pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do formy i wygładzamy. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy bezę. Połowę białek (trzy) ubijamy na sztywno. Wsypujemy połowę cukru (75 g) i ubijamy aż masa będzie gładka i lśniąca. Bezę wykładamy na podpieczony spód i posypujemy połową płatków migdałowych (20 g). Ciasto pieczemy jeszcze(...)przez 25 minut w tej samej temperaturze uważając, aby beza się nie przypaliła. W ten sposób pieczemy także drugi spód, z drugiej połowy ciasta i pozostałych białek. Gotowe spody pozostawiamy do wystudzenia i zdejmujemy z nich papier. Masa rabarbarowa: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy 200 ml wody. Gotujemy aż rabarbar zacznie
My simple kitchenwcześniej wysmarowanych i wysypanych mąką foremek. Ja piekłam w foremkach o wymiarach 20x11cm i 23x13cm. Można upiec w 2 identycznych dzieląc ciasto na pół. Zapytacie, dlaczego ciasto ma być składane, jeśli jest pieczone w foremce?. Nieważne jest czy pieczemy w foremce czy bez. To chleb z mąki pszennej, ciasto właściwe jest dość luźne i składanie go w trakcie fermentacji(...)używałam piekarnika, więc w zależności od temperatury otoczenia ma rosnąc tak długo aż prawie podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 240st. wkładamy foremki z ciastem i po 15 minutach obniżamy temp. do 225st. i dopiekamy. Piekłam bez pary, ale wcześniej ciasto popryskałam wodą i posypałam sezamem. Pieczemy w zależności od wielkości chleba od 35-50 minut
Leśny Zakątekbardzo dużą ilością orzechów, bezą o smaku krówki i ciastem kruchym. Ci co nie na redukcji to zapraszam! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 200 g masła - 200 g mąki owsianej - 200 g mąki pszennej - 3 żółtka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru szybko zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut MASA ORZECHOWA: - 2,5 szklanki orzechów(...)sztywno, dodajemy cukier i proszek budyniowy. Dużą tortownicę wysmaruj masłem. Wyłóż dno i boki ciastem (3/4 części). Wylej masę orzechową. Na nią wyłóż delikatnie dżem porzeczkowy, bezę i resztę ciasta. Pieczemy 60 minut w temp 170 stopni. Ostatnie 25 minut z termoobiegiem. Filmik z ciastem wyjętym prosto z pieca na Instagramie
SMYKWKUCHNIlodówki na co najmniej pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 180 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta formujcie kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczcie jest dłonią lub spodem łyżki. Pieczcie około 10 minut. Z ciasta, bez dodatków wychodzi mi około 30 sztuk
OliveandThymezagniatamy do momentu połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim formę. Widelcem nakłuwamy wyklejone ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (bez termoobiegu). Ciasto pieczemy ok. 20 minut, a następnie wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia. Galaretka malinowa. Kolejnym krokiem będzie galaretka
Kuchenne Wariacjeblaszki. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 0 C. Ciasto powinno być lekko zrumienione. Składniki na nadzienie: 1 i 1/2 szklanki cukru; 1/4 szklanki mąki ( ja dałam mąkę kartoflaną); szczypta soli; 6 żółtek; 1 szklanka słodkiej śmietanki; 4 szklanki rabarbaru pokrojonego w plasterki; 1 szklanka truskawek pokrojonych w plasterki; Składniki na bezę: 6 białek; 1/2 szklanki cukru(...)podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 0 C przez godzinę. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć bezę na upieczone ciasto i piec, aż beza się zrumieni (około 10-15 minut). Ciasto wystudzić i pokroić na kwadraty
In my kitchendrugie nigdy go nie piekłam. Zrobiłam więc swoją wersję z kombinowanego przepisu z internetu. Ciasto wyszło bardzo smaczne, ale niestety mało przypominał oryginał, poprosiłam więc Anyę o jej przepis. Zamierzam więc niedługo zrobić sobie drugie. Moim snikersem poczęstowałam znajomego i powiedział, że to najlepsze ciasto, jakie jadł do tej pory. Dostał spory kawałek(...)minut. • Ciasto podzielić na 2 części i pokroić w plastry, którymi wyłożyć dwie blaszki prostokątne. Ja nie wałkuję ciasta tylko sklejam plastry. • Ciasto ponakłuwać widelcem. Masa orzechowa • Rozpuścić masło z miodem i wymieszać z orzechami włoskimi. Chwilę pogotować aż płyn odparuje. • Na jedno ciasto wyłożyć orzechy. • Ciasto bez orzechów piec
To co kochamłyżeczka cynamonu 4 żółtka 4 tabletki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 3 łyżki otrębów owsianych szczypta nasion chilli 1 duży banan Beza: 4 białka, szczypta soli, 1 łyżeczka naturalnego kakao PRZYGOTOWANIE: Zacznijmy od zrobienia masy na ciasto. Wszystkie składniki oprócz bananów umieść w mikserze i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy(...)bezę (ubite białka) na wierzch masy na ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200 stopni i piecz wstępnie około 40 minut. Po tym czasie na chwilę wyjęłam ciasto. Pokruszyłam bezę i dodałam do ciasta, wtedy też dołożyłam pokrojonego banana. Piekłam dalej przez 40 minut
ClauditteMissCookingbezę: 5 białek, szklanka cukru, szczypta soli, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 2 rodzaje cukru oraz starte na tarce masło. Ucieram palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Z ciasta formuję kulę, dzielę na dwie części - 2/3 i 1/3, zawijam w folię spożywczą. Większą część ciasta wkładam(...)lodówki, ugniatam palcami na równą masę. Piekę w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez 10 minut. Na podpieczony spód wykładam jabłka, następnie bezę. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto z zamrażalki. Ciasto piekę przez kolejne 35 minut na złoty kolor
JejKuchniaŚliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej trochę ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta. Piecz w temp. 180C 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu programem grzania góra – dół. Po 15 minutach wyjmij ciasto, ułóż śliwki skórką do dołu. Piecz
Zasmakuj KuchniŚliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej trochę ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta. Piecz w temp. 180C 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu programem grzania góra - dół. Po 15 minutach wyjmij ciasto, ułóż śliwki skórką do dołu. Piecz 50 minut
Zasmakuj Kuchniwody i gotujemy ok 30 minut tak by się lekko rozpadły a woda odparowała. Słodzimy i studzimy. Przygotowujemy ciasto. W misie miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji kruszonki. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C (z termoobiegiem lub 190 bez niego). Smarujemy blaszkę masłem(...)dodajemy cukier. Ubijamy by cukier się rozpuścił. Szpryca nakładamy białka z cukrem na marmoladę, możemy robić dowolne wzorki. Pozostawioną kruszona posypujemy te miejsca gdzie bezy nie ma. Ciasto pieczemy w 180 st.C ok. 15 minut (u mnie było to krótko bo beza szybko się rumieniła). Nastepnie dopiekamy kolejne 30-40 minut, tak by spód stał się rumiany, w 160 st.C
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce - śliwki umyć, pozbawić pestek, przekroić na połówki lub ćwiartki, osuszyć - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto rozwałkować na placek lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem, na wierzchu rozsmarować mąkę ziemniaczaną - na cieście skórką do dołu ułożyć koło siebie ćwiartki lub połówki śliwek, lekko dociskając - ciasto podpiec(...)łyżeczką wyciągając wyższe czubki - temperaturę zmniejszyć do 160-170 stopni, ciasto wstawić i piec kolejne 20-30 minut lub do zrumienienia się bezy - jeśli beza nie jest jeszcze wystarczająco zrumieniona lub sucha, można zmniejszyć temperaturę do 100-120 stopni i suszyć do momentu uzyskania zadowalającego efektu - ciasto po ostygnięciu kroić delikatnie za pomocą ostrego noża, gdyż beza jest bardzo krucha
Smakołyki Berenikimasła 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1. Z podanych składników (oprócz kakao) wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną zostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy kakao i ponownie zarabiamy. Ciasta odkładamy. Składniki na bezę z czekoladą: ciasto kruche jasne (to zarobione wcześniej) 4 białka 1/2 szklanki cukru(...)wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i odstawiamy na chwilę. 2. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy do niej pozostałe składniki, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wykładamy na ciasto wysmarowane powidłem śliwkowym. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Po upieczeniu studzimy. Składniki na bezę wiśniową: ciasto kruche ciemne (to zarobione wcześniej) 4 białka
kruche babeczkibezę: 5 białek 250 g posiekanych drobno orzechów 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej słoiczek powideł śliwkowych Miękkie masło utrzeć z cukrem . Następnie dodawać po jajku. Mąkę wymieszać z soda i kakao, przesiać do masy maślanej. Dodać mleko i dżem, zmiksować wszystko razem. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej(...)minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać orzechy, miód i maki z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie już miało zapieczony wierzch posmarować je powidłami i wyłożyć bezę. Piec jeszcze około 15 minut, nie za długo, żeby nie przesuszyć ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia