Odrywany chlebek z ziołami 186Ciasto zagnieść do jednolitej, miękkiej, sprężystej konsystencji, przełożyć do miski oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Farsz ziołowy: Natkę z pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Klasyczną śniadaniową rozpuścić, dodać zioła, czosnek, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto(...)kostkę o długości 10 cm i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 35-40 minut. Klasyka na polskim stole od ponad 25 lat! Jej sekretem jest
Szalona Kuchnia Eweliny
Cytrynowa babka łyżką mieszana 146bez termoobiegu). Do miski wlewamy mleko, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, jajka, olej i ekstrakt. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy składniki do połączenia. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną (zamiast kaszy można użyć np. mąki, formę można też wyłożyć papierem do pieczenia). Masę wylewamy do keksówki. Ciasto
Słodkie okruszki
Chleb żytni foremkowy wg Aleex 157ciasto. 7. Formę podłużną (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto dokładnie wypełniając nim keksówkę. Powinno go być nieco ponad połowę formy. Można raz lub dwa stuknąć formą z ciastem chlebowym o blat, aby pozbyć się niepotrzebnych pęcherzy powietrza. 8. Wierzch chleba wyrównać łyżką zwilżoną wodą. Można posypać lekko mąką lub ziarnami. 9. Formę z ciastem(...)godzin. Zależy od siły zakwasu i temperatury otoczenia. 11. Gdy chleb wyrośnie, rozgrzać piekarnik do 250 stopni C w opcji góra-dół bez termoobiegu. Wstawić chlebek do piekarnika i piec przez 5 minut w 250 stopniach C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 50 - 55 minut. 12. Po upieczeniu chlebek wyjąć
W mojej kuchni
BABKA MARMURKOWA 163zazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego do ciasta, tak by nie zasłodzić się jednym kawałkiem:) Dziś przedsmak Wielkanocy – prosty, pyszny i sprawdzony przepis na babkę marmurkową. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju(...)dół, bez termoobiegu. Żółtka ucieram mikserem na najwyższych obrotach ze szklanką cukru i cukrem z wanilią. Do masy z żółtek dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję powoli dolewając mleko. Następnie wlewam olej, mieszam krótko do połączenia. Dodaję ubite na sztywno białka, mieszam delikatnie szpatułką. Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wylewam do formy 3/4 ciasta, resztę
Zasmakuj Kuchni
Faworki klasyczne + filmik 163Koniec karnawału nie może obyć się bez faworków , to mój ulubiony rarytas, a w wersji domowej po prostu najlepszy, serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na jeden talerz faworków: 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1 paczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 3-4 łyżki śmietany(...)inny tłuszcz Wykonanie: 1. W misce mieszamy najpierw wszystkie suche składniki, następnie dodajemy 3 żółtka, 3-4 łyżki śmietany, mieszamy. 2. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, to warto dodać trochę śmietany (łyżeczkę lub dwie) i potem zagniatanie już pójdzie gładko. 3. Zagniecione ciasto trzeba dobrze potłuc wałkiem, żeby pozbawić je pęcherzyków powietrza, Następnie
Kawa z mlekiem
Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami 153który prawił, że ciasteczka otrzymały karmelowy posmak. Po prostu pyszności... Polecam! (około 12 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru koksowego (można użyć zwykłego lub np. ksylitolu) 30g wiórków kokosowych (*) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: borówki (od 3 do 5 sztuk na każde ciastko) Masło/margarynę z cukrem należy(...)połączyć najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha. Każdą z nich odrobinę spłaszczyć, a w środku zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. W otworkach lekko dociskając umieścić borówki. Ciasteczka z odstępami ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 180 stopniach
Di gotuje
Ciasto Pupilek – puszysty biszkopt z kremem kukułkowym i pianką 256powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 25×30 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół(...)kokosowymi). Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny, aby kremy stężały. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. Ciasto Pupilek – puszysty biszkopt z kremem kukułkowym i pianką Zobacz przepisy na inne ciasta z wykorzystaniem malin: Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto Ciasto Ślicznotka
e-PrzepisyKulinarne
Sticky buns z bananem i masłem orzechowym 228doskonale, połączenie słonawego masła ze słodkim karmelem jest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające :D. Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka (dałem całą) 2 żółtka 50 g masła(...)łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez) Przygotowanie : Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem orzechowym, wysypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kawałkami bananów. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na glazurze. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej przez
Food Square
SERNIK DLA DIABETYKA #talerzdiabetyka 295jajek 150g erytrolu budyń waniliowy (bez cukru) czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka soku z cytryny Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości 80% kakao Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z erytrolem na puszystą masę, następnie dodać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz twaróg. Białka ubić(...)połączyć masę serową z pianą. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny lub kilka kropel ulubionego aromatu (np. migdałowego). Masę przełożyć do tacki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i pozwolić sernikowi ostygnąć w środku. Ostudzony sernik wyjąć z piekarnika. Czekoladę rozpuścić
Dietolog
Świąteczny sernik z karmelową nutą na orzechowym spodzie - bez glutenu 221orzechy kojarzą mi się głównie z zimą i tym magicznym czasem w roku. Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik. Uwielbiany przez wszystkich i ...koniecznie bez rodzynek ;) Na Wielkanoc zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza(...)szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 opakowanie posypki karmelowej Decorada (Delecta) 120g cukru szczypta miłości Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć dość gładkie ciasto. 2. Gotowym ciastem wylep, lekko natłuszczoną, formę do ciasta i piecz prze 10min w 200*C. Masa serowa: 1. Twaróg podziel na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem bądź umieść w robocie kuchennym
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto jogurtowe z truskawkami 170już bardzo gęsty. Ciasto super, bardzo smaczne, szybkie, ale może się nie udać ;)) Ja się nie poddałam i w końcu wyszło :) U mnie wersja bez kruszonki, ale można zrobić z nią. Tak zrobię kolejnym razem z innymi owocami :). Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie (40g) budyniu u mnie śmietankowy bez cukru(...)masę, dodajemy jogurt i miksujemy, następnie dodajemy olej i również miksujemy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy (podzielić na trzy tury), ciągle miksując. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta poukładać owoce. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (sprawdzamy patyczkiem
kruche babeczki
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7141Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami(...)śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce . Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto
Słodkości i nie tylko
FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 468idealnie komponują się ze smakiem czekolady. Niekiedy dodaję także płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą(...)szczypta soli Dodatkowo: - masło do wysmarowania formy - mielony ksylitol lub puder do wysypania formy - dowolne owoce (gdy chcemy wersję z owocami), nie trzeba ich dużo, tyle by posypać górę ciasta. Tortownicę wysmarować grubo masłem i obsypać dokładnie mielonym ksylitolem lub pudrem, strząsając nadmiar. Kawałki czekolady, masło i mielony ksylitol (odłożyć 3 łyżki) lub puder ogrzewać w garneczku na małym ogniu
Smaczne Zdrowe
Czekoladowa rolada z kremem i galaretką 256Czekoladowa rolada z kremem i galaretką Szukacie przepisu na pyszne ciasto do weekendowej kawy? Ja polecam Wam dziś czekoladową roladę z kremem i galaretką. Rolada jest naprawdę prosta w przygotowaniu i co najważniejsze wyjątkowo pyszna. Krem do rolady przygotowałam na bazie sera mascarpone i śmietany. Możecie też przygotować roladę np. z nadzieniem malinowym – sprawdźcie tutaj (klik(...)bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika (tą największą, która jest na wyposażeniu piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (około 8-10 minut na wysokich obrotach). Zmniejszamy obroty miksera i powoli, stopniowo wsypujemy suche składniki. Miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto
Słodkie okruszki
Ciasto bananowe z cynamomem i kokosem 442fanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU ). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy . Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny(...)jajka (całe) szczypta soli 2/3 szkl. cukru (150g) 1/2 szkl. oleju (100ml) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (250g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 duże dojrzałe banany (lub 4 małe) 1 szkl. wiórek kokosowych (100g) Banany rozgnieść widelcem na papkę
Grunt to przepis!