niż pewna, że przypadnie Wam do gustu. To jest propozycja, którą postawiłabym obok białego maxi kinga na tej samej półce, powiedziałabym, że to ten sam zniewalający smakiem gatunek ciasta bez pieczenia (które zresztą zawsze się udaje). Składniki (tradycyjna prostokątna blaszka): dobre jakościowo słodkie herbatniki, na 3 lub 4 warstwy ( ja zrobiłam 3). Na jedną warstwę wchodzi około(...)roztwór mączny. Doprowadzić masę do wrzenia, stale mieszając by się nie przypaliła. Wyłączyć, zostawić bez przykrycia w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. 2/3 opakowania wiórek kokosowych wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i dodać 3 łyżki cukru. Gotować na małej mocy panika przez kilka minut, tak by większość mleka odparowała a wiórki wyraźnie zmiękły. Zostawić do wychłodzenia. Wszystkie składniki powinny
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasta bez pieczenia smakują wybornie o każdej porze roku dlatego dziś u mnie bardzo prosty i szybki w wykonaniu sernik straciatella. Tylko kilka składników i kilka chwil i możemy się cieszyć pysznym domowym deserem. Składniki: 1 kg sera z wiaderka 100 g czekolady (użyłam mlecznej) 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny(...)Brześć Do polania: 100 g czekolady mlecznej 5-6 łyżek mleka Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, na jej spodzie układamy równą warstwę groszku ptysiowego. Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia, po tym czasie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Ser mieszamy z jogurtem i cukrem pudrem. Dodajemy startą na tarce
Cynamonowe szczęściePowinniśmy uzyskać gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto może się delikatnie lepić. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte ciasto lekko posypujemy z góry mąką lub wykładamy na podsypany mąką blat. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich bułki(...)robię duże bułki, ale śmiało można zrobić ciut mniejsze. Kawałek ciasta rozciągam w dłoniach jak placek i zwijam brzegi, następnie formuje bułkę. Można też po prostu kulać kawałki ciasta na podsypanym mąką blacie. Bułki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy wodą. Następnie za pomocą noża do masła robimy w bułkach a la nacięcia (takie jakie
Słodkie okruszkiktórej będą piekły się gofry. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać cukier i sól – wszystko wymieszać. Wbić jajka, wlać olej i mleko – zmiksować na gładką masę. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną powierzchnię i delikatnie rozprowadzić po całości. Piec zgodnie z instrukcją przez kilka minut. Można podobnie jak ja nie nakładać ich na całą powierzchnię
Pasja SmakuUlubione placuszki to chyba właśnie jabłka w cieście, grube plastry soczystych jabłek, umoczone w gęstym cieście i smażone na minimalnej ilości tłuszczu takie lubię najbardziej. Bez cukru, sama słodycz z jabłka. Mój mąż znowu lubi te smażone w dużej ilości oleju bądź masła i mocno obsypane cukrem pudrem. Każdy ma swoje smaki, więc najpierw smażę kilka dla siebie(...)przepadam za gruszkowymi w smaku jabłkami. Wybierz takie jak lubisz, a potem 10 minut i gotowe! Przepis na jabłka w cieście: - 2- 3 obrane ze skórki jabłka - 3 jajka - 6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - 150 ml mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia *opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii, u mnie się o zgrozo skończyły! Wykonanie: - jabłka obierz
SMYKWKUCHNIdodatkową mąką. Rozwałkowane ciasto podzielić na pasy o szerokości 10-u centymetrów każdy. Po środku każdego pasa na całej jego długości kłaść marmoladę (pasek marmolady a nie wypełniać cały pas). Brzegi pasa połączyć ze sobą tak aby marmolada była w środku. Pasy kroić na grzebyki o długości 6-7 centymetrów każdy. Zewnętrzną stronę (bez marmolady) naciąć w kilku miejsach(...)Grzebyki można delikatnie zgiąć pośrodku tak aby nie były proste a miały lekko skręcony kształt. Grzebyki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. Podrośnięte grzebyki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec na złoty kolor. Grzebyki Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując grzebyki z marmoladą. Grzebyki Marmoladę
mecooksbezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-) Mam nadzieję, że lubicie i skorzystacie z przepisu, bo warto :-) Sam sernik najlepszy jest na drugi, a nawet trzeci dzień :-) Miłego piątku :-))) Blaszka: 24 x 34 cm Składniki ciasto: 250 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej 1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania gładkiej kuli kruchego ciasta. Składniki możemy też dać na stolnicę i po prostu zagnieść :-) 2. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40) i wkładamy na jakieś 30 minut do zamrażalnika. Po upływie czasu większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem
kruche babeczkiakurat proste do przygotowania, bez wyrabiania, wystarczy wymieszać łyżką. Naprawdę, nie żartuję, drożdżowe jest takie łatwe. To co pieczesz ze mną? Składniki: 600 g mąki pół kostki drożdży 80 g masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka szczypta soli dodatkowo: 1/2 kg moreli cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Drożdże rozcieramy, dodajemy cukier, mleko, rozpuszczone(...)pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża. Morele przekrajamy na połówki, wyjmujemy pestki, wciskamy w ciasto. Pieczemy ok 35 minut. Gotowe wystudzone posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchniproszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościsernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje(...)cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka miksujemy z cukrem tak długo, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji
Kulinarne przygody GatityPyszne, lekkie i delikatne ciasto. :) Składniki: I. Biszkopt: 4 jaja w temp. pokojowej szczypta soli 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) kilka kropel aromatu pomarańczowego II. Warstwa owocowa: 1 puszka ananasa 1 puszka mieszanki egzotycznych owoców 1 puszka mandarynek 400 ml syropu po owocach z puszki (według uznania) 1 budyń bananowy(...)szczypta soli 5 łyżek cukru pudru 150 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy "skórkę" z wierzchu. Z 400 ml syropu gotujemy budyń bananowy. Studzimy. Odcedzone owoce
DominikaDolcizrobić bez kremu, tylko polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałów. Przygotowanie cukinii – cukinię obrać, za pomocą łyżki wydrążyć gniazdo nasienne. Zetrzeć cukinię na tarce z dużymi oczkami. położyć cukinię na sitku i zostawić do odsączenia. Następnie jeszcze wydusić nadmiar wody. Wykonanie ciasta jest bardzo proste – mąkę przesiać do miski, dodać migdały, proszek do pieczenia, sodę(...)cukinię. Za pomocą miksera wymieszać wszystko na gładką masę. Wszystkie składniki muszą się połączyć. Pieczenie – formę o wymiarach 23 cm x 30 wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jak po wyjęciu patyczka z ciasta patyczek jest suchy
Kuchnia PokoleńUpieczone najlepiej odstawić do przestygnięcia i dopiero wówczas pokroić na porcje. Inaczej można odnieść wrażenie, że ciasto jest niedopieczone. Pamiętajcie, że w większej blaszce ciasto powinno piec się krócej. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, polane sosem z pieczonych śliwek i podane z porcją domowej bitej śmietany. SKŁADNIKI 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru (można(...)Piekarnik rozgrzewamy do 160℃ (góra/dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 17x24 cm natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Układamy (skórką do dołu) na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, oprószamy cukrem pudrem i pieczemy około 20-40 minut (w zależności od wielkości), aż będą miękkie
cool and minty