sztywno, dodać cukier dalej ubijając, dodać kokos, lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik ( 10 – 15 minut przed końcem pieczenia). Piec dalej do uzyskania złotego koloru bezy. Zapraszam do konkursu ma mężowym blogu: http://zegarkiipiora.com/2015/04/17/zegarki-i-piora-1-urodziny-bloga-konkurs/ Kategoria: Ciasta
kuchcikowniasuszonych płatków kwiatów i czarnuszki...możliwości tyle ile macie pomysłów! Mój ze zdjęcia dostał w gratisie płatki nagietka i czarnuszkę ale poniżej podaję przepis prosto z książki. Bierzcie i pieczcie z tego, kto chce! ;) Domowy chleb nocny na zakwasie Potrzebujesz: 500ml wody 300g mąki pszennej 150g mąki żytniej 150g płatków owsianych 50g otrębów 100g aktywnego zakwasu 1 łyżka miodu(...)trzepaczką lub rękoma - do dokładnego połączenia. 3. Odstawiamy przykrytą misę z ciastem na 8h (np.: na noc) w ciepłe miejsce, bez przeciągów (ja odstawiam do wyłączonego piekarnika). 4. Po tym czasie przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i pieczemy 1h w 180*C. Smacznego! Homemade sourdough night bread Ingredients: 500ml water 300g wheat flour 150g rye flour 150g oat flakes
Kuchnia w Słońcu SkąpanaW starych zeszytach jest ten błąd że nie ma napisane w jakiej blaszce piec ,więc dałam do tortownicy 24 cm .Ciasto wyrosło wysoko ,więc na drugi
Moje Wyrobydałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli 400 gr owoców'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 28 cm: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru waniliowego 220 gr masła 5 żółtek Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, wyrobić ciasto kruche, tak żeby utworzyło kulkę, a wszystkie składniki się(...)posiekać. Dodać żółtka, szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażarki na 3 godziny (u mnie ciasto poszło na całą noc, następnego dnia ciasto starłam w malakserze tarczą do warzyw). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto przesypać do tortownicy, wyrównać. Masa serowa
moj przepis naIlość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 30 g cukru pudru (2 łyżki) 40 ml mleka (3 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 300 ml mleka 25 g cukru (2 łyżki) Dodatkowo: 250 g rabarbaru (5 łodyg(...)łyżkę cukru pudru (do posypania) folia aluminiowa Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć i odciąć końcówki. Pokroić łodygi na małe kawałki (5 cm). Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz zimne masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać 3 łyżki mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, przełożyć na blachę
KuchniaWeDwoje.pljajka 3-4 łyżki cukru 1 op. dużego budyniu czekoladowego bez cukru szczypta soli Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła garść orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą
Kuchnia MagdaLenyIlość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 30 g cukru pudru (2 łyżki) 40 ml mleka (3 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 300 ml mleka 25 g cukru (2 łyżki) Dodatkowo: 250 g rabarbaru(...)posypania) folia aluminiowa Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć i odciąć końcówki. Pokroić łodygi na małe kawałki (5 cm). Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz zimne masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać 3 łyżki mleka i zagnieść na gładkie
KuchniaWeDwoje.pljako zwykły kruchy placek. Świetne ciacho na spotkanie z psiapsiółkami przy kawie czy rodzinny obiadek. Bez jakiego ciasta nie moglibyście sobie wyobrazić jesieni? Ja zdecydowanie bez szarlotki, dlatego w naszym domu szarlotka vel jabłecznik jak mówi mój mąż, pieczona jest dość często. Dzisiaj, aby urozmaicić smak, do jabłek dodałam gruszki a całą masę wymieszałam z kisielem cytrynowym, który
Mieszam w Garnkumąki, bez tłuszczu, bez cukru, bez pieczenia, gotowania czy większego użycia energii. Wegański jednoporcjowy marchewkowiec zawitał dzisiaj na moim talerzu. Jest to chyba jedno ze zdrowszych ciast marchewkowych, jakie możecie sobie zaserwować. Naturalnie słodkie, dzięki banananowi i marchewce, pełne witamin i kwasów omega 3. Przez sprawdzian z biologii przebrnęłam bez większych problemów. Jestem z siebie
healthy dreamsSkładniki: ciasto 25 dag mąki 15 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku dodatkowo 16 jabłek 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2-3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l(...)śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche, wyłożyć na dno i spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście puste luki uzupełniając marmoladą. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ok 70 minut. Gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę z cukrem oraz żelatyną rozpuszczoną
PychotkaaaSkładniki na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 20 dag masła 2 łyżki cukru pudru Składniki na bezę: 5 białek szklanka cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli oraz owoce jagód, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Masło posiekać, dodać mąki, proszek(...)pieczenia i sól, wszystko razem szybko połączyć Dodać żółtka, śmietanę i cukier, ponownie połączyć składniki Foremkę o wymiarach 20 X 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier rozłożyć cienko ciasto, włożyć foremkę do lodówki na 30 min. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C foremkę z ciastem i piec
Proste PotrawyBardzo efektownie wyglądający sernik na zimno na Dzień Zakochanych. Mimo że przygotowanie serduszek z galaretki jest żmudne i wymaga cierpliwości, zostanie to wynagrodzone zachwytem ukochanej osoby
niecodziennikparyjogurt. Całość wlać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać. 3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie. 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić. Nie mogłam się powstrzymać i jedną zjadłam na gorąco prosto z piekarnika:) 5. Posypać cukrem
Kto ugości moich gości?słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich Blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wylepić dno blachy. Posmarować ciasto dżemem i wylać połowę ubitej piany. Posypać połową porcji orzechów. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35 minut. Tak samo upiec drugi placek. Krem(...)palnika, nakryć folią spożywczą tak, aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na pusztą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń stale miksując. Składanie ciasta kruche ciasto z bezą krem kruche ciasto z bezą Całość schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Pychotka! Pani Walewska (Pychotka
O kuchni z uczuciemBłyskawiczne i pyszne jagodzianki, konkretniej to borówczanki. Choć jak dla mnie w smaku bez różnicy. W sezonie, gdy piekłam jagodzianki, część była z jagodami, część z borówkami- w smaku takie same, a z borówkami zdecydowanie łatwiej się pracuje... Ten przepis jest genialny, bez wyrabiania, bez wyrastania, wszystko razem wymieszane, nadziane owocami, odstawione do napuszenia i do piekarnika(...)wówczas ciasto nic się nie klei. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją lekko, nadziewamy owocami i sklejamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Odstawiamy na ok. 15 minut, do napuszenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut (mniejsze) - 25 minut (większe), na programie góra-dół, bez termoobiegu
Smaczne Zdrowe