dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy(...)mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam. 3. Przekładanie: Wystudzony biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy go do blaszki w której się piekł tylko blaszkę wykładamy folią aluminiową. Na biszkopt wykładamy masę serową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia masy serowej. Masę serową wylewam gorącą. 4. Z kajmakiem: Gdy masa serowa jest zastygnięta i zimna
IzabelawkuchniSłodka propozycja na Dzień Dziecka Tematem ostatniego, niedzielnego pieczenia były ciasteczka "Pieguski" . Przepis banalnie prosty w wykonaniu, a jego efekt jakże pyszny! Miałyśmy tu szerokie pole do popisu, gdyż w zależności od użytych bakalii, wyszło mnóstwo ciekawych wariacji do wypróbowania. Ciasteczka z tego przepisu już kiedyś piekłam - Ciastka Pieguski z Żurawiną. Tym razem postawiłam na klasyk - czekoladę(...)dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser już mocno protestował . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką
Grunt to przepis!też ilość cukru i ciasto dla nas wyszło idealne smakowo. Dodatkowo ciasto ciemne i biszkopty nasączyłam mocną, osłodzoną kawą, która moim zdaniem idealnie się tutaj sprawdziła. Polecam na szczególne okazje. Ciasto kruche: 100 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 50 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 8 jajek(...)szkl. drobnego cukru 3 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek drobnego cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g masła opcjonalnie
Smaki Na TalerzuSerniki są u nas uwielbiane pod każdą postacią. Sernik z różnymi dodatkami, bez dodatków, klasyczny, bądź wymyślny. Jak już wspominałam uwielbiam eksperymenty i nie boję się ich zwłaszcza, gdy mam trochę czasu. Owoce takie jak gruszki, czy jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u Kasi(...)przepis stworzony przez Kasię. Polecam, bo są łatwe i pyszne! Składniki na 5 serniczków w kokilkach o średnicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm: Ciasto: - 270 g mąki; - 150 g miękkiego masła; - 120 g cukru pudru; - 2 duże żółtka Masa serowa: - 500 g sera białego ; - 3 jajka; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; - 5 pełnych łyżek cukru
dom-agi.pltygodniu pieczemy bułeczki maślane z kruszonką. Przepis na bułeczki został podany i według tego przepisu pieczemy. Ja nie miałam ekstraktu waniliowego użyłam więc domowego cukru waniliowego i dodałam troszkę więcej mleka. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i oczywiście zajadaliśmy jeszcze ciepłe takie bez niczego. Możecie posmarować masłem lub zjeść z dżemem. I muszę przyznać, że te bułki maślane(...)sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie bo bułeczki są na prawdę pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniblogach świąteczna gorączka - u mnie w domu też ;) Pieczenie ciast zakończone dzisiaj, pierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach(przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny(...)całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. źródło przepisu Wpis dodaję do akcji Korzenne przysmaki
FitKotinnych ciast. Wnętrze rolady to pyszny ser z kawą i amaretto. Nadzienie jest bez jajek i mascarpone. Taka wersja też jest dobra. Całość smakuje rewelacyjnie ! Mniam :) Podsumowując jest to biszkopt otulony sernikiem na zimno o smaku tiramisu :) Składniki: BISZKOPT: jaja 6 szt. cukier 3/4 szkl. mąka 1 szkl. proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej(...)stopniowo 3 partiami dodawać do masy. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Blachę o wym. 33x 45 cm ( z piekarnika ) wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wyłożyć ciasto równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Grzałka góra, dół. Upieczony i ciepły biszkopt położyć na ściereczce z pergaminem na wierzch, który należy ściągnąć. Zwinąć roladę
Kuchnia PaulettesPieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem. Edyta Guhl. Walentynki bez cukru :-) Przepyszne danie warzywne to moja szczególna propozycja na Walentynki. Delikatne plastry selera
dolcevitainmykitchenpyszna i lekka babka jogurtowa. Idealna jeśli w wirze świątecznych przygotowań nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie, a jednak bez babki na świątecznym stole jakoś tak nijako :) Babkę zrobiłam w wersji dwukolorowej, ale można ją zrobić również bez kakao. Babkę można polać roztopioną czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Zdecydowanie polecam tę pierwszą opcję :) Składniki(...)180ºC. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i wymieszać. Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Odebrać około 1/3 ciasta do osobnej miski, dodać 3 łyżki kakao i 3 łyżki
Healthy food explorerświetnym pomysłem, jeśli masz ochotę na danie bez mięsa, musisz przygotować potrawę dla wegetarian lub coś dobrego w postny piątek Pomysły na przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Tatar z łososia z majonezem ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Jajka z łososiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 12 rożków: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g(...)chwilę, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Fetę pokrój w kostkę, przełóż do szpinaku – mieszaj widelcem jednocześnie rozgniatając kawałki sera. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ciasto francuskie rozwiń, przekrój wzdłuż na 3 szerokie paski, a następnie każdy przekrój na kwadraty. Na każdym kwadracie narysuj czubkiem noża linię łączącą dwa przekątne rogi i po jednej stronie linii
Kulinarny S.O.S.najlepsze, delikatnie słodkie kakaowe ciasto udekorowane migdałami, uwielbiam tę słodkość, dzielić się nią, smakować. Prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz;) a dzieci się ucieszą, w końcu jest tu czekolada i pyszna marmolada, muffinki kuszą nie tylko smakiem, ale wyglądem, polecam! Składniki: 1¾ szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao(...)dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmujmy się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta, trochę
Zasmakuj Kuchnipieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Krem orzechowy: 250 g łuskanych orzechów włoskich 125 g cukru pudru 125 g śmietanki 30% 1 laska wanilii Orzechy miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy z laską wanilii. Orzechy ucieramy z cukrem pudrem i powoli dolewamy śmietanki (już bez wanilii(...)śmietanowy: śmietana 18% (mały pojemnik) 1 opakowanie Śnieżki trochę kremu orzechowego (tego co powyżej) Śmietanę ubijamy ze Śnieżką na sztywno i mieszamy z kremem orzechowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Od góry możemy przyozdobić połówkami orzechów. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacture. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 190 ºC przez 15 - 18 minut(...)ruchami. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 45 minut. Wystudzić w stygnącym i uchylonym lekko piekarniku. Udekorować wedle uznania. * Przy użyciu bardzo tłustego
Calzonella.comklik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolorowe Ciasto z Truskawkami Serowe z Galaretką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 700g gotowego sera(...)lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier ma troszkę wystawać poza blaszkę. Ciasto wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkapapierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru(...)cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto śliwki (otworkami do góry). Owoce lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, można oprószyć cukrem pudrem. * Zamiast można dodać cukru
Wołowina od rekina