Jeżeli szukasz pomysłu na drugie śniadanie na wynos do pracy lub do śniadaniówki dziecka, wystarczy przygotować tę szybką pieczoną owsiankę z bananem, masłem orzechowym i czekoladą
Fabryka pomysłówRzadko robię ciasto tylko dla siebie, ale ostatnio chodziło za mną coś słodkiego. Zawsze w przypadku wegańskich i bezglutenowych wypieków jest to moja wielka improwizacja
Marcepanowa kuchniaWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCzas Przygotowania : 4 h Czas Smażenia : 40 min Gotowe w : 4:40 h Liczba porcji : 4 osoby Każda ryba jest smaczna pod warunkiem, że odpowiednio
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyJogurtowa pianka truskawkowa (deser). I jakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni. Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny deser, który odpowiednio przyozdobiony będzie idealny
Słodkie okruszkiCiasto truskawkowe jeszcze gorące, posypane cukrem jak u babci, prosto z blachy ? W końcu i mnie dopadła ochota na takie ciasto ze
IzaGotujeMleczna kanapka to ciasto chyba znane już wszystkim. Jednak coś długo mi zajęło zanim zdecydowałam się go zrobić. A może było to wynikiem tego, że raczej
RelaxtimeSernik z lawendą to taka moja wariacja na temat sernika i na temat lawendy. Kiedyś lawenda śmierdziała mi na odległość, a teraz uwielbiam jej zapach. Robiłam
RelaxtimeCzekają nas smutne święta. Niestety nie wszystkim będzie dane spotkać się w gronie rodzinnym, w gronie swoich najbliższych. Co roku, na każde święta jeżdżę do swoich
Be Fit Be StrongKopiec kreta z czereśniami. Jest to pyszne ciasto z kawałkami czekolady i soczystymi czereśniami i wypełnione pysznym kremem . Jeśli jeszcze nie próbowałaś robić sama kopca kreta to czas to zmienić, ponieważ to ciasto jest łatwe w wykonaniu, a ja poprowadzę Cię krok po kroku jak wykonać to pyszniutkie ciasto . Sądzę, że każdy z nas lubi czekoladowy spód, wypełniony soczystymi czereśniami(...)ulubiona letnia uczta, niezależnie od tego czy uwielbiamy je w świeżo upieczonym cieście z czereśniami czy jako energetyzująca przekąska. Czereśnie są również niewiarygodnie dobre dla nas – i oferują szeroką gamę korzyści wykraczających daleko poza bycie pysznymi. To jedne z najbardziej lubianych owoców i nie bez powodu. Są nie tylko pyszne ale także zawierają witaminy, minerały i związki roślinne
Zdrowy Styl Joannydomowego soku jagodowego należy jednak dokładnie odsączyć przed ułożeniem na cieście (mrożone wcześniej rozmrażamy). Tak naprawdę moje ciasto w 5 minut możecie upiec z dowolnymi sezonowymi owocami - wypróbujcie na przykład wersji z brzoskwiniami, malinami albo borówkami amerykańskimi. Duża blacha ciasta z owocami zawsze szybko znika:) Moje szybkie ciasto z jagodami jest delikatnie cytrynowe dzięki sporej ilości skórki z cytryny. Możecie(...)pyszne jagodzianki (z jagodami świeżymi, mrożonymi lub ze słoika): Przepis na ciasto z jagodami w 5 minut, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25cm lub troszkę mniejszą (ciasto nie rośnie bardzo wysokie): ciasto: 1/2 szklanki oleju, 1 i 1/2 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3 i 1/2 szklanki mąki, szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie (można
Lekcje w kuchniMnóstwo słodkich bakalii, bez grama cukru i bez jajek ani masła. Prosty keks, który zachwyci każdego! Przygotowanie: 40 minut Koszt: Średnie Ostatnio wpadły mi w ręce suszone owoce i tak kombinowałam od paru dni, jak by ich tu wykorzystać. Użyć je, jako dodatek do deseru było dla mnie zbyt łatwym rozwiązaniem i też nie pozbyłabym się wszystkiego(...)pomysł, by wykorzystać je do ciasta. Na dodatek jest ono banalne w wykonaniu, praktycznie z samych owoców plus mąka i przyprawy. W większości keksów są wykorzystywane jajka i masło, a mój przepis tego nie potrzebuje! Bazuje na mokrych owocowych składnikach, dzięki czemu jest wilgotny i słodki dzięki naturalnym cukrom z owoców. Ciasto sprawdzi się idealnie również na święta. Zapewniam
zdrowo i aktywnieprzyznać, zresztą pewnie to już wiecie, że lubię proste rzeczy, szybkie działanie w kuchni i maximum efektu. Czasami ktoś mnie pyta czy mam czas to wszystko gotować czy piec ;-)) i muszę Wam powiedzieć, że mam ubaw po pachy hhehe. Każdy z Nas, mam taką nadzieję, je śniadanie, obiad i kolację, ja też. Wielkie mi odkrycie nie? Tyle(...)etapie oglądania zdjęć dziwią się ;-) Także Kochani moi działajcie! Kwadrans w kuchni to niedługo, a tyle potrzebujecie zazwyczaj na przygotowanie czegoś pysznego! ;-) Dzisiaj mam dla Was jedno z prostszych ciast drożdżowych, taki chlebek do odrywania z nadzieniem z bananów i cynamonu. Prosta sprawa i pyszna! SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania około 50 g - 2 całe jajka
SMYKWKUCHNIczegoś nowego, innego - wybór okazał się bardzo celny. Neutralne w smaku, kompletnie bez cukru niesamowicie kruche ciasto i bogate w smak jabłkowo - cynamonowe nadzienie. Wspaniałe, warte upieczenia! Ciasto można dowolnie ozdobić jesiennymi motywami, także daje dość spore pole do popisu domowym cukiernikom z inwencją twórczą. Zagniecione ciasto chłodziło się już w lodówce, gdy odkryłam, że pośród mnogości foremek(...)żadnej z jesiennym motywem. Sama zatem wykroiłam listki, a motyw nerwa liściowego wykonałam nożykiem. Udało się, wyszło całkiem nieźle! Ciasto zachwycało i smakiem i wyglądem! Zapraszam do przepisu! Jeśli się skusisz, ciasto dołączy do grona Twoich ulubionych wypieków! Składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej jasnej 630 1/2 łyżeczki soli 175 g zimnego masła 4 łyżki zimnej wody Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oleju, Natrzeć pierś z kurczaka. Odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy dodać jajka, tarty ser i ostrą paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzić równomiernie po całym dnie(...)solą, pieprzem oraz oregano. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażonego kurczaka, cukinię, cebulę, pomidory. Całość zalać masą jogurtową, a wierzch posypać startą mozzarellą lub innym serem (u mnie parmezan). Całość piec 20-25 minut w 180 stopniach do ścięcia masy i lekkiego zrumienienia wierzchu. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówszklanki wody szklanka mąki mak metalowy garnek z pokrywką Mąki przesiewamy razem z solą wprost do garnka. Ja użyłam starego metalowego ( tak garnek jak i pokrywka bez plastikowych elementów) o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm. Do innego naczynia wlewamy ciepłą wodę ( temp. pokojowa), wsypujemy cukier i kruszymy drożdże. Mieszamy aż się wszystko(...)Rano posypujemy blat mąką, wykładamy ciasto i wyrabiamy. Jak każde drożdżowe, aż zacznie odstawać od ręki. Formujemy coś na wzór kuli, z wszelkimi łączeniami od spodu. Garnek myjemy, dokładnie osuszamy. Następnie smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Boki mają być oprószone, natomiast dno całe zakryte mąką. Do tak przygotowanego garnka wkładamy wyrobione ciasto, układamy tak samo jak leżało
Dieta moja pasjaWęższe obieramy tylko ze skórki, z tych grubszych usuwamy miąższ i pestki. Z racji tego, że warzywo to jest dość twarde, kroimy je w cienkie plasterki lub paski. 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas uzależniony jest od grubości kawałków. Tykwa nie jest tak soczysta jak dynia więc sprawdzamy widelcem, czy jest już wystarczająco miękka. 3. Upieczoną lekko(...)skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę do zup. 7. S kórka również jest jadalna. Wystarczy pokroić ją w cienkie plasterki i dodawać do gotowanych potraw
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatylukrem, karmelowym sosem, syropem klonowym czy najzwyczajniej obtoczone w posypce z cukru i cynamonu. Są również dwie wersje ich przygotowania: smażone i pieczone. Ja dziś postawiłam na lżejszą, pieczoną wersję. Na przygotowanie doughnuts potrzebujemy zaledwie 10 minut. Pieczenie to kolejne 10 minut i gotowe. Prawda, że proste? Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)pudru 2 jajka 60 g masła 1 łyżeczka pasty z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczki cynamonu Posypka 60 g masła 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Instrukcje Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło
Wędrówki po kuchnikonkursowy, moje myśli krążyły głównie wokół ciast). Jak wiadomo proces myślowy pochłania dużo energii, a ja myślałam taaak intensywnie nad nowym przepisem konkursowym, że spaliłam całe mnóstwo kalorii i głód wkrótce powiódł mnie do lodówki. Otwieram drzwiczki i EUREKA! Została jeszcze odrobina świątecznego pasztetu ;-) No tak! przecież ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu! Nie jestem fanką wędlin(...)zazwyczaj przygotowuje je mój tata, przy ewentualnej mojej asyście). Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet
W mojej kuchniniej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką(...)nadzieniem, tak aby ich końcówki podłożyć pod spód bułeczki - wtedy nie będą się odwijać przy pieczeniu . Mechanizm nadziewania i formowania bułeczek pokazuje poniższa fotorelacja . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu . Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. Następnie posmarować
Grunt to przepis!masła Wykonanie ciasta: 1.Zrób zaczyn (ciepłe/letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru,łyżką mąki i drożdżami-uważaj by mleko nie było za gorące-wtedy zabijesz drożdże :( i odstaw w ciepłe miejsce 2.Rozpuść masło. 3.Do miski wsyp: mąkę cukier rozpuszczone lekko ciepłe masło wyrośnięty zaczyn 4.Zagnieć ciasto. 5.Odstaw do wyrośnięcia jakoś na godzinkę !!! ciasto możesz wsadzić do lodówki(...)miękkim(ale nie roztopionym!) masłem. Jak zrobić ślimaczki? Otóż... 1.Rozwałkuj ciasto drożdżowe na obraz i podobieństwo prostokąta rysowanego z nudów na wykładzie. 2. Posmaruj je nadzieniem 3. Zwiń ciasto w rulonik 4. Rulonik podziel nożem na tyle ślimaczków ile masz ochotę Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż ciastka. Posmaruj rozbełtanym jajkiem Piecz w 180 C około
Fiolka w kuchni