roku miały być Święta bez keksa ... ale do głowy wpadł mi pewien pomysł i musiałam go zrealizować. Powiem tyle - nie żałuję ! Keks czekoladowo-bananowy, to najlepszy keks na świecie !Składniki:( na keksówkę długości 25-27 cm )* 150 g masła o temperaturze pokojowej* 150 g cukru* 300 g mąki pszennej* 3 jajka* 2 nieduże banany* 130 g gorzkiej czekolady(...)wsypać bakalie ( te większe, jak np daktyle, morele i inne - posiekać ).Na koniec dodać mąkę - dokładnie wymieszać ciasto.Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie ciasto nakryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut.Upieczone, ostygnięte ciasto polukrować lub polać czekoladą, ewentualnie oprószyć tylko cukrem pudrem.* Do odmierzania składników ciasta
kolorowotorcikowosię ze sobą blaty tworząc równe koła ( jeżeli wolicie mieć jedno koło, czas pieczenia się wydłuży) Tak przygotowane bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 40 minut najlepiej z termoobiegiem. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc. Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej(...)kroimy na mniejsze kawałki, owoce do dekoracji pozostawiamy zamrożone. Na wcześniej przygotowane i całkowicie ostudzone blaty nakładamy krem i pokrojone 3-4 truskawki, Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpiekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 11 minut, aż muffinki staną się złociste. Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i odstawić na około 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Lekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek, ułożyć na kratce(...)Miód w polewie można zastąpić syropem z agawy czy syropem kukurydzianym. W przypadku, gdy w formie na muffiny pozostały miejsca wolne (bez ciasta), należy wlać do nich po 2 - 3 łyżki zimnej wody, zapewni to równomiernie pieczenie się muffinek. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffinki są już upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy
Gospodyni MiejskaSylwester;) Bardzo fajne i podzielne ciasto, nie tylko ładnie wygląda ale też wyśmienicie smakuje ;) A teraz z innej beczki. W tym ostatnim dniu starego roku chciałam Wam wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia Noworoczne. Życzę Wam aby ten Nowy Rok był lepszym od mijającego, aby spełnił Wasze marzenia, aby był rokiem bez trosk, zmartwień, pełnym miłości i prawdziwej(...)pieczenia i wysmarowanej olejem kontury żyrafy. Blaszkę wsadzić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. W między czasie do pozostałej reszty masy dodać kakao i wymieszać do połączenia się składników. Gdy kontury się upieką wyłożyć na nie masę czekoladową i całość piec przez 15 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować papier do pieczenia
Krakowskie smaki AniKrem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami - Sposób przygotowania: Ciasto na serduszkowy wzorek (oczywiście ten krok można pominąć): Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy(...)czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę ostrożnie wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (z namalowymi serduszkami) i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 175 °C. Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy
Słodka Stronaodstawiamy na kilka minut. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę do niewielkiego naczynia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier, mak i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, mus jabłkowy otartą skórkę, sokz cytryny i zamiennik jajka. Całość dokładnie mieszamy. Do tacki na muffinki wyłożonej silikonowymi lub papierowymi foremkami nakładamy łyżką masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez(...)około 25-30 minut albo aż patyczek wetknięty w babeczki będzie suchy. Dekorujemy lukrem zrobionym z cukru pudru utartego w moździerzu z sokiem z cytryny. Smacznego! Artykuł Pieguski, czyli cytrynowo-makowe babeczki (bez oleju) pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plpowidłami. Spróbujcie, bo naprawdę warto Składniki na biszkopt: 7 białek 18 łyżek cukru Cukier waniliowy 300 g mielonych orzechów (około 2 szklanek 200 ml) Dodatkowo: 3 duże łyżki powideł bez cukru 500 g mascarpone 100 g śmietanki 18% 3 łyżki kakao 2-3 łyżki cukru pudru Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy. Całość ubijam(...)średnicy) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45-50 minut. Biszkopt odstawiam do wystudzenia. 1/3 masy wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując kleksy, kwiatki, albo inne kształty (można tutaj użyć szprycy). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 35 minut. Przygotowuję krem. W tym celu miksuję mascarpone ze śmietanką, kakao i cukrem
Słodki sentymentherbatnikach to proste, szybkie, ale bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania wystarczy zagotować masę budyniową i przełożyć nią warstwy herbatników. Masa i herbatniki nie są zbyt słodkie, dlatego na wierzch ciasta wykładamy masę kajmakową, którą posypujemy orzeszkami. Jest to jedno z tych ciast, które najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić, aby herbatniki zmiękły i połączyły się(...)garnka nie ściągamy z gazu). Po wymieszaniu mikserem, do czasu zagotowania całej mieszanki, można masę mieszać łyżką. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze minutę. Tak przygotowany budyń odstawiamy na chwilkę, by lekko przestygł. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciepłą masę budyniową dzielimy na 3 równe części, które znajdą się między 4 warstwami herbatników. Na dnie blaszki układamy warstwę kakaowych herbatników
Trzeci talerzelastyczne ciasto, przykryć i pozostawić na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Bułkę tartą zrumienić na patelni, ostudzić, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Masło roztopić. Ciasto rozwałkować cienko, następnie trzymając na pięściach, rozciągać, aż będzie cienkie jak bibuła. Można rozciągać ciasto w powietrzu albo na obrusie, posypanym mąką. Moje ciasto po rozciąganiu miało wymiary ok 50x75cm. Rozciągnięte ciasto położyć(...)łyżek zostawić do posmarowania wierzchu ciasta), posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, zostawiając ok 5cm brzegi. Brzegi zawinąć na jabłka, ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu za pomocą obrusa: obrus unosimy lekko do góry, a ciasto będzie samo się zwijać w rulon. Ciasto przełożyć na blachę, posmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 190stC. Przed podaniem posypać
Obiad gotowyciasto. Keksówkę wysmarowałam masłem i obsypałam otrębami. Moja ma wymiary 9x27 cm, ale lepsza byłaby nieco krótsza. Ciasto przełożyłam do foremki, wyrównałam go palcami, przykryłam ściereczką i odstawiłam na całą noc w ciepłe miejsce. Powinno wyrastać co najmniej 8 godzin. Rano wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni z temoobiegiem. Po 10 minutach otworzyłam piekarnik i spryskałam powierzchnię ciasta bardzo(...)zimna wodą (przy pomocy spryskiwacza – trzeba przy tym uważać i nie pryskać na szybę piekarnika). Powtarzałam tą czynność co 10 minut przez cały czas pieczenia, czyli około 45 minut. Dzięki temu chleb uzyskał pięknie lśniącą skórkę. Wystudziłam na kratce kuchennej. Chleb pszenny ziołowy na zakwasie
Kuchenne zapiski Edytypóźniej, do dekoracji. SKŁADANIE I DRUGIE WYRASTANIE Ciasto po pierwszym wyrośnięciu uderzamy pięścią, żeby pozbyć się z niego powietrza. Wyjmujemy z miski i dzielimy na trzy równe porcje. Formujemy placki rozciągając i rozklepując w dłoniach, na podsypanym mąką blacie – i zostawiamy rant. Wykładamy każdy na osobny kawałek papieru do pieczenia. W tym czasie(...)nastawiamy piekarnik na 220-230°C. W warunkach domowych tyle wystarczy. Zostawcie w nim na najniższym poziomie blachę do pieczenia . Nagrzeje się i wytworzy chrupiącą skórkę na cieście. Po rozgrzaniu do wymaganej temperatury dajcie piekarnikowi pochodzić 20-30 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też. Na środek każdego placka nakładamy porcję sosu burgerowego i rozsmarowujemy go na grubość
Karo in the Kitchenczekolady. Wspaniale orzeźwia i jest idealne na lato. Bardzo mi smakuje. Plusem tego ciasta jest, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia Składniki: Spód: około 120g biszkoptów (użyłam podłużonych) około 100-120ml mocnej(...)400g malin Dodatkowo: maliny do ozdoby biała czekolada lub wiórki z białej czekolady 1. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładać biszkopty i nasączyć je ostygniętą kawą ( patrz FILM ). 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z wanilią. 3. Napęczniałą
Mała CukierenkaSkładniki: Herbatniki podwójne opakowanie Masa krówkowa puszka Mleko 800 ml Budyń śmietankowy bez cukru 2 Cukier 4 łyżki Masło 150 g ( w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygodygotowy strudel przed pieczeniem). Do mąki dolewamy pół szklanki mąki oraz łyżeczkę octu. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto. Powinno być ono miękkie, elastyczne i tylko lekko kleiste (nie może kleić się do rąk). By ciasto dobrze się rozciągało najlepiej energicznie rzucić nim 100 razy o stół (bez obaw idzie bardzo szybko). Gotowe ciasto odstawiamy w natłuszczonej(...)zajęło całą powierzchnię obrusa. Rozciąganie zajmuje parę dobrych minut, ale im cieńsze ciasto, tym lepszy strudel, dlatego naprawdę warto się w to pobawić. Dobrze rozciągnięte ciasto powinno być tak cienkie, że da się przez nie przeczytać gazetę. Jeśli na brzegach zostaną wam grubsze kawałki ciasta trzeba je obciąć. Jeśli w cieście zrobią wam się gdzieś dziury to nie przejmujcie się
Dieta bez mleka