ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1198/2671)

CIASTECZKA BUDYNIOWE Z NUTELLĄ 120

ubitej masy dodajemy mąkę i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia składników. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h  (lub dłużej).  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość  ok. 3 mm i dowolną foremką wykrawamy ciasteczka. Jeśli ciasto po wyjęciu z lodówki będzie mocno twarde (duża zawartość masła) odczekajmy trochę, albo lekko oceplny(...)ciastka u kładamy   na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na ok. 10-12 minut, aż krawędzie ciasteczek ładnie się zarumienią. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Następnie ciastka sklejamy nutellą po 2.  Na wierzchu dekorujemy dowolnie, lub zostawiamy bez dekoracji - też jest pysznie

Walijskie Pichcenie
Przepis # 19 Tarta czekoladowa... bez czekolady 181

moment na upieczenie czegoś słodkiego do po południowej herbatki. Dlatego w sobotnie przed południe zapraszam na ciasto:) Muszę przyznać, że jest to mój eksperyment kulinarny. A co to takiego? Tym razem jest to tarta na owsiano- kokosowym spodzie oraz kremem czekoladowym- jednak bez czekolady. Jak to możliwe? Poniżej podaję przepis. Składniki Spód  - 200 gram mąki owsianej - 50 gram(...)łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Spód Na stolnicę wsypujemy obydwie mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier kokosowy. Następnie dolewamy rozpuszczony olej kokosowy. Delikatnie łączymy. Kolejno dodajemy jajka oraz jogurt grecki. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 40 minut.  Po tym czasie układamy ciasto na blasze (ja dzieliłam ciasto na mniejsze części i przyklejałam do spodu formy

Health-Fit-Life
Tort budyniowy z owocami 32

wszystko może się udać ? Tort wyszedł naprawdę pyszny. Jest całkowicie bez czekolady, ponieważ takie było życzenie, ale możecie oblać wierzch czekoladą rozpuszczoną w odrobinie śmietanki 30%. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego Skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka 1 szklanka oleju

Słodki sentyment
Lemon curd na żółtkach 40

żółtek, tym razem jednak zrobiłam go tylko na żółtkach. Piekłam 2 bezy i zostało mi sporo żółtek, więc postanowiłam je wykorzystać do kremu cytrynowego. właśnie. Dzięki większej ilości żółtek ma bardziej intensywny kolor. Lemon curd można wykorzystać do różnych deserów. Idealnie pasuje do słodkiej bezy, można nim przekładać ciasta czy też wafle. Pysznie smakuje również jako polewa do lodów. Przepisy

Kulinarne przygody Gatity
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym 47

chrupiącym cieście naleśnikowym to pomysł na pyszne śniadanie, kolację lub pyszny deser po obiedzie. Świetna przekąska , która zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Przepis na jabłka smażone w cieście naleśnikowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni, więc obejdzie bez wizyty w sklepie. Polecam wypróbować! JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM(...)PRZEPIS Składniki / 32 sztuki 4 jabłka 150 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 100 ml mleka 50 ml wody 1 opak. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. 2. Następnie wlać wodę, mleko i dodać jajko, cukier wanilinowy oraz szczyptę

Alle Dobre!
Metrowiec 65

Składniki: Krem: 2 budynie waniliowe (80g) - bez cukru 750 ml mleka 15 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Ciasto jasne: 4 jajka 120 g cukru 220 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml oleju  80 ml wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli

Qchnia po prostu
Ciasteczka Z Linzu 74

takiej możliwości to chociaż na 2-3 godziny. 2. Schłodzone ciasto ponownie szybko zagniatamy, dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 2-3 mm, wycinamy kółka wielkości 5-6 cm a w co drugim kółku trzy dziurki słomką (możemy zrobić ich więcej) 3. Ciasteczka pieczemy w 180 stop bez termoobiegu z termoobiegiem w 160 przez 10 -12 minut

Gotowanie...to proste !
Letni, owocowy tort z borówkami 53

fioletowym i różowym.  Smak masy kojarzy się bez wątpienia z lodami jagodowymi. Dziś w Kronice przyjemnie delikatny torcik, letni, owocowy deser. Poczęstunek z soczystymi borówkami, które nęcąco   prezentują się w przekroju ciasta, włożone w masę o lawendowym kolorze. Torcik jest prosty w wykonaniu,  puszysty biszkopt piecze się błyskawicznie, masa borówkowa jest wyjątkowo lekka i stabilna

Kronika Piekarnika
Delikatne ciasteczka maślane-piaskowe z powidłami( przepyszne) +FILM 77

cytryny Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Jeśli ciasto się klei bardzo delikatnie podsypujemy mąką-nie dużo. Ciasto jest delikatne i aksamitne.  Przekładam je do woreczka i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, wycinamy kształty, dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni(...)piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 10-12 minut na lekko złoty kolor.  Delikatnie ściągamy z blaszki studzimy. Ostudzone przekładamy powidłami. Przełożone ciasteczka odkładamy na ok 1-2 godziny by się dobrze skleiły i wchłonęły wilgoć z powideł. Na koniec mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i polewamy ciasteczka  (ja daję lukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pizza warzywna 77

Składniki: na ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 00) 25 g świeżych drożdży 275 ml ciepłej wody, 4 łyżki oliwy z oliwek 1 niepełna łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sos pomidorowy: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek tymianek  suszony sól woda ser mozarella lub inny ulubiony dodatki (wg uznania(...)uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Wyrośnięte ciasto   podzielić na 2 części.   Każdą część rozwałkować  polać  oliwą,  rozłożyć sos pomidorowy i starty ser i  ulubione dodatki Nastawić piekarnik na temp. 230 stop. C z termoobiegiem lub 250 stop. C bez termoobiegu. Po tym czasie wstawić pizzę. Piec na kamieniu do zrumienienia około

mojej kuchni
Pizza warzywna 87

Składniki: na ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 00) 25 g świeżych drożdży 275 ml ciepłej wody, 4 łyżki oliwy z oliwek 1 niepełna łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sos pomidorowy: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek tymianek  suszony sól woda ser mozarella lub inny ulubiony dodatki (wg uznania(...)uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Wyrośnięte ciasto   podzielić na 2 części.   Każdą część rozwałkować  polać  oliwą,  rozłożyć sos pomidorowy i starty ser i  ulubione dodatki Nastawić piekarnik na temp. 230 stop. C z termoobiegiem lub 250 stop. C bez termoobiegu. Po tym czasie wstawić pizzę. Piec na kamieniu do zrumienienia około

w mojej kuchni
Curry z cukinią (wegańskie) 89

bez zalewy oraz mleko kokosowe i mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy: sos sojowy , curry , chilli , ocet jabłkowy lub sok cytrynowy , oraz szpinak lub jarmuż i dobrze mieszamy. Opcjonalnie doprawiamy solą . Podajemy na ciepło z ryżem , makaronem , kaszą lub pieczywem . Źródło inspiracji Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto(...)coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy Jeszcze więcej przepisów na wegańskie słodkości znajdziesz tutaj . Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Pieczone placki z cukinii (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Flaki

WegePrzepis
Babka majonezowa - wilgotna puszysta i przepyszna - warto ją upiec 109

majonezu (160 g) 120 g mąki pszennej – około 3/4 szklanki 250 ml (typ 400-550) 135 g mąki ziemniaczanej (około 3/4 szklanki 250 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego/wanilinowego otarta skórka z jednej cytryny – może być olejek cytrynowy szczypta soli użyłam foremki z kominkiem, o średnicy 24 cm i wysokości 10 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Pieczenie babki majonezowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 47 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczoną babkę wyjmuję

Uwaga Babcia Gotuje
Tort budyniowy z owocami 75

wszystko może się udać Tort wyszedł naprawdę pyszny. Jest całkowicie bez czekolady, ponieważ takie było życzenie, ale możecie oblać wierzch czekoladą rozpuszczoną w odrobinie śmietanki 30%. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego Skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka 1 szklanka oleju

Słodki sentyment
Chleb wiejski na kefirze 107

chyba nie zaprzeczy, że nie ma nic lepszego niż świeże domowe pieczywo. Chrupiąca skórka, sprężyste, wilgotne, wypieczone wnętrze. Nam najlepiej smakuje z domowymi konfiturami z czarnej porzeczki. A zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu nie oceniony.. Składniki:   350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże(...)wyrośniętym ciastem obrócić o 180 stopni i pozwolić, aby ciasto samo wypadło z miski. Resztę ciasta, które ewentualnie pozostanie w misce, wyjąć przy pomocy łyżki. Złożyć brzegi ciasta do środka, starając się, aby surowa mąka nie dostała się do środka. Uformować okrągły bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia

W garach u Gosi
Chleb wiejski na kefirze 101

chyba nie zaprzeczy, że nie ma nic lepszego niż świeże domowe pieczywo. Chrupiąca skórka, sprężyste, wilgotne, wypieczone wnętrze. Nam najlepiej smakuje z domowymi konfiturami z czarnej porzeczki. A zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu nie oceniony.. Składniki:   350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże(...)wyrośniętym ciastem obrócić o 180 stopni i pozwolić, aby ciasto samo wypadło z miski. Resztę ciasta, które ewentualnie pozostanie w misce, wyjąć przy pomocy łyżki. Złożyć brzegi ciasta do środka, starając się, aby surowa mąka nie dostała się do środka. Uformować okrągły bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia

W garach u Gosi
Bułeczki z orzechami i syropem klonowym 78

orzechami, to zdecydowanie polecam te. Musicie jednak zdawać sobie sprawę z tego, że ciasto dosyć długo należy wyrabiać, aby nabrało właściwej konsystencji. Przyda się więc tutaj sporo cierpliwości oraz silnej woli, by do tego luźnego ciasta nie dosypywać więcej mąki. Moim zdaniem te bułeczki są suuuuper! Ciasto: 1 czubata łyżka świeżych drożdży 1 szkl. ciepłego mleka 1/2 szkl. brązowego cukru(...)siekamy. Łączymy w misce z orzechami mielonymi oraz z cukrem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dosyć duży prostokąt (ciasto powinno być elastyczne, łatwo dawać się formować). 3/4 jego powierzchni posypujemy orzechami z cukrem. Polewamy syropem klonowym. Część bez nadzienia zawijamy do środka, przykrywamy ciastem z orzechami. Powstałe ciasto ponownie delikatnie wałkujemy. Dzielimy je na pasy za pomocą noża lub radełka

Smaki Na Talerzu
Omlet biszkoptowy 77

wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wyłóż na posmarowaną olejem patelnię i smaż na małym ogniu. Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Informacje dodatkowe Wartości odżywcze (bez dodatków): Kcal: 282 | Białko: 17,4 | Węglowodany: 28,4 | Tłuszcze

Przepisy na widelcu
Bułki do kebaba 107

dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozciągną maksymalnie na wielość blaszki i uformować na kształt koła. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.  Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem. nożem zrobić nacięcia na bułce. Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu ( grzałka góra dół). Po upieczeniu bułkę podzielić

Kulinarne przygody
Gofry podwójnie jagodowe 98

brazylijskie Gofry: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, olej, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam mikserem. Osobno ubijam białka na sztywno. Dodaję do ciasta i mieszam już łyżką. Dodaję jagody i mieszam.  Gofrownicę smaruję olejem, nagrzewam, wylewam po dwie łyżki ciasta i piekę około 7 minut zależy to od mocy gofrownicy. Gofry po wyjęciu układam na kratce(...)żeby ostygły i zrobiły się chrupiące. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z łyżką cukru pudru. Gofry podaję ze śmietaną, jagodami, orzechami, pokruszonymi bezami

wesoła kuchnia
Sernik panna cotta z truskawkami 102

serową. Jedyną trudność może sprawić wyjęcie gotowego ciasta. Żeby było to łatwiejsze użyłam silikonowej foremki na małą babkę. Ilość: 12 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Sernik panna cotta z truskawkami Prosty i pyszny sernik. Bez włączania piekarnika. Idealny na lato! przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 5 min czas całkowity: 10 godzin

Pełny talerz
Bezlaktozowe ciasteczka z żurawiną i płatkami owsianymi 98

suszonej żurawiny 1. Margarynę utrzeć z cukrem (ja bez cukru) i wanilią. Wbić jajko i dalej ucierać. Dodać banana i ucierać. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy. 3. Na sam koniec dodajemy płatki owsiane i posiekaną żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być dość gęste. 4. Z ciasta lepimy kulki wielkości

kruche babeczki
Ciasteczka wiatraczki z marmoladą 136

naciąć, uważając na to, aby środek ciasta pozostawić bez nacięcia (spójrz na zdjęcia poniżej). Złożyć ciasteczka.  Uwaga: są dwie możliwości składania wiatraczków: 1) na środek nałożyć marmoladę i podwinąć boki ciasta, 2) podwinąć boki ciasta i nałożyć marmoladę. (wszystko widać na  poniższych zdjęciach) Wiatraczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180°C, aż do zarumienienia (około

Ugotować
Kolorowa Pizza 156

jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. 6. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pizzy lub formy na tartę. Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko. Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny) Pizze podaje

Gotowanie...to proste !
Rewelacyjne bułki pszenne jogurtowe 100

długość ok 55 cm a szerokość ok 8 cm. Ciasto podzielić nożem na 10 równych części. Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na ok 15 minut. (góra- dół bez termoobiegu). Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego

Kulinarne przygody
PIZZA MOZZARELLA Z KIEŁBASĄ I OLIWKAMI 77

pizze. Na ciasto wykładaj: równomiernie sos pomidorowy zostawiając wolne brzegi ciasta, posiekaną mozzarellę i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Pizze piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez ok. 20 minut (bez termoobiegu, programem grzaniem góra-dół). Gotowe pizze można posypać świeżą

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjne Faworki 107

razem przepis na zwykłe faworki które wszyscy znamy bez żadnych udziwnień. Składniki: 220 g mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła 1/2 kieliszka spirytusu/wódki 2-3 łyżki śmietany 18 % szczypta proszku do pieczenia ( niekonieczny ) olej do smażenia 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na 10-15 minut

Gotowanie...to proste !
Ciasto Ananasowy Migdałek 154

Ciasto Ananasowy Migdałek Moje ciasto z serków Danio było ostatnio bardzo popularne, dlatego postanowiłam zrobić podobne. Ciasto jest bez użycia mąki pszennej. Mąka została zastąpiona budyniami. Masa natomiast jest bardzo delikatna. Blaszka 24 cm x 24 cm Składniki na ciasto: ·        5 opakowań po 40 g budyniów czekoladowych(...)jajek ·        1 szklanka cukru ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: ·        4 opakowania po 140 g serków Danio ·        500 ml śmietany 36 % ·        2 po 75 g cytrynowe galaretki

Kulinarna Chwila
Gotowana babka cytrynowa z jabłkami 123

dużego garnka. Babki za każdym razem wychodzą pyszne, bez względu na wersje smakowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 małych jajek 250g masła 3/4szkl. cukru kryształu 32g cukru waniliowego 1szkl. mąki tortowej 1szkl. mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olejek cytrynowy do ciast 2-3 jabłka np. antonówka 100g białej czekolady 4 łyżki

Waniliowe Improwizacje
Imprezowe przekąski – część 2 273

układamy na blasze łączeniem do dołu i smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 10-15 minut lub do momentu, w którym ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe! Imprezowe przekąski nie muszą być czasochłonne i trudne. Przecież nikt nie ma czasu na stanie w kuchni 😉 Tymi propozycjami zrobicie furorę na imprezie bez konieczności spędzenia nad nimi kilku godzin. Spróbujcie sami! 😉 Artykuł Imprezowe

Mostek w kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 133

kruche ciasto, śliwki i budyń - tak po prostu, bez udziwnień ale za to pysznie. To ciasto robię także często w wersji z jabłkami, albo rabarbarem, zawsze smakuje wybornie. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy

Cynamonowe szczęście
Sypane ciasto jabłkowe 131

cukru kryształu 20 dkg bułki tartej 10 dkg masła bez soli 2 łyżki płatków migdałowych Jak przygotować sypane ciasto jabłkowe . Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski, dodać cukier kryształ, wymieszać i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić w mikrofalówce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać 1/3 część bułki tartej, na bułkę

mecooks
CIASTKA M&M's 142

minut w lodówce.  Łyżką nabieramy porcje ciasta (po około 60 g) i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 3 cm. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i wciskamy po kilka całych drażetek do każdego ciastka.  Pieczemy w temp. 175 st. (bez termoobiegu) przez około  10 minut, aż lekko zarumienią

cool and minty
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 392

bułeczki drożdżowe, zapewne dlatego, że jest to miękkie pieczywo, bez chrupiącej skórki, która oprócz tego, że nam dorosłym bardzo smakuje, to dzieci mogą mieć z nią niemały problem. Szybkie bułeczki śniadaniowe oprócz tego, że czas ich wyrastania, jak to przy cieście drożdżowym, trwa kilka chwil, to ich pieczenie to tylko 15 minut! Przepis na bułeczki śniadaniowe Składniki potrzebne

MamaOskarka
Kalafior w chrupiącym cieście 134

aromatyczne od przypraw . Zachęcam do prób Dzisiaj znowu wstęp bez weny… cóż zima nie poprawia nastroju.. Składniki : ciasto 1 szklanka piwa mąka pszenna sól do smaku 1 łyżka cukru 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka chilli lub mniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo : kalafior ocet jabłkowy sól do smaku To ciasto

Ogrodnik w podróży
Babka z jogurtem greckim 149

połączenia wszystkich składników, a ciasto nabierze powietrza.  Ciasto wykładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wyrównujemy Pieczemy 50-60 minut w temp. 175-180 stopni .  Zostawiamy 30 minut do ostudzenia w formie.  Następnie przekładamy i „suszymy” na kratce.  Można polać lukrem,  ale i bez niego jest wystarczająco słodka J Smacznego

Domowe ciasta
Śmietankowa babka. 150

niespodziewanych gości. Osobiście bardzo lubię takie ciasta, szybkie, bez dużego nakładu pracy i pyszne. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 12,5 dag  masła lub margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany 12 % 1 cukier waniliowy Dodatkowo: cukier puder

Izabelawkuchni
Szybki placek z porzeczkami + filmik 404

wyłożoną papierem do pieczenia. 8. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół. By uniknąć zakalca (co się często zdarza przy ciastach owocowych), ciasto dopiekam 10 minut z grzaniem od dołu, a następnie jeszcze 10 minut z termoobiegiem. Ciasto wypieka się wyśmienicie, jest pulchne bez śladu zakalca, soczyste

Kawa z mlekiem
Jogurtowe muffinki z czerwoną porzeczką 133

szklanki oleju 2 jajka 200 g czerownej porzeczki bez ogonków Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli jogurt, olej i jajka. Nastepnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyc do foremki na muffinki, u mnie silikonowa. Ciasta nałożyć

Monia miesza i gotuje
Tarta z cukinią i nadzieniem serowym 124

zależności od potrzeb wyciągam. I robię wersję wytrawną, bez dodatku cukru, jako podstawę właśnie głównie wytrawnych tart i wersję słodką, typowo z przeznaczeniem do ciasta. Jako nadzienia użyłam serka z Wielunia. Bo jest po prostu najlepszy. Jeśli używacie jakiegoś innego wiaderkowego, koniecznie go odsączcie. Pomidory podczas pieczenia puszczą nam sok i jeśli puści go również ser, to niestety

Mieszam w Garnku
BABECZKI BROWNIE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE z kremem (wegańskie, bezglutenowe) 168

bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam //   Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała) 40 g mąki jaglanej lub innej (np. pszennej, orkiszowej) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki wybranego słodziku (u mnie syrop

Via Gusto
Pierożki twarogowe z jabłkami 170

plasterki ok 0,5 cm grubości. Oprószamy cynamonem.  Ciasto wałujemy na ok. 0,5 cm placek. Szklanką wycinamy koła i na każdym umieszczamy plaster jabłka. Sklejamy brzegi i układamy na blasze.  Pieczemy przez ok. 25 minut na średniej półce przy 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 bez.  Pierożki są gotowe kiedy się zarumienią. Po wystudzeniu posypujemy(...)zbyt rzadki. Nakładamy po 1 łyżeczce na połowę koła, a na drugiej widelcem zrobić dziurki ( w zupełności wystarczy 1 ukłucie) i dopiero sklejamy. Zapobiegnie to rozklejaniu się pierożków podczas pieczenia. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Kruche ciasto z jabłkami i karmelem z orzechami 265

wyobrażam sobie kolejnych Świąt bez tego luksusowego jabłecznika.  Składniki (na blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm): Ciasto kruche: 1/2 kilograma mąki tortowej  1/2 szklanki cukru pudru  2 żółtka  1 jajko  3 łyżki śmietany  250 gram masła  2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli  Masa jabłkowa

Mango Papaja
Bezglutenowe pierniczki gryczane 260

pierniczki gryczane jakie do tej pory piekłam. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pierniki  bezglutenowe  bez mleka i bez jajek, to zapraszam do wspólnego wycinania gwiazdek i serduszek. Zerknij tylko na składniki i przygotowanie. Nie ma chyba łatwiejszych wegańskich ciastek świątecznych.  Zaznaczam, że są to bardzo chrupiące korzenne ciasta wegańskie. A do tego bardzo uzależniające

AniaGotuje.pl
Pierogi ruskie 135

dzisiaj zaplanowałam ruskie pierogi.  Po włoskich przepisach i pieczonych owsiankach, przyszła u mnie ochota na tradycyjne i polskie jedzenie. Ale bez obaw, kuchnia polska nie będzie jedynym tematem kolejnych wpisów, będzie, jak zawsze bardzo różnorodnie! A już w styczniu 8 lat mojego blogowania kulinarnego, świętuję 1 stycznia! Ciasto na pierogi robię od lat zawsze tak samo: jajko, oliwa

Moja smaczna kuchnia
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 193

spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Obie rolady przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rolady prosto po wyjęciu

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka Z Masłem Orzechowym I Marmoladą 137

czasie, wyjmujemy z lodówki, odrywamy małe kawałeczki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce spłaszczając je na ciasteczka i robiąc w środku wgłębienia na marmoladę następnie dajemy na każde ciasteczka po odrobinie marmolady.   Gotowe pieczemy w 200 stop. grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 8-10 minut. Ważne aby się za mocno nie przypiekły

Gotowanie...to proste !
Buleczki z jablkami 171

się jako pyszna przekąska na drugie śniadanie :) Również dorosłym bez wątpienia przypadną do gustu, zwłaszcza do poobiedniej kawy. CIASTO: 1 kg mąki 75 g drożdży 1 jajko 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 100 g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * FARSZ: 3 duże jabłka 4 łyżki cukru szczypta cynamonu

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania