Ciasto idealne do niedzielnej kawy - rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami ♥ C iasto, które musicie wypróbować :) Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin. Składniki*: "biszkopt" bezowy 4 białka jaj 1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Następnie do ubitych białek dodawać partiami zwykły cukier. Cały czas miksować, aż do rozpuszczenia cukru. Pod sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozsmarować ciasto. Piec około 15 minut w 150ºC, a następnie 15 minut w 165ºC. Gorący biszkopt bezowy przełożyć do góry nogami na czysty arkusz papieru do pieczenia
UgotowaćJest to banalnie prosty i szybki przepis na chleb pszenny na drożdżach. Potrzebny nam będzie odpowiedniej wielkości garnek albo naczynie żeliwne. Przepis był już podawany na
W kuchni bez szafekTak mnie naszło na nietypowe bułki. Nietypowe, bo mimo, że na drożdżach, to wyrastają kilkanaście godzin. Zwykle uważa się, że pieczywo na drożdżach jest szybkim pieczywem
Marder&Marder Manufactureszafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować, ale jak zwykle nie potrafiłam skorzystać z przepisu bez jego modyfikacji. Dzięki temu powstała moja własna wersja. Jedną połowę wypieku zostawiłam sobie, a drugą podzieliłam na małe(...)całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach ok. 34 x 24 cm) 500 g masy makowej 4 łyżki roztopionego masła 450 g ciasta filo (1 opakowanie) 2 łyżki miodu naturalnego sok z cytryny Ciasto filo rozmrozić, wyjąć z pudełka i rozłożyć na płasko; sprawdzić wielkość płatów i podzielić
Jem więc JestemTort z musem jabłkowym początkowo miał być zwykłym ciastem przełożonym jabłkami i śmietaną. Upieczony w kanciastej blaszce i krojony w kostkę. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam blaszkę na okrągłą tortownicę i tak powstał rasowy biszkopt. A krojąc biszkopt na krążki i przekładając go masą, tort robi się sam - automatycznie :) Tort składa się z 3 cienkich krążków biszkoptu nasączonego słabą herbatą(...)być zielona bez dodatków smakowych) Oraz: około 1 pasek białej czekolady (4 kratki) Biszkopt: Piekarnik nastawić na 170°C . Tortownicę wyłożyć tylko na dnie papierem do pieczenia. Jeśli wybierzemy tortownicę 24 cm , blaty będą cieńsze, niż jakbyśmy piekli w formie 23 cm . Ja mój tort piekłam w tortownicy 24 cm .. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać
Posadzone i zjedzonepewno zastanawiacie się już nad tym co upiec na Święta. W końcu to już za 2 tygodnie! Pewnie macie swoje tradycyjne dania, bez których ani Wy ani Wasi bliscy nie wyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest(...)łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii 4 łyżki majonezu Lukier: 1/2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina gorącej wody Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać
Smakołyki Asiciasta po 12 godzinach, można wstawić go do lodówki na kilka godzin. Przygotować ciasto: Do miski z zaczynem dosypać mąkę i wlać 70ml wody. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Odstawić na 20-30 minut (autoliza). Ciasto wyrabiać najlepiej ręcznie: włożyć palce pod ciasto, podciągnąć je do góry, założyć na środek, miskę obracać, tym sposobem wyrabiając ciasto. Następnie przełożyć(...)góry i składanie. Ciasto posypać solą, dalej wyrabiać ok 2 minut. Drożdże rozmieszać w łyżce wody, polać ciasto, wyrabiać, żeby cała woda wchłonęła się w ciasto. Ciasto będzie miękkie, elastyczne, może lekko się kleić. Uformować kulę, włożyć do miski. Miskę w ciastem przykryć folią i odstawić na 30 minut w temp. 23stC. Po 30 minutach ciasto wyjąć na stolnicę
Obiad gotowySerniki od zawsze należały do moich ulubionych ciast. Pamiętam z dzieciństwa smak tych ciężkich serników kupowanych w cukierniach i tych klasycznych robionych w domu. Czasy jednak się zmieniły i dzięki temu obecnie możemy przygotowywać sobie serniki w dowolnych smakach, kolorach i z dowolnymi dodatkami… Już nie mogę się doczekać tych wszystkich serników, które mam zamiar przygotować na potrzeby bloga(...)pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie
UgotujmyTo.plJesień przelatuje mi w tym roku przez palce ale każdy dobry moment i jesienny zachwyt, jaki udało mi się złapać, zamknęłam w kostkach tego pysznego ciasta z jabłkami. Trochę jak szarlotka, bo wypełnione po brzegi jabłkami z cynamonem, a trochę jak eklera z kremowym wnętrzem i ciasteczkowymi piętrami. Całość zwieńczona beretem z kajmaku, który łączy i jeszcze mocniej ociepla wszystkie(...)pewnością rozpieści niejedno podniebienie. Można zrobić klasyczny krem budyniowy na maśle, ale tym razem połączyłam budyń z kremowym twarożkiem i zmniejszając nieco kaloryczność tej jesiennej rozkoszy. Pyszne, proste, bez pieczenia...idealne do jesiennej filiżanki kawy lub ulubionej herbaty i rozkoszowania się przytulnością w słoneczne i szeleszczące dni złotej jesieni, jak i w te grające deszczem o parapet :) Szarlotka
Kuchnia w Słońcu Skąpanarezygnować z diety ketogenicznej. Popularnym wyborem są keto ciasteczka na bazie mąki migdałowej i masła orzechowego. Wystarczy wymieszać mąkę migdałową, masło orzechowe, jajko i erytrytol, aby uzyskać ciasto. Uformuj ciasteczka i piecz je przez 10-12 minut w 180°C. Inną propozycją są czekoladowe fat bombs, które przygotujesz, mieszając roztopiony olej kokosowy z kakao, erytrytolem i odrobiną wanilii. Masę wlej(...)lodówce. Te szybkie słodkości są nie tylko smaczne, ale także bogate w zdrowe tłuszcze, które pomagają utrzymać stan ketozy. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu możesz cieszyć się deserem bez wyrzutów sumienia. Odświeżające smoothie na początek dnia Odświeżające smoothie to doskonały sposób na szybkie keto śniadanie, łączący w sobie smak, niską zawartość węglowodanów i bogactwo składników odżywczych
Keto Meto Przepisyrezygnować z diety ketogenicznej. Popularnym wyborem są keto ciasteczka na bazie mąki migdałowej i masła orzechowego. Wystarczy wymieszać mąkę migdałową, masło orzechowe, jajko i erytrytol, aby uzyskać ciasto. Uformuj ciasteczka i piecz je przez 10-12 minut w 180°C. Inną propozycją są czekoladowe fat bombs, które przygotujesz, mieszając roztopiony olej kokosowy z kakao, erytrytolem i odrobiną wanilii. Masę wlej(...)lodówce. Te szybkie słodkości są nie tylko smaczne, ale także bogate w zdrowe tłuszcze, które pomagają utrzymać stan ketozy. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu możesz cieszyć się deserem bez wyrzutów sumienia. Odświeżające smoothie na początek dnia Odświeżające smoothie to doskonały sposób na szybkie keto śniadanie, łączący w sobie smak, niską zawartość węglowodanów i bogactwo składników odżywczych
Keto - Meto PrzepisyPierożki czy też Rożki z papieru ryżowego pieczone w Air Fryer wyglądają jak samosy w papierze ryżowym, czyli indyjska przekąska w postaci trójkątnego pierożka smażonego na głębokim oleju . Samosy w oryginale owinięte są w ciasto filo. Czy pomyśleliście kiedyś, żeby zrobić samosy / rożki/ pierożki z papieru ryżowego ? A ja pomyślałam i zrobiłam! Ponieważ sajgonki z AF jedliśmy(...)więc pomyślałam, że bazując na papierze ryżowym zrobię samosy, czy też pierożki , ale nie smażone na tłuszczu tylko pieczone w AF, posmarowałam je delikatnie olejem i posypałam sezamem. Upiekłam. Były rewelacyjne zarówno w smaku i chrupkie. Polecam też zrobić sajgonki bez pieczenia: Fresh Spring Rolls ze szparagam i, marchewką, ogórkiem i sałatą rzymską lub spring rolls z nadzieniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzecie najzdrowsze warzywo ze wszystkich! Zajrzyjcie do przepisów na: Kopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem Kopytka z batatów Kopytka gryczane Zielone kopytka Kopytka z kaszą jaglaną i pieczonym burakiem Kluski bez jajek buraczkowe Kluski z dyni Kluski owsiane Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NA KLUSKI BROKUŁOWE Składniki: 1 brokuł(...)pszenne sól Jak zrobić kluski brokułowe: Brokuła gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, studzimy. Następnie brokuł blendujemy blenderem ręcznym na papkę. Do brokuła dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli bardzo się klei dodajemy więcej mąki. Na podsypanym mąką blacie rozpłaszczamy ciasto. Kroimy je na prostokąty przypominające wałeczki robione na kopytka. Kroimy kluski. Kluski wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę. Gotujemy
Dorota Smakujemożna wcześniej). Jeśli jednak wolicie drożdżowe ciasto podrzucam wam przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą . PRZEPIS PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego farsz: pół kg kiszonej kapusty 20 g suszonych grzybów ziele angielskie liście laurowe pieprz, sól, cukier jajko do posmarowania pasztecików Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami: Najpierw(...)miękkości. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia tak długo aż płyn odparuje a farsz stanie się gęsty. Wyłożyć farsz na deskę i posiekać na drobno. Wystudzić. Ciasto rozwijamy na blacie, kroimy wzdłuż na dwie połowy. Na ciasto wykładamy farsz, rozsmarowujemy. Ciasto zwijamy w rulon i układamy łączeniem na spodzie, lekko rozpłaszczamy. Ostrym nożem
Dorota Smakuje