wystudzoną masę czekoladową i wszystko wymieszać. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie(...)wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku. Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po wystudzeniu, sernika można
Na słodko lub wytrawnieMuszę się trochę ogarnąć i z okazji różnych świąt wrzucać przepisy z owymi świętami związane. Problem polega na tym, że my nie świętujemy. Jesteśmy zaproszeni
Gotuj z Blue Ravennutą, słodkim kremem i orzeźwiającym smakiem malin. Są szybkie w przygotowaniu. Idealne na upalne wakacyjne spotkania przy kawie. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 180 g mąki 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 250 ml wody szczypta soli Wodę należy zagotować z tłuszczem i solą. Na gotującą wsypujemy mąkę z proszkiem. Odstawiamy i energicznie mieszamy(...)dodajemy jajka i mikserem ucieramy do połączenia sie składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżeczki kupki ciasta, wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach od siebie, gdyż ptysie rosną. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 15 minut bez otwierania piekarnia, gdyż wtedy opadną. Następnie zmniejszamy temperaturę do minimum i pieczemy kolejne
Made By Mom And Sonkażdym blogu, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie;) Przepis na ciasto dostałam od teściowej. Piekę je na wyjątkowe okazje oraz obowiązkowo na Boże Narodzenie. Ciasto jest tak pyszne, że aż trudne je opisać słowami:) Idealnie kruche ciasto, chrupiące orzechy, delikatna beza i pyszny krem maślany. Do tego odrobina czekoladowej polewy... Tym razem odrobinę ułatwiłam sobie życie(...)krem do karpatki Gellwe. Wyszedł bardzo delikatny, wspaniale kremowy i aromatyczny. Jeśli jeszcze nie jedliście tego ciasta, koniecznie zapiszcie przepis!! Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, szklanka cukru pudru Gellwe, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka oraz pokrojone
Z miłości do słodkościAromatyczne ciasto marchewkowe z mąką gryczaną (bez glutenu). Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy... Składniki: 200 g startej na małych oczkach marchwi 100 g mąki gryczanej 90 g brązowego cukru 80 ml oleju/oliwy 30 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych 2 jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)włoskich Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać. Orzechy włoskie posiekać. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy i kokos. Ponownie wymieszać całość. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać górę
wyzwania kuchenneileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast proponowanego(...)hakiem do ciasta przez około 7 minut.Po tym czasie dodawać po kawałku masła cały czas zagniatając ciasto.Wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące.Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki,lub na 1 godzinę do podwojenia objętości.Ciasto będzie dosyć luźne,na pewno nie da się ukształtować w kulę. ciasto wystawić z lodówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chleb to praktycznie keks, jest wilgotny dzięki dużej ilości suszonych owoców (mogą to być każde, ale posiekane do wielkości rodzynek) i dzięki temu tez szybko nie wysycha. Smakuje sam bez niczego, bo jest słodki, a dodatek ulubionej konfitury jeszcze bardziej go podkręci. Składniki: 500 g mąki pszennej, z czego 150-200 g to może być mąka gryczana lub inna(...)też tekstury. Przełóż ciasto do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I pozostaw chociaż na pół godziny do ponownego wyrastania. Osiągnie w 90% już docelową wysokość, i dzięki ponownemu wyrastaniu nie ma obaw o popękanie chleba, przez gwałtownie wyrastanie w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180-190 C. I piecz chleb na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez
greenscarfnabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne. Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej, kruchutkiej (a w zasadzie pokruszonej) bezy i masy kawowej (z kawy marcepanowej) - kolejność od dołu do góry. Niesamowity smak mas zawdzięczamy pysznościom od SKWORCU ! To właśnie tu dorwałyśmy przepyszną KAWĘ MARCEPANOWĄ (warto o niej poczytać(...)jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie. SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY: * Biszkopt - - białka, 4 - cukier puder (1/2 szklanki), - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - proszek budyniowy mały, - szczypta proszku do pieczenia (bg), * Beza - - białka - 4 - cukier - 3/4 szklanki - sól - odrobinka * Masy kawowa
Wypisz Wymalujdokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy(...)mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam. 3. Przekładanie: Wystudzony biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy go do blaszki w której się piekł tylko blaszkę wykładamy folią aluminiową. Na biszkopt wykładamy masę serową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia masy serowej. Masę serową wylewam gorącą. 4. Z kajmakiem: Gdy masa serowa jest zastygnięta i zimna
IzabelawkuchniSłodka propozycja na Dzień Dziecka Tematem ostatniego, niedzielnego pieczenia były ciasteczka "Pieguski" . Przepis banalnie prosty w wykonaniu, a jego efekt jakże pyszny! Miałyśmy tu szerokie pole do popisu, gdyż w zależności od użytych bakalii, wyszło mnóstwo ciekawych wariacji do wypróbowania. Ciasteczka z tego przepisu już kiedyś piekłam - Ciastka Pieguski z Żurawiną. Tym razem postawiłam na klasyk - czekoladę(...)dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser już mocno protestował . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką
Grunt to przepis!też ilość cukru i ciasto dla nas wyszło idealne smakowo. Dodatkowo ciasto ciemne i biszkopty nasączyłam mocną, osłodzoną kawą, która moim zdaniem idealnie się tutaj sprawdziła. Polecam na szczególne okazje. Ciasto kruche: 100 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 50 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 8 jajek(...)szkl. drobnego cukru 3 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek drobnego cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g masła opcjonalnie
Smaki Na TalerzuSerniki są u nas uwielbiane pod każdą postacią. Sernik z różnymi dodatkami, bez dodatków, klasyczny, bądź wymyślny. Jak już wspominałam uwielbiam eksperymenty i nie boję się ich zwłaszcza, gdy mam trochę czasu. Owoce takie jak gruszki, czy jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u Kasi(...)przepis stworzony przez Kasię. Polecam, bo są łatwe i pyszne! Składniki na 5 serniczków w kokilkach o średnicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm: Ciasto: - 270 g mąki; - 150 g miękkiego masła; - 120 g cukru pudru; - 2 duże żółtka Masa serowa: - 500 g sera białego ; - 3 jajka; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; - 5 pełnych łyżek cukru
dom-agi.pltygodniu pieczemy bułeczki maślane z kruszonką. Przepis na bułeczki został podany i według tego przepisu pieczemy. Ja nie miałam ekstraktu waniliowego użyłam więc domowego cukru waniliowego i dodałam troszkę więcej mleka. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i oczywiście zajadaliśmy jeszcze ciepłe takie bez niczego. Możecie posmarować masłem lub zjeść z dżemem. I muszę przyznać, że te bułki maślane(...)sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie bo bułeczki są na prawdę pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniblogach świąteczna gorączka - u mnie w domu też ;) Pieczenie ciast zakończone dzisiaj, pierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach(przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny(...)całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. źródło przepisu Wpis dodaję do akcji Korzenne przysmaki
FitKotinnych ciast. Wnętrze rolady to pyszny ser z kawą i amaretto. Nadzienie jest bez jajek i mascarpone. Taka wersja też jest dobra. Całość smakuje rewelacyjnie ! Mniam :) Podsumowując jest to biszkopt otulony sernikiem na zimno o smaku tiramisu :) Składniki: BISZKOPT: jaja 6 szt. cukier 3/4 szkl. mąka 1 szkl. proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej(...)stopniowo 3 partiami dodawać do masy. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Blachę o wym. 33x 45 cm ( z piekarnika ) wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wyłożyć ciasto równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Grzałka góra, dół. Upieczony i ciepły biszkopt położyć na ściereczce z pergaminem na wierzch, który należy ściągnąć. Zwinąć roladę
Kuchnia Paulettes