BAJADERKI 🤤 czyli idealny pomysł na wykorzystanie "spieprzonego" ciasta 😂🍪🍰 W sobotę robiłam spód orzechowy i nie wyszedł. Po prostu - za dużo masła, za mało mąki i wyszła
Czarnawisienkaowsianą :) Składniki : Ciasto : - 200 g płatków owsianych, - 2 szklanki mleka, - 100 g masła, - 3/4 szklanki mąki pszennej, - 1/2 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 2 duże jajka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 2 garście suszonej żurawiny. Polewa : - łyżka masła, - 1/2 szklanki cukru, - 2 czubate łyżki kakao, - 10 łyżek mleka, - 1,5 szklanki płatków owsianych. Wykonanie : W przepisie było żeby płatki(...)przestudzone płatki, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Gdy masa jest jednolita szpatułką wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec do zrumienienia i "suchego patyczka". Składniki polewy ( bez płatków owsianych ) zagotować w garnku. Wsypać płatki owsiane, wymieszać, zagotować. Gorącą masę rozsmarować na cieście i odstawić do wystudzenia
Przepisy MikołajaTarta jest pyszna, spróbujcie podać ją z gałką lodów lub sosem z malin. Dopiekając tartę, uważajcie, aby jej nie wysuszyć, ja piekłam 25 minut bez termoobiegu, wnętrze powinno pozostać wilgotne tak jak jest to w przypadku ciasta brownie, Smacznego! Print Tarta czekoladowa z malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Czekoladowy spód i czekoladowe wypełnienie(...)kruchy spód 100 g mąki krupczatki 70 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 30 g dobrej jakości kakao 1 średnie jajko 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie do tarty 100 g masła 150 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 70 % 50 g cukru 3 średnie jajka 1 szklanka malin + kilka
SprawdzonaKuchnia.plliceum. Od ponad 20 lat robię to ciasto przynajmniej jeden raz w sezonie. W pierwotnej wersji przepisu to była masa jajeczna. Jednak wersja z masą ze śmietany i serka jest dużo lżejsza. Składniki: * 3/4 szklanki mąki * 3/4 szklanki cukru * 5 jaj * 3 łyżki kakao * 1 łyżka octu * 1 łyżka proszku do pieczenia Masa: * 250 g serka mascarpone(...)dodawałam łyżką powoli już mieszając ciasto. Na koniec dolałam ocet. Ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach. Śmietanę ubiłam na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Dodawałam po łyżce serek mascarpone. Bezy pokruszyłam i dodałam do masy. Wymieszałam. Upieczone ciasto przekroiłam na dwie części. Posmarowałam
Pieprzyć z Fantazjąszklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od ścianek, dodając tylko tyle dodatkowej mąki ile to konieczne; luzne (lepkie) ciasto da lekki miąższ. 3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automcie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto do miski by rosło(...)klasyczny wygląd bagietek, naciąć je trzy razy na 1 cm. 9) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmij chleb z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń ponownie chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób chleb zachowuje chrupiącą skórkę. Moje uwagi: * wykorzystałam mąkę
Pieguskowa Kuchniapyszne, perfekcyjne rozwiązanie na lato. Zazwyczaj jem nektarynki na surowo, ale z takim chmurkowym ciastem te owoce łączą się idealnie Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) 3 jajka 80 g mąki kukurydzianej 100 ml jogurtu naturalnego 50g erytrolu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2 nektarynki łyżka mąki kokosowej do obsypania owoców Owoce umyć i pokroić(...)połączyć ze sobą łopatką. Owoce wrzucić do miski, dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce obtoczone w mące. Piec 40-45 minut w 180 stopniach. inspiracja Artykuł Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotCiasto łyżką mieszane to jeden z najprostszych przepisów na coś słodkiego do kawy. Ciasto takie przygotowuje się bez użycia miksera, czyli można je zrobić dosłownie w kilka chwil (oczywiście nie licząc czasu pieczenia). Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać drewnianą łyżką. Aby ciasto wyszło puszyste i miękkie nie należy zbyt długo mieszać składników. Kakaowe ciasto
Danka Pichcidodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać(...)masła (ja dodaję po trochu do moment pożądanego efektu) ok 4 łyżki wiórek kokosowych dodatkowo 1-2 banany oraz galaretka o ulubionym smaku. Wykonanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na formę
The Sweet DamselTakie ciasta są najlepsze latem szczególnie ze świeżymi owocami. Można takie ciasto bez problemu zabrać na piknik, nad rzekę i w słoneczny dzień do kawki na świeżym powietrzu. Nic się nie topi i nie mięknie jak w ciastach z kremami lub z galaretką. Do tego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Składniki: 4 jajka 150 g cukru(...)oleju 150 g jogurtu naturalnego 90 g mąki pszennej 40 mąki kokosowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g malin 100 g czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia owoców Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie
Ala piecze i gotujeJesień za pasem więc czas na wypieki ze śliwkami. Przepis na klasyczną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką jest u mnie nie do zastąpienia o tej porze
Słodki Blogzaczepiając je o ścianki blachy. Cały środek oprócz brzegów smarujemy masłem orzechowym (z kawałkami orzeszków lub bez). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, dopóki ciasto nie stanie się łamliwe. Po wyciągnięciu układamy na cieście cienkie plastry banana. Kroimy, zjadamy. Jestem ostrożna, jeśli chodzi o masło orzechowe z orzeszków ziemnych(...)zawierają największe ilości aflatoksyny. Oprócz ziemnych orzechów, na obecność tej substancji szczególnie narażona jest kukurydza i nasiona bawełny. Z drugiej jednak strony badania pokazują, że bez względu na ilość aflatoksyny, którą nasz organizm przyjmuje, to białko zwierzęce wpływa na uaktywnienie tej substancji i pozwolenie jej rozwinąć raka. Bez niego, nie jest ona aktywowana
Weganizm infantylnypieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła (na grubość ok. 0,5cm). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z papierem na blaszkę. Kaszę mannę sypiemy na ciasto(...)zostawiamy 5cm brzeg bez posypywania kaszy). Rabarbar obieramy, kroimy na takie 1-1,5cm kawałki. Tak przygotowany rabarbar układamy na cieście i sypiemy erytrytolem (jedną czubatą łyżeczkę erytrytolu zostawiamy) i cynamonem. Wolne brzegi ciasta zakładamy do środka i dociskamy. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Brzegi tarty smarujemy rozpuszczonym masłem i sypiemy erytrytolem. Masło, które
Dieta Rozdzielna i Zdrowietrzeba piec z nich bezy (choć to bardzo dobre rozwiązanie). Moja dzisiejsza propozycja to proste, szybkie i smaczne ciasto z kilku podstawowych składników. Nie skłamię, gdy napiszę, że to najprostsze ciasto, jakie można sobie wyobrazić! To delikatny biszkopcik, wilgotny za sprawą oleju i puszysty dzięki ubitym na sztywną pianę białkom. Bez dodatków, skromnie posypany cukrem pudrem. To ciasto(...)dzieci, ciasto kryzysowe na weekend do kawy, nieokazjonalne. To świetny sposób na zalegające w lodówce białka. Polecam! Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 23x23 cm) 5 białek z jajek rozmiaru M szczypta soli 3/4 szklanki cukru 10 g cukru wanilinowego 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 300 g mąki pszennej tortowej (ok. 2 szklanki) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nastoletnie Wypiekaniemnie 30×25) . Na wierzch wykładamy nasze owoce z miodem (wcześniej warto jeszcze raz je przemieszać). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (uwaga czas pieczenia może być różny, zależy od piekarnika). Smacznego
Słodkie okruszki