ciasto bez pieczenia - 39561 przepisów (strona:659/2638)

Składniki ciasta – ściśle odtajnione. 75

dodajemy do ciasta na końcu ugniatania, ponieważ tłuszcz zakłóca początkową fazę tworzenia glutenu . Zadaniem tłuszczu jest przerwanie glutenowych wiązań w cieście , tym samym osłabiając i otwierając miąższ, zapewniając ciastu porowatość, a przy okazji nawilżenia i dodania walorów smakowych. Do ciasta drożdżowego tłuszcz nie jest konieczny, jednak po jego dodaniu ciasto smakuje lepiej i jest bardziej kruche. Ciasta kruche i inne(...)ciasta. Ja na wszelki wypadek aktywuje i te drożdże. Na podobnej zasadzie jak drożdże działa też soda oczyszczona (pod wpływem kwaśnego czynnika oraz temperatury rozpadająca się na m. in. dwutlenek węgla). Amoniak (wodorowęglan amonu) także. Spulchniaczem może to być mechanicznie wprowadzony środek, jak na przykład powietrze w ubitej pianie z białek (ciasta biszkoptowe, bezy), albo nadmiar wody , jak w ciastach

SmartBake.pl
Chleb pszenny – najłatwiejszy przepis 121

rozgrzewamy do 210 stopni. Ja ustawiam grzanie góra-dół. Uwaga! Jeśli wasz piekarnik słabo grzeje możecie zwiększyć temperaturę pieczenia. Chleb można też upiec w foremce keksowej. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika na środkową półkę. Przez pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, później go włączam i co jakiś czas szybko spryskuję chlebek wodą. Dzięki temu skórka jest tak pysznie

Słodkie okruszki
BABKA Z GALARETKĄ I SUSZONYMI CZEREŚNIAMI 81

Mąkę łączę z proszkiem galaretki, proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy żółtkowej i mieszam. Delikatnie dodaję sztywną pianę z białek, mieszam delikatnie szpatułką, do połączenia. Wrzucam suszone czereśnie, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem i posypuję mąką, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez

Zasmakuj Kuchni
Pałac Zaborówek - klimatyczne miejsce na każdą imprezę 114

gęsi, żurawina i czerwone wino sandacz, puree z kalafiora, seler, zielona oliwa kremowe risotto z borowikiem i serem bursztyn schab z dzika, pieczone warzywa, sos rozmarynowy ciasto Pani Walewska Klimatycznie urządzone wnętrza pałacu Wodzińskich - bez zbędnego przepychu i blichtru - przenoszą nas do pierwszej połowy XIX wieku. Tutaj czas płynie inaczej i w salach oraz oranżerii czuć ducha historii. Jest

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto cytrynowe 675

Poznaj mój szybki sposób na pyszne ciasto cytrynowe . Przepis jest sprawdzony a samo ciasto wyjątkowo proste do upieczenia. Same popularne składniki i bez sztucznych aromatów owocowych. Deser na każdą okazję! - zawsze się udaje - ciasto pieczone na oleju - bardzo wilgotne i długo świeże

AniaGotuje.pl
Pierogi pieczone 307

Lubisz ciasto kruche i domowe pierożki? Mój przepis na  pierogi pieczone w piekarniku bez dodatku drożdży powinien Ci się spodobać. Takie same pierogi należą do jednych z tradycyjnych przekąsek Kolumbijskich. Nawet farsz, który zaproponowałam jest bardzo często serwowany w pierogach Empanada. W zależności od regionu Ameryki Południowej, pierogi z pieca faszeruje się też mięsem mielonym

AniaGotuje.pl
Puszysty sernik z brzoskwiniami 99

okazji Międzynarodowego Dnia Sernika mam dla Was puszysty sernik na kruchym cieście, ze świeżymi brzoskwiniami, bezą oraz kruszonką :) Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 250 g masła - 5 żółtek - szczypta soli masa serowa - 600 g twarogu podwójnie zmielonego - 70 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 1 budyń waniliowy

Zainspirowana w kuchni
Galette z jagodami 163

mrożone i podwinąć boki. Przełożyć na papier do pieczenia i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Zimne ciasto z jagodami przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Galette można podawać bez dekoracji lub posypane samym cukrem pudrem

Passions hobbies life
Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem 150

waniliowy .Formę do pieczenia porządnie natłuszczamy margaryną ( lub po prostu używamy silikonowej ) , wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem . Pieczemy około 35 – 45 min w 180 C ( góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności ) . Po upieczeniu i wystudzeniu pokrywamy lukrem , który przygotowujemy łącząc

Ogrodnik w podróży
Mazurek wiśniowy najprostszy 195

wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Na cieście rozsmarować dżem wiśniowy i udekorować bezami. Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem

Smakołyki Asi
Ucierane ciasto na oleju, z owocami 153

lepiej ubiją się z cukrem niż te wyjęte z lodówki. Piekarnik rozgrzewamy od razu do 180-190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Jeśli robicie ciasto w prostokątnej formie wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Jeśli robicie je tak jak ja, z połowy składników – wyłóżcie papierem dno tortownicy i zapnijcie obręcz. Boki obręczy posmarujcie masłem i oprószcie mąką. Mąkę

Karo in the Kitchen
Lemon curd 151

ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd. Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone. Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka. Przygotowanie lemon curdu nie jest wymagającą czynnością, wystarczy odrobina cierpliwości o  brak pośpiechu. Z całą pewnością

kolorowotorcikowo
Piernik na piwie z herbatą 120

masę. Ciągle miksując wlej piwo,herbatę dodaj sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Następnie wsypać mąkę i już wymieszać łyżką.Ubić białka-same bez cukru-i wmieszać w ciasto łopatką.Wlać ciasto do foremki i piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Wystudzone ciasto można pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałowymi! Lub przekroić i przełożyć powidłami

Z Kuchni Do Kuchni
ciasto francuskie z czekośliwką i jabłkiem... 153

miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, na środku rozłożyć nadzienie, brzegi nałożyć do środka, wodą posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około

W Mojej Kuchni Lubię
Pełnoziarnisty chlebek bananowy (fit, bez cukru) 124

sobą suche składniki tj. mąkę, sodę i cynamon. Dodaj do żółtek. Wymieszaj. Ubite białka delikatnie połącz z ciastem stopniowo dodając pianę do ciasta. Całość przelej do keksówki (9x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (bez wykładania). Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30 min (do tzw. suchego patyczka). Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania