Jagodzianki 155zagniataj szybko dłońmi, mają powstać charakterystyczne grudki. Kruszonkę przykryj i odstaw do lodówki do momentu kiedy będziesz jej używać. Wyrośnięte ciasto krótko pougniataj i podziel na 5 części. Utwórz średniej wielkości kule. Ustaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niech urosną. Zostaw je na 8 minut. Po tym czasie lekko je spłaszcz, nałóż po 2 łyżeczki jagód lub borówek(...)zlep, utwórz kształt drożdżówki. Posmaruj każdą jagodziankę mlekiem i posyp kruszonką. Odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Jagodzianki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz ok. 25 minut. Upieczone od razu możesz wyjąć z piekarnika. Gotowe wystudź i podawaj. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z nadzieniem orzechowo – rabarbarowym 128sezamu 50 g wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru 7 łyżek cukru trzcinowego 12 łyżek dżemu rabarbarowego Instructions Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera i wyrabiać ciasto przez 10 minut ( końcówka hak ) Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości Orzechy drobno posiekać Na rozgrzaną suchą patelnię(...)rozpuszczać, całość ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliło Zdjąć z ognia przełożyć do miski, dodać dżem rabarbarowy, wymieszać Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 10 części, każda po około 63 g Rozwałkować każdą porcję ciasta na okrągły placuszek o średnicy około 17 cm Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, dżemu lub nutelli, rozsmarować na całym placku
SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek królewski 173serka na rynku. Można zużyć cały serek do dekoracji, wszystko zależy od wzoru. Składniki zmiksowałam, zrobiłam rękaw z papieru do pieczenia i ozdobiłam ciasto. Dekoracja z serka na mazurku po kilku godzinach zrobiła się dość twarda. Dlatego ciasto można spokojnie upiec wcześniej, udekorować zawinąć w folię, aby nie wysychało. Nazwa „Królewski mazurek”, to nie przypadkowa nazwa, bo smak(...)Przepis na Mazurek królewski z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej, kremowa dekoracja mazurka, mojego autorstwa. Autorka nie informuje w przepisie o żadnej dekoracji i to mnie nie dziwi, bo już bez dekoracji jest przepyszny
Leśny Zakątek
Bezglutenowe ciasteczka speculoos 193dopuść do wrzenia. Po rozpuszczeniu odstaw do przestygnięcia. Do miski przesiej mąkę, cynamon, cukier, przyprawę do pierników oraz proszek do pieczenia. Następnie do miski z mąką wbij jajko oraz przelej rozpuszczone masło. Potem całość wymieszaj i zagniataj elastyczne ciasto. Gotowe podziel na 3 części, dwie owiń folią spożywczą. Pierwszą część rozwałkuj na ok. 2 – 3 mm i wycinaj
365 dni dookoła kuchni
Kruche ciastka trzyskładnikowe (dla dzieci po 9 miesiącu) 243Jeśli Wasze dzieciaczki lubią wszelkiego rodzaju ciastka, to te ciastka z pewnością przypadną im do smaku. Ciastka są meeega kruche, bardzo maślane i mogą je zajadać
Smaki Armine
5 przepisów na ciasteczka do Kalendarza Adwentowego (5 ricette dei biscotti per Calendario dell'Avvento) 300W ostatnich dniach listopada w naszym domu zaczyna pachnieć imbirem, cynamonem, goździkami, gałk ą muszkata ł ow ą i pomarańczami a
La grande e la piccola cuoca
Rurki z kremem-smaki dzieciństwa 241Bardzo prosty przepis Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka śmietany 30 % 1 opakowanie 250g serka mascarpone 1/2 czekolady bialej startej na tarce przygotowanie Ja mam
Moje Wyroby
Serowe ciasteczka z gruszką azjatycką i miodem 341ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub macie i wycinamy kółka. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kółku układamy (lekko dociskając) kawałek obranej gruszki azjatyckiej (ćwiartkę, lub grubszy plaster). Każde ciasteczko posypujemy cynamonem (mała szczypta na 1 ciasteczko) i delikatnie polewamy miodem (cieniutka stróżka – około 1 łyżeczki miodu na wszystkie ciasteczka). Ciasteczka pieczemy(...)nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika – u mnie około 35 minut. Pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru. Gdy ciasteczka wystygną oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszki
Mufinki z rabarbarem i jabłkami 220posypać kruszonką przed upieczeniem...można też polukrować lub polać roztopioną czekoladą itp.U mnie bez kruszonki i posypane tylko cukrem pudrem. 150 g mąki 75 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu 50 g oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie jabłko i rabarbar] Składniki suche wymieszać w jednej(...)misce, a mokre w drugiej.Jabłko i rabarbar obrać i pokroić w kostkę.Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać.Dodać jabłko i rabarbar i ponownie wymieszać.Ciasto wykładać do foremek na mufinki.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenie
Krucha tarta z botwinką, szparagami i wędzonym twrogiem (bez glutenu, bez laktozy) 215przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy z olejem kokosowym na ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Twaróg rozdrabniamy, wkładamy do miseczki, umieszczamy w naczyniu z sianem, siano podpalamy, całość przykrywamy większym naczyniem (może być metalowa forma do pieczenia). Zostawiamy twaróg w dymie pod przykryciem na około 30 minut. Kruche ciasto
Quinoa Raz!
Beza chmurka z fiołkowym kremem twarogowo- jogurtowym z jagodami 226zakwitły fiołki. Przyroda zainspirowała mnie do zrobienia wiosennej lekkiej jak piórko bezy z fiołkowym kremem. Ciasto upiekłam na niedzielę. Jest bez laktozy i bez glutenu. Beza: 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej Bezę ubijamy- mieszamy długo ok 10 minut w misie - mieszamy, a kiedy pianę mamy sztywną(...)skończy się cukier dodajemy skrobię i sok z cytryny. Dzielimy powstałą masę na 2 równe części. Spód zrobiłam w miarę płaski, część przeznaczoną na górę dość wysoką. - pieczemy długo 3 godziny w 100 stopniach. Beza wychodzi bieluteńka. Studzimy do zimna. Krem: 2 opakowania twarogu Mlekovita bez laktozy cukier z prawdziwą wanilią kilka łyżek jogurtu Mlekovita
AZgotuj!
Pieczone oponki z dynią 227oponki. Szklanką wycinamy kółka, pośrodku wycinamy dziurkę. Oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatamy ponownie i powtarzamy czynności. Oponki odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne ok. 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy ok. 25 minut. Oponki można także upiec na dowolnym tłuszczu, smażąc kilka minut obie(...)strony oponki. Ja usmażyłam kółeczka pozostałe po wycięciu środka oponek. Podałam z płatkami róży w cukrze oraz dżemem 100 % owoców dzikiej róży. Jedna porcja, pieczona, bez dodatków ma ok. 110 kcal
Kucharzyca
TOSTOWY CHLEBEK KOKOSOWY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 285glutenu lub laktozy. 1 kromeczka to tylko 1 g węgli więc polecam gorąco! Składniki na 4 trójkąciki tostowe: 25 g mąki kokosowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska do smaku 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich , oregano , bazylii opcjonalnie czosnek 5 g masła klarowanego , smalcu lub oleju koksowego do wysmarowania tostera Rozgrzać toster(...)powinna być niezbyt gęsta, lekko lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki maja inne makro, inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to tosty wyjdą zbite, ciężkie i suche. Płytki tostera wysmarować tłuszczem a następnie wylać równomiernie ciasto, zamknąć opiekać i zapiekać do zrumienienia. Czas zależy od mocy tostera oraz tego
Ola la LCHF
Chleb z ziarnami, upieczony na proszku... 325Polecam smaczny domowy chleb, który możemy szybko upiec, bo bez czekania na wyrastanie, jak jest to w przypadku użycia zakwasu czy drożdży Potrzebujemy 1 kg mąki, ~500 ml ciepłej wody, proszek do pieczenia 30 g, łyżkę cukru, łyżkę soli, szklankę różnych nasion 200 ml, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej. Wszystkie suche składniki łączymy(...)sobą w dużej misce i dokładnie mieszamy. Potem dolewamy wodę ciągle mieszając, na końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki. -- -- Po wyrobieniu dzielimy na pół i formujemy chleby. Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami, nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
chleba naszego
Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami 295truskawkami. Dodatek białej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 100g białej czekolady 100g masła(...)100ml mleka 80g cukru (może być w całości domowy cukier waniliowy) 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400g śliwek (lub tyle, aby wyłożyć połówkami wierzch ciasta) cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przełożyć masło i mleko, składniki podgrzać mocno w kąpieli wodnej (w misce
Smakołyki Bereniki