ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:493/1234)

Chałka 198

słodyczy. 40 dni, niby mało, ale ciężko jest mi wytrzymać bez upieczenia ciasta itp. Więc muszę piec coś innego - wytrawnego. Dziś pierwszy raz w życiu robiłam chałkę, idealna wytrawna jak i słodka przekąska. Smakuje perfekcyjnie z dżemem jak i z serkiem śmietankowym czy z wędliną. Gorąco polecam :) Ciasto: 900 g mąki + do podsypywania 200 ml mleka 200 ml cieplej(...)minut w cieple miejsce do wrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, roztopione i przestudzone masło, letnią wodą, roztrzepane jajka, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i będzie odchodziło od reki. Podsypujemy je mąką, ale nie za dużo, aby ciasto nie było zbyt twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto dzielimy

Piekę, bo lubię
Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką. 156

małej cytryny Pianka: 6 białek, ½ szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru), Dodatkowo: 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część wstawić na kilka godzin(...)nasienne, następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier oraz cynamon - dusić pod przykryciem około 10 minut. Odlać około 1/3 szklanki powstałego soku, przestudzić i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy jabłkowej, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować (całkowity czas duszenia masy zależy od gatunku jabłek

Nie tylko w kuchni
Chleb Pszenny na Zakwasie 211

długości foremki w jakiej będę piekła chleb Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia oprószam górę mąką i nakrywam ściereczką , chleb odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę po 1 godzinie – pieczenie chleba pszennego Chleb przed wstawieniem do piekarnika nacinam w kilku miejscach żeby nie popękał podczas pieczenia ( dzięki temu też ładniej wygląda po upieczeniu(...)dolną półkę jeżeli nie wstawiam naczynia z wodą to maluję wodą górę chlebka przed wstawieniem do piekarnika Chleb piekę w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut na drugiej od dołu półce , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb pszenny jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Tarta z mirabelkami i bezą 186

kostka margaryny 3 żółtka Beza: 3 białka  9 łyżek cukru pudru Dodatkowo: ok. 500 gram mirabelek  Sposób przygotowania: Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników .Formujemy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 30 cm). Z mirabelek usuwamy pestki i układamy na cieście skórą do ciasta,lekko je wciskamy. Wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 30 minut , aż ciasto będzie miało złoty kolor.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę,dodajemy cukier puder,dokładnie mieszamy .Gdy ciasto się podpiecze wykładamy na ciasto.Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru

Bajeczna Kuchnia
Sernik Królewski 439

pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 250 g masła Masa serowa: 1 kg tłustego sera koniecznie zmielonego 3 jajka 200 g miękkiego masła 200 g cukru Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Ze składników na ciasto zagnieść ciasto kruche. Gdy będzie dobrze wyrobione podzielić na 2 części. Jedna z części wstawić do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć(...)nadal miksując. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je z masą serową. Ser wylać na kruche ciasto. Cześć ciasta z zamrażalnika należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch sera. Piec ok 60 minut  na 180 stopni

Pychotkaaa
Ciasto z Masłem Orzechowym i Karmelem 288

Idealne na każdą okazję. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na ciasto: 200 g masła 3 łyżki masła orzechowego (bez orzeszków) 4 jajka 200 g cukru kryształu 150 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masło ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo masło orzechowe i cukier. Ucieramy. Dodajemy jajka, następnie(...)jogurt naturalny i ucieramy całość do połączenia składników. 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy. Wykładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia. Dodatkowo: 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki karmelu

Made By Mom And Son
Chaczapuri z adżapsandałem 200

Nadzienie powinno być lekko słone, jeśli więc mamy chęć na bardzo słony ser, należy go przedtem dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę drożdżową dzielimy na połowę i z każdej części formujemy kulę. Te następnie rozpłaszczamy i dość(...)również delikatnie, ale dość cienko rozwałkowujemy tak, by powstał płaski placek. W każdym w środku robimy palcem dziurkę, by nie puchły. Tak przygotowane chlebki pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach z termoobiegiem lub 220 bez. Adżapsandał, który prezentuję tutaj, nie jest typowym dodatkiem do chaczapuri. Jest to sos gruziński, jednak zwykle serowe chlebki jada się z sosem czosnkowym

Kuchenna Kontrrewolucya
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami 123

pieczenia, 3 łyżki zimnej wody, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Składniki na nadzienie: 75 dag rabarbaru, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag orzechów włoskich. Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto(...)Wykonanie torciku: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia. Ciasto wyjąć, posypać połową potłuczonych orzechów, nałożyć marmoladę rabarbarową, posypać resztą orzechów i pokrasić lukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut. Torcik możemy podać

Tradycyjna Kuchnia
Nietypowy bananowy sernik 141

serku wiejskim, nie urośnie, będzie bardzo niski, ale uwierzcie to nie odejmie mu smaku ;) Składniki (na małą blaszkę około 15x20cm) 1,5 szklanki serka wiejskiego light (tej gęstej części bez śmietanki) 1 bardzo dojrzały banan (najlepiej aż brązowy) 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko kilka kropel olejku kokosowego (nie jest to konieczne) 2 łyżki kaszki manny firmy Kupiec(...)piekarnika) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na w miarę jednolitą masę tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 5 minut, żeby kaszka manna spęczniała ponownie miksujemy masę, a następnie wykładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chowamy na kilka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pancakes Nigelli Lawson 180

leniwe niedzielne śniadanie czy na śniadanie dla dzieci - niejadków. Takie placuszki na pewno zjedzą. 'pancakes wg.Nigelli Lawson' Składniki na mieszankę na pancakes: - 600g mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 350-400g cukru Składniki na pancakes: - 1 niepełna szklanka mieszanki na pancakes (150g) - 1 jajko - 1 szklanka mleka - 1 łyżka(...)masa wychodzi za rzadka/gęsta dodać więcej mieszanki/mleka. Niewielkie porcje (niepełna chochelka) wylewać na rozgrzaną patelnie i smażyć bez dodatku tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, dopiero w momencie, kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza. Smażyć ok.1 minuty. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego! * przepis pochodzi z książki N.Lawson 'Nigella Ekspresowo

CookYourself
Sernik krakowski 585

ciasta Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody) - gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce - po tym czasie większą część ciasta wyjąć z lodówki(...)ciasta kruchego - schłodzone ciasto kruche, które pozostało, rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm - wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę - małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty (nie należy piec

Smakołyki Bereniki
Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy. 183

Babka na Wielkanoc musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. potrzebujemy: - 250 ml mleka roślinnego - 50 g oleju roślinnego - 100g mąki gryczanej - 200g mąki z migdałów - proszek do pieczenia - 1 banan  - sok z cytryny - 50 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki mąki(...)Ostudzić. Mąki przesiać, dodać proszek i cynamon. Dodać płynne składniki. Banana rozdusić widelcem i skropić cytryną. Całość wymieszać. Dodać jagody. Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut

Szybko Tanio Smacznie
Babka cytrynowa z makiem + film 194

oleju 2 torebki kisielu cytrynowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suchego maku cukier puder do posypania babki przepis Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz(...)kisiel, wszystkie składniki jeszcze raz starannie łączymy mikserem. Na końcu do gęstego ciasta wsypujemy mak i wszystko mieszamy łyżką. Do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem 185

ciasto naleśnikowe, które rozprowadzamy po całej patelni i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, można dać niewielką ilość oleju. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paseczki, a następnie podpiekamy na patelni z 2 łyżkami oleju, przez około 5 - 7 minut, co pewien czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do kurczaka, całość mieszamy i po około minucie(...)wyłączamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie dusimy w rondelku przez około 3 minuty, po czym dodajemy do niej przecier, zioła prowansalskie i zagotowujemy. Następnie dodajemy wymieszaną wodę z mąka (bez grudek), jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy upieczonego kurczaka. Całość mieszamy. Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami kurczaka, po czym składamy, układamy

Smakowy Raj
Śniadaniowe wariacje z banana, czyli placuszki gryczane z bananem i płatkami owsianymi. 155

minut. Do dzieła zatem! Niech te śniadanie nie będzie nudne, a pyszne i zawsze w formie uczty. Do przygotowania 4 placuszków potrzebujemy: -pół banana -dwie łyżki mąki gryczanej -jajko -płaska łyżeczka proszu do pieczenia -łyżka płatków owsianych błyskawicznych -3 łyżki mleka -łyżeczka oleju rzepakowego -łyżka miodu Jajko roztrzepujemy, musi być porządnie napowietrzone. Dodajemy mleko i proszek do pieczenia, mieszamy, płatki, również mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę i trzepaczką zdrowo napowietrzamy ciasto wlewając miód. Na końcu dodajemy posiekanego banana i łyżkę oliwy ostatecznie mieszając. Rozgrzewamy na średnim palniku patelnię. Jak jest ceramiczna to bez tłuszczu (olej jest już w cieście), i smażymy, aż się zrumienią z każdej strony. Ja używam foremek, daje to gwarancję, że się

BaRepas

Proponowane wyszukiwania