Jest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta –
Kuchnia PokoleńPrzepyszne ciasto, zachwycające smakiem, a jednocześnie łatwe i szybkie do zrobienia - kruchy spód przykryty lekko kwaśną masą śliwkową i delikatną słodką bezą oraz chrupiącymi migdałami. Doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek, zwłaszcza w sezonie. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukru cukier waniliowy(...)łyżki płatków migdałowych do posypania wykonanie: Na stolnicy łączę mąki, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło i żółtka. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i brzegi blaszki o wymiarach 26 x 21 cm. Wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy śliwkowej i bezy. Śliwki myję i pozbawiam pestek. Wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody i zasypuję
babka w formieroku to ciasto podbiło nasze kubki smakowe. Lekkie, delikatne z malinami, kremem kokosowym i chrupiącą bezą. Tak, wiem trochę późno wstawiam przepis bo świeże maliny już się kończą ale można użyć również mrożonych. Mówię wam coś pysznego. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy(...)końcu wlewać małym strumieniem tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać lub miksować na najwolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Krem równomiernie rozsmarować na galaretce. Na krem kokosowy delikatnie przełożyć bezę. Ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce
Ala piecze i gotujetaka oszczędność czasu. Chciałam, aby kolor i smak śmietankowca w pełni zdradzał, że jest w nim mango. Śmietanowiec to deser bez pieczenia . Na spód wykorzystałam podłużne biszkopty, które namoczyłam w kokosowym likierze. Oczywiście spód do ciasta jest kwestią smaku. Można równie dobrze upiec biszkopt lub wykorzystać pokruszone ciastka digestive. Śmietankowiec z mango i marakui 10 – 12 porcji(...)godziny lub na noc. Maliny zagotować z cukrem i gotować około 20 minut. Następnie przetrzeć przez sito. Podawać śmietankowiec z sosem malinowym. Smacznego! The post Wielkanocny deser bez pieczenia appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaCzy istnieje przepis na kruche i lekkie faworki bez ubijania? Owszem istnieje, faworki czy też chrust wychodzą z niego naprawdę znakomite. Dla mnie to najlepszy
Słodki Blogpieczenia na grubość ok.0,3 – 0,5 cm i przekładamy na blaszki do pieczenia (36x24cm). Z pozostałego ciasta tworzymy „wałeczki” i układamy na brzegach ciasta. Ciasto smarujemy dżemem i wkładamy do nagrzanego do 180 st C. (bez termoobiegu) piekarnika na ok. 25- 30 minut, aż nam się zarumieni. Po ostudzeniu ciasta smarujemy go masą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wiem czemu taka nazwa dla takiego pysznego ciasta. W zasadzie nie ma w nim nic nowego ani odkrywczego. Proste ciasto biszkoptowe z makiem i kakao, przełożone kremem budyniowym i dżemem do tego polane czekoladą, ale wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą i sprawiają, że ciasto smakuje fantastycznie. Składniki na ciasto: 8 jaj 200 g mąki pszennej 250 g cukru(...)trzeciej wiórki kokosowe. Ciasto wykładamy łyżką do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia tak aby powstała szachownica, czyli np łyżka ciasta z makiem, łyżka tego z kakao, łyżka z wiórkami i tak dalej aż wyczerpiemy całe ciasto. Pieczemy w 180 st. C 35 minut. Krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Cynamonowe szczęściepiekliśmy Bułeczki przytulone ! :) Wybór pomysłów i przepisów mógł tu być przeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta drożdżowego, jak i chlebowego. Bułeczki mogły służyć jako słodki dodatek do kawy, albo jako pożywne pieczywko na śniadanie. Ale najważniejsze - musiały być w blasze ciasno do siebie przytulone! :) Postawiłam na lekką słodycz drożdżowego ciasta maślanego(...)30x20cm lub lekko większą : ROZCZYN: 45g drożdży świeżych 50g masła 240 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru 1 mały cukier wanilinowy (16g) CIASTO: 600g mąki pszennej 2 łyżki oliwy szczypta soli NADZIENIE: 3/4 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty
Grunt to przepis!łyżek mleka 12 łyżek oleju Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l) Posypka: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier puder oraz dodawać stopniowo mleko i olej
Niespełnione zdolności kulinarneśliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie(...)włączonym termoobiegiem. Ciasto wstawić na najniższą półkę, piec 20 min, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami
moj przepis naśliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie(...)włączonym termoobiegiem. Ciasto wstawić na najniższą półkę, piec 20 min, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami
moj przepis naksiążki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka(...)włączonym termoobiegiem. Ciasto wstawić na najniższą półkę, piec 20 min, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami
moj przepis na[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 700 ml mleka 180 g cukru 4 żółtka 40 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej
Domowy Smak Jedzeniagotowe :) Dzieciom tak smakowało, że następnego dnia piekłam kolejne. Ciasto wygląda jakby miało w środku kawałki czekolady :) Przepis podpatrzyłam od Letycji , ale zmieniłam nieco proporcje. Składniki: 350 g banana bez skórki (ok.3 dojrzałe banany) 1 jajko 100 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Suche składniki(...)wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką. Pięć razy w lewo i pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić by miksera brudzić :) Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i piec przez 50 minut
Delicious Titbits