bez spodu, więc jego pieczenie jest mniej skomplikowane. Natomiast, zastąpienie cukru erytrytolem lub ksylitolem, obniża jego kaloryczność. I zapewniam Was, że efekt końcowy, jest wart grzechu Sernik piekłam w formie o wymiarach 20×20 i proporcje na takiej wielkości formę podaję Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis krok po kroku Aby przygotować sernik dyniowy bez(...)jeszcze ok. 30 minut, zanim wyciągniemy go z formy. I to już wszystko. Nasz sernik dyniowy bez spodu jest już gotowy. Teraz wystarczy zaparzyć ulubioną kawę lub herbatę i delektować się jego smakiem. Warto to zrobić jak najszybciej, bo zapewniam Was, że znika w okamgnieniu A Wy, lubicie serniki? A może macie inne ulubione ciasta? Smacznego! Polecam również moje
Okiem Blondynki by McBlondiWpadłam na pomysł, że resztę sosu wykorzystam do pizzy. Sos romesco ma delikatny słodki smak, dlatego warto go połączyć z feta lub prosciutto. Lubię pizze obłożone zieleniną, czasami piekę pizzę bez sera. Zamiast rozpuszczonego sera równie dobrze smakuje feta, kozi ser lub kawałki manchego. Pyszne dodatki to jedno ale spód do pizzy jest równie ważny. Jaką pizzę lubicie(...)sera 10 koktajlowych pomidorów garść liści bazylii 2 dymki czarny pieprz do posypania Zacznij od ciasta na spód pizzy. Rozpuść drożdże w letniej wodzie, wlej oliwę, dodaj obie mąki, sól i zagnieć ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Kiedy ciasto już wyrośnie wyłóż na blat i rozwałkuj na placek o grubości 1cm. Posmaruj spód romesco
codojedzeniaDodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 27cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części(...)puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo: 300g bez, 1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić
Z miłości do słodkościmąki, dodać resztę mleka, sól i rozgniecionego banana. Zagnieść ciasto a pod sam koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Wyrobione ciasto przykryć i odtawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Ja poszłam robić porządki w ogrodzie i po 2 godzinach zastałam coś takiego (wystarczy godzina, zapewniam) Wyrośnięte ciasto wyrobić chwilkę aby je odgazować i podzielić na 8 równych części(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte buły piec w temp. 200 C około 15 minut. Po 12 minutach włączyłam funkcję grill w piekarniku aby je przyrumienić i poszłam zobaczyć jak Miśka cudownie „e” napisała no i połowa bułek miała chyba ciut za duży rumieniec Po wyjęciu z piekarnika początkowo bułki mogą mieć twardą skórkę, ale bez obaw
greenscarforaz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy – użyłam blaszki o wymiarach 25×35 cm *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka *** *** Następnie wykonujemy masę malinową : mrożone maliny przekładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody, dodajemy pół szklanki(...)woreczka w którym robimy małą dziurkę. Masę wylewamy na wierzch ciasta tworząc szlaczek *** *** Następnie małym patyczkiem przeciągamy w poprzek po wierzchu tworząc wzorek *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ
Blog z ApetytemPrzepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków kokosowych - 90
SMYKWKUCHNIwyrabiania ciasta i przełóż na nie batatowe ciasto. Rozpłaszcz rękami na dość cienki kwadrat, grubości około centymetra. Następnie posyp ciasto z wierzchu delikatnie mąką i złóż na połowę (jeśli ciasto jest mocno wilgotne podsyp większą ilością mąki). Przyklep ciasto rękami, lekko naciskając, posyp delikatnie mąką i znowu złóż na połowę. Powtórz jeszcze raz czynność. Następnie rozciągnij/rozklep ciasto rękami(...)okrągłe ciasteczka i przekładaj do płytkiej formy do pieczenia, albo na blaszkę z piekarnika. Z pozostałego ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz na 2-centymetrowy placek i znowu wytnij kółka szklanką. Powtarzaj czynność aż zużyjesz całe ciasto. Krok 5 Krążki z ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Czas zależy od grubości krążków. Po pół godzinie
Niedzielny kucharzSezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstw truskawek! Torcik idealny na domowe uroczystości. Przygotowany z zawsze udającym się biszkoptem, bez proszku do pieczenia i kremowym mascarpone. A do tego dzisiejszy urodzinowy:-) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 250 ml śmietany(...)dosypujemy do jajek, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy ciasto i z blaszką zrzucamy na podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach
VioletoweKucharzenieuwielbiacie takie szybkie ciasta! Bardzo szybkie ciasta! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto czekoladowe, do zrobienia dosłownie w 10 minut. Potrzebne tylko kilka składników i gotowe! Ja dodałam śliwki, bo mamy na nie sezon – Wy, jeśli ich nie macie śmiało możecie zrobić bez dodatków, albo z innymi ulubionymi owocami. Będzie równie pyszne! Sprawdziłam! I daję sobie(...)SKŁADNIKI: ( 24 x 28 ) * mąka pszenna – 3,5 szkl * jajko – 3 szt * masło – 200 g * cukier – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * kakao – 4 pełne łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, sodę, proszek do pieczenia i kakao
Ostra na Słodkoproszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 60% i 40%. Tą mniejszą część wkładamy do zamrażarki, a tą większą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 15 minut. 2. W międzyczasie
kruche babeczkimasła lub margaryny CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -200g miękkiego masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% DODATKOWO -1 galaretka truskawkowa -400 ml wrzątku -300g truskawek Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy(...)woreczka i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy lekko olejem. Ciasto wałkujemy cienko, wycinamy koła, i wylepiamy foremkę. Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni. Studzimy. KREM Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier,żółtka i mieszamy trzepaczką, nastepnie stawiamy na gazie i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. W misce ucieramy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, włączyć funkcję pary (jeśli nie mamy to na dnie ustawić miseczkę z wodą) i piec około półtorej godziny. Po upieczeniu wystudzić w otwartym piekarniku. Przygotować bezę: białka ubić na sztywno najpierw same a następnie dosypywać cukier. Na końcu dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Papier do pieczenia uciąć(...)wymiar blaszki i wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 5 minut. Następnie zmniejszyć grzanie do 100*C i suszyć półtorej godziny. W szklance soku rozrobić budynie, mąki, żółtka i cukier. Resztę soku zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukier puder do oprószenia babeczek *można dodać ciut więcej, ale nam taka ilość najbardziej odpowiada Przygotowanie: Piekarniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i mieszamy składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, olej i mieszamy składniki (używam widelca). Następnie do suchych składników(...)mieszamy całość łyżką tylko do połączenia. Wsypujemy naszą mieszankę keksową, krótko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (około 20 minut, czas pieczenia uzależniony od piekarnika). Gdy babeczki ostygną można je oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego
Słodkie okruszkiwiśnie. Deser, który z ich udziałem przygotowałem, najlepiej smakuje na gorąco. Na zimno nie smakowałem :) Składniki : - około 500 g mrożonych wiśni bez pestek, - 2 - 3 łyżki cukru. Ciasto : - 3/4 szklanki mąki orkiszowej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 2 łyżki cukru pudru, - 200 ml jogurtu naturalnego, - 1 łyżka roztopionego masła, - cynamon starty na wierzch. Wykonanie(...)Wiśnie zasypać cukrem i lekko podgrzać. Razem z sokiem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki ciasta oprócz cynamonu wymieszać na gładko i wyłożyć na wiśnie. Wierzch posypać lekko cynamonem. Całość zapiekać w temperaturze około 180 stopni przez około 35 - 40 minut, do lekkiego zbrązowienia. Smacznego
Przepisy Mikołajapieczenia nie pękały w nieoczekiwanych miejscach Smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy makiem . Piekarnik rozgrzewamy do 220 C , grzałki góra i dół bez termoobiegu . Do tak wygrzanego wkładamy bułki i pieczemy około 15 – 20 minut w zależności od wielkości bułek . Generalnie zawsze są gotowe jeśli zrobią się złociste z wierzchu . Wyciągamy , odstawiamy do wystudzenia . Gotowe , serwujcie jak wystygną
Ogrodnik w podróżyciasta francuskiego (na maśle) 1 budyń waniliowy w proszku Oetkera (37 g) 500 ml mleka 200 g masła 2+2 łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki alkoholu - opcjonalnie dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: ciasto francuskie rozwinąć, pozostawiając je na papierze i nieco ocieplić. Przeciąć na 2 równej wielkości części i gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w 200* C 15-20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy części. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej . Składniki na masę serkową: serek
Domowe ciastadokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy olej i mus. Zagniatamy ciasto (można dolać trochę ciepłej wody, jeśli ciasto jest zbyt suche i mało plastyczne). Odrywamy po kawałku i rozgniatamy/rozwałkowujemy na grubość 5 mm, a następnie wykrawamy wybrany kształt. Czynimy tak do wykorzystania całego ciasta. Pieczemy rozłożone na blasze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiukruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy i oprószamy mąką. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na wielkość formy. Odklejamy wierzchnią folię i przenosimy ciasto na papier do pieczenia (spodem do góry), odklejamy folię. Dziurkujemy widelcem, wstawiamy do piekarnika i podpiekamy około 15 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika
cool and mintywaniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo(...)rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 300 g truskawek patyczki i foremki do lodów opcjonalnie czekoladowe chrupkie kuleczki Wykonanie: 150 g truskawek miksujemy dokładnie
Kulinarne przygody Gatitynożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut. Studzimy i dekorujemy. Smacznego Przepis bierze udział
Oryginalny smakpapierem do pieczenia. Jedną część ciasta umieszczamy w woreczku foliowym i wkładamy do zamrażalki. Drugą cześć wykładamy na spód blaszki ( użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm). Ciasto jest dość maziste i lepkie ale dzięki temu po upieczeniu jest kruche i bardzo smaczne *** *** Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut *** *** Białka ubijamy(...)piany z białek i mieszamy delikatnie łyżką *** *** Masę serową wykładamy na podpieczony spód *** *** Na wierzch masy ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę ciasta *** *** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C (piekłam bez termoobiegu). Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem *** *** Lukier przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki
Blog z Apetytembez soli przepis ciasto Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz starte na tarce o dużych oczkach zimne masło. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, na dno formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto można również rozwałkować na cienki placek, lub wylepić nim dno formy. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C, po czym wyjmujemy i lekko przestudzamy. masa orzechowa W garnku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy cukier oraz miód i ciągle mieszamy, żeby masa się nie przypaliła
Smakowite DaniaNarodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym. Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny i mąki ziemniaczanej Białka ubijałam w dzieży ok 5 minut, następnie dodawałam(...)drobniutki cukier, po łyżce. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wlałam sok z cytryny. Piekłam przez 45 minut w 140 stopniach - pijąc kawę i czytając książkę prawie nie odchodziłam od piekarnika, żeby sprawdzać czy blat nie został za bardzo przesuszony. Następnie wyjęłam blat z piekarnika i odwróciłam na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjęłam delikatnie papier z wierzchu. Wystudziłam
AZgotuj!zagniatamy ciasto, dzielimy na części i wałkujemy na grubość 15-20 mm Kroimy na paski 5-7 cm szerokości i zakręcamy wzdłuż jak spiralę lub wyrabiamy na "wałki" Tak przygotowane przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min do wyrośnięcia. Potem smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami... (jeżeli ktoś chce, bo można upiec bez nasion i smarowania) Pieczemy(...)góra/dół Po upieczeniu chwilę studzimy minimum 10 minut. Smacznego
chleba naszegopuder Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrobić zwarte ciasto – na początku składniki siekaj nożem, a dopiero na końcu zagnieść je ręką. Ciasto włóż do zamrażarki na około 10 minut. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Nawiń je na posmarowane wcześniej olejem kokosowym foremki do rurek. Piecz około 20 minut w 180 stopniach
Via Gustomąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto siekamy nożem a następnie zagniatamy na koniec dodając sól. Ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3) i do większej części dodajemy kakao., zagniatamy. Każdy kolor ciasta zawijamy w folię i chłodzimy min godzinę w zamrażarce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciemne ciasto gdy zamarznie ścieramy na grubych oczkach(...)tarki. Wiórkami wylepiamy blaszkę lekko je przyklepując. Spód pieczemy ok 18 minut w 180 st.C. Ciasto wyjmujemy o studzimy. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy połowę cukru cały czas ubijając. Na koniec wlewamy sok z limonki a następnie zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy resztę cukru wymieszaną z budyniem. Gdy masa będzie jednolita wlewamy masło i mieszamy przy pomocy trzepaczki. Piankę
Dzieje kuchennej Wiewiórykwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 2/3 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g rabarbaru 300 g truskawek op. kisielu truskawkowego 2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić(...)lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na spód prostokątnej blaszki (20x30cm). Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez ok 15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie rabarbar i truskawki umyć, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem i kisielem. Na gorącym spodzie rozsypać herbatniki, wyłożyć rabarbar z truskawkami. Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec
Smakołyki Asistopni. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec około 30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia chleb można wyjąć z formy i dopiec na kratce już bez formy. Smacznego! Przepis znalazłam tutaj
kuchnia doskirazem padło na szarlotkę z chrupiącą bezą z wierzchu. Nie lubię ciast, które są skomplikowane, warstwowe i pracochłonne, dlatego te z bezą od zawsze omijałam długim łukiem. Okazuję się jednak, że można upiec ciacho, które nie wymaga od nas zmiany temperatur co 10 minut a beza na nim jest chrupiąca, puszysta i delikatna. Dlaczego właśnie ten przepis? To proste szarlotka(...)jest idealna- lepszej nie jadłam i jestem pewna, że Ty też nie. Zachęcam do wypróbowania. Proporcję podaję na dużą, prostokątną blaszkę, bo pieczenie jej w małej zupełnie nie ma sensu. Jabłecznik z bezą Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytcukrem pudrem. Następnie wymieszać z białkiem. Odstawić na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm. Podczas wałkowania, blat i ciasto posypywać cukrem pudrem. Po rozwałkowaniu, znowu zostawić na chwilę ciasto. Następnie wycinać ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na około
królestwo garówcytryny Jeśli jabłka są kwaśne to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę(...)masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne
To co kochamcytryny • 2 łyżki cukru • 2 cukry wanilinowe • 1/2 łyżeczki cynamonu • 5 łyżek płatków migdałowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać(...)masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne
To co kochamcukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 4-5 mm. Następnie na środku ułożyć jabłka pokrojone(...)cienkie plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi ok 2-3 cm, jabłka oprószyć cynamonem, cukrem i zawinąć brzegi do środka. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 30-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynekbez cukru) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi i przesiekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą i włożyć do zamrażalnika lub lodówki, aby ciasto się schłodziło. Gdy ciasto(...)się już schłodzi większą część rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej blachy. Ciasto nakłuć widelcem i piec 15 minut w 170 stopni Celcjusza. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a nadmiar soku lekko odcisnąć. Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, orzechami i proszkiem budyniowym. Na podpieczony spód wyłożyć warstwę jabłkową i wyrównać. Z podanych składników
talerz przyjemnościciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli z pieczoną(...)papryką 2 małe papryki pół opakowania serka typu Almette sól, pieprz tortilla Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut. Skórka papryki powinna się pomarszczyć i pojawią się na niej pęcherze. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i wkładamy każdą połówkę oddzielnie do woreczka
Czerwona Porzeczkaktóra bez problemu odcina potrzebny kawałek folii) i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm potem wycinamy szklanką ciastka. Jeśli podczas wałkowania ciasto zaczyna się lepić do stolnicy, posypce ją delikatnie mąką. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (polecam(...)Gosia - sprytne patenty) , na każdym układamy cukierki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (termoobieg). Jeśli cukierki lekko popękają po wierzchu, to niczym się nie przejmujcie i tak są pyszne
Czary - gary w kuchniłyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce
FitKotprzez 6 minut. Masa powinna być w miarę gęsta, ale dawać się mieszać łyżką. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na całą noc do wyrośnięcia. Następnego dnia oliwki kroimy na 3 plasterki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając formę folią. U mnie ciasto rosło ponad(...)godziny. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy je na kratce. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami znajdziecie również na blogach: Kuchennymi drzwiami Smakowity chleb Kolor i smak Kulinarna Maniusia Polska zupa Apetyt na smaka W poszukiwaniu
Kulinarne przygody GatityKolejna moja propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem delikatna, rozpływająca się w ustach pianka śmietankowo-jogurtowa z orzeźwiającym brzoskwiniowym musem i błyszczącą taflą galaretki... mmmm :)))) Koniecznie wypróbujcie! Pianka śmietankowa: 400 ml śmietanki 30% 400 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów(...)galaretka brzoskwiniowa W tortownicy (26cm) wyłożyć warstwę biszkoptów. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!). Zimną śmietankę ubić na puch, dodać cukier puder, jogurt, i cały czas miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę. Masę delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia (ok pół godziny). Brzoskwinie
Smakołyki Asilodówki na 30 minut. Galaretkę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto dzielimy na 8 części i wylepiamy nim foremki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wyciągamy z foremek. 3. W 1/2 szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy. Resztę mleka wlewamy(...)dodajemy ziarenka z laski wanilii i laskę wanilii oraz cukier. Zagotowujemy i cały czas mieszając dodajemy mleko z proszkiem budyniowym. Gotujemy cały czas mieszając aż budyń będzie gęsty i bez grudek. Wyławiamy laskę wanilii a ciepły budyń wlewamy do tartelek. Układamy kawałki owoców i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Tężejącą galaretką przy pomocy pędzelka smarujemy nasze tartelki (jeżeli galaretka
My Culinary Artmąkę, cukier i dodać zimne masło. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać i równo rozsmarować ciasto drożdżowe. Na sam koniec ułożyć owoce (np. śliwki - brzuszkami do góry lub rabarbar podgotowany z cukrem). Całość posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Ciasto powinno się z wierzchu zarumienić. Ewentualnie przedłużyć czas pieczenia. Upieczone ciasto
Ugotowaćpieczenia 2 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 1/3 szklanki rodzynki 2 łyżki pestki słonecznika 2/3 szklanki jogurt naturalny 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania dość zwartego ciasta. Kawałki ciasta formujemy w kulkę i rozpłaszczamy dłonią na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 15 minut
Kucharzycaskładniki szybko zagnieść rękami. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej). Po tym czasie cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać jajeczka. W połowie ilości zrobić dodatkową dziurkę na „żółtko”. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć(...)piekarnika i pozostawić na chwilkę na blaszce, następnie przenieść na kratkę do studzenia. Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem. Na ciasteczka bez dziurki nałożyć troszkę dżemu morelowego i przykryć ciasteczkami posypanymi cukrem pudrem. Smacznego! Inspiracja/ źródło: klik
Nastoletnie Wypiekaniesoli. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukry, mleko, jajko,olej i biały ser (nie trzeba go mielić). Całość posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą część spłaszczać, formować owalne ciastka, dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienia. Dodatkowo: 400ml mleka, budyń waniliowy bez cukru (40g), 60g cukru(...)cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy i, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Gorący wlać we wgłębienia ciastek. Na wierzchu ułożyć po połówce odsączonej brzoskwini. Piec około 20-25 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościtabletek STEWII, resztę (500g) sera oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie na masę otrębową wykładamy masę twarogową (ser powinien wam się zatopić w cieście :) ) pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmiski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Ciasto: Kaszę jaglaną wypłukałam pod bieżącą wodą i ugotowałam w mleku ryżowym, co jakiś czas
nietadietacukrem i połączyć z resztą składników. Gładką masę przełożyć na ciastka. Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą. (Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.) Sernik piec (w rozgrzanym piekarniku) około 90 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu (w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach) wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wierzch ciasta
Di gotujeciasto chlebowe krótko zagnieść - w ten sposób je odgazowywujemy . Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec(...)jeszcze 45-50 minut, do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Upieczony chlebek powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Studzić wyjęty jeszcze gorący z blaszki na metalowej kratce
Grunt to przepis!uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, odetnij brzegi i nakłuj widelcem. Włóż formę do zamrażalki na 30 minut po czym podpiecz spód w nagrzanym na 225ºC piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika).Wyjmij i lekko ostudź. Na podpieczony spód(...)wyłóż szparagi i z grubsza pokruszony kozi ser. Roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i wylej na nadzienie. Na końcu całość posyp utartym żółtym serem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu przez 30 minut. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Po tym czasie tarta jest już dobrze ścięta i łatwo się
codojedzeniaszczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki suchego maku 100g masła 1/3 szklanki soku z cytryny 1. Masło roztapiamy, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 2. Białka ubijamy(...)sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder. 3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym lukrem smarujemy ciasto
Szefowa kuchniłyżeczki soli 1 jajko 1 żółtko + odrobina mleka do posmarowania bułek 6 śliwek trochę cukru do śliwek Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez trzech ostatnich) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale dość miękkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy na 12 części(...)nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią, na środek kładziemy połówkę śliwki i posypujemy połową łyżeczki cukru. I zaklejamy, żeby zrobić okrągłą bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę. Po godzinie każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach i studzimy na kratce. Jemy
Marder&Marder Manufactureciasto: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 250 g masła lub margaryny ( u mnie bez mlecznej) 2 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru ziarenka z połowy laski wanilii lub kropelek kilka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki a następnie dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła podsypując mąką(...)mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Rozwałkowany placek kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą lekko rumiane
Dzieje kuchennej Wiewióry