Marchewki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wymieszać w misce z mąką ryżową i jajkami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto powinno bez problemu przyjmować postać niewielkiej kuli. dodatki 200 g mrożonego szpinaku w liściach łyżka jogurtu greckiego ząbek czosnku odrobina masła i oleju ser feta koncentrat pomidorowy passata pomidorowa z czosnkiem(...)smaku. Następnie zmniejszyć moc palnika i trzymać szpinak pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Przemieszać, odstawić i dodać jogurt grecki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. Po wstępnym pieczeniu na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy z odrobiną passaty. Nałożyć liście szpinaku, ułożyć plasterki pomidorów
Kuchnia Ellietemperaturze 180st. Studzimy. Z wystudzonych babeczek ostrym nożem odcinamy górę, tak aby powstały kapelusze grzybków. Resztę babeczek rozkruszamy. Kapelusze delikatnie wydrążamy (robimy tylko mały dołek na ogonek). Do rozkruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy(...)nakładamy po pół łyżeczki masy białkowej. Łączymy kapelusze z ogonkami tworząc grzybki. Układamy na stojąco na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150st na kilka minut, aby białko zaschło. Z reszty białka możemy upiec bezy. Temperatura pieczenia 110st przez około 1,5 godziny
Gotowanie moimi oczamiMaluteńkie, kruchutkie ciasteczka są doskonałe na każdą okazję i bez okazji- tak po prostu do herbatki. Zawsze mam w szafce puszkę domowych ciasteczek na wpadek niespodziewanych gości a najczęściej są to właśnie rogaliki. Składniki: 400 g mąki 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe łyżka cynamonu Mąkę wymieszać z cynamonem(...)przesiać. Masło utrzeć, następnie dodać cukier puder a później żółtka. Zmiksować na gładkie ciasto. Schładzać je w lodówce przez godzinę. Następnie ręce oprószyć mąką i formować niewielkie rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 10 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoliwek bez pestek -1 żółtko W dużej misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na zwartą i lśniącą masę. Tak przygotowaną kulę włożyć do wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą.Odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę. Oliwki i pomidory pokroić drobno. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić(...)kolejny i wrzucić -tak oliwki jak pomidory. Wyrobić. Posmarować masłem dość długą keksówkę i posypać mąką. Włożyć ciasto, wyrównać. Ponacinać z wierzchu. Odstawić do wyrośnięcia na ponowną godzinę. Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem. Piec w 200 stopniach około 50 minut, do rumianej skórki. Podawać z szynką parmeńską, oliwkami, bazylią jako przystawka lub aromatyczne kanapki! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut. Przy sprawdzaniu stanu upieczenia patyczkiem, suchego patyczka
Kuchcik gotujegorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :) Wiśnie w zalewie alkoholowej: 450 g wiśni mrożonych 200 ml wódki 3 łyżki cukru Wiśnie bez wcześniejszego rozmrażania zasypać cukrem i pozostawić na 2 godziny. Zalać alkoholem, zamknąć szczelnie i przechowywać lodówce min. 24 godziny. Spód: 10 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie na blat, wystudzić. Krem: 750 ml śmietanki 36% 750 g mascarpone
Chocolate Muffin BlogCiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu
Tradycyjna Kuchniaktóry na szczęście zmierza ku końcowi, a ja wygodnie siedzę przed telewizorem popijając moją ulubioną zieloną herbatę i odmrażając zmarznięte stopy ;) Składniki: 5 jajek 4 łyżki budyniu kokosowego bez dodatku cukru 2 opakowania sera chudego Emilka (1kg) 1 szklanka dość gęstego jogurtu naturalnego opcjonalnie (bo wiem że większość z was tym nie dysponuje) 50g naturalnego miąższu z kokosa , daje(...)przygotowania: Żółtka, budyń, jogurt, miąższ kokosowy, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzamy czy góra się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlodówki na około 30 min. po czym, rozwałkowujemy ciasto na cienki placek 4-5mm . Okrągłą foremką wykrawamy ciastka, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy dziurkę dość blisko krawędzi. Ja używam do tego zwykłej rurki do napoju. Pieczemy ciasteczka w 160 stopniach , 25 minut. Po upieczeniu, ciasteczka muszą ostygnąć, najlepiej żeby odczekały kilka godzin(...)omijając otwór , a po delikatnym przeschnięciu, pisakiem piszemy na środku ciasteczka IHS. Najlepiej żeby polukrowane ciasteczka wyschły przez kilka godzin, masa lukrowa dobrze zaschnie a my będziemy mogli bez umazania się i wstążki, dokończyć prezencik dla gości. Drukujemy, bileciki . U nas z tym samym motywem co na zaproszeniach i prosty tekst. "Dziękuję za przybycie. Maja ". Oczywiście tekst
Farmażonypapierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać po trochę cukier i żółtka. Obie mąki i kakao wymieszać. Wysypać na ubite jajka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Patyczek włożony
królestwo garówBez grama przesady mogę powiedzieć, że te ciasteczka są obłędne! Mocno chałwowe, w sam raz słodkie, o piaskowej konsystencji, chrupiące, uzależniające..., a przy tym niezwykle szybkie i proste. Koniecznie do wypróbowania! Składniki : 1 szklanka pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej(...)jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-17 minut w 180*C do lekkiego zbrązowienia. Smacznego! Przepis ze strony Moje Wypieki
Chocolate Muffin Blogzagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na masę serową: 400 g gotowej masy kajmakowej
Na słodko lub wytrawniezagniatamy. 2. Ciasto dzielimy na nieduże porcje (kulki), które rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można zrobić to tak jak ja, w specjalnej foremce do ciastek). Na środku każdego ciastka robimy dziurkę. Napełniamy je dżemem/powidłami/konfiturą - wszystko sprawdza się tak samo dobrze.3. Ciastka pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnimnie dom to właśnie wszelkie kuchenne zapachy. Te przysmażane plasterki jabłek budzą wspomnienia domu mojej Babci... Późną jesienią lub zimą, kiedy kiedy w piecu buzował już ogień Babcia kładła na gorących kręgach jabłka. Obracała z każdej strony, a one cudownie się podsmażały (czasem przypalały) ... i pachniało w całej kuchni, właśnie tak jak pachnie, kiedy(...)Jaja, cukier, sól miksujemy mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju najpierw z jednej strony - wtedy układamy na ciasto cienkie plasterki jabłek, a następnie z drugiej strony na złoty kolor. Należy pamiętać
Walijskie Pichcenie