Zapraszam na torcik bez pieczenia, z owocami z puszki i kremem budyniowym, na biszkoptach nasączonych likierem migdałowym. Wierzch zdobi pianka z mleka skondensowanego i galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak(...)Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam… Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka papai w syropie 425g – możemy zastąpić gruszkami, brzoskwiniami
Mała Cukierenkazabieram się za pieczeni to mówi mamuś tylko bez urozmaiceń :) Ciasto jest proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje :) Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche ; 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła
Sama słodycz i szczypta chiliciasta oraz 4 białka na bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyło na boki. Ciasto musi być cienkie(...)minut -miniszarlotki-15 minut Gotowe ciasto przekładamy na inną blaszkę z otwartym brzegiem, ponieważ będziemy nakładać bezę. Ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, wsypujemy 6 łyżek cukru (kryształ) ciągle ubijając. Piana powinna być sztywna. Bezę można ułożyć w dowolny kształt, np. fale: Wstawiamy do pieca do zapieczenia bezy na ok. 20 minut. Piękny
Maminek kulinarnyPrzepyszny sernik na zimno na bazie mleka skondensowanego z orzeźwiającymi truskawkami. Ciasto reprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie. Truskawkowo Śmietankowy Sernik na
Słodka Stronanastępnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki i chłodzić przez przynajmniej pół godziny. Można też chłodzić ciasto uformowane w kulę w woreczku foliowym. Jednak późniejsze wałkowanie ciasta nie jest wtedy wygodne . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piec przez około(...)papieru równomiernie rozłożyć bezę, zostawiając z każdej strony ok. centymetra marginesu (beza podczas pieczenia nieznacznie się powiększa, a kruchy spód kurczy). Posypać bezę płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i ustawić na nim temperaturę 140°C. Suszyć bezę przez 1 godzinę w tej temperaturze. Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę do wystudzenia
Weekendy w domu i ogrodzieCzy wiecie że w sobotę było święto sernika? A czy wiecie że mamy wiele odmian tego pysznego smakołyku? Serniki tradycyjne, sernik na zimno, strudel serowy, ciasto
Życie zaczyna się w kuchnizdecydowanie przebić. Ciasto ma dużo drożdży, więc jest wyjątkowo puszyste! Ja przygotowałam je w wersji z dziurką, ale bez problemu można podzielić gotowe ciasto na 16 części i nadziewać konfiturą lub piec bez nadzienia. Powiem Wam, że takie pączusie pochłaniałam na śniadanie po dwa – raz się żyje. Pieczone pączki (donuty): 3,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki(...)Układamy na blasze wyłożonej papierem. Powinno wyjść 16-18 sztuk. Pączki smarujemy za pomocą pędzelka białkiem, które zostało z ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietanę podgrzewamy (powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować
Poezja smakupodziurkować widelcem, a następnie wyłożyć przygotowane jabłka , na jabłka wyłożyć ugotowany ciepły budyń. Rozwałkować drugą część ciasta, również na papierze do pieczenia, rozwałkowanym plackiem przykryć ciasto, zdjąć papier. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 45-50 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Szarlotka z budyniem pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plnaszych talerzach chyba w każdej możliwej postaci: na słodko, na słono, w formie placków, ciastek, koktajli czy sałatek. I bardzo często w formie ciast. Dziś zapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy
Smakuje zdrowoJest już coraz cieplej, słoneczko pięknie świeci stąd pomysł na przygotowanie bardzo
Pan i Pani Smith w kuchnitłuszczem i tartą bułką ciasto przełożyć do blaszki i na wierzchu poukładać śliwki bez pestek lekko je wciskając w ciasto piec 40-45 minut w 200C - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia podać z kleksem bitej śmietany 30% bez cukru........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięktóre można piec ze wszystkim owocami , piekłam te ciasto także z bezą i zawsze smakuje rewelacyjnie. Składniki ( forma 20 x 20cm) Ciasto 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Masa Budyniowa 1 litr mleka
RAROSSAKolejny deser własnego autorstwa. Gdy jest ciepło zdecydowanie nie mam ochoty an stanie przy nagrzanym piecu więc najczęściej goszczą u mnie właśnie takie deserki w pucharkach lub ciasta bez pieczenia. Oczywiście nie mogę zapomnieć o moim faworycie czyli ptasim mleczku. Zdecydowanie lubię njabardziej latem:) Pogodam nas zaczyna coraz bardziej rozpieszczać, słonka coraz więcej więc nie zostaje nic innego
ciastkarnia na kruchym spodzieKażdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin
Fabryka pomysłówsię z dzieciństwem, bo piekła je moja mama. Uwielbiam czarną porzeczkę a do pleśniaka idealnie pasuje. Przełamuje słodycz bezy. Fajnie jest się wgryź w piankę lekką jak puch i mega słodką. ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 200 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka płaska kakao beza(...)godzinę. Dno blaszki o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Na tarce ścieram połowę ciasta jasnego, na nim ścieram ciasto kakaowe. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i zapiekam 15 minut. Porzeczki obrane otaczam w mące ziemniaczanej. Układam na podpieczone ciasto. Beza: Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam kolejna porcja
wesoła kuchnia