Ciasto włoskie (znane również jako Ciasto Wiewiórka) to kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Ciasto włoskie, ciasto wiewiórka to proste ciasto jabłkowo-orzechowe. Jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem(...)miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę. Piec ok. 35 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Ciasto włoskie (ciasto wiewiórka) ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe . Czytaj więcej: Proste ciasto jabłkowo-orzechowe
Moja Delicjaakurat zaczynał się weekend... No przecież, że musi być ciacho! Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło(...)delikatnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. Równomiernie wyłożyć masę bezową. Podpiec w 180 st. C. przez 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 40-60 minut. Uważać, żeby beza się zbytnio nie przyrumieniła. Upieczone bezy dobrze wystudzić w uchylonym piekarniku. Masło utrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierniczki...chyba wszyscy nie wyobrażamy sobie bez nich świąt. Pieczenie i przyozdabiane ich to tradycja, która łączy całe rodziny, przyjaciół i znajomych. No i przede wszystkim to dobra zabawa, nie tylko dla dzieci. Oto przepis na pierniczki, które nie muszą leżeć, aby zmiękły. Od razu po upieczeniu są kruche, wiec można je upiec nawet dzień przed świętami(...)tych co do tej pory nie mieli czasu na pieczenie 😉 Składniki: 1 kg mąki pszennej Basia 250 g masła/margaryny 250 g miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2-3 łyżki mleka 1 op. przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżeczka przyprawy do piernika dowolne
Kuchnia MagdaLenyzagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące ( ja użyłam maty i wałka silikonowego, dzięki czemu nie musiałam podsypywać mąką ). Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką, aby się(...)pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstawić na pół godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). 6. Piekarnik nagrzać do 180 ° C (góra i dół, bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika (środkowa półka). Piec
Domowa Cookierenka Agisieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola na 3 urodziny(...)wysokoobrotowego: Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię* zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć mocno z wody, powinno wyjść około pół szklanki płynu, jeżeli wyjdzie mniej dopełnić wodą. Daktyle, mleko, sok z cukinii, goździki, cynamon, simię lniane, sól, proszek do pieczenia, olej umieścić w kielichu blendera, zmielić na gładki krem, bez wyczuwalnego siemienia. Mąkę
moj przepis nasieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola na 3 urodziny(...)wysokoobrotowego: Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię* zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć mocno z wody, powinno wyjść około pół szklanki płynu, jeżeli wyjdzie mniej dopełnić wodą. Daktyle, mleko, sok z cukinii, goździki, cynamon, simię lniane, sól, proszek do pieczenia, olej umieścić w kielichu blendera, zmielić na gładki krem, bez wyczuwalnego siemienia. Mąkę
moj przepis naskładników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola na 3 urodziny mojego synka, większość dzieci prosiła o dokładkę :) Składniki na dużą blaszkę 25 cm x 21 cm: 3 szklanki (ok 600 g) surowej, utartej cukinii 1 szklanka mąki ryżowej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 3 łyżeczki cynamonu(...)sodą, wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać. Ciasto przelać do formy, następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 st. grzałka góra-dół. Piec około 50 min do 1 godziny, do suchego patyczka, uwaga ciasto jest z tych wilgotnych, jak włożycie patyczek, to ważne żeby nie był oblepiony surowym ciastem, delikatnie mokry może być. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce
moj przepis nałyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy makowej bez proponowanej "poprawki". Wymieszać sypkie składniki kruszonki, dodać żółtko oraz roztopioną i ostudzoną margarynę. Zagnieść palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni
Praktyczna plwersji bez glutenu należy użyć herbatników bezglutenowych np. Digestive Landtaler Schar) 60 g masła Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać(...)Piec sernik przez 1,5 godziny. Gotowy sernik jest sprężysty i ścięty na środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. oraz: krem pomarańczowy z tego przepisu skórka starta z 1 pomarańczy (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką) Schłodzony sernik delikatnie obkroić nożem i wyjąć z formy. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować
maniapieczeniacukru -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka) DODATKOWO -jagody leśne ok 300g -bułka tarta 2 łyżki -cukier 2 łyżki Składniki na ciasto dajemy do miski (masło starłam sobie na tarce o grubych oczkach, dzięki temu ciasto łatwiej się zagniata) Zagniatamy ciasto albo rękami albo robotem z hakiem. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy(...)posypanej bułką tartą. Na ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Do 300g jagód dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy i wykładamy jagody na masę serową. Część ciasta z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 50 minut Sernik studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis na delikatny, kremowy, puszysty sernik bez pieczenia na herbatnikach. Składniki 500 g sera białego (najlepszy mielony) 1 jajko 1/4 kostki margaryny 1 łyżka
Wasze PrzepisySą takie ciasta, które piecze się na wyjątkowe okazje np. święta, komunie, chrzciny lub ślub. Podkreślają one doniosłość danego wydarzenia i zachwycają gości zrównoważonym smakiem oraz
niecodziennikparymiski mąkę oraz sodę i proszek do pieczenia. Miksuj masę do połączenia składników. Wylej masę (będzie rzadka) do prostokątnej formy o wymiarach 12 cm na 35 cm. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz piernik 40 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie przekrój
Przepisy na widelcunajlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę orzechową: ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka(...)Masa z czarnej porzeczki: 2 małe słoiczki domowej roboty dżemu z czarnej porzeczki wykonanie kruchych blatów: ciasto kruche masa orzechowa pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni ciasto kruche dżem porzeczkowy pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni trzeci blat pieczemy bez dodatków w temp. 180 stopni Masa serowa: 1 kg sera białego zmielonego 1,5 szklanki cukru cukier
Domowe ciastaJeśli nie masz czasu na zrobienie ciast a chcesz mieć coś na słodko to jest to idealne ciast dla Ciebie, gdyż jego przygotowanie nie zajmuje dużo
Kulinarna (nie)codziennośćBajaderka to super pomysł na wykorzystanie ciasta np.które się nie uda , jest z zakalcem lub ciast zeschniętych..zazwyczaj po świętach, wtedy dużo ich się upiecze
Moje domowe kucharzeniePierwszy raz w życiu gotowałam jakiekolwiek ciasto! Nawet nie myślałam, że można ugotować sernik! A tu proszę. Ten gotowany niczym nie odbiega, od tego pieczonego. Więc
CookYourselfDzisiaj przepis na niedzielne ciasto, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo zdrowe. Ciasto to można robić na wiele różnych sposobów, można do kaszy
zdrowa vege kuchniaNigdy nie odmówię sobie ciasta z dodatkiem masy krówkowej:))) Moi chłopcy też bardzo lubią ciasta z jej dodatkiem, dlatego dość często przygotowuję desery z dodatkiem masy
Z miłości do słodkości