Śnieżny puch to bardzo delikatny serniczek na zimno z chrupiącą posypką z prażonych wiórków kokosowych. Ciasto jest doskonałym deserem na co dzień i od święta. Moi
Smakołyki AsiPonoć dziś o godzinie 16.21 rozpoczęła się astronomiczna jesień . A u mnie na przekór zagościło ciasto bardzo letnie , delikatne . No i z moimi kochanymi malinami
Malinowa KawiarenkaZnana firma produkuje batoniki, którymi zajadają się wszystkie maluchy. Ja zapraszam na country dla dorosłych. Ciasto okropione likierami alkoholowymi, idealne do porannej kawki czy na słodkie
Z Majeczką w kuchniPyszne, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach... Ile jeszcze można dopasować opisów odzwierciedlających smak tego ciasta? :) W tym tygodniu miałam ochotę na coś lekkiego i
Świat CiastaSiedząc przy porannej kawie zastanawiałam się co zrobić dobrego. W planach pojawiły się szyszki i ciasto z masą mlecznej kanapki. Nie mogąc zdecydować się ani na
Malinowe PocałunkiCałość wykończyłam bitą śmietaną i udekorowałam malutkimi biszkopcikami. Ciasto ładnie wygląda i wspaniale smakuje i nie wymaga pieczenia. Jednym minusem tego ciasta poza tym, że szybko znika jest to, że krakersy na samym spodzie za bardzo namokły i przez to ciasto troszkę źle się kroiło. Polecam taki sernik :) Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Miłego dnia :) Potrzebujemy(...)masę serową: 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym ) 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy pół szklanki mleka Dodatkowo: około 20 dag krakersów solonych mini-biszkopciki do dekoracji Na śmietankę: 2 śmietanki typu ,,Śnieżka
IzabelawkuchniW końcu nadeszły cieplejsze dni a z nimi oczywiście sezon na truskawki. Dziś więc zpraszam na pierwsze ciasto z ich udziałem. Padło na banalnie prosty i
Healthy food explorerciasto wielosmakowe, czekoladowo-waniliowo-bakaliowe. Ciasto może wydawać się pracochłonne ale jakie jest pyszne. Warto je upiec i delektować się jego smakiem. CIASTO : 4 szklanki mąki tortowej ( szklanka zawiera 125 g mąki ) 200 g masła 5 żółtek '' klasa M'' 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rozmiarze 25/30 cm. Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Na jasne ciasto rozkładamy owoce ( bez pestek i soku ), na to kruszymy ciemne ciasto. Na ciasto wylewamy ciemny ser i na to jasny ser. Na wierzch kruszymy jasne ( najmniejsze ciasto ). Sernik pieczemy jedną godzinę , funkca góra/dół temperatura 170 % *. Po upieczeniu sernik
Kulinarne Fantazje Marioliskładników na biszkopt, więc powstała wersja bez pieczenia, na herbatnikach kakaowych. Tym razem masę zrobiłam sama bez gotowego budyniu w proszku. Dodałam mniej cukru bo zarówno chałwa jak i herbatniki są słodkie. Dorzuciłam też warstwę konfitury z czarnej porzeczki aby przełamała słodycz. Ciasto wyszło pyszne i smakowało nam bardziej niż wersja na biszkopcie. składniki(...)ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać drobno pokruszoną chałwę. Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników ( u mnie na każdą warstwę wyszło dokładnie 16 herbatników ). Posmarować kremem chałwowym. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Następnie posmarować cienko konfiturą z czarnej porzeczki a potem
Monia miesza i gotujepojemność 250 ml ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej CIASTO : 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany BEZA : 5 białek szczypta soli 1/2 szklanka cukru 1 cukier(...)cześć ciasta i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 180-190 stopni aż się zarumieni. Białka ubijamy na sztywno, do tego wsypujmy cukry i dalej ubijamy, po chwili wsypujemy mąkę ziemniaczaną i chwilkę mieszamy. Pa podpieczony i lekko ostudzony blat ciasta wykładamy jabłka, na to beza i starte lub pokruszone ciasto. Jabłecznik pieczemy około
Kulinarne Fantazje Mariolioprószenia Sposób przygotowania: Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodałam szczyptę soli. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy. Dodałam pokrojone na plasterki, zimne masło. Wbiłam jajka. Wlałam sok z cytryny. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Można trochę podsypać mąką, gdyby się kleiło. Zagniecione ciasto przełożyłam na blat posypany mąką i rozwałkowałam na prostokąt(...)wymiarach ok. 30x40cm i grubości ok. 0,5cm. Rozwałkowane ciasto posmarowałam równomiernie dżemem i zwinęłam w roladę. Zwinięte ciasto przełożyłam do prostokątnej formy keksówki o wymiarach 30x12cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam 50 minut w 180 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam
Waniliowe ImprowizacjePrzepyszny i szybki przepis na tort urodzinowy, który wygląda bosko i nie wymaga pieczenia. Klasyczny śmietankowy smak połączony z białą czekoladą i malinami sprawia, że
Słodki BlogTarta grzechu warta ;) Bez pieczenia, kawowa, bardzo kremowa i delikatna. Doskonale smakuje podana z angielskim porterem, te smaki wspaniale się uzupełniają. Przysłowiową kropką nad i, są tutaj maliny, które wspaniale przełamują słodycz ciasta. Polecam, bardzo! Składniki na spód: 140 g ciasteczek owsianych 70 g roztopionego masła Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno formy
Domowa cukiernia EwyKoniec karnawału, a więc musi być coś słodkiego. Od jutra gro osób nie będzie jeść słodyczy ani piec ciast. U nas będzie podobnie, tylko w marcu
Kuchnia domowa AniUwielbiam piec ciasta. Czasem sięgam po sprawdzone i przetestowane przez setki osób przepisy. Czasem tworzę własne przepisy, najczęściej z tego co znajdę w kuchni. A jeszcze czasem korzystam z gotowych mieszanek do wypieku ciast. Po takie ciasta sięgam z kilku powodów. Najczęściej wtedy gdy zależy mi na pewnym efekcie końcowym, bo te ciasta zawsze się udają i zachwycają smakiem. Czasem(...)kominem o średnicy 18-20cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 50-60minut bez termoobiegu na grzaniu góra-dół na środkowej półce piekarnika. Pod koniec pieczenia ciasto można sprawdzić patyczkiem czy nie jest surowe. Po upieczeniu ciasto studzimy na metalowej kratce. Przed podaniem wyjmujemy z formy. Babkę piaskową
Waniliowe ImprowizacjeNapiszę tak: Przepis skradziony z bloga: klik tak ciasto smacznie wyglądało że musiałam je zrobić :) Muszę przyznać ,że autorce przepisu bo tak trzeba przyznać, pianka wyszła o wiele wyższa ale to pewnie dlatego ,ze ja poskąpiłam w białkach bo mi nad zwyczajniej w świecie ich brakło... dlatego warto wejść zobaczyć jak wyszło autorce ciacho. Podam oryginalne składniki(...)wyciśniętym z cytryny. Na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego i wylewamy naszą gotową masę. Ciasto pieczemy w temp 160 -170* C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem "beza") wykładamy na ciasto i ponownie w tej samej temperaturze wkładamy do pieca
W Moim Magicznym Domu