Pyszny, mokry, rozpływający się w ustach, z wyraźną nutką wanilii i posmakiem pomarańczy. Poezja smaku! I ta polewa… Ah! Co nam trzeba? 1 kg białego
LatosiowydomNaszła Was ochota na słodką przekąskę? Powstrzymajcie łapki sięgające po kupne batoniki czy ciasteczka... I'm watching you... :P Jeśli uzbroicie się w odrobinę cierpliwości
HealthyCreationsNa przepis na ten sernik trafiłam, odwiedzając blog Izabela w kuchni. Krówki i masę krówkową uwielbiam do tego stopnia, że jem nawet lody o tym smaku
Weekendy w domu i ogrodzieŚwięta to nie tylko pierogi z kapustą i grzybami. Za to pierogi z karpiem, to nie tylko święta. Dziś przepis na tradycyjne Polskie danie z nieco
MarcinChefWitajcie :) Dzisiaj postanowiłam upiec lekkie oszukane serniczki bez sera :) Jako spód użyłam pysznych ciasteczek Oreo a masę serkową zrobiłam z jogurtu naturalnego, serka waniliowego i
Sama słodycz i szczypta chiliWczoraj wróciła do rodzinnego miasta. Na pociąg zdążyłam w ostatniej sekundzie (taka jest moja organizacja czasu) no i za karę przez godzinę i 40 minut miałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSłodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekciecałkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to
W kuchni Karmel-itkiJuż jakiś czas temu robiłam drożdżowe gofry, ale jakoś zapomniałam się podzielić z Wami tym szczęściem, więc dziś nadrabiam. Nie wiem jak to u Was bywa
greenscarfTorty piętrowe kojarzą nam się zwykle z dużymi imprezami okolicznościowymi. Dzieje się tak dlatego, że mają więcej niż jedno piętro i są zwykle dość sporych rozmiarów
Słodkie okruszkiKolejny tort upieczony przeze mnie, tym razem upieczony bez okazji. Chyba tylko po to żeby sobie poćwiczyć, chciałabym żeby każdy kolejny wychodził mi ładniejszy. Myślę, że dwudziesty będzie już chyba idealny. Ten tort wyszedł mi taki bardzo leciutki. Mięciutkie biszkopty przełożone lekkim jak piórko kremem z serka mascarpone i białej czekolady. Do tego dżem i własnoręcznie zrobione trufelki(...)sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 16 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy
Izabelawkuchnijest przepyszny, nie kruszy się. A właśnie, a propos tego ostatniego. Od przynajmniej roku większość chlebów robię w ten sam sposób. Te same proporcje, czas i temperatura pieczenia, zmieniam tylko czasami zakwas na drożdże. I czytając w internecie różne przepisy na chleby, postanowiłam zmienić nieco proporcje, zmniejszając ilość wody, zwiększając mąki (nie wiem w sumie(...)mąk, sól, mieszamy tylko do połączenia składników. Wsypujemy pestki dyni, siemię lniane i żurawinę, znowu mieszamy. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Nie dociskajcie go za bardzo, żeby nie utrudnić drożdżom roboty. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy je wilgotną ściereczką
Kardamonovywiecie to właśnie serniki spośród wszystkich ciast darzę miłością bezgraniczną. Na blogu możecie znaleźć ich całe mnóstwo – TUTAJ! Na tegoroczne Święta postanowiłam przygotować taki, jakiego do tej pory jeszcze nie było na blogu – sernik korzenny o smaku znanych, korzennych ciasteczek Lotus Biscoff. Sernik Lotus Biscoff to był strzał w 10, bo sernik wyszedł na tyle obłędny(...)szczypta – krem korzenny Lotus Biscoff – 240 g POLEWA: – krem korzenny – 160 g PS. jeśli nie macie dostępu do kremu Lotus Biscoff zakupcie inne, bez problemu dostępne w marketach kremy o smaku korzennych ciastek. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Ciastka rozdrabniamy, zalewamy rozpuszczonym masłem. Wszystko razem miksujemy, wylepiamy spód i delikatnie boki ( ok. 1-2 cm do góry
Ostra na Słodkojest przepyszny, nie kruszy się. A właśnie, a propos tego ostatniego. Od przynajmniej roku większość chlebów robię w ten sam sposób. Te same proporcje, czas i temperatura pieczenia, zmieniam tylko czasami zakwas na drożdże. I czytając w internecie różne przepisy na chleby, postanowiłam zmienić nieco proporcje, zmniejszając ilość wody, zwiększając mąki (nie wiem w sumie(...)mąk, sól, mieszamy tylko do połączenia składników. Wsypujemy pestki dyni, siemię lniane i żurawinę, znowu mieszamy. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto równomiernie przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Do dociskajcie go za bardzo, żeby nie utrudnić drożdżom roboty. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja go niczym
Kardamonovyłyżki budyniu w proszku bez cukru esencja waniliowa 30 g cukru tylko jeśli używamy twarogu Ciasto 1. Z ciepłego mleka, cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Mąkę, jajko, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. Gotowe ciasto odstawiamy(...)pomarańczą to dodajemy do niego również żółtko, proszek budyniowy i ewentualnie 1 łyżkę cukru pudru, ale to już według waszego smaku. Utarty odstawiamy pod przykryciem. 4. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) następnie dzielimy na 6 kuleczek (o wadze 70 g) rolujemy je na wałeczki jak na kopytka, a następnie zakręcamy tworząc uszka
Gotowanie...to proste !jakże nudnej, RalfKanapka i ja życzymy Ci smacznego. Dane Techniczne RalfKanapki Ilość Bułek – 5 sztuk Czas Przygotowania – 120 minut Kraj Pochodzenia – Polska Kalorie na bułkę bez dodatków – 427 Białko – 12 Węglowodany – 92 Tłuszcze – 10 Przede wszystkim musimy przygotować składniki Mąka orkiszowa pełnoziarnista – 600-700 gram Masło – 50 gram Cukier(...)Ciasto będzie dość lepkie i niech takie zostanie 😉. Przykryj czystą oczywiście ściereczką i pozostaw na jakieś 60 minut. Teraz powierzchnię robocza podsyp mąka, wyłóż ciasto i zacznij wyrabiać je oczywiście czystymi dłońmi, w razie potrzeby dosypując mąki. Jeśli ciasto będzie elastyczne, gładkie, wręcz idealne, podziel je na pięć części i z każdej uformuj bagietkę. Połóż je na blaszkę do pieczenia
RafalCookplatformy Ulalachef do zamawiania takiej usługi w dowolnym miejscu w Polsce, sytuacja diametralnie się zmieniła! Radość z rodzinnego spotkania zamiast gotowania! Godziny na zakupach, planowanie obiadu, deserów, pieczenie ciasta, gotowanie – tak najczęściej wyglądały kiedyś przyjęcia rodzinne i choć z jednej strony miały one w sobie wiele magii, to z drugiej dla pani domu stanowiły prawdziwą mękę. Na szczęście(...)żywo posiłku. Każdy rodzaj przyjęcia nabiera dzięki temu podejściu szczególnego charakteru i staje się nierzadko powodem do późniejszych, inspirujących rozmów w rodzinie. Prywatny szef kuchni, którego można dzisiaj bez problemu zatrudnić czy poprzez platformę Ulalachef, czy z ogłoszeń znajdujących się w internecie, nie tylko przyjedzie do domu czy ogrodu, ale i przywiezie potrzebne składniki do posiłków, przyrządzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zrobiłam jedną porcję ciasteczek i tak naprawdę na drugi dzień musiałam robić ponownie, bo tych z poprzedniego już prawie nie było. Ciasteczka zrobiłam z pistacjami solonymi i takimi bez soli. Szczerze, to te z tymi solonymi pistacjami smakowały dużo lepiej. Polecam są rewelacyjne i uzależniające to ich jedyny minus :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 30-35 sztuk(...)mieszamy łyżką. Jeśli ciasto będzie tutaj zbyt sypkie musimy dodać mleka. Ja dodałam jakieś 2-3 łyżki. Ciasto powinno nam się ładnie połączyć w kulę. 4. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę lub blat. Ja sobie podzieliłam do na dwie części i z każdej uformowałam wałek o grubości około 3-4 cm. 5. Teraz ciasto zawijamy dość ciasno
kruche babeczkiZupełnie przypadkowo, i bez żadnych podświadomych intencji, zbiegły mi się na blogu trzy wegańskie wpisy: o zamiennikach jajek , przepis na wegański ryż i na dzisiejsze cookies. I to na dodatek dokładnie wtedy, kiedy odziedziczyłam zawartość znajomej zamrażarki i kurczak niestety pojawia się na naszym stole dość regularnie. Na zmianę z filetami z ryby... Ot, taka ironia losu. Ale... Przepis(...)mocno zjadliwe, chociaż pozbawione, generalnie uznawanych za podstawowe, składników pochodzenia zwierzęcego, miałam zanotowane od bardzo dawna. Najprawdopodobniej z okazji jakiejś wizyty od zaprzyjaźnionych wegan, albo pieczenia na szkolna zabawę, z uwzględnieniem dzieci uczulonych na jajka. I ciacha wreszcie się doczekały swojej kolejki. Z podanych proporcji wyszło tylko 10 sztuk, ku wielkiemu rozczarowaniu zmęczonych po szkole pociech
Lejdi of the housedrobnego cukru do wypieków – 3/4 łyżeczki soli – 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych – 75 g masła, roztopionego – 250 ml mleka bez laktozy – 2 duże jajka Nadzienie jagodowe – 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej – 135 g serka śmietankowego naturalnego – 200 g świeżych jagód Polewa – 1/3 szklanki cukru pudru(...)składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach
I LOVE LIFELubisz smak czosnku jednak czasami z niego rezygnujesz, gdyż jest zbyt intensywny? Chleb z czosnkiem niedźwiedzim Zastąp czosnek pospolity czosnkiem niedźwiedzim i ciesz się bez obaw jego smakiem. Czosnek niedźwiedzi to roślina, na którą sezon właśnie się rozpoczął. Ja swój dostałam w sklepie spożywczym, możecie go również zebrać w wilgotnych lasach gdzie ta roślina rośnie dziko. Czosnek niedźwiedzi występuje(...)mąką dodać rozpuszczone w mleku drożdże . Wymieszać, po czym dodać margarynę oraz drobno krojony czosnek. Wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać około 5 minut, następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy do pieczenia. Formę ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego
mecooksgałka muszkatałowa czosnek niedźwiedzi/tymianek Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, osuszyć jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną, przyprawami i startym parmezanem. Dodać posiekane zioła. Użyłam zielonych listków czosnku niedźwiedziego foremkę natłuścić masłem. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim formę. Użyłam dużej formy(...)dlatego tarta jest stosunkowo niska. Nakłuć ciasto dość gęsto widelcem i zapiec w 200`C około 15 minut. Można pominąć etep zapiekania, tarta też się uda, ale ciasto nie będzie już tak chrupiące na podpieczonym placku rozłożyć szparagi i zalać masą jogurtowo-jajeczną. Nie trzeba czekać, aż ciasto ostygnie piec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo pikantne skrzydełka, pierożki z ciasta filo, taquitos, panierowaną papryczkę habanero (ogień, tylko dla fanów pikantnych smaków), quesadillę, czyli tortillę z serem oraz pieczone ziemniaki z serem. Całość jest ciężka od sera, smażona i pikantna. Ale przecież nie przyszłam do amerykańskiej knajpy, żeby schudnąć!. Najbardziej smakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku(...)dymie drzew liściastych. Mięsko jest więc naprawdę dobrze opieczone i aromatyczne. Nikt nie powiedział. że kuchnia amerykańska jest najbardziej zdrowa na świecie, ale ponieważ nie ma dla mnie lata bez grillowania, to kiedy siedzi się w ogródku ciepłym wieczorem, to nie ma lepszego jedzenia. Podobnie mocno przyrumieniony jest kurczak w pysznym gęstym sosie cytrynowym. Co ciekawe takiego kurczaka można
Ugotowane pozamiataneJeśli pamiętacie nasz przepis na słodką pizzę to nie zdziwicie się, że burgery w takim wydaniu też postanowiłyśmy wykonać :P Wszystkie części burgera zostały wykonane bez dodatku białego cukru, zamiast tego użyłyśmy, syropu daktylowego , nektaru kokosowego oraz erytrytolu . Wszystkie możeci znaleźć w sklepie biogo.pl . Czy może być coś lepszego niż bananowa bułka z kremem czekoladowym, kotletem orzechowym i frużeliną(...)drożdże i cynamon dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie formować kulkę podsypując wierzch mąką. Układać bułeczki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aby nieco wyrosły. Po tym czasie
Candy Pandasmasła klarowanego 2-3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie ciasta: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dwie okrągłe formy do ciasta (średnica 16 cm) smarujemy olejem kokosowym. Blendujemy razem wszystkie składniki na ciasto i wykładamy uzyskaną masę dzieląc ją równo pomiędzy dwie formy. Pieczemy około 45-50 minut lub do czasu, aż będą złociste od góry. Tak powstaną nam dwie warstwy tortu(...)Przygotowanie polewy: Blendujemy wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Przygotowanie tortu: Wyjmujemy upieczone ciasto bananowe z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Jedną formę otwieramy i wyciągamy ciasto. Pudding z nasion chia mieszamy ponownie i wylewamy na ciasto, które nadal jest w formie. Na warstwę puddingu kładziemy drugi kawałek bananowego spodu. Taki torcik odkładamy na około godzinę do lodówki
PaleoLife100g mlecznej i 100g białej czekolady) 1 jajko roztrzepane widelcem Ciasto: 1. Na mąkę przesiać kakao, dodać cukier, cukier z wanilią, sól, migdały i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać mleko i szybko rękoma zagnieść ciasto (można też użyć miksera). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około(...)Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i krótko zagnieść. Następnie, podsypując mąką cienko rozwałkować. Z ciasta powycinać serduszka lub ciasteczka o innym kształcie. 4. Brzegi jednego serduszka posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek położyć sporą łyżeczkę nadzienia, przykryć drugim serduszkiem i brzegi lekko docisnąć widelcem ( patrz FILM ), tak przygotować wszystkie ciasteczka. 5. Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkaalbo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody(...)mleku, wlać do mąki. Dodać sól, wodę, jajka i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodając wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i kapustę. Smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 4 cm. Na każdy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone(...)Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo. Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy. Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa
kulinarnyswiatdomicienkie i chrupiące. Oprócz tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę - można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania - szybko, łatwo i przyjemnie ;) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki białego cukru 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody(...)zostawić dość duże odstępy, bo kiedy masło zacznie się rozpuszczać ciastka "rozleją się" na boki. Teoretycznie powinno wystarczyć, kiedy zostawi się je na blaszce w postaci kulek, a podczas pieczenia mają się rozlać i wyrównać, moje jednak nie wyszły takie ładne więc kolejną partię nieco rozpłaszczyłam przed wstawieniem do pieca. Można to zrobić mokrą (żeby ciasto się nie przyklejało
Ciastkozercymistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu! Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny sposób na wzmocnienie odporności, poprawienie pamięci, obniżenie poziomu złego cholesterolu i regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto to doskonały sprzymierzeniec(...)mojej kuchni jest to nowość i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie. Cały torcik
peanutbuttermonster