mała okrągła). Wierzch polewamy gęstym sosem jagodowym (opcjonalnie dodajemy świeże jagody lub borówki). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy do ładnego zarumienienia ciasta z wierzchu około 30 minut. Smacznego
Słodkie okruszkipszenną i ziemniaczaną, wymieszać mikserem. Dodać orzechy, brzoskwinie i wmieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Beza: 6. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dosypywać cukier, miksować, aż masa będzie gęsta(...)lśniąca. Migdały wymieszać z mąką ziemniaczaną. 7. Do piany z białek dodać połowę migdałów, wymieszać łyżką. Dodać pozostałe migdały i wymieszać. Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto i wyrównać. Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika i piec w temperaturze 160oC przez około 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec jeszcze przez około 20 minut. Po wyjęciu
Mała CukierenkaZdrowsza odmiana snikcersa w wersji owsianej. Mając na zbyciu sporo daktyli, postanowiłam wykonać z nich ciasto imitujące Snickersa. Daktyle w połączeniu z masłem orzechowym
zdrowo i aktywnieZdrowsza odmiana snikcersa w wersji owsianej. Mając na zbyciu sporo daktyli, postanowiłam wykonać z nich ciasto imitujące Snickersa. Daktyle w połączeniu z masłem orzechowym
Zdrowie i pysznie na talerzuminut, a smakują jak z najlepszej cukierni. Trufle piernikowe bez pieczenia są nie tylko pyszne, ale i pełne zdrowych składników – znajdziecie tu m.in. suszone śliwki, daktyle, orzechy i ciemne kakao. Czekoladowe trufle piernikowe bez pieczenia Przed świętami wszyscy jesteśmy w niedoczasie. Zakupy, sprzątanie, pieczenie, gotowanie – często brakuje czasu, żeby chociaż się po głowie(...)Jeśli jednak chcesz uzyskać efekt premium, obtocz je w polewie z gorzkiej czekolady i udekoruj posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Sprawdź też inne pomysły na desery i ciasta na święta: Tarta czekoladowa bez pieczenia Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami Popękane ciasteczka czekoladowe – chocolate crinkle cookies Drożdżowa gwiazda z makiem Świąteczne ciasteczka korzenne Drukuj Trufle piernikowe
Na-talerzu.plMaślany, dwukolorowy kruchy spód, warstwa śmietany i galaretka z jeżynami. Całość utworzyła delikatne, orzeźwiające, pyszne ciasto. Idealne na letnie dni, tym bardziej gdy mamy
Smaczne ZdroweSezon na rabarbar w toku, więc spragniona świeżych smaków postanowiłam zrobić z niego galaretkę do sernika. Ciasto ma konsystencję pianki. Kolor wierzchniej galaretki zależy od odmiany
Weekendy w domu i ogrodzieWegańska tarta z mango. Edyta Guhl. W tak radosnym dniu...jakim jest Dzień Matki zapraszam na wegańskie ciasto z mango i mlekiem kokosowym. Przepis na to
dolcevitainmykitchenziemniaczanej 300 g sera białego skórka otarta z jednej cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny Beza: 3/4 szklanki cukru 4 białka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ser biały skręcić raz lub dwa razy. Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk(...)cię skleiło. Na ciasto wylać masę serową i równo rozprowadzić. Następnie ubitą bezę delikatnie najlepiej punktowo wyłożyć na ciasto i delikatnie rozprowadzić. Na koniec na wierzch bezy zetrzeć pozostałą część ciasta kakaowego. Piec 30 - 40 minut w temperaturze 175 - 200 stopni C. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF
Ciastka - domowe słodkościDelikatny, piankowy serniczek Oreo, bez pieczenia, bardzo łatwy do zrobienia z zaledwie 4 składników. Serniczek nie zawiera dużo kalorii, nie ma potrzeby również dodawać słodzika, bo serek waniliowy oraz ciasteczka Oreo zapewniają odpowiednią ilość słodyczy. Takie ciasto jest idealne na deser w ciepłe dni, ale świetnie sprawdzi się też na wszelkich imprezach, bo bardzo ładnie się prezentuje
Healthy food explorerodstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć ciastem dno formy (20×20) wyścielonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, najlepiej rozprowadzić ciasto dłońmi, bez wałkowania. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut, aż się ładnie zarumieni. Kajmak wymieszać
Smaki ArmineSernik jest pyszny, nie za słodki, mocno brzoskwiniowy, łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia. Zasmakuje każdemu miłośnikowi serników na zimno. Ciasto doskonałe
Zrób to smacznienadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom, przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych
Wanilia i Kardamoncytryny, łyżka cukru waniliowego. Składniki na bezę: 5 białek, szklanka cukru, szczypta soli, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 2 rodzaje cukru oraz starte na tarce masło. Ucieram palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Z ciasta formuję kulę, dzielę na dwie części - 2/3 i 1/3, zawijam(...)kawałkami ciasto z lodówki, ugniatam palcami na równą masę. Piekę w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez 10 minut. Na podpieczony spód wykładam jabłka, następnie bezę. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto z zamrażalki. Ciasto piekę przez kolejne 35 minut na złoty kolor
JejKuchniapleneru:) Bez zbędnego wcześniejszego przemyślenia - po prostu szybkie ujęcia i równie szybka konsumpcja :) Aromatyczne ciasto, kwaśne owoce i słodka beza - takie połączenia smakowe w lato wyjątkowo do mnie trafiają :) A że porzeczki na krzaczku grzeczniutko czekały na swoją rolę, żal było im odmówić ;) Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne ciasta na powitanie lata", nr 14/2007. Składniki: Ciasto: 1 jajko(...)beza stanie się gładka i lśniąca. Na podpieczone ciasto wykładamy najpierw owoce a następnie na wierzchu rozsmarowujemy bezę. Całość wstawiamy jeszcze do piekarnika i pieczemy tak długo, aż beza się zezłoci (około 15 minut). Ciasto przed podaniem należy dokładnie wystudzić
My simple kitchen