Wykonanie 1. Do dużej miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli i cukru np. cukru z bzu lub cukru waniliowego. 2. Rozbełtaj rózgą jajka. Dolej odrobinę ekstraktu waniliowego-ok.3 kropel(jeśli masz) i szklankę mleka. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 4. Mieszając masę na placuszki stopniowo dolewaj wodę gazowaną i olej. 5. Dorzuć starte(...)wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda kostka czekolady przekrojona jest na 4 mniejsze cząsteczki) 6. Delikatnie wmieszaj owoce i czekoladę w ciasto na placuszki. 7. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony 8. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są to jagody i jogurt naturalny. 9. Smacznego
Fiolka w kuchnipieczenia. Na samym końcu delikatnie wmieszać wydrylowane czereśnie. Masę przełożyć na patelnie (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem. Ciasto wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką. (Jeśli w pokrywce jest otwór na parę - należy go zakleić.) Całość gotować/piec (nie wiem jak to określić; do tzw. "suchego patyczka") na najmniejszym ogniu przez około 40 minut (*). Następnie ciasto przełożyć
Di gotujeKrem : 2 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru 3 pełne szklanki mleka 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 1 mały olejek migdałowy 2 łyżki cukru pudru do masy 200 g margaryny lub masła 100 g ciemnej czekolady czekoladowe trufle do ozdoby(...)chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy składniki. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy i jeszcze ciepły zawijamy z papierem w rulon. Budynie
Kulinarne Fantazje Marioli1 budyń waniliowy bez cukru 3-4 łodygi rabarbaru Kruszonka: 50 g zimnego masła 4 łyżki cukru 7 łyżek mąki Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, odstawić w chłodne miejsce. Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru. Odstawić. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać. Miękkie masło(...)puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać suche składniki. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką. Ciasto piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Ciasto z rabarbarem piekłam wspólnie z: - Marzeną - Dagmarą - Asią - Gosią - Gosią
Smakołyki Asiproszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę odsączyć na sicie z zalewy. Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę blenderem. Następnie do przygotowanej masy dodać resztę składników i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut
zadanie-gotowanieobficie obłożone ulubionymi bakaliami. Są orzechy włoskie … i nerkowce … i ziemne …. Są migdały … czekolada i trochę kokosu. Pyszności na nim pod dostatkiem! Ciasto bez dodatku bakalii jest ciastem dietetycznym i śmiało mogą skusić się na nie osoby liczące kalorie. W wersji z bakaliami już nie jest tak dobrze – tutaj za to dostarczamy mnóstwo energii(...)cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * biała czekolada * ulubione bakalie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się dość mocno napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 45-50 minut, studzimy. Wystudzone polewamy roztopioną, białą czekoladą i obficie posypujemy
Ostra na Słodkosłodyczy. 40 dni, niby mało, ale ciężko jest mi wytrzymać bez upieczenia ciasta itp. Więc muszę piec coś innego - wytrawnego. Dziś pierwszy raz w życiu robiłam chałkę, idealna wytrawna jak i słodka przekąska. Smakuje perfekcyjnie z dżemem jak i z serkiem śmietankowym czy z wędliną. Gorąco polecam :) Ciasto: 900 g mąki + do podsypywania 200 ml mleka 200 ml cieplej(...)minut w cieple miejsce do wrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, roztopione i przestudzone masło, letnią wodą, roztrzepane jajka, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i będzie odchodziło od reki. Podsypujemy je mąką, ale nie za dużo, aby ciasto nie było zbyt twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto dzielimy
Piekę, bo lubięmałej cytryny Pianka: 6 białek, ½ szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru), Dodatkowo: 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część wstawić na kilka godzin(...)nasienne, następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier oraz cynamon - dusić pod przykryciem około 10 minut. Odlać około 1/3 szklanki powstałego soku, przestudzić i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy jabłkowej, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować (całkowity czas duszenia masy zależy od gatunku jabłek
Nie tylko w kuchnidługości foremki w jakiej będę piekła chleb Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia oprószam górę mąką i nakrywam ściereczką , chleb odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę po 1 godzinie – pieczenie chleba pszennego Chleb przed wstawieniem do piekarnika nacinam w kilku miejscach żeby nie popękał podczas pieczenia ( dzięki temu też ładniej wygląda po upieczeniu(...)dolną półkę jeżeli nie wstawiam naczynia z wodą to maluję wodą górę chlebka przed wstawieniem do piekarnika Chleb piekę w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut na drugiej od dołu półce , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb pszenny jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę
Uwaga Babcia Piecze Chlebmiksujemy. Dodajemy małymi partiami ciepłe mleko. Na początku miksowania ciasto będzie lepkie, ale po kilku minutach zacznie swobodnie odchodzić od ścianek misy. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, można dodać odrobinę mąki żytniej. Ale trzeba z dosypywaniem mąki uważać, ponieważ ciasto, a finalnie pierniczki, będą bardzo twarde. Po wyrobieniu masy ciasto powinno być plastyczne i nie kleić się do rąk(...)czasie nastawiamy piekarnik na 180 st. C, program góra - dół. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Kulę piernikową dzielimy na 4 równe części. Na stolnicy lub macie silikonowej (ja takiej używam) rozsypujemy odrobinę mąki i wałkujemy pierwszą część ciasta na placek grubości ok 2 -3 mm. Foremkami wykrawamy ulubione kształty.Jeśli pierniczki mają być przeznaczone do powieszenie na choinkę
Naturalna Kuchniakostka margaryny 3 żółtka Beza: 3 białka 9 łyżek cukru pudru Dodatkowo: ok. 500 gram mirabelek Sposób przygotowania: Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników .Formujemy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 30 cm). Z mirabelek usuwamy pestki i układamy na cieście skórą do ciasta,lekko je wciskamy. Wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 30 minut , aż ciasto będzie miało złoty kolor.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę,dodajemy cukier puder,dokładnie mieszamy .Gdy ciasto się podpiecze wykładamy na ciasto.Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru
Bajeczna Kuchniapieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 250 g masła Masa serowa: 1 kg tłustego sera koniecznie zmielonego 3 jajka 200 g miękkiego masła 200 g cukru Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Ze składników na ciasto zagnieść ciasto kruche. Gdy będzie dobrze wyrobione podzielić na 2 części. Jedna z części wstawić do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć(...)nadal miksując. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je z masą serową. Ser wylać na kruche ciasto. Cześć ciasta z zamrażalnika należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch sera. Piec ok 60 minut na 180 stopni
PychotkaaaIdealne na każdą okazję. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na ciasto: 200 g masła 3 łyżki masła orzechowego (bez orzeszków) 4 jajka 200 g cukru kryształu 150 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masło ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo masło orzechowe i cukier. Ucieramy. Dodajemy jajka, następnie(...)jogurt naturalny i ucieramy całość do połączenia składników. 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy. Wykładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia. Dodatkowo: 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki karmelu
Made By Mom And SonNadzienie powinno być lekko słone, jeśli więc mamy chęć na bardzo słony ser, należy go przedtem dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę drożdżową dzielimy na połowę i z każdej części formujemy kulę. Te następnie rozpłaszczamy i dość(...)również delikatnie, ale dość cienko rozwałkowujemy tak, by powstał płaski placek. W każdym w środku robimy palcem dziurkę, by nie puchły. Tak przygotowane chlebki pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach z termoobiegiem lub 220 bez. Adżapsandał, który prezentuję tutaj, nie jest typowym dodatkiem do chaczapuri. Jest to sos gruziński, jednak zwykle serowe chlebki jada się z sosem czosnkowym
Kuchenna Kontrrewolucyapieczenia, 3 łyżki zimnej wody, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Składniki na nadzienie: 75 dag rabarbaru, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag orzechów włoskich. Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto(...)Wykonanie torciku: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia. Ciasto wyjąć, posypać połową potłuczonych orzechów, nałożyć marmoladę rabarbarową, posypać resztą orzechów i pokrasić lukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut. Torcik możemy podać
Tradycyjna Kuchnia