koniec października proponuję Wam podwójnie czekoladowe ciasto z delikatną nutą kawy i frużeliny owocowej. Bogate w swej dystyngowanej, deserowej słodyczy gorzkiej czekolady, zamknięte w mocnoczekoladowym biszkopcie. Przeniknięte kawowymi akordami ciasto w owocowym akompaniamencie cudownie sprawdzi się na specjalne okazje. Polecam dla wyjątkowych Czekoladoholików ;) Mniejsza blaszka 22 x25 cm Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy
Domowe ciastapieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić(...)otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego się mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 10-15 bezików kilka
moj przepis naKażdy ma swój przepis na biszkopt, ja dziś zrobiłam biszkopt bez proszku do pieczenia, bardzo szybki, prosty i wyszedł świetny. Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodajemy 1/4 szklanki cukru i ubijamy pianę Resztę cukru dodajemy do miski z żółtkami i ubijamy. Następnie(...)ubitej piany i mieszamy łyżką, nie używamy już miksera. Przesiewamy mąkę i kakao i dodajemy powoli cały czas mieszając łyżką. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ja zostawiam biszkopt do całkowitego ostygnięcia w piekarniku, ponieważ może opaść. Dekorujemy ulubioną polewą i gotowe
Smaki Przyprawy i Kolorykulki z ciasta, układając na oprószonej mąką desce. Placki wałkować przez folię spożywczą, gdyż bardzo przylegają. Można również przez folie ciasto rozgnieść ręką. Na rozgrzana patelnię kładziemy placki i pieczemy z dwóch stron, aż się zarumienią( pieczemy ok. minuty z każdej strony). Przygotowanie farszu: Farsz to prosta sprawa, możesz go stworzyć z dowolnych składników dostępnych w lodówce. Mój zawsze wychodzi(...)doprawić przyprawami. Gdy mięso będzie już usmażone dodać pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem. Do uduszonego mięsa dodajemy czerwoną fasole i doprawiamy do smaku. Małe tortille są nieco bez smaku, dlatego mięso przygotowałam na ostro. Na tortille nakładamy farsz i składamy na pół. Podajemy na ciepło. Artykuł Tacosy z niebieskiej mąki kukurydzianej pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaCiasto rewelacyjne, mokre i pyszne. Mam przepis od mojej synowej. Upiekłam i szybko został zjedzony. Pycha. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki zmiksować razem za pomocą miksera
Kuchnia Pokoleńoprzeć. Na szczęście wcale nie trzeba, bo jest przecież całkowicie legalne ;) nawet na śniadanie :D FASOLOWE BROWNIE I SERNIK W ZDROWYM CIEŚCIE BEZ BIAŁEGO CUKRU I MĄKI Czas przygotowania 60 minut Z podanych składników upiekłam ciasto w formie o średnicy 22cm Warstwa kakaowa Puszka fasoli 2 jajka 1,5 banana Łyżka kakao Soda Rodzynki około 2 łyżki(...)gorącej wodzie Zblendować fasolę, jajka, banany i rodzynki (odcedzone z wody) na gładką masę Dodać jogurt, kakao i sodę i wymieszać dokładnie Wylać do formy (ja piekłam w silikonowej) Warstwa serowa Twaróg zblednować z jajkieim, jogurtem, bananem i miodem Można dodać skórkę cytrynową/pomarańczową lub aromat waniliowy Masę serową delikatnie wylać na masę kakaową Piec w piekarniku
HealthyCreationsskładników. 3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać (ciasto jest rzadkie, patrz FILM ). Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać płatkami migdałowymi. 4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała CukierenkaKawałki fileta przełożyć do ciasta, wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty ciastem. Następnie każdy kawałek fileta obtoczyć w pokruszonych płatka kukurydzianych, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut. 6. Pomidorowy sos: Koncentrat pomidorowy wymieszać z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku(...)nuggetsy podawać z pomidorowym sosem. Czy wiesz, że do przygotowania 200-gramowego słoiczka koncentratu potrzebny jest aż kilogram pomidorów? Trafią tam tylko te najlepsze: świeże, dojrzewające w pełnym słońcu, bez skórek i pestek. Pomidory przetworzone mają często bardziej wyrazisty smak oraz większą zawartość składników odżywczych niż pomidory szklarniowe w okresie zimowym. To one zapewnią głębię smaku Twoim daniom. #pudliszki
Szalona Kuchnia Ewelinychlebek,który piekłam już niejednokrotnie używając różnej mąki i różnych ziaren. Ten dzisiejszy jest z najzwyklejszej mąki pszennej,bez żadnych dodatków,pachnący z chrupiącą skórką. Przepis na ten chlebek pochodzi z instagrama od Edytki @onijka ,która jest mistrzynią w pieczeniu różnych chlebów i bułek. 3 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka soli(...)wlać wodę i paroma ruchami ręki wymieszać. Nakryć miskę ściereczką i odstawić na 12-16 godzin. Następnego dnia wylać ciasto na obficie posypany mąką blat. Z ciasta utworzyć kulę,(ciasto jest dość luźne) i zostawić tak na 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz uformować kulę i przełożyć do durszlaka wyłożonego ściereczką mocno obsypaną mąką do ostatniego wyrastania
Kolorowa kuchnia Elkiponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Sernik dekorujemy polewą - w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy ciasto. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. Ciasto delikatnie pachnie cynamonem, który jest
Health-Fit-Lifepieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Rozpuść masło, ostudź, przelej do misy miksera i zmiksuj z cukrem. Następnie dodaj mąkę i szczyptę soli i miksuj lub ugniataj rękami do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do tortownicy i rozłóż w równomiernie za pomocą palców na całym jej dnie. Włóż tortownicę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut
karmelowymniejszych blaszkach. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości rogalików – u mnie około 35 minut. Pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru. Gdy rogaliki wystygną oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkimisce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce połączyć ze sobą jajko, roztopiony olej kokosowy, mleko i ksylitol. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Do foremek na muffinki (u mnie silikonowe) nakładać łyżkę ciasta, na to łyżeczkę budyniu i znów ciasto. Piec przez ok. 25 minut
Healthy food explorerdziury i brzegi wylep pozostałymi kawałkami ciasta. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i podpiekaj przez 15 minut w termoobiegu. W tym czasie ugotuj budyń. Standardowo, tak jak podaje instrukcja na opakowaniu. Owoce pokrój, jeżeli tego wymagają (np. truskawki, bo jagody czy maliny pozostaw bez naruszenia). I wymieszaj z łyżką cukru. Puszczą(...)m.in. jagody kamczackiej, która odznacza się naturalnym lekko kwaśnym smakiem). Popieczoną tartę wyciągnij z piekarnika, wylej na nią budyń, a na to wyłóż owoce. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 25 minut. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie schłodź przez minimum 1 godzinę w lodówce
Zdrowie na języku :P