ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1184/2705)

Tarta z figami i kremem migdałowym 142

Ciasto obciążamy kładąc na wierzchu i po bokach papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypując suchą fasolę lub groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany spód całkowicie studzimy. Śmietanę łączymy trzepaczką(...)cukru pudru, migdały i amaretto. Mieszamy. Figi kroimy na ćwiartki. Wylewamy masę na ostudzony spód i kładziemy na wierzchu figi. Posypujemy wierzch ciasta łyżeczką cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (175°C z termoobiegiem). Pieczemy 35 minut, po czym nakrywamy górę ciasta kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy kolejne 10-20 minut. Po tym czasie tartę z figami

Poezja smaku
EXPRESOWY SERNIK, PUSZYSTY I SMACZNY + FILMIK 910

przygotowaniu. Dzisiaj przepis dla zabieganych, czyli szybkie w przygotowaniu ciasto. Upiekłam go na herbatnikach oraz polałam czekoladą i posypałam kokosem. Wyszedł bardzo smaczny, polecam.      SKŁADNIKI :  200 g herbatników maślanych  1 kg sera wiaderkowego, dowolnego lub smakowego 5 jajek  2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukry, chwilę ucieramy. Dodajemy cały ser i wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki i pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 % C.  Ciasto po upieczeniu studzimy.  Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce 1 minutę, mieszamy aż składniki się połączą. Czekoladę wylewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
limonkowo cytrynowa tarta z bezą 164

cytrynowym kremem i delikatną bezą. Niebo w gębie :). Jeśli spróbujecie od razu wam mówię, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła  65 g cukru  szczypta soli 2 łyżki śmietany Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy masło i ucieramy. Następnie dodajemy jajko i śmietanę, ucieramy. Formujemy ciasto, przekładamy ostrożnie na formę(...)tarty i wkładamy do lodówki na 30 min, Pieczemy w 200 stopniach C 5 minut, a następnie 10 minut w 190 stopniach C Nadzienie:  100 g masła 4 jajka (żółtka) 1 cytryna  2 limonki  pół szklanki cukru  szczypta soli  Masło ucieramy z cukrem dodając stopniowo jajka, szczyptę soli, startą skórkę i sok z 2 limonek

noteskulinarnyfiga
BUŁKI GRAHAMKI- NAJLEPSZE 187

ciasto było zbyt rzadkie dosypać ewentualnie trochę więcej mąki. Generalnie ciasto nie powinno być bardzo gęste, powinno się lekko kleić. Ja jak dotychczas nigdy nie dosypywałam więcej mąki, ale różnie to bywa... Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.30-40 minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto zbić, przemieszać (odgazować). Dłońmi maczanymi w oliwie odrywać kawałki ciasta, chwilę(...)wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. U mnie zwykle wychodzi ok.12 bułek (bywa, że różnej wielkości). Za pierwszym razem część bułek ponacinałam, teraz już tego nie robię... Odstawić na ok.15 minut do napuszenia. Następnie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na programie góra-dół, bez termoobiegu, ok.20 minut

Smaczne Zdrowe
Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 121

Składniki: 100 g całych migdałów bez skórki 60 g pistacji 150 g + 350 g cukru 200 g śmietany kremówki 350 g czekolady 70% kakao 250 g masła 5 jajek 1 łyżka melasy 210 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól 40 g pianek marshmallow Przygotowanie: Migdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki(...)przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy melasę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie po 30 g posiekanych pistacji i migdałów. Dokładnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Smakowity Blog Kulinarny
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 187

pieczywie. Ten chleb jest w wersji bez ziaren, idealny dla dzieci, które za ziarnami raczej nie przepadają lub jako odmiana dla codziennych chlebów z ziarnami (jak u nas) Piekę w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 700g mąki orkiszowej jasnej typ750 (chlebowej) - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki żytniej chlebowej typ720 - 250g zakwasu (zwykle daję po 125g żytniego(...)chleby bez dodatku pszenicy wyrabiania nie potrzebują, to mam ułatwione zadanie. Przy tym chlebie widać ten bardzo specyficzny gluten orkiszowy, ciasto zbyt długo mieszane ciągnie się jak guma... Gotową masę wykładamy do dwóch przygotowanych form, u mnie silikonowe, delikatnie przesmarowane olejem (formy metalowe musimy posmarować i obsypać dokładnie otrębami, mąką, itp. lub wyłożyć papierem do pieczenia). Masę dokładnie

Smaczne Zdrowe
POMARAŃCZOWA BABKA DANUSI 188

prosta technicznie, bez wyszukanych składników, zresztą jak wspomniała Danusia przepis pochodzi od jej Mamy, co było dodatkowym atutem. Wychodzi dokładnie tak jak na zdjęciu: wilgotna, ale nie zbita. Aromatyczna, pachnąca pomarańczami. Dla mnie - przepyszna. Z oryginalnego przepisu zamieniłam tylko 1 składnik - zamiast kefiry użyłam jogurtu naturalnego. Nie miało to jednak chyba wpływu na smak i jakość ciasta. Składniki(...)180st. Piec ok. 55- 60 minut- do suchego patyczka. Babka po upieczeniu na spodzie jest jasna, nie przypieczona. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce 10- 15 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić na paterę i wyjąć foremkę. Jeżeli foremkę posmarowaliśmy niezbyt dokładnie to należy przykryć mokrą , zimną ściereczką i chwilę odczekać. Popukać i ciasto wyjdzie bez problemu

Walijskie Pichcenie
Ciasto MALINOWA KRÓWKA-biszkopt karmelowy z kremem kajmakowym z galaretką i malinami-pyszne i łatwe ciasto +FILM 41

szkl mąki pszennej tortowej (ok 100g) -2 budynie karmelowe,  krówkowe lub toffi  bez cukru po 40g sztuka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szkl cukru ok 170g -ok pół łyżki kakao (można pominąć) KREM -1000ml mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -1 łyżka mąki pszennej tortowej -1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Następnie przesiewamy budynie karmelowe, mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia-bardzo delikatnie mieszamy do połączenia.  Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem o pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 25 minut, nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia. Upieczony biszkopt wyciągamy, odcinamy od blaszki brzegi i studzimy. Kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżówka wysoka lub słodkie bułki 273

Można ją jeść bez niczego, niektórzy jedzą ją z masłem, a inni wcześniej pod kruszonkę układają owoce sezonowe takie jak jabłka, śliwki czy rabarbar, każdy ma swój własny sposób na drożdżówkę, która smakuje mu najbardziej, a wiadomo, że drożdżówka najlepiej smakuje na ciepło! :) Składniki (na dużą blachę drożdżówki lub na około 25 dużych, słodkich bułeczek): *Ciasto: 1 kg mąki(...)wyrośnięty rozczyn, zaczynami wyrabiać i powoli dolewamy wystudzoną margarynę. Zagniatamy ciasto , musi być elastyczne, niezbite, gdy to konieczne podsypujemy mąką, ale nie za dużo! Gdy ciasto nie lepi się do rąk, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Jeżeli robimy drożdżówkę w międzyczasie wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Następnie robimy kruszonkę

Piekę, bo lubię
Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii 277

piekarnika. Dzięki temu ciasto dostaje od razu termicznego „kopa”, czas pieczenia się skraca a spód wychodzi chrupiący. Otrzymujemy efekt jak z włoskiej pizzerii. W zestawie oprócz kamienia otrzymujemy drewnianą łopatkę do pizzy. Dzięki niej z łatwością położymy placek na kamieniu i wyjmiemy upieczony z piekarnika, bez zagrożenia poparzeniem

kuron.com.pl
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE, PROWADZONY METODĄ 2-FAZOWĄ 123

chleb żytni dwufazowy. Jako, że moje chleby (oprócz 3-fazowych) prowadzę metodą 1-fazową, bez zaczynu, bez wcześniejszego dokarmiania zakwasu, chciałam spróbować czegoś nowego. Tak oto powstał mój pierwszy chleb dwufazowy. Dzień wcześniej przygotowuję sobie zaczyn, drugiego dnia przeprowadzam 2 etap i przekładam ciasto do form. Tak prowadzony chleb wyrasta błyskawicznie, u mnie trwa to zwykle(...)wodzie. Wygładzamy i obsypujemy mąką, ja wykorzystuję do tego sitko do parzenia herbaty. Formy odstawiamy pod przykryciem do wyrastania, aż ciasto prawie wypełni formy. U mnie trwa to ok.2,5- max.3h. Chleby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230* i pieczemy 15 minut na termoobiegu, następnie temperaturę zmniejszamy do 200* i dopiekamy jeszcze 45 minut, również na termoobiegu. Formy wystawiamy

Smaczne Zdrowe
Jak stworzyć funkcjonalną wyspę w małej kuchni? Sprawdź czy wiesz, jak wypiec chleb z gara żeliwnego lub jak upiec pyszny biszko 148

wyrabiaj ciasto robotem planetarnym przez 5 minut, przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans, ponownie wyrabiaj ciasto przez 8 -10 minut robotem. Ciasto powinno pracować na haku. Ciasto przykryj szczelnie folią i odstaw na 45 minut, po tym czasie złóż w tzw. kopertę, ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnię cia. Ciasto wyjmij na blat, uformuj składając prawidłowo ciasto w bochenek(...)koszyczku nakryć papierem do pieczenia, odwr ó cić na blat kuchenny, chleb na papierze naciąć, łapiąc za końce papieru do pieczenia, przenieść chleb do gorącego gara, przykryć pokrywką garnek, wstawić do gor ącego pieca i piec. Chleb pieczemy z pokrywką przez 20 -25 minut w temp. 240 ° C, kolejne 10-15 minut bez pokrywki zmniejszając temp

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka bananowe z pomarańczą 455

pszennej 50g mąki ziemniaczanej 125g cukru pudru 115g banana bez skórki (jedna średnia sztuka) 75g masła 1 łyżka soku z cytryny (do skropienia banana) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy Wykonanie: - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem - banana skropić sokiem z cytryny, rozgnieść dokładnie(...)widelcem, dodać wymieszane składniki suche, cukier puder, posiekane na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii oraz skórkę pomarańczową - składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być dość luźne i lepkie, nie należy jednak dodawać zbyt dużo mąki - ciasto lekko podsypać mąką, urywać małe kawałki, z nich formować kuleczki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach

Smakołyki Bereniki
Rodzynkowiec 221

płaska łyżeczka proszku do pieczenie Przygotowanie ciasta: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku- utrzeć Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wmieszać do masy jajecznej Piec w formie 32 x 25 cm  w temp. 160-180*C ( formę wyłożyć papierem do pieczenia) Po ostudzeniu przekroić na pół Składniki na krem(...)najlepiej w łaźni wodnej), dodać osączone z alkoholu rodzynki i połowę alkoholu.  Przygotowanie rodzynkowca: Jedną część biszkoptu nasączyć lekko alkoholem, ewentualnie dżemem z czarnej poprzeczki ( bo ze spirytusem ciasto dość pijane :)- posmarować połową masy budyniowej, położyć na to drugi biszkopt, rozsmarować resztę masy budyniowej, a na nią miękką polewę z rodzynkami w czekoladzie. Ciasto najlepsze zrobione dziś, a podane

Proste Potrawy
Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym 113

Ciasto czekoladowe z kajmakiem, to bez wątpienia wypiek, który świetnie się prezentuje na stole i z powodzeniem zastąpi kawałek tortu. To połączenie mocno czekoladowego ciasta ze słodyczą masy krówkowej. Wybornie smakuje. Ciasto mimo dużej zawartości kakao nie jest suche, tylko idealnie wilgotne. Długo pozostaje świeże. SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka szczypta soli 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)dodać do kremu, wsypać oba śmietan-fixy i zmiksować. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Przed podaniem wyłożyć na wierzchu ciasta krem kajmakowy, rozsmarować go równomiernie i posypać wiórkami czekoladowymi. Uwagi: Ciasto można również podać bez masy kajmakowej. Wystarczy je posypać obficie cukrem pudrem lub polać słodką polewą czekoladową

Passions hobbies life