ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1507/2705)

CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 312

ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut (lub dłużej), do podwojenia objętości. Następnie ciasto przemieszać (odgazować) i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub przesmarowanej i obsypanej otrębami lub mąką). Masę dokładnie i równo rozprowadzić, ubić łyżką maczaną w wodzie (miejsce przy miejscu), wygładzić. Obsypać ulubionymi ziarnami(...)wyraźnie urosnąć. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40*C (pięknie i szybko wyrasta...) Formę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja wyjmuję chleb z formy od razu po wyjęciu z piekarnika (gdy nie używamy papieru, tylko formę smarujemy, proponuję odczekać z 10 minut

Smaczne Zdrowe
Włoskie tiramisu 135

Kremowe i intensywnie kawowe w smaku tiramisu to włoski deser , który nie wymaga pieczenia. Ten prosty przepis na tiramisu bazuje na serku mascarpone, kakao, cukrze, jajkach, mocnej kawie oraz biszkoptach. Przygotowanie tiramisu zaczynam zawsze od przygotowania naparu z kawy . Kawę przygotować można w ekspresie do kawy lub zaparzyć w kubku. Ważne jest jednak, aby w momencie jej użycia(...)jajka znajdziecie w poniższym kremie z mascarpone. Można oczywiście zrobić ekspresowe tiramisu , które nie zawiera jajek a śmietankę kremówkę, jednak nie będzie to już tradycyjne tiramisu . Ten deser bez pieczenia polecam podawać na imprezach okolicznościowych bądź bez okazji, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego bez pieczenia i szybko. Poniżej kilka propozycji na desery bez

MeCooks
Sernik z truskawkami 85

cukru 1 paczka cukru waniliowego 6 jajek 3 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru 40g) 1 szklanka zblendowanych truskawek 200 g truskawek 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mleka w proszku 1 szczypta soli         Przygotowanie:         Blaszkę (20x20) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki.   Ser, żółtka, cukier waniliowy, budyń(...)piany dodajemy masę serową (partiami). Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.   Masę wylewamy na herbatniki, na wierzch układamy połówki truskawek. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika.   Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy

R'n'G Kitchen
Biszkopt kakaowy – tradycyjny. 196

woda dodana do biszkoptu rozrzedza ciasto, dzięki czemu uwalniaja się piana łatwiej unosi ciężką masę ciasta. Ponadto część wody została również związana przez białka , które potrzebują wody, aby wytworzyć sztywny szkielet proteinowy. Kolejną prawdopodobną przyczyną, dlaczego biszkopt z wodą rośnie ładniej jest fakt, iż parowanie wody też przyczynia się do podniesienia mas ciasta. (patrz ciasto parzone ). Pewnie wszystkie te czynniki(...)najlepiej. Biszkopt kakaowy lubi wyrastać z górką, górkę należy ściąć, a biszkopt odwrócić do góry nogami. Biszkopt należy włożyć do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170*C z termoobiegiem, jednak każdy piekarnik piecze inaczej. Mój piekarnik bez termoobiegu osiąga temperaturę przynajmniej o 10*C niższą niż z termoobiegiem. Warto zaopatrzyć się w termometr do piekarnika. (Ja swój kupiłam

SmartBake.pl
Orzechowe ciasteczka z powidłami 219

tych ciasteczek w moim domu nie ma świąt(tak jak bez Kevina! :D). Są pieczone już od kilkunastu lat i bez nich to chyba nie byłoby to samo :) W tym roku postanowiłam zrobić swoją wersję i wyszła równie dobra, jak pierwowzór. Zastąpiłam normalną mąkę orkiszową razową, inaczej posłodziłam i przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem daktyli. Po świętach(...)orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka(parzyście, aby można było skleić ciasteczko pełne z tym, które ma okienko). Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu przekładać ciasteczka powidłami śliwkowymi, smarując ciasteczko pełne

FitKot
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 237

zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez(...)minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży  -  Złapać  ciasto z jednej ze stron i podnieść  mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów.  Podobnie  postąpić z ciastem ze wszystkich stron.   Po  tym czasie ciasto wyjąć z michy

Stare Gary
Tarta z kremem czekoladowym i truskawkami (bez glutenu, laktozy, wegańska) 115

Po klimatach walentynkowych jeszcze trzymają nas truskawki w połączeniu z pysznymi kremami. Dlatego postanowiłyśmy zrobić w naszej ocenie dość prostą a przy tym nawet wegańską tartę

Candy Pandas
Muffiny ze śliwkami 186

Sezon na śliwki trwa. I jak tu nie wykorzystać tych pysznych owoców do muffinek?:) Ostatnio pochwaliliśmy się uroczą przesyłką od marki GOSIA , z którą raz jeszcze

Ania i Marcin gotują
Jabłecznik na zimno 400

odlanego po gotowaniu jabłek lub soku jabłkowego opcjonalnie 1 łyżka cukru Wykonanie: BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego - piekarnik nastawić na 170-180 stopni - białka oddzielić od żółtek - białka ubić w czystym, najlepiej szklanym naczyniu, na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodawać partiami cukier(...)biszkopt od razu przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka - biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku - po ostygnięciu biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem, odkleić papier ze spodu ciasta - biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd

Smakołyki Bereniki
Piątki z piłką. Dwa 245

punkcie zrozumieć nie mogę... Nie oceniam ani nie neguję, po prostu nie rozumiem. Torty jednak w kształcie piłek przygotowałam z prawdziwą przyjemnością. Pierwszy  był mocno czekoladowy; począwszy od ciasta, poprzez trzy rodzaje musu: z białej, mlecznej i ciemnej czekolady. Stwierdziłam jednak, że skoro są dwa, a nie wszyscy są tak zagorzałymi fanami czekolady, drugi przygotuję w wersji nieco lżejszej(...)dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę równomiernie rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-18 minut. Ostudzić. Miskę wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę zmiksować z cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 206

Staram się piec chleb przynajmniej 2-3 razy w miesiącu. Nie zawsze mi to wychodzi, chociaż zakwasu mi nie braknie (okazuje się, że jego produkcja jest niezwykle prędka). Podzieliłam się już nim nawet z mamą. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka. Po tym czasie formujemy bochenek (nie mam koszyka chlebowego, więc układam chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia), raz jeszcze przykrywamy ściereczką

Życie zamknięte w smaku
Gofry belgijskie gryczane 124

Specyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po

To co kocham
Gofry belgijskie gryczane 215

Specyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa

To co kocham
Torcik z kiwi i limonką na spodzie z musli 407

Torcik ten był zrobiony w szale weekendowego gotowania, kiedy to czułam nieodpartą potrzebę upichcenia czegoś a nie miałam prawie nic w lodówce. Nie chciało mi

Bon Appetit Małgorzaty