czynność pomijam). Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane. (Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.) Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem(...)cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym sosem i/lub owocami. Kilka uniwersalnych wskazówek: - Składniki powinny być w temperaturze pokojowej - Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy. - Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu. Oczywiście na początku bez tego się nie obejdzie, aby wyczuć swoją gofrownicę, więc warto przygotować próbną, gofrową partię. Te idealne powinny być lekko rumiane
Di gotujeBez zbędnego gadania. Przepis na ciasto wzięłam z bloga pincake. Pyyyyszne. Serio. Będę je robić często, może nawet dziś. Przyjeżdża do mnie psióła z Uk. Rano wyskoczyła z tekstem: "ciekawe czy zrobisz lepsze ciasto ode mnie". Pffff. No. Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 1 szklanka mąki gryczanej(...)szklanki brązowego cukru 2 jajka pół szklanki oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej. Marchewkę łączymy z sypkimi składnikami i jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wielkość blachy, na której robiłam ciacho to 20x20
Kardamonovyczarnym pieprzem. Masę jajeczno-śmietankową wylewamy delikatnie na cebulkę. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Rada! Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego. Czas przygotowania: 50' + pieczenie Trudność: średnie Ilość porcji: 12 Kaloryczność: 420 kcal / porcja
Pyry na Gazpieczenia oraz ziarna do obciążenia ciasta, cukier puder do posypania ciasta. Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką Jak przygotować kruchy placek ze śliwkami. Ciasto : do miski przesiać mąke, dodać miękką margarynę, cukier puder oraz sól. Delikatnie palcami mieszać do momentu, w którym składniki zaczynają się łączyć. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut
mecooksmąki bez rozpuszczania w mleku ) Do miski wsypać mąkę ,dodać soli ,wlać mleko z drożdżami i wodę , wymiesza .Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie sie Kielc do rąk (10-15 min ) Miskę z ciastem przykryć i odstawi w cieple miejsce na godzinę do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość ) Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice(...)jeszcze raz zagnieść. Podzielić na cztery równe części i z każdej utoczyć wałek długości i grubości bagietki Bagietki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia W tym czasie przygotować nadzienie : miękkie masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi ziołami W bagietkach porobić nacięcia i w każdą włożyć
RAROSSAProsty przepis na ciasto z rabarbarem bez użycia miksera. Pyszne sezonowe i proste ciasto :) Po sezonie można rabarbar zastąpić innym ulubionym owocem :) Polecam! Składniki: * jajka 3 * mąka 2,5 szklanki * olej 0,5 szklanki * cukier 0,5 szklanki * cukier z wanilią łyżeczka * soda 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki Przygotowanie: Jajka wymieszać(...)cukrem i jogurtem. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Na koniec wlać olej oraz opcjonalnie dodać cukier w wanilią. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x35). Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodysody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko dodatkowo: pół szklanki jagód (mogą być mrozone) kopiasta łyżka konfitury z płatków róży opcjonalnie puder buraczany lub truskawkowy W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości natłuszczonych foremek. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka
Mienta blogjest na tyle zwarty, że kompletnie nie rozwala się przy krojeniu, a jakby zabrakło Wam w domu noża do krojenia, to #beko ma dla Was rozwiązanie- jak sprytnie pokroić ciasto (film-klik) 😉 Keksówka o wymiarach 21x12 cm: * bakalie- 400 g: - migdały łuskane- 100 g - orzechy włoskie- 100 g - suszona morela- 70 g - suszona śliwka- 70 g - suszona żurawina(...)miodem oraz wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii, a na koniec dokładnie połączyć z bakaliami. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 min., z czego 20 min. bez przykrycia, a pozostałe 10 minut pod przykryciem (najlepiej zakryć folią aluminiową). Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Smacznego! 😋 #beko #ciastojakzobrazka
Kraina Miodem Płynącawałkujemy. I tak kilkakrotnie, cukier ma się przyklejać do ciasta. Jeśli zostanie trochę cukru to posypcie nim ciasto i lekko dociskajcie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210C bez termoobiegu. Następnie rolujemy ciasto jednocześnie z obu stron ku sobie, mają się na końcu połączyć i powstać dwa rulony obok siebie. Wtedy kroimy je na około 1,5 – 2 cm plastry(...)przeciwnym kierunku – więcej. Mogą być większe albo mniejsze. Ciasteczka układamy płasko na papierze do pieczenia zostawiając między nimi odstęp – nieco urosną. Lekko je spłaszczamy, by powstały widoczne „dwa okręgi”. Zrobiłam to palcami. Dodatkowo możemy posypać je cukrem. Pieczemy 10 minut w 210C, po tym czasie odwracamy delikatnie ciasteczka na drugą stronę, dopiekamy ok. 4 minut
Zasmakuj Kuchniacerolą i proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony biszkopt zwijamy w rulon pomagając sobie ściereczką kuchenną. Zwijamy po krótszym boku, żeby nasza rolada nie była gigantem ;) Zagotowujemy 1,5 puszki mleczka kokosowego wraz(...)przypadku klasycznie gotowanego budyniu. Budyń zabezpieczamy folią spożywczą, żeby nie wysychał i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Nasz biszkopt odwijamy, delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia i smarujemy budyniem zostawiając około 2 cm ciasta bez nadzienia na końcu dłuższego boku. Na dłuższym boku, który będzie w środku rolady rozkładamy żurawiny, kuleczka po kuleczce obok siebie. Musi powstać "pociąg
MamaOskarkaMiał być sernik. Klasyczny pieczony, mocno waniliowy. Potem, że może jednak na zimno. Ostatecznie wyszedł sernik, ale w szklance. Nie szkodzi. Smakował wybitnie malinowo. I można jeść bez grzechu, gdy nie ma w nim ani grama cukru <3 4 porcje: 1 kg twarogu sernikowego 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki erytrolu 25 g agaru (lub żelatyny) Twaróg ucieramy(...)erytrolem. Spróbujcie masy, bo ja przygotowuję ciasta mało słodkie, więc może będziecie chcieli dosłodzić. 20 g agaru rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzewamy i gotujemy ok. 2-3 minuty. Dolewamy rozpuszczony agar do masy serowej i mieszamy dokładnie. Dodajemy 400 g malin i mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do szklanek i wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Pozostałą część
Kucharzycakawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wody 2 łyżki wódki CIASTO ORZECHOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Studzimy i kroimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumiłośnikom czekoladowych pyszności. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, odstawić by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewać masło i połamaną czekoladę(...)wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Na koniec wmieszać w ciasto sztywną pianę z ubitych białek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto ( sprawdzić patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryć warstwą owoców. Zalać gęstniejącą galaretką
Różne smaki w kuchniminut aby napęczniały. UWAGA ! To samo zrób z nasionami chia tylko zalej je i odstaw na noc. Gotowe płatki zalej jogurtem truskawkowym i udekoruj dowolnymi owocami i nasionami chia. Gotowe 😊 Składniki na pancakes : 1 duża obrana marchewka 2 jajka 250 g mąki 250 ml mleka 50 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, masło rozpuść. Wymieszaj jajka z sypkimi składnikami i połącz z marchewką i masłem. Powinno powstać gęste ciasto. Pancakes smaż na patelni bez tłuszczu. Możesz podać przyozdabiając owocami. Gotowe 😊 Dziękuję
Słodka Strefatylko do połączenia składników (jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy jeszcze 2 łyżki jogurtu). Do ciasta dodajemy posiekaną drobno czekoladę i wiśnie. Mieszamy krótko. 3. Muffinki wykładam do foremek na ich 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wiśniami
Szefowa kuchnizarówno jeszcze ciepłe, jak i po przestudzeniu :) Dodatkowo robi się je błyskawicznie i bez użycia mąki. Fasolowe brownie z karobem foremka 21 x 27 cm 1 puszka białej fasoli 1 banan 2 jajka 2 łyżki karobu 1/3 szklanki erytrolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kokosowego Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Fasolę dokładnie opłukać(...)wodą i przełożyć do misy blendera. Dodać banana, żółtka, kakao, etytrol, proszek do pieczenia i ojej kokosowy. Całość zblendować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do zblendowanej masy. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec przez 45 minut. inspiracja
FitKotuzyskania bardzo drobnych kawałków. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wylepiamy nim spód i boki formy do tart. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń. W szklance mleka rozpuszczamy
Qchnia po prostuwałkujemy. I tak kilkakrotnie, cukier ma się przyklejać do ciasta. Jeśli zostanie trochę cukru to posypcie nim ciasto i lekko dociskajcie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210C bez termoobiegu. Następnie rolujemy ciasto jednocześnie z obu stron ku sobie, mają się na końcu połączyć i powstać dwa rulony obok siebie. Wtedy kroimy je na około 1,5 - 2 cm plastry(...)ciasteczek, w przeciwnym kierunku - więcej. Mogą być większe albo mniejsze. Ciasteczka układamy płasko na papierze do pieczenia zostawiając między nimi odstęp - nieco urosną. Lekko je spłaszczamy, by powstały widoczne "dwa okręgi". Zrobiłam to palcami. Dodatkowo możemy posypać je cukrem. Pieczemy 10 minut w 210C, po tym czasie odwracamy delikatnie ciasteczka na drugą stronę, dopiekamy ok. 4 minut pilnując
Zasmakuj Kuchnilubię ciasta, które po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu na stół, bez robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru(...)duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto kruche
To co kochamserniczki z suszonymi wiśniami i żurawiną podane z pestkami granatu i sosem czekoladowym MALINOWE SERNICZKI Z BAKALIAMI /przepis własny/ 350 g twarogu sernikowego 30 g malinowego budyniu w proszku (bez cukru) duże jajko łyżka masła kakaowego (można zastąpić zwykłym) 15 g soczystych wiśni Bakalland 15 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego(...)syrop klonowy. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać suszone owoce i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Masę serową przelać do natłuszczonych foremek. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). W trakcie pieczenia na bieżąco kontrolować stopień wypieczenia, aby serniczki się nie przypaliły. Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu. Smacznego
Poranek na słodkopiekarnika i piekę 45 minut. Do sześciu białek dodaję cukier i kręcę na sztywną pianę. Po tych 45 minutach pieczenia otwieram piekarnik, nakładam pianę, zamykam i piekę w 180°C ok. 10-15 minut. Uwaga, nie ma być to beza a taka pianka, która lekko klapnie po upieczeniu, ale dzięki temu pojawią się kropelki rosy. Im dłużej będziecie piec
Smaki NataliiEkstremalnie czekoladowe ciasto bez mąki, masła i cukru + krem białkowy + wiśnie = pyszny, legalny CZARNY LAS! Szczerze przyznam, że efekt przerósł moje oczekiwania! Mały kawałeczek zaspokaja ochotę na coś słodkiego, a przy tym nie zaszkodzi naszej figurze. Przepis powstał na prośbę jednej z Czytelniczek w ramach akcji "Odchudzamy tradycyjne słodycze". Zapraszam! Składniki: 4 małe banany(...)duże 1 jajko 3 czubate łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka miodu Banana, jajko, kakao i miód zmiksować. Dodać sodę i wymieszać. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy dwie keksówki. Piec 30 minut w temp. 175*C.Wyjąć, wystudzić. Krem: 400 g twarożku półtłustego 70 g jogurtu naturalnego 3 łyżki kremowego serka Mój Ulubiony 2 duże łyżki oleju kokosowego
Chocolate Muffin Blogwielkie. Najwięcej robię 16. K iedy chcę mieć okrągłe klasyczne bułeczki, formuję je najczęściej już wieczorem i na blaszce z papierem wkładam szczelnie przykryte do lodówki. Natomiast kiedy wkładam ciasto do lodówki i nadaję kształt bułkom rano, rozgrzewam blachę i kładę bułki na papier, a dopiero później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć(...)dynia lub mak. Mogą być kwadratowe, trójkątne, bagietkowe lub zwykłe krągłe. Nadają się do wszystkich rodzai kanapek. Samo pieczenie to ledwie 5 minut w 220 st. i 10 w 200 st., na środkowej półce piekarnika na obu grzałkach, ale bez termoobiegu. Lekko złote trzeba przestudzić na kratce, ale szczerze mówiąc długo na niej nie poleżą. Na bazie tego
I tu będę miała takie teowocami :). Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie (40g) budyniu u mnie śmietankowy bez cukru 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka oleju 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego u mnie Bakoma 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 500 g owoców Pamiętajmy, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowe !!!! Jajka ubijamy z cukrem(...)miksujemy, następnie dodajemy olej i również miksujemy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy (podzielić na trzy tury), ciągle miksując. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta poukładać owoce. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (sprawdzamy patyczkiem
kruche babeczkipieczenia 1/2 łyżeczki sól opcjonalnie 1/2 szt ser mozzarella light 50 g słodziwa opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy lub ugniatamy dłonią na placek o grubości ok. 1,5 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka, które układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy(...)minut
Kucharzycaciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :) Bananowe brownie bez cukru i masła, a z olejem kokosowym oraz bananami i z duuuuuuużą ilością czekolady i kakao! Odpowiednio słodkie i wilgotne! Zdrowo wyczaruje uśmiech na naszych twarzach :) Sami sprawdźcie! Bananowe(...)gryczanego) 1 olejek waniliowy 2 łyżki oleju kokosowego (mleka kokosowego lub wody kokosowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czekolada gorzka lub mleczna 2 banany To będzie chyba najkrótszy opis jak do tej pory - wykonanie ciasta zajmuje 10 minut! Banany zblendować na gładką masę. Pozostałe składniki (w temperaturze pokojowej) poza czekoladą dokładnie zmiksować i dodać mus bananowy. Czekoladę
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to wersja podstawowa, bez dodatków. Dla urozmaicenia można dodać ulubione bakalie czy owoce. Chlebek jest mięciutki, pachnący i bardzo szybki w przygotowaniu. (Duża keksówka) 2 banany 2 jajka (duże) 50g masła (roztopionego) 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody(...)łyżeczki soli Obrane banany zmiksować blenderem i wymieszać z jajkami, masłem i olejem. Dodać cukier, mąkę sól, sodę i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50 minut w 180 stopniach
Di gotujemaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 3 żółtka 100 g masła dodatki 100 g okrągłych biszkoptów 100 ml wódki(...)koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st .C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy po czym smarujemy dżemem. Do miski wlewamy
Smakowite Daniasól. Wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, serek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta oprószonymi rękami odrywać kawałki, nadziewać farszem i zlepiać formując niewielkie bułeczki. Układać je na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać i posmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasilnie uzależniające :) KRUCHE TARTELETKI Z RABARBAREM, KONFITURĄ Z BORÓWKI I KRUSZONKĄ Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - 50 gram cukru pudru - 180 gram masła - 3 żółtka - 1 łyżka śmietany 18% (kwaśnej) - pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Przesiewamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, czy też szatkujemy, składniki. Potem(...)włączamy do całości żółtka oraz śmietanę i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciastem formy do tarteletek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Składniki na nadzienie: - 1 kilogram rabarbaru - 6 łyżek cukru - konfitura z borówki czerwonej (lub inna, wedle uznania) Przygotowanie nadzienia: Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy. Wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy
Życie zamknięte w smakupuszki beza: - 3 białka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka: - 100g margaryny roślinnej - 6 łyżek cukru pudru - 1 żółtko - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki mielonych orzechów laskowych dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko(...)zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki. Już schłodzone rozwałkowuję na grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 12 minut , do lekkiego zarumienienia Masę makową wykładam na ciasto. Następnie przygotowuję pianę z białek. Ubijam je razem z cukrami, a na koniec
Kuchnia co dniapudru 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Ciasto duńskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 28x35 cm. Pokroić na kwadraty o boku długości 7 cm. Na środku każdego ułożyć kuleczkę marcepanu, zawinąć rogi jak kopertę, zamykając nadzienie w środku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie docisnąć ciasto na środku, formując dołek w każdej kopertce. Posmarować brzegi jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Na środku ułożyć po pół łyżeczki dżemu. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Z cukru pudru i syropu ukręcić gęsty lukier, udekorować ciastka. Smacznego! Ciasta jeszcze mi zostało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszek do pieczenia, dodajemy pokrojone zimne masło, ksylitol zwykły i z wanilią (lub cukier) oraz jajka i zagniatamy przy pomocy haka kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wygniatamy dokładnie spód. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.20 minut na termoobiegu
Smaczne Zdrowe100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu(...)ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie
Domowa Cookierenka Agitruskawki świeża mięta A jak to zrobić: Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, jajko, cukier i śmietanę. Zagnieść, aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Zawinąć na wałek(...)przenieść na formę. Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na przestudzony spód. Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Stopniowo wmieszać w nią mascarpone. Wyłożyć
Kuchnia w opałachporównania piekłam w tym samym czasie muffinki w blaszanej, standardowej formie. Muffinki, choć były jeszcze ciepłe dosłownie wyskoczyły na talerze z foremki. Nie było żadnego problemu z przyklejającym się ciastem. Idealnie. Zwykłą foremkę zapomniałam nasmarować przed pieczeniem i było ciężko. Największą różnicę zauważyłam kiedy nadszedł czas mycia . Silikonowe Babeczki od Tupperware - 1,5 minuty. Zwykła blaszka - 10 minut
Szefowa kuchniopakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady MASA WIŚNIOWA I NASĄCZENIE 700 g mrożonych wiśni bez pestek 100 g cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 kieliszek wódki (25 ml) PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubijać(...)gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Masa wiśniowa: Zamrożone wiśnie przełożyć do garnuszka
Passions hobbies lifeproszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę, wyrównujemy(...)powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C na ok. 15 minut – podpiekamy spód ciasta. W międzyczasie z 750ml mleka, 2 opakowań budyniu i 4 łyżek cukru gotujemy budyń. Następnie obieramy jabłka, wydrążamy ogryzki i kroimy w ósemki. Wyjmujemy podpieczony spód, układamy pokrojone jabłka. Na jabłka wykładamy gorący budyń, mniej więcej, równomiernie go rozprowadzając. Na wierzch
mojewypiekiinietylkojednym kierunku, aż ciasto utworzy jednolitą kulę. Następnie odkrawamy małe porcje i formujemy kule w kształcie bułek. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 7-8 cm, ponieważ bułki troszkę zwiększą swoją objętość. Na wierzchu możemy je posypać pestkami dyni czy słonecznikiem.Wskazówki: Bułeczki pieczemy ok 15 minut w temperaturze 230 stopni, grzałka
upichciccukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę, by podwoiło objętość. 2. Po wyrośnięciu ciasto spłaszczyć dłonią, podzielić na 12 kawałków. Uformować z nich kulki(...)ułożyć na blachach, zachowując odstępy. Nakroić nożem wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły i podwoiły objętość.3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bułeczki mlekiem i piec 20-25 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczkabez kakao) zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. W razie potrzeby, do dwóch pozostałych można dodać trochę mąki. Jedną jasną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto rozłożyć jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe(...)białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego cista. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Gorące ciasto oblać polewąPrzygotowanie polewy:Wszystkie składniki razem zagotować - doprowadzić do wrzenia powoli, na małym ogniu, cały czas mieszając
Praktyczna plsuper ciacho na święta. Na obecną chwilę w lodówce mam ciasto bez bitej śmietany. Spróbowałam i w takim stanie jest już rewelacyjne. Jeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : * kg jabłek * galaretka cytrynowa * łyżka masła Masa jogurtowa : * litr(...)litra kremówki * 2 łyżeczki żelatyny * 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo 24 delicje z dowolnym nadzieniem Przygotowanie : Upiec biszkopt. Miksować jajka z cukrem na gęstą masę przez około 5 minut. Miksując dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 minut na złoty kolor. Wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć na maśle
Magiczne Życie Martyraz.Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścic w 3 szkl. wrzątku, odstawic, by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewac masło i połamaną czekoladę, aż składniki(...)wlac wystudzone masło z czekoladą, potem dodac przesianą makę wymieszaną z sodą oraz kakao. Na koniec wmieszac w ciasto sztywną pianę z ubitych białek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełozyc do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto ( sprawdzic patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryc warstwą owoców. Zalac gęstniejącą galaretką
Słodkości i nie tylkomieszadło na hak do ciasta drożdżowego (w przypadku użycia miksera) i miksując na najniższych obrotach, do miski/misy z ciastem powoli wsypać pozostałą mąkę (2 i 1/2 szklanki mąki - patrz Uwagi do przepisu, punkt 2) i zagniatać ciasto przez około (4 - 5 minut, w przypadku miksera, lub około 10 minut w przypadku ręcznego zagniatania), aż ciasto na rogaliki będzie gładkie(...)elastyczne (i jednocześnie lepkie przy dotknięciu). Miskę/misę z wyrobionym ciastem na rogaliki przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do wyrośnięcia, na 1 godzinę i 30 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na 2 równe kule. Każdą z nich rozwałkować
Gospodyni Miejskabułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu, bo jest on bardzo prosty w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi ROZCZYN(...)mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania powidła śliwkowe Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy ciepły rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko
Rozpustne gotowaniedodajemy przesiane składniki suche czyli: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy dokładnie i na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto łyżką. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Nie smarowałam patelni żadnym olejem ponieważ w skład placków wchodziło sporo(...)wybrać cokolwiek co będzie wam smakowało np. owoce, orzechy, miód czy bitą śmietanę Z podanych składników wyszło mi 40 pancakes. W tej proporcji mój jeden placek to 110 kcal (bez dodatków) Pyszne śniadanie – pancakes czekoladowe Wieżyczka z placuszków czekoladowych i wiśni Nie ma to jak dobry początek dnia Pancakes czekoladowe Smacznego!!! Źródło wpisu: blog Stylowa kuchnia
Relaxtimechrupkami) i zachowują swoje wartości odżywcze. Są doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek, ciast, ciasteczek lub do jedzenia prosto z torebki. Nam bardzo posmakowały ekspandowane jagły (proso), quinoa (komosa biała) i gryka. Soligrano ma w ofercie również ekspandowane zboża z dodatkami (miodem, owocami), bez cukru, bez soli, produkty bezglutenowe i z ekologicznych upraw. Bardzo przypadły nam do gustu ziarna(...)dolać. Konsystencja ciastek jest dość sypka, ale taka ma być. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładać masę za pomocą łyżki i formować w kształt okrągłych ciasteczek. Piec ok 15 minut w 150 stopniach, wystudzić. Miód powinien stwardnieć i ciasteczka będą ładnie usztywnione i delikatnie chrupiące. * Ciasteczka świetnie studzą się na kratce, takiej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieowoce w formie liofilizowanej. Ciacho jest kleiste, wilgotne, mięciutkie. Bardzo delikatne. Można je zajadać jako po prostu ciasto, ale także owsiankę w wersji pieczonej. Składniki: 210 g płatków owsianych bezglutenowych 1/3 laski wanilii (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka Tropicana Blend (Unicorn Superfoods) 1 łyżka Alkalising Blend (Unicorn Superfoods) 1 łyżka(...)proszku do pieczenia. W blenderze zmiksuj mleko z bananem na koktajl i dodaj po równo do każdej z 3 mieszanek. Do każdej masy dodaj też 2 łyżki oleju kokosowego. Każdą masę dokładnie wymieszaj. Formę (u mnie mini tortownica) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej po kolei każdą z mas. Piecz w nagrzanym
Zdrowie na języku :Pzacząć je kompletować już kilka dni przed Świętami. Sparzonym, nic się nie stanie do chwili, gdy nadejdzie pora pieczenia. Reszta to już banał - przygotowałam zwykłe ciasto muffinkowe (wszystkim bardzo smakowało) na wodzie - można użyć mleka, moje miały być bez laktozy. Napełnianie skorupek jest proste, a później wystarczy bezpiecznie ułożyć je w gniazdkach i upiec. Jedna ważna rzecz(...)połączenia składników. Masę przełożyć do woreczka cukierniczego z otworem o średnicy 1 cm, napełniać skorupki nieco tylko ponad połowę (zbyt duża ilość ciasta rozsadzi skorupki podczas pieczenia). Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego! W następnym wpisie pokażę Wam, w czym moje jajka podałam. Sama nie wiem, co zrobiło większe wrażenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNaleśniki z tego przepisu wychodzą puszyste i delikatne, takie biszkoptowe. Przygotowując ciasto na naleśniki, zanim połączymy je z ubitą pianą, należy odstawić rozmieszane ciasto, aby zaczęło pracować. Jeśli mamy dobrą patelnię to naleśniki można smażyć praktycznie bez dodawania tłuszczu, tylko przed pierwszym jej rozgrzaniem delikatnie przetrzeć odrobiną tłuszczu. Naleśniki wygodniej smażyć na niezbyt dużej patelni, u mnie miała średnicę(...)przerywając miksowania stopniowo dodawać mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ocet jabłkowy. Miksować do czasu, gdy nie będzie widocznych grudek mąki. Masę na naleśniki odstawić na około 10 minut, aż na powierzchni będą widoczne pęcherzyki powietrza. Po tym czasie ubić na sztywno białka i delikatnie wmieszać w ciasto naleśnikowe. Ciasto wylewać porcjami na rozgrzaną i lekko posmarowaną tłuszczem
Kuchcik gotujeSernik to przepyszne ciasto, do którego ja raczej nie mam, tzw. ręki. Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy(...)masę, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut. Zmniejszam temperaturę do 150'C i piekę jeszcze przez 40-45 minut. Upieczony sernik zostawiam by wystygł. Rada: sernik najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie, wtedy brzegi ciasta będą równiusieńkie
Ciasteczkowy PotwórEklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę budyniową: - 2 budynie waniliowe bez cukru - 750ml mleka - 5 łyżek cukru - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 200g miękkiego masła - 1 opakowanie bitej śmietany w proszku - 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa(...)uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach, podłużne kształty (sporo urosną
mojewypiekiinietylkowyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni kształt, najlepiej użyć specjalnej silikonowej podkładki lub wcześniej samemu przygotować szablon rysując na pergaminie szablon z kołami wybranej średnicy. Makaroniki odstawić do obsuszenia na jedną godzinę - to ważny etap, dzięki któremu wierzch obsycha i w trakcie pieczenia powstają wokół(...)niego charakterystyczne falbanki. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni i piec makaroniki przez ok. 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przełożyć ulubionym kremem (u mnie kawowy). Makaroniki najlepiej smakują po 1-2 dniach, ale doprawdy ciężko się powstrzymać i czekać tak długo. *cytat pochodzi z książki "Cztery strony smaku, czyli cały świat
KUCHARNIAużywa się dużo surowych żółtek. Zostaje dużo białek, z którymi trzeba coś zrobić. Można upiec różnego rodzaju bezy , kokosanki , pavlovą oraz ciasto anielskie -biszkopt na białkach. Angel Food Cake - delikatne, lekkie, puszyste i białe jak anielska suknia ciasto anielskie . Ciasto należy piec w specjalnej formie z nóżkami. Formy nie smaruje się masłem ani niczym nie wysypuje. Upieczonego biszkoptu nie wyjmuje(...)dodawać partiami mąkę delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do niewysmarowanej i nie wyłożonej papierem formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Piekarnika nie otwierać przez pierwsze 25 minut. Ciasto powinno być sprężyste. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odwrócić formę do góry nogami i odstawić do ostygnięcia. Aby wyjąć ciasto z formy należy szpachelką „wyciąć
królestwo garówkwaśności jabłek" Beza - białka 3 szt - cukier 125g ( ok pół szklanki ) jak ktoś lubi można użyć więcej białek ale należy proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść ,można ręcznie ale najlepiej w robocie , ok 1/3 ciasta wkładamy do woreczka i dajemy do zamrażarki resztę ciasta również do woreczka i do lodówki , kruche ciasto im zimniejsze tym po upieczeniu(...)jabłka rozkładamy ubite na sztywno białka, na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto ,które czekało w zamrażarce, całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 50-60 minut Po 40 minutach pieczenia gaszę górną grzałkę i zostawiam tylko dolną. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia o ile to możliwe bo u mnie większość znika
Wypieki Rene