ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:692/2671)

Orzechowy skalniak 63

cukier. Całość dokładnie ubijam. Dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową mieszam z mąką ziemniaczaną i dodaję do masy, mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Składniki na bezę (skalniak): 4 białka 10 łyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Cukier waniliowy Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier(...)blaszkę (30cmx20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzam na całej powierzchni i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Od razu zmniejszam temperaturę do 120 stopni i pozostawiam bezę w piekarniku na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowuję dolne warstwy skalniaka. Składniki: 1 duży słoik (300g) dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Krem orzechowy: 150 g prażonych orzechów

Słodki sentyment
Orzechowy skalniak 85

cukier. Całość dokładnie ubijam. Dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową mieszam z mąką ziemniaczaną i dodaję do masy, mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Składniki na bezę (skalniak): 4 białka 10 łyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Cukier waniliowy Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier(...)blaszkę (30cmx20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzam na całej powierzchni i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Od razu zmniejszam temperaturę do 120 stopni i pozostawiam bezę w piekarniku na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowuję dolne warstwy skalniaka. Składniki: 1 duży słoik (300g) dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Krem orzechowy: 150 g prażonych orzechów

Słodki sentyment
Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru) 219

Bardzo lubię ciasteczka orzechowe w różnych postaciach, muszą tylko spełniać dwa warunki: nie mogą zawierać mąki pszennej ani cukru. Okazuje się jednak, że nie stanowi to żadnego problemu. Można bez problemu użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej bądź żytniej a cukier zastąpić ksylitolem lub ewentualnie miodem. W planach mam też eksperyment z mąką bezglutenową, np. gryczaną i jeśli zakończy się sukcesem(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L 70 g ziaren słonecznika polewa: 50 g gorzkiej czekolady (skoro ma być bez cukru to raczej takiej ponad 90%, ewentualnie innej bez cukru) 3 łyżki mleka 1 łyżeczka (lub więcej) ksylitolu Przygotowanie:  Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie

Ze smakiem i z pasją
Karpatka 476

zamieszczam Wam poniżej. Chętnie usłyszę jaki jest Wasz przepis na krem do karpatki, pochwalcie się w komentarzach :) Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 23×35 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 150 g masła 5 jajek szczypta soli Składniki na krem: 2 opakowania budyniu 1 litr mleka 5 łyżek cukru (dajcie więcej jeśli lubicie słodsze(...)jednym ruchem wsypujemy mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Połowę ciasta rozsmarowujemy szpatułką na blaszce. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni (nie można go otwierać, żeby ciasto

Ciastkozercy
Babeczki z masłem orzechowym 159

posiekanymi orzeszkami. Ekspresowe w przygotowaniu... zatem do dzieła! ;) Składniki: (na około 16 sztuk)  Ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 jajka 200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów)  80 g miękkiego masła 180 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g solonych orzeszków ziemnych Krem: 150 g miękkiego masła 150 g masła orzechowego(...)bez kawałków orzechów)  60 g cukru pudru 100 ml śmietanki kremówki 30- 36% Dodatkowo: garść posiekanych orzeszków ziemnych do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto: Orzeszki ziemne drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Następnie wlewać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
KOSTKA BLACK FOREST 128

łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody PRZEŁOŻENIE: 200 g dżemu wiśniowego DEKORACJA: 100 g gorzkiej czekolady, świeże czereśnie WYKONANIE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czereśnie myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do rondelka wkładamy pokrojone w kostkę masło i czekoladę. Stawiamy(...)lekko studzimy. Dodajemy jajka i mieszamy/miksujemy do połączenia w jednolitą masę. Wprost do rondla z masą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy rózgą, krótko, tylko do połączenia składników. Na wierzch wykładamy czereśnie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch smarujemy dżemem. KREM: żelatynę wsypujemy do małego rondelka

cool and minty
Ciasto kokosowo-orzechowe z kremem budyniowym 51

zdecydowanie najlepsze ciasto jakie jadłam w ostatnim czasie! Przy tej ilości ciast, które szykuję (nie wszystkie na bieżąco pojawiają się na blogu), muszę to tutaj zaznaczyć, aby przepis nie zgubił mi się w gąszczu innych. Zrobiłam je bez okazji, po prostu jako ciasto na weekend, nie mając co do niego jakichś większych oczekiwań, a tu proszę – wszystkim(...)kremowa. Nam ta „kremowość” bardzo odpowiada. Ciasto jest fantastyczne. Kto lubi orzechowo-kokosowe połączenia będzie bardzo zadowolony. No i ten krem! Niebo w gębie Ciasto kokosowe: 5 białek szczypta soli 1 niepełna szkl. drobnego cukru 150 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 5 białek 1 niepełna szkl. drobnego cukru

Smaki Na Talerzu
Kokosowe ciasto z czerwoną porzeczką 80

średnie banany – 3 małe garście porzeczek – opakowanie proszku do pieczenia (bez glutenu) W misce umieszczamy banany, cukier oraz olej i całość blendujemy. Porcjami dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy mleko ryżowe (konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, lekko wodnita). Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu

Szybko Tanio Smacznie
Kokosowe ciasto z czerwoną porzeczką 145

średnie banany – 3 małe garście porzeczek – opakowanie proszku do pieczenia (bez glutenu) W misce umieszczamy banany, cukier oraz olej i całość blendujemy. Porcjami dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy mleko ryżowe (konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, lekko wodnita). Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu

Szybko Tanio Smacznie
Prosta Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 244

piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę. Pieczenie babki drożdżowej: Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Babkę piekłam około 30 minut . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy babka jest upieczona to możemy wbić patyczek w babkę

Uwaga Babcia Gotuje
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy 60

żeby upiec ciasto ;) Dziękuję, że czytacie mój blog. Na początek roku coś zdrowszego. Chlebek bananowy, wegański i bezglutenowy, bez dodatku cukru. Inspiracja z Jadłonomii . Składniki na keksówkę 20 cm na 10 cm: 1 szklanka zmielonych na mąkę migdałów (może być też półtora szklanki zwykłej mąki pszennej, wtedy już bez ryżowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól. W misie malaksera umieścić banany, mleko, olej, cukier, zmielić na gładką, płynną masę (można też rozgnieść banany widelcem i dodać resztę składników,wymieszać). Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, do połączenia, ja nadal do tego używam malaksera. Dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przelać

moj przepis na
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy 72

żeby upiec ciasto ;) Dziękuję, że czytacie mój blog. Na początek roku coś zdrowszego. Chlebek bananowy, wegański i bezglutenowy, bez dodatku cukru. Inspiracja z Jadłonomii . Składniki na keksówkę 20 cm na 10 cm: 1 szklanka zmielonych na mąkę migdałów (może być też półtora szklanki zwykłej mąki pszennej, wtedy już bez ryżowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól. W misie malaksera umieścić banany, mleko, olej, cukier, zmielić na gładką, płynną masę (można też rozgnieść banany widelcem i dodać resztę składników,wymieszać). Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, do połączenia, ja nadal do tego używam malaksera. Dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przelać

moj przepis na
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy 108

żeby upiec ciasto ;) Dziękuję, że czytacie mój blog. Na początek roku coś zdrowszego. Chlebek bananowy, wegański i bezglutenowy, bez dodatku cukru. Inspiracja z Jadłonomii . Składniki na keksówkę 20 cm na 10 cm: 1 szklanka zmielonych na mąkę migdałów (może być też półtora szklanki zwykłej mąki pszennej, wtedy już bez ryżowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól. W misie malaksera umieścić banany, mleko, olej, cukier, zmielić na gładką, płynną masę (można też rozgnieść banany widelcem i dodać resztę składników,wymieszać). Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, do połączenia, ja nadal do tego używam malaksera. Dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przelać

moj przepis na
Paluchy wiedźmy 39

Przepis idealny na Halloween. Paluchy wiedźmy bywają trochę przerażające, bo czasem do złudzenia przypominają zaniedbane paluchy wstrętnej wiedźmy. Ale taki już urok przepisów na Halloween: ma

Słodki Blog
Ciastka z ziarnami czyli fit ciastki 98

uważam za ważne. Przez co moje dzieło a). jest niedopieczone, b) jest spalone, c) jest wysuszone na wiór. Najlepiej wychodzi mi długie pieczenie w niskiej temperaturze, bo trudno jest wówczas cokolwiek popsuć. Natomiast ciasta, ciastka, pierniczki, bezy, biszkopty to niestety moja udręka i jeśli nie znajdę sobie jakiegoś zajęcia i nie będę pilnowała, dosłownie, piekarnika to istnieje duża możliwość(...)Mąkę mieszam ze stewią, solą i ziarnami oraz jagodami. Dodaję masło i jajko. Wyrabiam ciasto. Jeżeli wydaje Ci się zbyt suche dodaj łyżkę wody. Wałkuję ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawam ciastka o dowolnym kształcie. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 12 minut. Studzę i je jem! Smacznego, Klaudia

Mango Papaja