Ciasto z duszkami na halloween 237ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach. Bezowe duszki: 3 białka 11 łyżek cukru pudru szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno (warto zrobić test z odwróceniem garnka do góry nogami). Potem stopniowo dodajemy cukier puder. Łyżka za łyżką i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną pianę szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy(...)śmietanką i NIECAŁĄ wlewamy do herbatników z masłem. (Reszta, którą zostawimy będzie nam potrzebna do zamoczenia biszkoptów). Herbatniki dobrze mieszamy - powinna to być gęsta masa bez suchych kawałków. Taką wymieszaną papkę przekładamy na ciasto. Na to ustawiamy duszki bezowe i połówki biszkoptów zamoczonych w czekoladzie. Z pozostałej polewy robimy duszkom buźki. Ciasto jest po ostygnięciu gotowe do jedzenia :) Straszne
Jedzeniomania
ROLADA CZEKOLADOWA Z MALINAMI (keto, bez glutenu i cukru, redukcja) 160pomocą szpatułki. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go odrobiną masła klarowanego. Następnie delikatnie wyłożyć na nim ciasto formując na całej powierzchni gładki blat. Piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut, a następnie wystudzić (polecam przykryć bawełniana ściereczką, aby łatwiej odchodziło od papieru). Krem Gdy ciasto stygnie polecam przygotować krem. W naczyniu umieścić skyr, mascarpone(...)cieście wyłożyć przygotowany krem omijając brzegi a następnie ułożyć maliny (jak na zdjęciu poniżej). Roladę należy ciasno zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Polecam pomóc sobie papierem do pieczenia. Po zwinięciu roladę przełożyć lub przesunąć na papier do pieczenia tak by jej brzeg znajdował się pod spodem i tym samym był dociskany przez ciężar ciasta. Dzięki temu ciasto
Ola la LCHF
Formowany chleb dyniowy na zakwasie 198kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem i odpowiednią wysokością. Udało się i bez fałszywej skromności mogę napisać, że jestem dumna z wymyślenia i opracowania tego przepisu. Polecam spróbować u siebie. Składniki(...)wydawać dużo na tę ilość mąki, ale trzeba pamiętać o zrównoważeniu smaku słodkiej dyni) 250 g musu z pieczonej dyni 130 ml wody olej do smażenia Mąkę wymieszać z zakwasem i musem dyniowym za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto, by miało jednolity kolor. Wyrabiałam ręcznie. Na koniec dodać sól i wyrobić ciasto. Odstawić na kwadrans
Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy wypiek chleba 123mniej i bardziej zaawansowanego. Jeśli nigdy nie odważyłeś się na pieczenie chleba, bułeczek czy domowej pizzy sięgnij po ten tytuł. Autorka Lauren Chattman prostym i zrozumiałym językiem opisuje techniki pieczenia pieczywa. Dawniej nikogo nie dziwił zapach domowego pieczywa. Dziś, wielu z nas nie podejmuje własnych prób pieczenia chleba m.in. z wygody bądź obawy przed niepowodzeniem wywołanym stopniem(...)książki: “Domowy wypiek chleba” to pieczenie bez konserwantów, spulchniaczy, zbędnych dodatków. To poradnik o zdrowym wypiekaniu, zdrowym jedzeniu domowego pieczywa, które towarzyszy nam przy śniadaniu, kolacji, podczas świąt wszelakich. Czy wiedziałeś, że do foccacci warto dodać trochę utłuczonych ziemniaków, by była bardziej wilgotna i ładnie rosła podczas pieczenia? Że podczas formowania chleba przed wstawieniem
Zasmakuj Kuchni
Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami 406Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale on odparuje i kruchy spód nim nie nasiąknie. Ciasto zaliczam do ciast „na ostatnią chwilę”, czyli mają być goście a ja muszę ogarnąć mieszkanie i jeszcze upiec coś pysznego :). Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami Składniki: Ciasto: 170g mąki(...)umytych, przepołowionych śliwek bez pestek cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do miski przesiać obie mąki i cukier puder. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką ( patrz FILM ). Następnie wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodać żółtka i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto krótko zagnieść rękoma, trochę spłaszczyć i zawinąć w folię
Mała Cukierenka
Rolowane naleśniki 208Genialny pomysł na śniadanie, obiad i kolację. Każdy fan naleśników potwierdzi moje słowa. Wspaniałe nadzienie otulone delikatnym ciastem naleśnikowym i płynące żółtko jajka to orgazm. Tak, muszę bez ogródek - tak już mam :) Potrzebujemy: Naleśniki: 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 2 jaja 20 g oliwy łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 1 cebula(...)kabanosków Maestro Henryk Kania 1 kulka mozzarelli 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu szczypta suszonego tymianku sól, pieprz Ponadto: 1 jajko do smarowania 5 jaj do pieczenia świeży koperek Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto. Powinno wyjść około 10 cienkich naleśników o średnicy około 20 cm. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Przygotowanie farszu: Pieczarki kroimy w mniejsze kawałeczki, cebulę drobno
MamaOskarka
Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake 285pysznym lukrem cytrynowym. Polecam do kawy wszystkim łasuchom! Skorzystałam z przepisu znajdującego się tutaj Scroll down for recipe in English Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe (10 porcji) Składniki: 1 ½ szklanki mąki + 2 łyżki ekstra 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki oleju roślinnego 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 1 ½ szklanki(...)soku z cytryny Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 22 cm. Przesiej mąkę (bez 2 łyżek) wraz z proszkiem do pieczenia i solą i odstaw. W dużej misce ubij mikserem olej roślinny z cukrem, aż do jego rozpuszczenia, po czym dodaj wanilię i jajka. Zmiksuj
karmelowy
Cycki murzynki 22364bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez mąki. Smaczny spód makowo-kokosowo-bezowy, do tego krem budyniowy (można wykorzystać krem karpatkowy, gotowy budyń waniliowy/śmietankowy lub własny), biszkopty i polewa czekoladowa. Smaczny kwartet, polecam! Cycki murzynki PRZEPIS {blacha: 25x30 cm} Temperatura pieczenia: 180°C | Czas pieczenia: ok. 30-35 min. Ciasto makowo-kokosowo-bezowe 6 białek
coolinarnastrefa.blogspot.com
Miodownik z kremem mascarpone 443Miodownik to drugie ciasto po pierniku , które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko! Biszkopt miodowy: 100 g masła 1/3 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki sody Krem: 250 g mascarpone(...)rozpuszczamy na wolnym ogniu do momentu uzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Do garnka dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i całe jajka (bez skorupki! hyhy), całość mieszamy dokładnie. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt ostygnie porządnie, przygotowujemy
sama złodycz
Sernik gotowany 555masła 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 5 jaj 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła (200 g) 1 szkl. mleka budyń śmietankowy bez cukru zapach waniliowy Przygotowanie Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec placki na mocno złoty
coolinarnastrefa.blogspot.com
Piernik bananowy 390pozostawić je, aby dojrzały. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x11cm . Piernik bananowy Składniki: 400g mąki pszennej 400g bananów bez skórki (4 sztuki) 150g miodu 100g cukru (u mnie w całości domowy cukier waniliowy) 100g masła 2 jajka 120ml zimnej wody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)banany rozgnieść dokładnie widelcem, dodać jajka, wymieszać - do bananów dodać ostudzoną mieszankę, wymieszać - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika - składniki suche przesiać do składników mokrych, wszystko dokładnie wymieszać - formę wysmarować masłem, oprószyć mąką - ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni - piec 60-70 minut lub krócej
Smakołyki Bereniki
CIASTO ZE ŚLIWKAMI Z BEZĄ 201Składniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 26 śliwek cukier puder 5 białek
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Proziaki 2053także występują w postaci rombów. Proziaki standardowo pieczone są na blasze przy tradycyjnych kuchniach kaflowych opalanych drewnem. Jednak we współczesnych czasach mało gdzie można spotkać takie piece, więc równie dobrze można je przygotować na patelni lub w piekarniku. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both(...)sól i roztrzepane za pomocą trzepaczki jajko, wymieszać razem. Następnie przelać do miski z mąką i sodą, wyrobić jednolite ciasto (zagniatać przez ok. 5 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne) – w razie potrzeby podsypać blat mąką. Kolejno rozwałkować ciasto na placek (o grubość około 1-1,5 cm) i za pomocą krążka (ja używam okrągłej foremki do wykrawania
Kulinarne Przeboje