łyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 20 x 30 cm) . Mąki przes iewamy. Oddziel amy białka od żółtek. Na wysokich(...)doda jemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsyp ujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika na grzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty . Nadzienie jabłkowe : Jabłka obieramy, ścieramy na tarce
Słodka Stronauzależnieniem od cynamonu 😄 Ten przepis pokazujemy pierwszy raz na blogu ale już robiłyśmy jego wariacje kilka razy co można było zobaczyć na naszym IG. Inspirację zaczerpnęłyśmy od Dieta Bez Diety gdzie oczywiście zapraszamy 😊 Genialnie prostą szarlotkę zwieńczyłyśmy surowym kremem, nowością od Siła Roślin . Według nas warto zapoznać się z ich ciekawą ofertą słodyczy 😍 Składniki(...)thermomixie. 3. Kaszę, mąkę kukurydzianą, ksylitol, cynamon i olej dokładnie wymieszać aby całość miała strukturę mokrego piasku. 4. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (my wyłożyłyśmy spód oraz paskami papieru boki). 5. Ciasto a właściwie kruszonkę podzielić na 3 części. 6. Jedną część wysypać na spód tortownicy i ugnieść tworząc spód. 7. Na spód wyłożyć połowę jabłek i wyrównać górę
Candy Pandaspewno słyszeliście o słynnym irlandzkim chlebku na sodzie "soda bread", pieczonym bez dodatku drożdży, szybkim w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Jeżeli macie ochotę na nieskomplikowany chleb, polecam Wam mój dzisiejszy przepis;) Do przygotowania chleba wykorzystałam m ą k ę razow ą i dodatek ziaren: sezamu, pestki dyni oraz(...)circa 5 minuti. A questo punto aggiungete i semi e impastate per altri 5 minuti. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach (32 x 13 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta delikatnie wyrównujemy i nacinamy. Chleb pieczemy ok. 30-35 minut. **** Riscaldate il forno a 180 gradi. Distribuite l'impasto
La grande e la piccola cuocaczasie. Ponieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które na co dzień nie pieką ciast i tortów. Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy z niewielką ilością cukru pudru i śmietan-fixem. Pamiętajcie, aby śmietanka była mocno schłodzona, najlepiej, gdy dla pewności włożycie(...)pomarańczowego) PRZEŁOŻENIE:1/2 słoika powideł śliwkowych (150 g) DEKORACJA: rozmaryn, gwiazdki anyżu, świeża lub mrożona żurawina WYKONANIE BISZKOPT : Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ (góra/dół bez termoobiegu). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Dodajmy przyprawę do piernika, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana
cool and mintyDOSKONALE! Smak siemienia jest cudownie orzechowy, tajemniczy, kuszący. Makaroniki cudownie się ciągną i przy jedzeniu nie można się zatrzymać na rozsądnej liczbie. Cokolwiek myślicie o klasyce i bez względu na to, jaką wagę przywiązujecie do tradycji, namawiam Was do spróbowania tego "zbuntowanego" przepisu. Może zachęci Was do innych rewolucji, nie tylko tych kuchennych - w końcu wiosna(...)wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni kształt, najlepiej użyć specjalnej silikonowej podkładki lub wcześniej samemu przygotować szablon rysując na pergaminie szablon z kołami wybranej średnicy. Makaroniki odstawić do obsuszenia na jedną godzinę - to ważny etap, dzięki któremu wierzch obsycha i w trakcie pieczenia powstają wokół
KUCHARNIADawno mnie tutaj nie było, dlatego wracam do Was z wyjątkowym przepisem na wspaniałe ciasto! Jestem ogromną wielbicielką szarlotek/jabłeczników i serników, więc jeśli podzielacie moją
Be Fit Be StrongKapusta po grecku - sałatka do słoików Sałatka z kapusty, papryki i marchewki w lekkiej zalewie to smak znany z wakacji na Bałkanach. Kapusta po grecku to
KorniszonkiTym razem przepis na super proste ciasto z owocami. Jest niezwykle wyrozumiałe dla umiejętności kulinarnych i błyskawicznie znika z formy Zapraszam! SKŁADNIKI: ok. 600g drobnych owoców
Kuchnia w bieguPlacki z łososiem to wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu danie idealne dla wielbicieli łososia, to również ciekawy zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wędzony łosoś połączony z
Smakowite DaniaCiasteczka z poniższego przepisu to małe słodkie krążki najeżone czekoladą. Są wykonane z ciasta półkruchego z dodatkiem śmietany i mąki ziemniaczanej. Ciasteczka są dość słodkie, choć
Smakołyki BerenikiPrzepyszne ciasto dla fanów budyniowo-kawowych wypieków. Kawowy budyniowiec składa się z kawowego biszkoptu, budyniowej masy na gorąco i kawowej pianki. Jest przepyszne, a najlepiej smakuje mocno schłodzone. Biszkopt kawowy: 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema, może być też zbożowa karmelowa 2 łyżki rumu(...)żółtku oraz wlewamy olej i rum. Na sam koniec dodajemy obie mąki oraz kawę, mieszamy do połączenia szpatułką. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąkami oraz proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko (500 ml) podgrzewamy wraz
Smaki Na Talerzumiękkie w środku i ta śliwka… Coś cudownego. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wypieki ze śliwkami. Polecam Wam m.in. kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką lub pyszne i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe ze śliwkami . Domowe wypieki ze śliwkami zawsze wywołują u mnie uśmiech na tworzy No cóż, w końcu są tak pyszne. Dziś kolejny, niebywale(...)tylko do połączenia składników (nie za długo!). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę, w środek wkładamy kawałek śliwki. Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika, najlepiej na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20 minut (czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszkipowtarzalny smak. Postanowiłam ją przygotować w wersji dietetycznej. Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane(...)Samą górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. Ciasto w wersji nie fit, możesz podać
SMYKWKUCHNIwczoraj piekłam w dwóch turach, pierwsze zniknęły gorące na kolację, drugie już w wersji orkiszowo-żytniej były dzisiaj na śniadanie. Na te bagietki natknęłam się tutaj , bardzo zauroczyły mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego(...)podwojenia objętości. Moje wyrastało 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i kilka razy lekko rozwałkować (dłońmi) i złożyć w kopertę, podzielić na 4 części. Każdą rozciągnąć mniej więcej na szerokość blaszki, poskręcać dowolnie, obtoczyć w mące i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bagietki odstawić na ok.15 minut (do napuszenia). Wstawiamy
Smaczne ZdroweKolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ . Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości(...)Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny
UgotujmyTo.pl