nieużytkach ale rzadko goszczą na stołach. Te kwaskowe śliwki świetnie kontrastują z słodkim smakiem ciasta biszkoptowego.  Składniki: (na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm) 5 jajek 350g mąki tortowej 240g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią ½ szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżka octu(...)czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatna stróżka wlewamy olej do jajek z cukrem a następnie powoli po łyżce dodajemy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie na małych obrotach, żeby ciasto było puszyste. Dodajemy łyżkę octu spirytusowego. Jego smak i zapach nie będzie wyczuwalny a dzięki niemy nie ma metalicznego posmaku proszku do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Szarlotka z rabarbarem na kruchym cieście z biszkoptową pianką 103

Witajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszną szarlotkę z rabarbarem na kruchym cieście według przepisu Babci oraz biszkoptową pianką. Do przygotowania tej pysznej szarlotki wykorzystałam także produkt firmy „LIMMI” – sok z cytryny, który nadał jej wyjątkowego aromatu i smaku. Sok „LIMMI” z cytryny to unikalny sok, ponieważ jedna buteleczka 200 ml mieści w sobie sok wyciśnięty z 1 kg świeżych cytryn(...)Selgros, E.Leclerc, Intermarche, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum i sklepy internetowe np. frisco.pl Smacznego!!! Poniżej klikając w POBIERZ możesz wydrukować przepis Szarlotka-z-rabarbarem-na-kruchym-cieście-z-biszkoptową-pianką Pobierz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepisy Babci
Kolorowe lizaczki biszkoptowe 138

ciasta biszkoptowego mini babeczki przygotowałam, które następnie w roztopionej czekoladzie maczałam. Na wierzch posypałam kolorowymi cukiereczkami, by dzieci mogły się cieszyć słodkimi babeczkami. Te z foremek sylikonowych na patyczki nadziałam i tak oto zabawne, oryginalne lizaczki uzyskałam. Można też babeczki w foremkach na pralinki upiec w piekarniku, polać czekoladą i dodać Delecty Decorada smakołyku. Są tak małe, że po jednym(...)cukru białego, 90 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta, 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta, szczypta soli, 100 g białej czekolady, dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy „na puch” z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pianę

Moniki Smakołyki
Sernik jogurtowy na zimno z borówkami na bezglutenowym spodzie 135

Lekki, waniliowy sernik jogurtowy na zimno z borówkami na bezglutenowym spodzie. Idealnie kremowy i orzeźwiający. Idealny przy upałach, z dużą ilościach słodkich borówek. Przepyszne i delikatne ciasto. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Moje wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 75 g biszkoptów bezglutenowych - u mnie Savoiardi Nutri Free 50 g rozpuszczonego masła masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 2 op. cukru(...)żelatyny dodaj 4 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj i połącz z resztą masy. Dodaj ubitą śmietankę i wszystko delikatnie zmiksuj. Wsyp borówki do masy, delikatnie wymieszaj i wylej na masę biszkoptową. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch: Serek zmiksuj blenderem z borówkami i cukrem. Masę rozsmaruj na wierzchu ciasta. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj borówkami. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
TORCIK BEZGLUTENOWY NA MĄCE RYŻOWEJ ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 332

dodatkiem sezonowych owoców. U mnie z truskawkami ale można przygotować go np.z malinami, jagodami itp. Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem) - płatki czekoladowe(...)krążki. W misie miksera ubić na sztywno kremówkę razem z mascarpone. Następnie dodawać stopniowo zimną bliską tężenia galaretkę i dokładnie zamieszać. Otrzymamy różową, delikatną piankę. Na pierwszym blacie biszkoptowym (najlepiej nałożyć boki tortownicy by masa nam nie spływała) rozsmarować 2 łyżki konfitury, na nią wyłożyć ok.1/3 masy piankowej (gdy jest bardzo płynna odczekać, po chwili zacznie lekko gęstnieć) poukładać

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania