ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:477/1234)

Tort bounty z truskawkami DLA TATY 405

kilka minut, mleko co chwila będzie próbowało wykipieć. Wystarczy podnieść na moment pokrywkę, a gdy piana opadnie, przykryć z powrotem. Gdy kasza wypłynie na wierzch (patrz zdjęcie), już nie będzie trzeba tego robić. Gotuj kaszę ok 15 minut od zagotowania - aż wchłonie całe mleko i będzie miękka. Zdejmij z ognia. Możesz zostawić bez pokrywki na kilka minut. Gorącą kaszę(...)warstwę kremu kokosowego. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny. Przygotuj polewę jak w tym przepisie . Śmietankę zagotuj na mniejszym gazie. Wrzuć połamane czekolady, przemieszaj i wyłącz ogień pod rondelkiem. Dodaj masło i mieszaj, do połączenia się składników. Zostaw na parę minut do lekkiego przestudzenia. Letnią polewą polej ciasto, rozsmaruj ją też na brzegach. Wstaw ponownie do lodówki

Anioszek w kuchni
babeczki kawowe 156

mąkę- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy(...)LUKROWA : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia 50 g. masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. Smacznego!!! Babeczki kawowe – Domowe Torty Artykuł babeczki kawowe pochodzi

Domowe Torty
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z lukrem królewskim 118

zabawa, świąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji smakowych, ale o nich w osobnych postach. Składniki(...)sodą. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy

Gotowanie i blogowanie
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 241

łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: W rondlu umieścić miód z przyprawą do piernika oraz z cukrem. Zagotować i podgrzewać przez kilka minut aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło, pomieszać by się rozpuściło i pozostawić do wychłodzenia. Suche składniki dokładnie połączyć ze sobą, tj. - mąka, kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do chłodnej(...)masy miodowej dodać jajka oraz wmieszać mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jest ono gęste, bardzo plastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk - niczym plastelina.  50 ml letniego mleka połączyć z amoniakiem i dołożyć do ciasta, ponownie je wyrabiając. Jeżeli ciasto wydaje się Wam zbyt twarde, można dodać trochę mleka. A jeżeli chcecie otrzymać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3956

minut (po tym czasie powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką, aż się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto(...)łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1,5 - 2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować z niego wałek i pokroić

Domowa Cookierenka Agi
Zupa gulaszowa na pieczonej papryce 180

Dzisiaj zajadamy pyszną zupę gulaszową. Wyszła świetnie i odbiega od tradycyjnej.  Składniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g

Niezły Młynek
Szarlotka bez mąki i jajek! Błyskawiczna i pyszna! 621

Często słyszę od swoich rozmówców, że nie pieką ciast, bo to trudne, bo zajmuje dużo czasu, bo nigdy im nie wychodzą itd... Myślę, że przede wszystkim

SMYKWKUCHNI
FIT chlebek jaglano-dyniowy bez białej mąki i cukru 171

wyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy. Ale to chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;) Zapraszam(...)proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Pur é e z dyni  :   Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynię umyć, wyciąć ,,ogonek", pokroić na kilka kawałków wraz ze skorupą. Łyżką wyjąć miąższ z pestkami. Kawałki (skórką do góry) ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20-30 minut do miękkości

Kuchnia Ellie
Ciasto Dekadencja 127

koniec października proponuję Wam podwójnie czekoladowe ciasto z delikatną nutą kawy i frużeliny owocowej. Bogate w swej dystyngowanej, deserowej słodyczy gorzkiej czekolady, zamknięte w mocnoczekoladowym biszkopcie. Przeniknięte kawowymi akordami ciasto w owocowym akompaniamencie cudownie sprawdzi się na specjalne okazje. Polecam dla wyjątkowych Czekoladoholików ;) Mniejsza blaszka 22 x25 cm   Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy

Domowe ciasta
Tarta Truskawkowa Chmurka 88

pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić(...)otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego się mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 10-15 bezików kilka

moj przepis na
Biszkopt lekko kakaowy 103

Każdy ma swój przepis na biszkopt, ja dziś zrobiłam biszkopt bez proszku do pieczenia, bardzo szybki, prosty i wyszedł świetny. Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodajemy 1/4 szklanki cukru i ubijamy pianę Resztę cukru dodajemy do miski z żółtkami i ubijamy. Następnie(...)ubitej piany i mieszamy łyżką, nie używamy już miksera. Przesiewamy mąkę i kakao i dodajemy powoli cały czas mieszając łyżką. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ja zostawiam biszkopt do całkowitego ostygnięcia w piekarniku, ponieważ może opaść. Dekorujemy ulubioną polewą i gotowe

Smaki Przyprawy i Kolory
Tacosy z niebieskiej mąki kukurydzianej 112

kulki z ciasta, układając na oprószonej mąką desce. Placki wałkować przez folię spożywczą, gdyż bardzo przylegają. Można również przez folie ciasto rozgnieść ręką. Na rozgrzana patelnię kładziemy placki i pieczemy z dwóch stron, aż się zarumienią( pieczemy ok. minuty z każdej strony). Przygotowanie farszu: Farsz to prosta sprawa, możesz go stworzyć z dowolnych składników dostępnych w lodówce. Mój zawsze wychodzi(...)doprawić przyprawami. Gdy mięso będzie już usmażone dodać pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem. Do uduszonego mięsa dodajemy czerwoną fasole i doprawiamy do smaku. Małe tortille są nieco bez smaku, dlatego mięso przygotowałam na ostro. Na tortille nakładamy farsz i składamy na pół. Podajemy na ciepło. Artykuł Tacosy z niebieskiej mąki kukurydzianej pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Pyszne ciasto z czarną porzeczką i malinami 129

Ciasto rewelacyjne, mokre i pyszne. Mam przepis od mojej synowej. Upiekłam i szybko został zjedzony. Pycha. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki zmiksować razem za pomocą miksera

Kuchnia Pokoleń
Fasolowe brownie i puszysty sernik w jednym zdrowym wypieku bez cukru i mąki 127

oprzeć. Na szczęście wcale nie trzeba, bo jest przecież całkowicie legalne ;) nawet na śniadanie :D FASOLOWE BROWNIE I SERNIK W ZDROWYM CIEŚCIE BEZ BIAŁEGO CUKRU I MĄKI Czas przygotowania 60 minut Z podanych składników upiekłam ciasto w formie o średnicy 22cm Warstwa kakaowa Puszka fasoli 2 jajka 1,5 banana Łyżka kakao Soda Rodzynki około 2 łyżki(...)gorącej wodzie   Zblendować fasolę, jajka, banany i rodzynki (odcedzone z wody) na gładką masę Dodać jogurt, kakao i sodę i wymieszać dokładnie Wylać do formy (ja piekłam w silikonowej) Warstwa serowa Twaróg zblednować z jajkieim, jogurtem, bananem i miodem Można dodać skórkę cytrynową/pomarańczową lub aromat waniliowy Masę serową delikatnie wylać na masę kakaową Piec w piekarniku

HealthyCreations
Łatwe Ciasto z Truskawkami Bez Cukru Bez Glutenu 164

składników. 3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać (ciasto jest rzadkie, patrz FILM ). Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać płatkami migdałowymi. 4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Pomidorowe nuggetsy z kurczaka 157

Kawałki fileta przełożyć do ciasta, wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty ciastem. Następnie każdy kawałek fileta obtoczyć w pokruszonych płatka kukurydzianych, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut. 6. Pomidorowy sos: Koncentrat pomidorowy wymieszać z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku(...)nuggetsy podawać z pomidorowym sosem. Czy wiesz, że do przygotowania 200-gramowego słoiczka koncentratu potrzebny jest aż kilogram pomidorów? Trafią tam tylko te najlepsze: świeże, dojrzewające w pełnym słońcu, bez skórek i pestek. Pomidory przetworzone mają często bardziej wyrazisty smak oraz większą zawartość składników odżywczych niż pomidory szklarniowe w okresie zimowym. To one zapewnią głębię smaku Twoim daniom. #pudliszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Chleb z garnka 164

chlebek,który piekłam już niejednokrotnie używając różnej mąki i różnych ziaren. Ten dzisiejszy jest z najzwyklejszej mąki pszennej,bez żadnych dodatków,pachnący z chrupiącą skórką.  Przepis na ten chlebek pochodzi z instagrama od Edytki @onijka ,która jest mistrzynią w pieczeniu różnych chlebów i bułek.  3 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka soli(...)wlać wodę i paroma ruchami ręki wymieszać.  Nakryć miskę ściereczką i odstawić na 12-16 godzin. Następnego dnia wylać ciasto na obficie posypany mąką blat. Z ciasta utworzyć kulę,(ciasto jest dość luźne) i zostawić tak na 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz uformować kulę i przełożyć do durszlaka wyłożonego ściereczką mocno obsypaną mąką do ostatniego wyrastania

Kolorowa kuchnia Elki
Przepis #190 🎄 Cynamonowy sernik - bez spodu 152

ponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Sernik dekorujemy polewą -  w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy ciasto. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. Ciasto delikatnie pachnie cynamonem, który jest

Health-Fit-Life
Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart 191

pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Rozpuść masło, ostudź, przelej do misy miksera i zmiksuj z cukrem. Następnie dodaj mąkę i szczyptę soli i miksuj lub ugniataj rękami do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do tortownicy i rozłóż w równomiernie za pomocą palców na całym jej dnie. Włóż tortownicę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut

karmelowy
Rogaliki serowe z malinami 207

mniejszych blaszkach. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości rogalików – u mnie około 35 minut. Pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru. Gdy rogaliki wystygną oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Fit muffinki kakaowe z budyniem 194

misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce połączyć ze sobą jajko, roztopiony olej kokosowy, mleko i ksylitol. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Do foremek na muffinki (u mnie silikonowe) nakładać łyżkę ciasta, na to łyżeczkę budyniu i znów ciasto. Piec przez ok. 25 minut

Healthy food explorer
FIT tarta z budyniem i owocami :) 216

dziury i brzegi wylep pozostałymi kawałkami ciastaCiasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i podpiekaj przez 15 minut w termoobiegu.  W tym czasie ugotuj budyń. Standardowo, tak jak podaje instrukcja na opakowaniu. Owoce pokrój, jeżeli tego wymagają (np. truskawki, bo jagody czy maliny pozostaw bez naruszenia). I wymieszaj z łyżką cukru. Puszczą(...)m.in. jagody kamczackiej, która odznacza się naturalnym lekko kwaśnym smakiem). Popieczoną tartę wyciągnij z piekarnika, wylej na nią budyń, a na to wyłóż owoce. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 25 minut.  Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie schłodź przez minimum 1 godzinę w lodówce

Zdrowie na języku :P
Ciasto z rodzynkami i orzechami 158

gorące kroiliśmy i smakowaliśmy. Pyszne ciasto, które można polać polewą lub lukrem, udekorować bakaliami. Co tu dużo mówić, proste i szybkie smaczne ciasto, które uda się każdemu! Dziś szybkie ciasto z dżemem, rodzynkami i orzechami polecam na deser! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju(...)misce mieszam suche składniki, następnie po kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką, jak będą lekkie grudki nic się nie stanie. Dodaję rodzynki, mieszam. Piekę w temp. 175 C przez 45 minut lub do suchego patyczka. Bez termoobiegu grzaniem góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Babka piaskowa 188

przestudzone ciasto Babka piaskowa przepis na dwie małe formy na babkę 2 duże jajka 100 g masła 80 g cukru trzcinowego laska wanilii 80 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia + cukier puder, lukier lub polewa Masło rozpuść odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier. Całość ucieraj ok. 10 minut

365 dni dookoła kuchni
Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia 123

przemiału. Dlatego nie wyrosły za mocno, ale i tak bardzo nam smakowały. Przepis na pewno jeszcze powtórzę, ale już bez dodatku mąki pełnoziarnistej. Składniki na roztwór solno-drożdżowy: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g wody 15 g miodu/cukru trzcinowego 10 g miękkiego masła roztwór soli i wody Wykonanie(...)sól się rozpuści. Naczyńko wstawić na noc do lodówki ( lub co najmniej na 4 godz) dzień pieczenia: umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Pod koniec dodać masło pozostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w 30`C (wstawić no nagrzanego piekarnika i natychmiast wyłączyć) podzielić ciasto na 70 g kawałki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
EKSPRESOWY PIERNIK (przepis uniwersalny) 177

jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut! resztę zrobi piekarnik. Możecie go nawet wykonać w dzień Wigilii. Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy wykonać z niego zarówno piernik, jaki i muffinki czy ciasteczka piernikowe. Dodatek czekośliwki do ciasta sprawia, że piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam! Składniki(...)jajka 100 g masła 1 szklanka maślanki 3 łyżki miodu 1 słoiczek czekośliwki (ok. 200 g) 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła posypka dekoracyjna Wykonanie: Masło topimy w rondelku i studzimy. W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę

Kuchnia MagdaLeny
Migdałowo-makowy biszkopt z masą śmietanową - low carb 207

migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietany kremówki (36%) 1 galaretka cytrynowa bez cukru (np. celiko) 2 łyżki erytrytolu opcjonalnie można dodać owoce - ja dałam borówki na polewę czekoladową: olej kokosowy - ok. 5 czubatych łyżek 2 łyżki kakao erytrytol do dosłodzenia(...)piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodać żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni ok.40 minut. Podczas gdy ciasto się piecze przystępujemy do wykonania masy. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody

Marta próbuje
Tarta z kurczakiem i brokułem 210

lodówki nawet na ok. 1 godzinę. Można wyjąć po 20  minutach. Brokuł płuczemy, oddzielamy różyczki i obgotowujemy ok 10 min. Wylewamy na sitko ,żeby obciekł z wody. Pierś płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na odrobinie oleju. Ciasto rozwałkowujemy, najlepiej przez folię, ponieważ może się kleić. Wykładamy do formy(...)wyciskamy na boki. Zapiekamy w piekarniku na termoobiegu 150 st. ok. 10 min. lub bez termoobiegu w 180 st. ok. 15 min. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażoną pierś, brokuł i zalewamy śmietaną wymieszaną z przyprawami, jajkiem i serem.  Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy  w 180 stopniach ok. 40 min. Na termoobiegu, krócej. . SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Tort chałwowy 148

ciasta bez pieczenia. Biszkopt kakaowy (tortownica 24cm) 6 jajek rozm L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao(...)Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Przekroić na trzy blaty. Krem

O kuchni z uczuciem
SERNIK NA MURZYNKU Z KAJMAKIEM + FILMIK 737

Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to ten właśnie taki jest.       SKŁADNIKI NA CIASTO :  1,5 szklanki mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1/4 szklanka mleka(...)Ciasto - margarynę, mleko, cukier, kakao, przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Masę odłożyć do ostygnięcia. Do zimnej masy kajmakowej dodać 5 żółtek i miksować mikserem, następnie wsypywać mąkę z proszkiem i dalej miksować aż składniki się połącza. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać.  Blaszkę o wymiarach 40/25 wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto i piec

Kulinarne Fantazje Marioli
Wegańskie, buraczane muffiny czekoladowe – misiowe łapki (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie- muffiny) 220

rzepakowego -200ml mleka roślinnego najlepiej migdałowego lub z innych orzechów -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy - ten (wegański-ryżowy) lub ten (nie wegański-nabiałowy) Dodatkowo -ulubione czekoladowe ciasteczka, u nas ciastka Cioccolini bez glutenufirmy Schar -3 kostki gorzkiej czekolady (na paluszki ;) -wiórki kokosowe (do posypania kremu kokosowego(...)olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić nim do ¾ foremki na babeczki i piec w 180’C ok 15-20 minut. Po wystudzeniu ściąć z każdej babeczki górę. Obłożyć kremem kokosowym, posypać wiórkami kokosowymi, nałożyć ciasteczko i rozpuszczoną czekoladą wykończyć

Candy Pandas
Piwoszki 170

wykorzystałam proszek do pieczenia Cykoria . 250 g margaryny lub masła  2,5 szk. mąki  0,5 szklanki piwa  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Cykoria ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego  marmolada lub dżem Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , posiekać razem z margaryną Wlać piwo i zagnieść szybko ciasto.  Następnie ciasto cienko rozwałkować(...)układać po przekątnej po odrobinie powideł.Zlepiać po dwa przeciwległe rogi i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 20 minut aż będą złote. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe Ślimaczki Z Truskawkami 144

ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy marmoladą lub konfiturą tak aby końce pozostały czyste. Dzielimy na 12 pasków i na każdy pasek układamy połówki lub całe truskawki. 4. Gotowe zawijamy w ślimaczki i układamy jeden obok drugiego w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut(...)lekkiego podrośnięcia. Kiedy ślimaczki już podrosły, smarujemy je tą resztką tego masła, jeśli nie zostało nam masło, nic się nie stało, ślimaczki będą równie ładne i smaczne bez niego ;) Ślimaczki pieczemy 180-190 stop przez około 35-40 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Kiedy ślimaczki ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego !!! Więcej na temat kampanii "Uczymy

Gotowanie...to proste !
Szarlotka z pianką 170

cukru 1 budyń bez cukru (proszek budyniowy) Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej ewentualnie cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto:  Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki, mieszać do momentu, aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części(...)lodówce kilka godzin lub w zamrażalniku około 1 godziny. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić na półplasterki, wrzucić do garnka  i dodać wodę, dusić przykryte koło 15 minut nie mieszając. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, ale nie rozgotowana. Piekarnik

talerz przyjemności
Kokosanka z malinami 160

cieszę się, że choć tak mogłam podziękować za wszystkie wypocone wspólnie godziny. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kokosanka z malinami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki 130 g mąka kokosowa 75 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 60 g erytrol lub inne słodziwo 70 g wiórki kokosowe 500 ml mleko kokosowe płynne 3 szt jajka(...)osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodajemy suche i mieszamy. Dodajemy maliny i mieszamy delikatnie. Masę przekładamy do formy o średnicy 25-30 cm, pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka

Kucharzyca
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 157

otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciastka wystudzić na kratce

Pełny talerz
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 190

otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciastka wystudzić na kratce

Pełny talerz
Ciasto na pizzę 119

drożdżowe, miękkie, ale nie zapychające ciasto. Bez względu na jego grubość proporcje składników się nie różnią. Mi najbardziej smakuje pizza na cienkim lub średnim cieście, a moim uniwersalnym przepisem i najlepszym jest ten. Czas wykonania: 40 min (+ 1 h czas oczekiwania + 20 min pieczenia) Ilość porcji: 4 pizze (o średnicy(...)przesiać na stolnicy i wymieszać ją z solą. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (nie gorącej), dodać 2 łyżki mąki i odstawić na 15 minut. Drożdże powinny się spienić. Zrobić dołek w mące i wlać przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto przez około 15 minut (do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne

KuchniaWeDwoje.pl
cynamonowe gwiazdki z mlecznym kremem 220

łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w `180*C około 10 minut. Wystudzić.  Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę mleko w proszku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto dyniowe z cynamonem 161

będę, bo w domu kręcą nosem. Ciasto dyniowe, bez glutenu i bez jajek, dla alergików lub dbających o linię. Zdrowe, smaczne i aromatyczne, bez smaku dyni, bo jako uniwersalne warzywo przejmuje smaki i aromaty innych składników. Składniki: • 3 szklanki dyni startej na drobnych oczkach • 1,5 szklanki mąki gryczanej • 1/2 szklanki(...)płaska łyżeczki sody • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: • Wymieszać osobno mokre i suche składniki. • Do mokrych składników wsypać suche i dokładnie wymieszać. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut. • Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

To co kocham
Puszysty biszkopt gryczany 157

pomarańczy. Szybki biszkopt gryczany. Można podawać z konfiturą lub słodkim jogurtem – jogurtem wymieszanym z konfiturą lub miodem i sokiem z cytryny.   Puszysty biszkopt gryczany Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 porcji Składniki 3 łyżki erytrol lub inne słodziwo 3 łyżki mąka gryczana czubate 4 szt jajko 1 łyżeczka esencja pomarańczowa lub łyżka soku z pomarańczy(...)żółtek dodajemy mąkę i cały czas ucieramy. Dodajemy esencję lub sok z pomarańczy i otartą skórkę. Delikatnie łączymy masę z ubitym białkiem. Ciasto wylewamy do formy, małej keksówki, ok. 20-25 cm długości. Pieczemy 30 minut w temp

Kucharzyca
Beztłuszczowe placuszki gryczane ze szpinakiem 120

Do przygotowania placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę ugotowanego szpinaku – 1 filiżankę mleka np roślinnego – 1 jajko – 1 łyżeczkę

Szybko Tanio Smacznie
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne 117

masa.) Z ciasta formować kulki - nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 9-10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka(...)będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.) Ciastka można upiec w wersji bezglutenowej - mieszając np. mąkę gryczaną, jaglaną, czy ryżową. Wtedy też zwykłe kakao należy zastąpić bezglutenowym, które bez problemu możecie nabyć tu - klik

Di gotuje
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 156

idealna pora na przygotowanie tarty ze świeżymi owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy(...)wina listki bazylii  Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy

Wrzosowa Polana
Kinder Country (bez pieczenia) 2667

Od kilku miesięcy jest to bardzo popularne ciasto, którego różne wersje krążą po internecie. Ten przepis znalazłam na stronie "Słodko-słony świat Ilony". O razu mi

Smakołyki Asi
Tarta Truskawkowa Chmurka 205

pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić(...)otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego się mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 10-15 bezików kilka

moj przepis na
Sernikobrownies z malinami 334

temperaturze 50 g malin Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Małą foremkę, u mnie o boku 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Przestudź lekko po czym dodaj jajka i mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj wszystko na gładką masę i przełóż(...)cukrem. Dodaj jajko i malinowy dżem. Zrób kleksy z masy twarogowej na masie czekoladowej, a następnie przemieszaj lekko widelcem. Posyp ciasto malinami i lekko je wciśnij. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Ostudzone sernikobrownies zawiń i wstaw do lodówki do schłodzenia. The post Sernikobrownies z malinami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pani Walewska czyli Pychotka 160

bezę: - 8 białek - 1,5 szklanki cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy. Ponadto: - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) - 150 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta(...)wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej

Kulinarne życie
Półfrancuskie koperty z marmoladą 171

oraz sól. Zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki. 2. Ciasto rozwałkuję i kroję na kwadraty o boku 5cm. Na środek każdego kwadratu nakładam porcję marmolady. Boki kwadratu składam do środka, lekko dociskam. Ciasteczka układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki zapiekane z serem 423

jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Ser 250 twarogu 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 2 łyżki(...)wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć. Gotowe naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie.  Posypać startym na tarce masłem lub ułożyć na naleśnikach cienkie płatki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut po tym czasie wlać śmietanę i ponownie piec aż śmietana się zapiecze.(zgęstnieje) Podawać polane syropem klonowym i posypane borówkami

O kuchni z uczuciem
Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 188

każda inna) ze skórą, bez pestek kroimy na kawałki, układamy na blaszce i skrapiamy lekko olejem roslinnym. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 30-40 minut, aż bedzie miękka. Studzimy, obieramy ze skóry i blendujemy na gładkie puree. Kaszę mannę zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok 20 minut, aż napęcznieje. Białko ubijamy(...)sztywną pianę, a resztę składników dodajemy do napęczniałej kaszy i mieszamy. Następnie łączymy kaszę z pianą z białka i delikatnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stonę i smażymy ok pół minuty. Placuszki podajemy z ulubionymi

Zawsze głodna!
ciasteczka różane i współpraca z Premium Rosa 137

maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z sokiem  i polać ciastka(...)Domowe i syropów Premium Rosa. Już po otwarciu paczki miło się zaskoczyłam, bo okazało się, że syropy i konfitury zawierają w sobie tylko owoce w znacznej ilości i cukier. Bez żadnych chemicznych dodatków. Filozofia produkcji tych przetworów opiera się na sprawdzonych od stuleci rozwiązaniach, dzięki czemu wyroby są prawdziwie domowe, naturalne i takie jakie pamiętam z babcinej spiżarni. Syrop

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb z musli i cukinią 136

marzycie o tym by upiec domowy chleb, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy? Denerwuje was „ciasto”, które trzeba wyrabiać i bałagan w kuchni? Proszę bardzo. Ten szybki przepis (przygotujecie w mniej niż 30 minut) otrzymałam od koleżanki – tyle mówiła o tym chlebie, że nie mogłam się już dłużej opierać i postanowiłam go upiec. Jest lekko wilgotny(...)Jednym słowem cud, miód malina! Do przygotowania bochenka chleba potrzebujemy: – 500 g serka typu homo (odtłuszczony) – 500 g mieszanki musli (5 ziaren) – 2 opakowania proszku do pieczenia – szczypta soli – 1 mała cukinia lub marchewka (starta na małych oczkach, odciśnięta z nadmiaru wody) – 3 jajka Przygotowujcie 2 miski. W jednej umieszczamy płatki, proszek oraz

Szybko Tanio Smacznie
Słodko pikantny chleb orkiszowy 153

kroimy bardzo drobno i razem z pestkami łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przez kilkanaście sekund znów wyrabiamy (celem odpowietrzenia) i przekładamy do foremki. Jeśli mamy taką zwykłą foremkę to wykładamy ją papierem do pieczenia, a jak mamy silikonową lub jakąś inną nieprzywieralną to niczym(...)foremce ponownie przykrywamy ściereczką i na kolejną godzinę do wyrośnięcia zostawiamy. No i potem już tylko pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy na kratkę i czekamy aż ostygnie. Smacznego :) A jeśli jesteście "maszynistami" to bez problemu też da się w maszynie ten chleb zrobić. Wrzucamy tak jak pisałem na początku wszystko do pojemnika, ustawiamy wagę

Marder&Marder Manufacture
Czekoladowe gofry otrębowe 135

wcześniej wstawać nie będę;p i znów powrócę do serków wiejskich i pieczywa chrupkiego żytniego Składniki (na 3 gofry serduszka): 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka stewi 0,5 łyżeczki kakao 2 łyżki serka homogenizowanego 3 łyżki otrębów dodatki: 4 łyżki serka białego (Emilka) + aromat śmietankowy + stewia powidła(...)otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka, ale nie na całkiem sztywno ;) dodajemy białka do spęczniałej masy otrębowej wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ja żeby mieć pewność, że ciasto odejdzie posmarowałam  ją lekko oliwą z oliwek) pieczemy około 5 minut podajemy jak kto lubi, ja zjadłam z serkiem i powidłami ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka z masłem migdałowym i Ziarenkami Cynamonowy Raj 174

Cynamonowy Raj z Ziarenkowa  http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania  produktów tych firm  zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów.           Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki    Masła migdałowego Primavika   http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy  Winiary(...)Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa  http://www.ziarenkowo.com/   Wykonanie : Do miski włożyć  wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek do ciastek to możecie nim rozwałkować , wykrawać foremką dowolne kształty. Ciastka układać

Sama słodycz i szczypta chili
Pierniczki z kawą miękkie zaraz po upieczeniu 205

kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka) Sposób Margarynę i masło topimy, wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstało luźne ciasto. Całość zostawiamy na noc. Następnego dnia  wałkujemy, wycinamy foremkami wzory, pieczemy na natłuszczonej blasze 10 minut w temperaturze 180 ºC. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Kuchenne aromaty
Korzenne muffiny marchwiowe z bakaliami/ bez cukru 178

110g daktyli bez pestek, - łyżeczka słonecznika - łyżeczka owoców goji - 200ml wody, - 400g mąki razowej pszennej, - 5 jaj, - 200ml oleju rzepakowego, - 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, - i po łyżeczce: gałki muszkatołowej, imbiru mielonego, cynamonu, kardamonu W dużym garnku w 200ml wody namaczamy rodzynki, słonecznik, owoce goji i daktyle, gotujemy do wrzenia, pozostawiamy na kilka minut aby owoce(...)nasiąkły.  Po chwili miksujemy blenderem nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy.  Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.  Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką.  Gotową masę przekładamy łyżką do formy na muffiny i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym

upichcona
Drożdzowa tarta z botwinką i serem gorgonzolla 101

minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki. Biały ser  rozdrobnić widelcem i d okładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem i czosnkiem. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm wyłożyć nim formę .Odciąć na wysokości formy. Na ciasto wyłożyć farsz. Ułożyć kawałki sera gorgonzola, doprawić solą oraz pieprzem.  Pozostałą część ciasta rozwałkować(...)pokroić w paski ok 1 cm, ułożyć w kratkę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Piec 30-35 minut lub do chwili, gdy ciasto się nieco przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut i dopiero kroić. Smacznego

MarciochaKucharzy
Placek z jabłkami 143

akurat miałam w  lodówce , więc  bez większego zastanawiania się powstał ten wypiek . składniki na 4 porcje szklanka maki 2 jajka pół szklanki cukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką  , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko(...)delikatnie łączymy . Do wysmarowanej  tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonych w plasterki jabłek . Owoce polewamy pozostałym ciastem .Ciasto pieczemy  w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut . warianty zamiast  jabłek  można użyć truskawek , wiśni , śliwek itp . owoce

Smakowite Dania
Tort czekoladowy 228

będzie sztywna. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać pod koniec dodać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w  180 stopniach. upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. Zimny

Ala piecze i gotuje
Tort płatkowy 161

ciasto. Następnie ubijać na parze, aż do uzyskania gęstego, jednorodnego kremu. Dodać przesianą mąkę i ostrożnie wymieszać. Przygotować 6 odcinków papieru do pieczenia. Na każdym z nich narysować okrąg o średnicy 24 cm (fot.1). Wnętrze każdego okręgu wypełniać ciastem (fot.2) (ja dawałam około 5 łyżek stołowych ciasta na każdy okrąg) i piec pojedynczo przez około 7-10 minut

Świat Ciasta
2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake 175

Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę,  proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę, miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy jednolitą masę i przelej do przygotowanej tortownicy.Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka

karmelowy
Ciasto jogurtowe z owocami 370

piekłam go wcześniej, no ale nadrobimy to, bez obaw :DSkładniki:3 jajka,1 szklanka jogurtu naturalnego,3 szklanki mąki,1 szklanka cukru,1/2 szklanki oleju,2 łyżeczki proszku do pieczenia,owoce.Całe jajka ubić z cukrem. Dolać jogurt, olej i dokładnie połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników(...)miksować już) i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem.  Wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć owoce. Dzięki mące nie opadną na dno. Ja wykorzystałam słoiczek zeszłorocznych jagód w cukrze. Piec przez około 45 - 50 minut w temperaturze około 180 stopni.Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc śmiało można posypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jaglane pierniki bezglutenowe 255

Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.Składniki na ciasto:20 dag maki jaglanej 15 dag mąki kukurydzianej5 dag mąki ryżowej5 dag margaryny Palmy(...)łyżeczki mielonej wanilii, lub środek jednej laski waniliowej4 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajo1 łyżeczka sody2 łyżeczki naturalnego kakao1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier:  Składniki:     1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowania

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania