ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:497/1234)

Wegański CHLEBEK BANANOWY + ORKISZOWE BABECZKI BANANOWE 227

proszku do pieczenia (tutaj  proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika, bo przygotowanie tego ciasta do dosłownie moment. U mnie to 180 stopni, pieczenie góra-dół. Teraz w jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem(...)banany i mieszamy z olejem, łączymy jedno z drugim i dolewamy tyle mleka/wody, żeby ciasto nie było suche. Jeśli ktoś chce dodać czegokolwiek to właśnie teraz, bo to już koniec pracy. Przelewamy do formy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około 45 minut, jeśli babeczki, wystarczy nawet pół godziny, wszystko zależy od piekarnika. Jeszcze ciepły chlebek można

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
MUFFINKI MAKOWE ( BEZ JAJEK ) 201

Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest to przepis idealny dla osób, które jajek nie tolerują. Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Do kawki idealne! Polecam! SKŁADNIKI: ( 9 szt ) * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 0,5 szkl * olej – 1/4 szkl(...)można zastąpić olejkiem rumowym do ciast. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli/ Olej mieszamy z rumem, a następnie dodajemy do przesianej mąki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy do foremek na 3/4 wysokości, dodajemy łyżeczkę masy makowej ( delikatnie wciskamy ). Pieczemy ok. 20 minut / 180C. Dokładnie studzimy! Smacznego

Ostra na Słodko
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 234

Palma, pokrojonej na kawałki1/2 szklanki brązowego cukru1/4 łyżeczki soli2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry (lub cieńsze jeżeli dasz radę)Składniki na ciasto:1/4 szklanki oleju Kujawskiego1/2 szklanki cukru1/4 szklanki miodu1 duże jajko1/2 szklanki mleka1 szklanka plus 2 łyżki mąki3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki(...)Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Natłuść brzegi okrągłej blaszki do pieczenia o średnicy 24 cm, włóż do niej masło lub margarynę, posyp brązowym cukrem. Umieść na dużym ogniu i gotuj aż cukier się rozpuści a całość zacznie się karmelizować, przez około 10 minut. Zakręć blaszką od czasu do czasu aby karmel rumienił się równomiernie. Następnie wyłóż

karmelowy
Wielkanocny baranek 154

1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie(...)połówki dokładnie wysmarować masłem i posypać (najlepiej przez sitko) mąką (fot.1). Następnie formę złożyć, odwróć do góry dnem, wlać ciasto do wysokości 2/3 foremki (fot.2). Wstawić w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec około 40 minut. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec małe babeczki. Wychodzą pyszne :) Po upieczeniu ostrożnie rozłożyć foremkę. Ostrym nożem

Świat Ciasta
Moje urodzinowe prezenty. I orkiszowe bułeczki na weekendowe śniadanie 147

się tarta. Prostokątna. Z czekoladą.Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która nadaje im lekko orzechowego posmaku. Są bez jajek, bez nabiału, idealne dla alergików. Po prostu pyszne.Bułeczki orkiszoweSkładniki:(na 12 sztuk)400 g mąki orkiszowej100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej300 ml letniej wody25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka(...)wody.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę, delikatnie obtoczyć w mące. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do napuszenia.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!W najbliższej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na młodym zakwasie 181

zakwasu z litrowego słoika (do reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej)- 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej  i 200 g razowej typ 2000.Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje.- 20 g drożdży- nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej- łyżka soliNiecały słoik(...)ręcznie trwa to około 15 minut.Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania.Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek.Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie.Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik.Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220°dalsze 25 min w 200 °.GÓRA-DÓŁ.Po tym czasie sprawdzamy spody chleba poprzez wyciągnięcie

Pasje Jolki
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 165

krem idealnie wpasował się między blaty ciasta. Jest pożywne, pięknie się kroi, a i bez wyrzutów możemy prosić o dokładkę. Mogłabym tak jeszcze słodzić i słodzić i się zachwycać smakiem… Musicie koniecznie spróbować, zapewniam, że będzie to miłość od pierwszego ugryzienia. A ciasto marchewkowe będzie stałym gościem waszego domu.                 Składniki:   150 g obranej marchwi 150 g obranych jabłek(...)waniliowego szczypta soli 3 jajka 225 g mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut, na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Made By Mom And Son
RAZOWE BUŁKI, ORKISZOWO- ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM 320

nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać(...)wyrastania na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika wsypać około 0,5 szklanki lodu lub wlać wodę na blaszkę poniżej bułek. Piec około 15-20 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 214

odcinam skórę (chyba, że macie płat bez niej, ten punkt należy pominąć). Oprószam cytrynowym pieprzem i odstawiam. Dzielę go na cztery duże lub sześć dużych kawałków. Twarożek mieszam z suszonymi ziołami.  Ciasto francuskie kroję w kwadraty, w zależności od ilości kawałków ryby tak, aby z łatwością można było rybę zawinąć w ciasto. Na środku każdego kwadratu układam porcję(...)ziołami, na niego kładę łososia i zawijam jak kopertę. Jajko roztrzepuję. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układam  kwadraty z łososiem, smaruję obficie jajkiem rozbełtanym i wkładam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Piekę pakieciki około 20-30 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Racuchy bananowo - kokosowe 197

Cześć Wam! Troszkę mnie nie było, ale już nadrabiam zaległości ;-). Dzisiaj proponuję Wam pyszny pomysł na obiad lub kolację, racuchy bananowo - kokosowe, przygotowane z mąki owsianej

SMYKWKUCHNI
Chleb gryczany bezglutenowy 175

przyjemnością zjadam więc normalną kanapkę, bez wyrzutów sumienia, bez bóli brzucha i złego samopoczucia. Jako następny upiekę chleb jaglany, ale najpierw muszę zjeść gryczany. Zamroziłam sobie po dwie kromeczki i wyciągam po trochu, gdy mam na niego ochotę, bo chleb bez glutenu lubi wysychać i robi się wtedy niesmaczny(...)wolnych obrotach. • Ciasto na chleb wlać do dwóch małych keksówek napełniając je do połowy. Przykryć drugą keksówką i wstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st.C. • Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 st.C i piec przez 50 minut przykryty drugą keksówką

To co kocham
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 404

Do zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór

Słodkości i nie tylko
Domowe nachos 134

Nachos dla Muchachos, czyli domowa zagrycha dla tych, którzy lubią chipsy i nie tylko Składniki: – 200g mąki pszennej – 200g mąki kukurydzianej – 120g masła

Smaki Armine
Pora na ciasto dyniowe 128

dynia. Mam sentyment do dyniowych ciast i piekę je często. Jeśli nie mam dyni to używam dyni piżmowej, która u nas jest dostępna przez cały rok. W sezonie wolę jednak dynię. Najbardziej lubią hokkaido i z niej przygotowałam dzisiejsze ciasto. Dyniowe ciasto jest w dynię! Uwielbiam ja piękny kolor, smak i łatwość w przyrządzeniu. Ciasto z dynią jest również bardzo(...)masą. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej zwilż lekko papier, zgnieć i wyprostuj. W ten sposób papier nie będzie uciekać z foremki. Napełnij foremkę ciastem. Wymieszaj cukier z cynamonem i posyp wierzch ciasta. Następnie końcem łyżki lekko przemieszaj posypkę z ciastem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut. Upieczone ciasto ostudź w foremce. Ciasto utrzymuje

codojedzenia
Pianka 145

Dzisiejsze ciasto oprócz dziwnego składnika, masła roślinnego, którego jeszcze nigdy nie używałam do pieczenia, posiada jeszcze bardziej tajemniczą nazwę, która generalnie nic nie mówi tylko

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania