ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1193/2705)

Fit Brownie 187

Ciasto Brownie jest wyjątkowo smaczne. Z tego przepisu możesz upiec ciasto i delektować się bez wyrzutów sumienia w trosce o swoją sylwetkę. Jest bardzo smaczne

Tylko pysznie
Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie 120

takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki kakao

Słodki sentyment
Prosta, Domowa Pizza 183

jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. 5. Ciasto dzielimy na 2 kawałki i wałkujemy na cienkie placki. Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko. Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny) Pizze podaje

Gotowanie...to proste !
Bułeczki pszenno-owsiane 128

ciasto podwoi swoją objętość - około 1 godziny. 3 Kiedy ciasto urośnie zagniatamy je ponownie i formujemy z niego 12 bułeczek. Uformowane bułeczki zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut. 4 Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) przez 14-16 minut do zrumienienia.   Artykuł Bułeczki pszenno-owsiane

Kuchnia Bazylii
Bezglutenowe ciasto daktylowo-jabłkowe (fit) 173

oraz dodatkowi ksylitolu. Dodatek masła orzechowego oraz musu jabłkowego dodaje ciastu super miękkości oraz lekkiego aromatu orzechowo-jabłkowego. Polecam Składniki: 75 g masła (bez laktozy) 2 łyżki masła orzechowego 120 g kremu daktylowego Daktynella 2 jajka 2 łyżki ksylitolu 80 g musu jabłkowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 8 łyżek mąki kukurydzianej oraz keksówka 9x23

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczony sernik biało-czerwony i "Tajemnica klejnotu Nefertiti" 170

Na ten wyjątkowy weekend postanowiłam upiec jakieś specjalne ciasto. Zależało mi na białym i czerwonym kolorze, więc pomyślałam o serniku. Tym razem wybór padł na sernik

Weekendy w domu i ogrodzie
placuszki jabłkowe... 180

pokojowa = do białek wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodać żółtka, wlać mleko, mikserem połączyć składniki dodać do ciasta pokrojone jabłka, wymieszać na gorącym "głębokim"oleju smażyć z każdej strony około 3 minuty złociste placuszki, odkładać na ręcznik papierowy, można posypać cukrem pudrem placuszki jabłkowe bez drożdży o smaku waniliowym są bardzo smacznym posiłkiem na obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowiec z jabłkami 138

cukru - szczypta cynamonu oraz - 500 g jabłek - 1 kisiel cytrynowy bez cukru - 2 łyżki cukru Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z cukrem, aż się rozpuszczą. Następie dodajemy jogurt, jajko, mąkę i przestudzone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Blachę odstawiamy na godzinę

Zainspirowana w kuchni
Ciastka waniliowo-kakaowe 143

masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej półce w temp. 180 C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między

Zasmakuj Kuchni
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 328

Ciasto, które przygotujemy w kilka chwil, w dodatku bez użycia miksera:) Jest takie jak lubię – wilgotne i mięciutkie. Słodycz ciasta przełamują kwaśne śliwki. Jak dla mnie bomba:) Ja często wracam do tego przepisu. Polecam i Wam:) 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g drobnego cukru do wypieków

Smaki Na Talerzu
Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy 311

lepiące . Podczas wyrabiania dodajemy masło z czosnkiem , najlepiej dodać je bez studzenia . Po wyrobieniu gładkiego , ciasta , smarujemy ręce oliwą z oliwek i formujemy małe bułeczki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kształt jest kwestią gustu i upodobań Warto je tylko ponacinać ,żeby nie pękały niekontrolowanie . Układamy je na papierze do pieczenia i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce

Ogrodnik w podróży
Eklery z kremem budyniowym i malinami 168

pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem podłużne eklery. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20-25 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe przekroić je na pół. Krem 1 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo  maliny Budyń

O kuchni z uczuciem
"Krakersy" z ciasta chlebowego 161

zrobić masę malutkich kanapeczek. Ja nie zdążyłam, zjedliśmy wszystkie bez żadnych dodatków. Polecam! składniki 230g zakwasu 285 g mąki pszennej, uniwersalnej (użyłam typ 650) 8 g soli morskiej 64 g roztopionego masła 105 g wody do posmarowania 1 jajko łyżka wody przygotowanie dzień przed pieczeniem Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce. Wymieszać niezbyt dokładnie - tak aby składniki się

Stare Gary
Tsoureki, grecki chlebek wielkanocny z pisankami 186

wetknij w ciasto pisanki, wstaw je do piekarnika i piecz 25-30 minut.  Chlebek najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Podawaj je z masłem, mi też świetnie smakowało z dżemem.  ➤ Rada: Mimo, że barwione naturalnie, jajka delikatnie zabarwiły ciasto w moim tsoureki . Aby tego uniknąć, możecie upiec ciasto bez jajek i podać je z kilkoma pisankami umieszczonymi wewnątrz

Chilli Czosnek i Oliwa
Paluchy keczupowe. 237

sezamem (opcjonalnie), tniemy na 1 cm pasy, składamy na pół (ciastem nieposmarowanym do siebie), następnie skręcamy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe paluchy powinny wyrastać około 30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C- z termoobiegiem, lub do temperatury 200°C-bez termoobiegu). Bułeczki pieczemy do zarumienienia, czyli około 12 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Makowiec japoński 146

powiedzieć? To jedno z lepszych ciast robionych bez kłopotu i w sumie błyskawicznie. Świetnie smakuje i podoba się biesiadnikom. Czego chcieć więcej :) Składniki : 1 puszka masy makowej 800 g 5 jabłek 6 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego Semco 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Dekoracja

Gosia gotuje
Ciasto na pierogi 740

wyobrażam sobie świąt bez pierogów czy uszek, dlatego, przedstawiam i jednocześnie polecam Wam niezawodne ciasto pierogowe, które uwielbiam. Jest z dodatkiem oliwy z oliwek.  Przy okazji zachęcam do wypróbowania wielu przepisów na przeróżne farsze: Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki

Moja smaczna kuchnia
Ciasteczka korzenne 156

Spadł pierwszy śnieg w Warszawie, więc upiekłam ciasteczka korzenne bez nich nie wyobrażam sobie grudniowych zimnych dni. W domu czuć zapach zbliżających się Świąt, dzięki tym małym i smacznym ciasteczkom. Sposób przygotowania Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 10 minut. Przygotuj blachę do pieczenia przykrywając papierem. Podziel na mniejsze części, kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij

Kurnikowo
Cynamonowe placuszki z otrębami i malinami. 174

cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 4 łyżki otrębów pszennych 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mleka Dodatkowo: 1 szklanka świeżych malin olej do smażenia Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie dodajemy umyte i dokładnie osuszone maliny

Izabelawkuchni
Kilka pomysłów na przystawki 273

Zdarza się, że przygotowujesz przyjęcie i brakuje Ci pomysłów na przystawki. Wszystko zależy od Twojej kreatywności i zaangażowania. Pokażę Ci kilka szybkich i prostych przystawek. Mozzarella

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszyste ciasto dyniowe 151

pieczenia** ** Ja robię tak, że z papieru do pieczenia wycinam kółko o podobnej wielkości jak blacha i nim wykładam spód. Natomiast boki nacieram masłem i posypuję bułką tartą. Według mnie sposób najwygodniejszy. Pieczemy do suchego patyczka, u mnie jak zwykle to 40-50 min.  Ciasto można polać lukrem czy czekoladą, posypać cukrem pudrem, czy też przełożyć masą(...)serka jak w marchewkowcu . Równie dobrze można podać po prostu czyste bez żadnych dodatków. Smacznego ! *Wygraj zdrowie z naturą - A.Pawłowski, D.Szeląg, Warszawa

Justa próbuje gotować
Pizza z brokułami, fetą i boczkiem 266

pięścią, potem dłońmi rozciągając na boki, tworząc kształt cienkiego placka. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp pizzę dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, dodatkowo można suszoną bazylią. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół). Gotową można polać delikatnie oliwą czosnkową. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą 201

chwilę przyjemności i nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy bez kawałka pysznego ciasta. Zapraszam do mojego raju 😊 Składniki (tortownica o średnicy 26 cm): ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki, marchew starta 1,5 szklanki, cukier biały Diamant 1 szklanka, jajka 4 szt, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżka, skórka

kulinarne odsłony pati
Placuszki kasztanowo jabłkowe bez glutenu, mleka i jajek 189

kokosowego 100 ml domowego musu z deserowych jabłek (bez cukru) 25 g oleju kokosowego + do smażenia do podania śmietanka kokosowa i pestki granatu WYKONANIE: Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać mleko kokosowe i mus jabłkowy, wymieszać na jednolitą masę. Olej kokosowy stopić, dodać do ciasta i wymieszać aż się wchłonie. Rozgrzaną teflonową patelnię

Kuchenne zapiski Edyty
Dwukolorowe muffinki z migdałami i kakao. 236

drugiej mielone migdały. Obie mieszamy do chwili połączenia się składników. Ciasto naprzemiennie nakładamy do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Na koniec muffinki posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Muffinki pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka. Ja piekłam 35 minut, w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna, bez termoobiegu. Smacznego

Smak mojego domu
Babka bez tłuszczu, szybka i łatwa 193

Jest to pomysł na babeczkę bez tłuszczu. Pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka słodkie baranki 181

pudru 100g miękkiego masła 150g mąki 50g mielonych migdałów bez skórek (zmieliłam płatki migdałowe Helio ) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać. Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść

Obiad gotowy
Ciasto na pizzę 130

drożdżowe, miękkie, ale nie zapychające ciasto. Bez względu na jego grubość proporcje składników się nie różnią. Mi najbardziej smakuje pizza na cienkim lub średnim cieście, a moim uniwersalnym przepisem i najlepszym jest ten. Czas wykonania: 40 min (+ 1 h czas oczekiwania + 20 min pieczenia) Ilość porcji: 4 pizze (o średnicy

KuchniaWeDwoje.pl
Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i pesto 228

francuskie rozłożyć, dociąć na długość plasterka szynki. Jeżeli używacie, ciasto posmarować pesto (ja robię połowę z pesto, połowę bez). Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki szynki. Nożem oprószonym mąką pociąć na paski. Chwycić za końce i skręcać w przeciwne strony. Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C przez 15-20 minut.* W połowie

Pełny talerz
Chałka " Trzy Kolory " 146

drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy. 5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam bez dodawania maki gdyż nie lepiło się. 6. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na koło 30-40min. Potem krotko zagniatamy, formujemy wałeczki i splatamy chałkę. Wkładamy do foremki do napuszenia na jeszcze z 15-20 min. Piekłam w keksówce 10x30 cm w 190 stop. Przez 40min (piekarnik

Gotowanie...to proste !
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI BEZ WYRABIANIA 235

Łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe, wystarczy poszczególne składniki umieści w misce i poczekać aż urośnie, wymieszać łyżką i już jest gotowe do pieczenia

RAROSSA
CZEKOLADOWIEC Z NEKTARYNKĄ 197

pyszne czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, przypominające w smaku murzynka, które możemy zrobić bez użycia miksera ... pychotka SKŁADNIKI  1 ¼ szkl. mąki pszennej Młynomag , ¾ szkl. śmietany 18%, ½ kostki masła, 1/3 szkl. cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 nektarynka, jadalne motyle   WYKONANIE Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka roztrzepujemy z czekoladą, dodajemy

słodki bratek
CALZONE Z CHORIZO I SEREM 189

nakładamy łyżeczkę chorizo i łyżkę tartego sera. Zlepiamy brzegi ciasta i formujemy  pierożki. Układamy w odstępach, na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wyrośnięte pierożki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez

cool and minty
Muffinki z truskawkami i kruszonką. Jest ten hejt czy go nie ma? 157

przepis jest bardzo prosty, taki jak lubię najbardziej, bez użycia wagi, czyli "na szklankę i na oko" :)  Ciasto: 1 szklanka maślanki (lub 1 mały jogurt naturalny i ok. 3-4 łyżki mleka) 2 jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. ekstrakt z wanilii   truskawki (po 1 większej

bistro mama
Słonecznikowiec 182

kajmakiem i karmelizowanym słonecznikiem, a na górze ubita śmietana bez cukru z dodatkiem kakao i posypane to wszystko również słonecznikiem. Pychota :) Inspiracja: klik Składniki ciasto czekoladowe: 300 g gorzkiej czekolady 190 g masła   6 jajek 160 g cukru 150 g maki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem

kruche babeczki
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 179

podrośnięcia na około 10 minut. Przed pieczeniem focaccie maluję olejem lub oliwą, połowę ciasta posypuję oregano i układam pomidorki. Na drugiej połowie układam rozmaryn. Focaccie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut na zloty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Focaccia z rozmarynem i pomidorkami

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z kaszą manną 162

miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia - u mnie ciasto rosło jak szalone, niemalże "uciekając" z blaszki . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarowa ć letnią wodą i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 200C, włożyć blaszkę z zawartością i piec 45 minut, do zezłocenia wierzchu - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Studzić wyjęty z blaszki

Grunt to przepis!
Focaccia z czarnymi oliwkami 138

oprószony mąką. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej wcześniej oliwą z oliwek, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż podwoi swoją objętość. Tak wyrośnięte pieczemy w 200 - 220 st. C przez 25 minut. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Bez żadnych dodatków smakuje wybornie, ale można wykorzystać jako chlebek

Moja smaczna kuchnia
Bananowe pancakes 215

łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli (można dodać również cukru ja pomijam gdyż banany są bardzo słodkie), wymieszać. Jajka roztrzepać, dodać mleko, olej oraz pokrojone banany. Połączyć ze suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Niewielką ilość ciasta wylewamy na nagrzaną bez dodatku tłuszczu patelnię i smażymy z obu stron na złoty

magiczna kuchnia Kasi
Faworki z piekarnika 145

Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy go najcieniej jak można. radełkiem wykrawamy faworki. od was zależy jak duże i szerokie mają być. ja lubię w miarę wąskie. Układamy je na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni bez termoobiegu przez ok. 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 210

wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik.  Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej

Kraina Miodem Płynąca
Śniadaniowe ciasteczko "Kokos i czekolada" 165

Zdecydowanie - śniadanie tej zimy :) Niezwykle wilgotne ciasto kakaowe na bazie banana i jajka. Bez mąki i cukru. Przełożone kremem z serka z jogurtu, obsypane pierzynką z wiórków kokosowych... niebo na talerzu - bez grama sztucznego tłuszczu i mąki! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół

Chocolate Muffin Blog
Tortilla 128

wsypać większą część mąki , dobrze wymieszać łyżką drewnianą . Jak ciasto zbije się w kulę wyłożyć na stolnicę i wyrobić resztę mąki . Podzielić na małe krążki ,rozwałkować i smażyć  na patelni bez tłuszczu. Po 1-2 minuty z każdej strony . Farsz 1 sałata lodowa 2 pomidory 1 filet pieczony 1 cebula sól, pieprz do smaku Wykonanie  sałate wymyć

Eli Gotowanie
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 217

mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie

Smaki Przyprawy i Kolory
Pizza z bekonem i oliwkami. 224

położyć parówki zawinięte serem żółtym i skleić boki. Ciasto posmarować po całości olejem z czosnkiem.  Następnie posmarować przecierem - sam środek, bez obrzeży.   Posypać większą częścią sera żółtego.   Poukładać cebulę.   Dodać resztę składników. Na koniec posypać resztą sera żółtego. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec od 15 do 25 minut (u mnie

W kuchni u Moniki
Czekoladowe muffiny z tartą cukinią 137

czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram startej cukinii (bez skórki, na dużych oczkach) ewentualnie posiekana czekolada Jajka mieszamy z masłem

Mango Papaja
Czekoladowe muffiny z tartą cukinią 214

czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram startej cukinii (bez skórki, na dużych oczkach) ewentualnie posiekana czekolada Jajka mieszamy z masłem

Mango Papaja
Waniliowe placuszki z truskawkami 216

oliwy z oliwek Do dzieła: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Dodajemy do tego oliwę, jajko, serek Danio, mleko i płatki migdałowe. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką (tak wiem, trzepaczka to brzydkie słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym

Spektrum Smaku
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI 241

sprawdzają się  proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników.  Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25  sztuk truskawek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% 2 szklanki mąki

RAROSSA
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 207

mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie

Kulinarna rozmowa
Makowiec na lanym cieście 255

Jako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu. Składniki ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1/2 kostki palmy 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: masa makowa trochę bakalii ubite na sztywną piane białko

Lubczyk i Wanilia
Babka Makowa 222

ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. " Składniki 4 jajka 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki ) 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki mleka czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo

Słodkie Przyjemności
Pyszne i puszyste pancakes. 391

łyżki cukru ulubione dodatki (u mnie dość rzadki, bo bez dodatku fixów dżem truskawkowo - jeżynowy) i świeże truskawki (kaszubskie). Wykonanie: Żółtka połączyć z mlekiem , zapachem, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć okrągłe placuszki na suchej dobrze rozgrzanej patelni, na średnim

Malinowe Pocałunki
leniwa drożdżówka ze śliwkami... 159

soli, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko i zostawić przykryte talerzem BEZ MIESZANIA na całą noc na blacie kuchennym do zaczynu wsypać przesiana mąkę i sok z cytryny drewnianą łyżką wyrobić ciasto z 5 minut forma silikonowa 26 cm - ciasto przełożyć do formy i na wierzchu poukładać połówki śliwek piec w 200C około 40 minut lukier nie za gęsty

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek) 238

Sezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek.  Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek

głodny alergik
Tarta na mące ryżowej z cukinią i buraczkami 166

Dzisiaj będzie dietetycznie, bez białej mąki i cukru. Spód tarty upieczony z mąki ryżowej, którą znajdziecie w Sklep.naSushi.pl , a nadziejemy ją  pieczonymi buraczkami i cukinią marynowaną w oliwie z oliwek. Świetne danie dla osób, które są na diecie. Składniki na ciasto: 20 dag mąki ryżowej 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego

Apetyczna babeczka
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 647

arkusze papieru do pieczenia. Na obu, na środku, odrysowałam dno foremki. Większy, taki żeby zakrywał nie tylko dno, ale także zabezpieczał boki formy, rozłożyłam na blacie i położyłam na nim 1 część ciasta. Rozwałkowałam je tak żeby pokryło dokładnie zarys dna, wyrównałam brzegi i nakłułam ciasto widelcem. Arkusz razem z ciastem włożyłam do formy a tę do piekarnika nagrzanego(...)biszkoptu i wyłożyłam jabłka. Rozprowadziłam je równomiernie na całej powierzchni. Na jabłka delikatnie nałożyłam blat surowego ciasta. Lekko je docisnęłam i nakłułam widelcem. Ciasto wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 40-60 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu, aż wierzch ładnie się zrumienił. Po upieczeniu wyjęłam z pieca, ale studziłam w formie. Kiedy

Smaczna Pyza
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 263

wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu

Smaczne Zdrowe
Pavlova zielona; Mięta-kiwi-czekolada 115

jednolitego koloru, nie mieszać zbyt długo. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować. (Uwaga(...)rozmiaru L bądź M, Beza może wyjść mniejsza- jeśli używacie malutkich jajek- miejcie to na uwadze :)) Piec:  30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo

KreatywnePiny
Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwką 134

wytrawnych przekąsek. Kapuśniaczki z tego przepisu piekę od lat w formie ślimaczków lub rogalików. Podaje je na święta do barszczu grzybowego lub jako imprezową przekąskę do piwa. Polecam :) ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko farsz: 0/5 kg kiszonej kapusty bez konserwantów cebula czosnkowa łyżka masła klarowanego(...)kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Za pomocą radełka dzielimy na 8 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy po łyżeczce nadzienia. Kapuśniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je białkiem i pieczemy około

Mienta blog
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 125

tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30 cm) : • 2 duże jaja • 1 szklanka cukru • 1 - 2 łyżki cukru wanilinowego • 2 szklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 50 g roztopionego masła(...)bez termoobiegu).  Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Masę wyłożyć łyżkąna blachę, delikatnie rozsmarować ciasto

cucinare
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 159

tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30 cm) : • 2 duże jaja • 1 szklanka cukru • 1 - 2 łyżki cukru wanilinowego • 2 szklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 50 g roztopionego masła(...)bez termoobiegu).  Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Masę wyłożyć łyżkąna blachę, delikatnie rozsmarować ciasto

cucinare
Bułeczki mleczne 166

domową, kwaskowatą konfiturą malinową, stanowią genialny początek dnia. Są też remedium na smutki, smuteczki i doły. Bułeczki mleczne podczas robienia dają dużo frajdy, są proste, mają delikatne ciasto i w trakcie pieczenia pachną tak, że chciałabym mieć takie perfumy. Z drugiej strony cały dzień pachnieć masłem i drożdżami to chyba udręka dla innych. Bardzo długo byłam fanką bułeczek mlecznych(...)masło i wyrabiamy. Ciasto ma być miękkie, sprężyste i klejące. Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 h. Ciasto przekładamy na oprószony blat i zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy na równe, dowolnej wielkości porcje. Każdą porcję delikatnie oprószamy mąką i wałkujemy „od siebie do góry”, ma powstać w miarę wąski a długi „język” z ciasta. Tak rozwałkowane ciasto zwijamy w rulonik

ladykitchen